lauantai 5. tammikuuta 2013

Talviextremeä

Aamuinen ikkunamaisemani näytti suorastaan lumoavalta. Kärryn rinnettä värjäävä auringonnousu hehkutti sitä lämpimin värisävyin ja näkymä sai innostumaan ylös, ulos ja lenkille. Tosin tällä kertaa moottorikelkkailemaan. Pakkasmittarin lukemat olivat -21.2, eikä noilla lukemilla kelkkakyyti kuumaa ole, paitsi jos joutuu kaivamaan kelkkaa reilun puolen metrin pehmoisesta lumihangesta.


Parhaillaan Koillismaan tammikuu esittäytyy upeana talvena. Lunta on tullut viime aikoina paljon ja lumitöiden kanssa on päivittäiset reippailut hyvinkin tulleet tehtyä. Latujen houkutus suksille on suuri ja olen siihen houkutukseen vastannut, vaikka mielelläni hiihtelen myös umpihangessa pitkin ja poikin metsissä. Pari päivää sitten kokeilin metsäsuksen kantavuutta paksussa ja erittäin pehmeässä hangessa, mutta harmikseni havaitsin, että liikaa upotti ja käännyin vähän matkaa edettyäni takaisin. Olin mamelo! Totesin, että parempi hiihtää ladulla tai vaikkapa moottorikelkailla. Seuraava kiinnostava seikka - olisiko kukaan rohjennut vielä joesta yli? Rannassa näki, että ylitetty oli, joten menoksi. Kaempaa näkyy vapaana virtaava koski, mutta suvannossa jää on vahvaa.


Reitti kulkee lumisen metsän halki. Puut kaartuvat holveina yläpuolella. Koivut ovat saaneet uuden pehmeän lumikuorrutuksen, ne kimaltelevat kilpaa vitivalkean hangen kanssa. Havupuiden tykky näyttää kasvaneen paikoin todella mittavaksi. Itä-pohjoisen taivas hohtaa rosan ja sinisen sävyissä, kun taas toisella puolen taivasta silmiä hivelevät vahva oranssi ja kellertävän oranssi. Kuvaamisen kanssa en onnistunut, sillä sormet tekevät tenän ja luovutan muutamaan kuvaan.


Pikkuisen autiotuvan pihapiirissä vallitsee ääretön rauha ja hiljaisuus.(Tietysti sen jälkeen, kun moottorikelkka hiljeni.) Päivä on vielä kovin lyhyt ja valoisan muutama tunti alkaa ip:llä vaihtua yllättävän sukkelasti hämäräksi.Lukittu on, mutta juuri tuosta "hotellista" ehdotuksestani varattiin sviitti päivän päästä olevalle merkkipäivälle. Saattaa olla kylmät puitteet, mutta toivoa sopii, että vanhakin rakkaus lämmittää. Neljäkymmentä vuotta sitten seisoin kotini olohuoneessa papin edessä ja hyvin pienen seurakunnan todistaessa vihkimistä. Silloin satoi pakkaslunta. Oli iltapäivä ja sen hento sininen hämärä. Minä olin juuri mennyt naimisiin.
Tässä sitä sitten ollaan, mihin on tultu. Eli kalareissu on tiedossa ja yöpyminen autiotuvassa. Kiinnosti vain ajella tsekkaamassa, miten tuonne "hotellille" pääsee. Toivottavasti ei ihan sikakova pakkanen ilmaantuisi suunnitelmia sekottamaan. Tänään nipisteli vähän varpaita ja nenänpäätä paluumatkalla. Silti olin ihastuksissani lumimetsästä, joka esittäytyi kelkan valokiilassa niin salaperäisenä.

Sairaalan seinältä muutamia vuosia sitten lukemani runo puhutti. Se innoitti minua kirjoittamaan runoa muistellen ja mukaellen tähän tapaan.

Kun olen vanha,
haluatko ottaa ryppyisen 
käteni käteesi?
Jaksatko olla minulle hellä?
Koetan hyväksyä,
että vääjäämättä
 luopumisen aika 
lähenee.

Hetkeä pitempään en muista,
mitä juuri sanoit,
aina en sitä edes kuule,
eivätkä minun sanani 
ole ajoin lainkaan
ymmärrettäviä.
Kuitenkin - 
jaksatko silti kuunnella minua?
Verenkiertohäiriöni saavat
askeleeni niin epävarmoiksi, 
että horjahtelen.
Annatko kätesi turvaksi?

