keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Konsteja, jos jonkinlaisiaAamupäivän reipas rupeama kirveellä puita karsien teki hien puseron sisäpuolelle ja tihkusade kasteli  takin päältä päin.  Olo alkoi olla muutaman ahkeran työtunnin jälkeen kuin uitetulla koiralla.
Siksi ajatus kipakoista saunan löylyistä oli tervetullut, vaikkei pääni tavallisesti moisia kestäkään. Yleensä vain piipahdan lauteilla pikaseltaan.
Vaari, äidinisäni nappasi aikoinaan saunaan mennessään päähänsä karvahatun, että jaksoi nauttia tulisista löylyistä paremmin. Toki karvahattu eristää kuuman, kun tekee sen kylmällekin. Kokeilin vaarin konstia ja pistin villamyssyn päähän löylyhuoneesen menessä.
Toimi oikein hyvin. Ehkä minun pitää vastaisuuden varalle hankkia varsinainen löylyhattu.

Konstit ovat joskus tarpeen ja ihan käyttökelpoisia. Muutama vuosi taaksepäin alkoi vasemman silmäluomeni alapuolella olevat jonkinsortin varrelliset ns. vanhuuden syylät haitata näkökentässä. Sen vuoksi halusin niistä eroon, mutta lääkärille oli kuukausien jono ja kenties pitkä odotus toimenpiteeseen, joten otin omat konstit käyttöön. Ennenkin varrellisia vanhuuden syyliä on poistettu omalla hiuksella hirttämällä. Joten, nyppäsin itseltäni hiuksen ja kiristin sen "varsisyylän" ympärille. Kiristin varovasti niin tiukalle, kunnes alkoi tuntua nipistystä. Seuraava päivänä kiristin hiusta tiukemmalle. Alta viikon tippui tällä konstein kolme varsisyylää tai mitä olivatkin, pois. Uusia ei ole toistaiseksi tullut.Mieltäni kiehtoo myös ennen kylätiellä ollut mielenkiintoinen kivi, varsinainen taikakivi, jonka pinnalla oli painanne. Vielä 60-luvulla kiven olemassaolon ja "taian" tiesivät monet ja käyttivät sitä hyväkseen päästäkseen syylistä eroon. Piti vain ukkosilman jälkeen mennä pesemään syylänsä kivenkoloon sataneella ukkosvedellä, eikä saanut syylänpesusta pois lähtiessään katsoa taakseen. Tämä konsti tepsi syyliin.
 Kuvan kivi ei ole taikakivi, mutta voisi hyvinkin olla, kun on sen verran kummallisen näköinen. Sittemmin oikea syyläkivi katosi tieparannustöiden aikana. Todella monesti olen sitä etsinyt tienpenkoilta, josko olisi joutunut jonnekin sinne, mutta kadoksissa on pysynyt. Silloin tällöin kivi tulee puheeksi täkäläisten kanssa. He vannovat, että saivat sillä konstein syylät katoamaan.

Konsteihin piti turvautua silloinkin, kun sain silmääni rakennusprojektin aikana karhuntalja-eristeestä jotain. Roskan tuntu silmässä oli hirvittävä. Kaikki tutut konstit tuli käytettyä heti, kuten huuhtelu, luomen kääntäminen ja huuhtelu, mutta apua ei tullut. Terveyskeskus on kuudenkymmenen kilometrin päässä ja olin jo sinne lähtöaikeissa, mutta rohkenin kuitenkin antaa pistää lapiskynällä sipaisun silmän alaluomeni reunaan. Pelkkä lapiskynä-ajatuskin tuntui karmealta, pelottavalta, mutta silmäänkin koski liki sietokyvyn rajoilla, joten lapista luomelle. Kyynelnesteen virta lähti tsunamivauhtiin. Aikani "itkettyä" roskakin joutui kyynelvirtaan ja silmä oli kuin särjen punasilmä. Hirvitti, sillä konsti oli hurja, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, eikä silmä vuorokautta pitempään punoittanut. Lapiskynää oli kuulema ennen käytetty paljon silmäroskienkin poistoon. Joskus tuota samaista kynää haettiin lainaksi jopa naapuristakin.

29 kommenttia:

 1. Monet on konstit ja kivi vallan kummallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyläkive tarinaa aina epäilen, kun tulee puheeksi, mutta minut puhutaan hiljaseksi. Kuulema joka tapauksessa syylät ovat häbvinneet pesun jälkeen, tiedä sitten "taikavesi" vai aikako ne pois otti.

   Poista
 2. Konstit on monet sanoi kissa kun mummolla pöytää pyyhki. Hmmmmm.... Vai oliko se toisin päin. Jännä tuo kivikuva. Aikansa kun sitä katselee siitä löytyy vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jomminkummin, mutta konsteja löytyy aina ja pakko niihin on joskus turvautua.

   Poista
 3. Minäkin olen tarttunut mainitsemaasi varsisyylän poistoon silmästä. Nyt olisi oma vuoro, miten ehmeessä se onnistuisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiuskonsti on ilmeisen hyvä, mutta varrellisen syylän varren tulee olla kapea, silloin onnistuu parhaiten. Laakeapintaiseen syylään ei hiusta saa kierrettyä sen alle, joten niitä kauhotaan terveyskeskuksissa tai jossakin muualla.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Rohkeita temppuja, onneksi onnistuivat kaikki.
  Saunaan kannattaa tosiaan hankkia "huopahattu" niin ei päätä kuumota.
  Minulla on tuollainen varsisyylä, aika isokin, olen monta kertaa ajatellut tuota hiusjuttua, mutta olen pelännyt, jos tulee jokin tulehdus, kun syylä tai luomi, mikä on, on niin suuri.
  Kivi olisi parempi ja helpompi, mutta en ole kuullut, että täällä sellaista olisi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä myssy päässäkään hirmulöylyissä ole, mutta voin miedommissa oleilla hieman kauemmin.
   Syylänpoisto oli ihan iisi, kun sen muisti ja syylät olivat kapealla varrella, joten ne oli helppo hirttää. Hyvin vaivaton homma.
   lapiskynän käyttö kyllä hirvitti, mutta tuska oli hirvitystä kovempi ja käyttäjä kertoi, että oli niin monet roskat saanut sillä konstein ihmisten silmistä.
   Kun menen sanomaan, että syyläkivi on uskon juttu, minut tyrmätään heti. Olen alkanut pohtia, olisiko kivi ollut esim. laavakivi tai jotenkin muuten jotain mineraalia sisältävä, kun siinä hetken seissyt sadevesi voisi vaikuttaa syyliin?

   Poista
 5. Voi mikä kertomus konsteista, joita ei monikaan tiedä, eikä osaa käyttää. Moiniin noista uskon varauksettomasti, mutta tuo syylänpoisto kivellä tuntuu vähän oudolta :) Paljon on outoa elämässä, mutta miksei tämäkin ole onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoista konsteista kertojatkin ovat suurimmalta osin jo kuolleet ja nuoret eivät moisiin usko, pitävät huuhaana, mutta
   monet omat keinot ovat ihan ihan toimivia.

   Poista
 6. Ajattelin, jotta jos tuon saunahatun vaikka järjestäisin, arvanet mistä. Perilletoimittaisin helmiäiskuussa... Mitä tuumaat?

  VastaaPoista
 7. Hui, rohkea olet, kun lapiskynää suostuit silmääsi kokeilemaan. Olisi tainnut minulta jäädä tekemättä. Mielenkiintoinen tuo hiuskonsti, pitää tallentaa tiukasti mieleen, jos vaikka joskus tulee ajankohtaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä vielä rohkeako? Pakosta piti ottaa keinot käyttöön.
   Lapista vaintuli sipaisu alaluomelle, mutta hirmu kirvelyn ja kyynelvuodon se sai aikaan ja viiltävä roska poistui.

   Poista
 8. kiehtova postaus aimarii, oikea aamun piristys! löylyhattu on todell toimiva, nyt niitä alkaa näkyä jo myös kauppojenhyllyllä. yleensä ne on huovutettuja, onhan huovutuksesta tullut todella suosittua nykyisin. vaarin löylyhattu taisi olla tavallinen karvareuhka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, onko löylyhattuja jo kaupoissa? minä luulen, että taidan saada semmoisen, Aare tuolla vähän siihen suuntaan..
   Vaarin hattu on ollut karvareuhka.

   Poista
 9. Jo vainenkin on ollut erikoinen kivi, mutta erikoinen on tuokin kivi, älä ainaskaan lähetä kiviaines näytettä ettei tulla tekeen kaivosta sinne.
  Vanhat konstit on joskus parempi kuin tukku uusia. Poikani hävitti otsaltaan pikkusormenpään kokoisen patin ehkä syylä. Hän oli laittanut etikkaa taitoselle sen otsalle ja hattu päähän pariksi päivää, siitä se oli tipahtanut kun lapun poisti. Minä olin hölmistynyt kun en ollut moisesta hoidosta kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En hiisku kivestä tämän enempää, mutta melko outo se oli. Tuli todella avaruuskivi mieleen.
   Oma apu parasta, sen osoitti poikasikin.

   Poista
 10. Hyviä konsteja, laitetaanpa korvan taakse. Etikasta minä olen kuullut syylien poistajana.

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoisia juttuja sinulla! Lapiskynästä en ole ikinä kuullutkaan. Minulle tulee noita mainitsemiasi varsisyyliä jatkuvasti esim. kainaloihin ja käyn poistattamassa niitä kosmetologilla parin kolmen vuoden välein. Kivutonta eikä edes kovin kallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan nämä vanhat jutut vaan putkahti mieleen löylyihin mennässä, kun pistin villapipon päähän. hassu näky varmaan. laapis oli tuttu muuten, mutta silmäluomelle se hirvitti.
   Olen kuullut kyllä, että kosmetologit poistavat näitä ikäviä palluroita.

   Poista
 12. Olipa sopiva merkki tälle työmaalle aimarii:) Tuo laapistelu osoitti kyllä niin hurjaa luontoa että melkein hirvitti, hyvä kun vaiva parani. Ennen muinoin luomi käännettin ja tiesin erään tummun, joka sitten nuolaisi roskan pois. Olisiko suussa niin paljon sopivia bakteereita, että estivät silmän tulehtumisen? Lisäksi vanhakansa käytti silmäruohoa hauteena tulehduksiin ja apoteekin boorivedellä niitä myös huuhdeltiin.

  Varsisyylä on kätevä hirttää juuri niin kuin teit, toisaalta jos niitä on paljon, niin kohta voi olla hiuksista pula, niitä voi napsia itsekin pois ja salisyylivaseliinia muistan käytetyn syyliin myös etikkaa ja jos pesee silmänsä lähdevedellä pääsiäisaamuna. niin ei syyliä tai kesakoita tule:) Minusta kesakot ovat kyllä hurmaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se savotta on todella hakkuutyömaa. Itse asiassa tykkään siitä rehkimisestä.
   Muuten, kyllä minun silmäluomeni käännettiinkin ja silmää nuolaistiin, vaan eivät nämäkään konstit auttaneet. lapiskynä oli se viimeinen, sitten olisi ollut ihan pakko lähteä lähteä terveyskeskukseen, vai mikä mahtoi silloin olla, joku terveysasema.
   Minä huolisin kesakot, vieläpä mielelläni.

   Poista
 13. Onhan jännä kivi kuvassa, vähän kuin sulanut päältä, ettei vain olisi tipahtanut taivaalta.
  Monenlaista vanhaa hyvääkin konstia nykyään pidetään huuhaana. Useimmat vaativat kyllä luontoakin, ei monikaan enää tohtisi moiseen ruveta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi herätti kyllä ihmetystä, oli kova, ei rapautunut, värikin oli outo, en sille etsinnöistä huolimatta löytänyt nimeä.
   Täällä syrjässä ei passaa pitää kaikkea omaneuvoista konstia huuhaana, toki järki pitää pitää hommassa mukana.

   Poista
 14. Olipa sopiva merkki tälle työmaalle aimarii:) Tuo laapistelu osoitti kyllä niin hurjaa luontoa että melkein hirvitti, hyvä kun vaiva parani. Ennen muinoin luomi käännettin ja tiesin erään tummun, joka sitten nuolaisi roskan pois. Olisiko suussa niin paljon sopivia bakteereita, että estivät silmän tulehtumisen? Lisäksi vanhakansa käytti silmäruohoa hauteena tulehduksiin ja apoteekin boorivedellä niitä myös huuhdeltiin.

  Varsisyylä on kätevä hirttää juuri niin kuin teit, toisaalta jos niitä on paljon, niin kohta voi olla hiuksista pula, niitä voi napsia itsekin pois ja salisyylivaseliinia muistan käytetyn syyliin myös etikkaa ja jos pesee silmänsä lähdevedellä pääsiäisaamuna. niin ei syyliä tai kesakoita tule:) Minusta kesakot ovat kyllä hurmaavia.

  VastaaPoista