Silmieni näkö heikkenee.
Tulee ehkä se kerta,
etten tunne sinuakaan.
Kysyn arastellen:
- Jaksatko rakastaa minua vielä,
kun vanhuus on riisunut
minut alastomaksi?
Olenko vielä silloinkin 
sinulle rakas?44 kommenttia:

 1. Voi aimarii, kuinka upeaa siellä onkaan. Kalpean aavistuksen voin ehkä kokea kuvien myötä. Autiotupa,hanget, pakkanen... huohhhhh
  Lämpimät onnittelut teille kahdelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiitsa. Tämä autiotupa on viehättänyt minua vuosikaudet, nyttemmin se on vaan muutettu varaustuvaksi. Minä en ole siellä aiemmin yöpynyt.

   Poista
 2. Niin kaunista ja koskettavaa, sekä kuvat että tekstit. Runosi sai liikuttumaan.

  VastaaPoista
 3. Lumoavan kauniit kuvat. Runosi kosketti...meilläkin kun on yli 40 vuotta yhteistä taivalta takanapäin.
  Ihanaa ja unohtumatonta hääpäivää teille!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa vuosia melko nivaska, kuten reilussa 40:ssä itselläsikin. Voisin sanoa näin jälkeen päin, että nopsaan on mennyt, etten päin ei rohkene ajatellakaan.
   Kiitos onnitteluista.

   Poista
 4. Ihanaa teillä!!! Onneksi olkoon pitkä taival teillä on jo takana viettäkää unohtumaton hääpäivä.Kauniilla paikalla teidän hotelli!Meidän häistä on jo 44 vuotta elikkä samoja seutuja,ollaanhan sitä samaa vuosikertaa muutenkin.Onnea vaan oikein paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enimmäkseen on pitänyt samaan hiileen puhaltaa, kun tämäkin etappi ohittuu. Niinpä teilläkin. Kiitos onnitteluista ja mieluisaa tavata sinut täällä.

   Poista
 5. No nyt sait vanhankin heltymään. Näyttää, että vielä on kaikki kunnossa, kun hotellikin on varattuna aivan vain teille :-)
  Ihanaa hääyötä pakkasessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oi, sainko? Nooh, kunnossa jotenkuten, kyllä yhdessä pärjäillään, avunantosopimus toimii puolin ja toisin.

   Poista
 6. Aivan ihana postaus upeine kuvineen!
  Lisää onnea elämäntaipaleellenne!

  VastaaPoista
 7. Tunnelmallista hääpäivää rauhallisessa hotellissa. Siellä soittaa pakkanen paukutellen ja nurkissa kopisten. Muuten lienee hiirenhiljaista.
  Runosi oli kaunis, ja tuohon suuntaan etenee elämä viimeisellä neljänneksellä.
  Kauniit kuvat kauniista maisemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää tulevan huomiseksi lumisadekelit, vaan ei se haittaa, parempi niin, että lauhtuu. Ainakin tarkenee pilkkiä paremmin. Runo syntyi aikanaan niiden ajatusten pohjalta, kuin olin jotain vastaavaa sairaalan käytävän seinältä.

   Poista
 8. Olen sanaton - kuviesi ja sanojesi äärellä. Onnellista hotellieloa teille kummmallekin. Edessä seuraavat 40 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissu. Heh, heh, seuraavat 40 vuotta. Totta maar.

   Poista
 9. Niin paljon kauneutta. Kuvissa, sanoissa, elämässä. Onnitelut siitä, ja myös hääpäivästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella ihastunut tämän asuinseutuni maisemien uljuudesta, herkkyydestä, kauneudesta. Niissä on lumoa. Kiitos onnitteluista.

   Poista
 10. Aaro Hellaakoskea siteeraten "Tietä käyden tien on vanki, vapaa vain on umpihanki"

  yht'äkkiä olin olohuoneessa, Te nuorina ja ujoina edessäni, 40 vuotta siitä on kulunut...lämpimät halit Teille molemmille viettäessänne hääyötä erämaasviitissänne, sen parempaa paikkaa en osaisi edes kuvitella tv pikkusisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo runo on minullekin hyvin tuttu. Se tulee usein myös hiihdellessä mieleen ja umpihangella eritoten.
   On tuosta hetkestä aikaa vierähtänyt. Muistatko sinä sen keskitalven sinerryksen ja jouluvalot naapurikerrostalon ikkunoissa ja lumihiutaleiden leijumisen valokiiloissa? Nyt erämaasviitti saa antaa "juhlallemme" puitteet, melko helppo valinta.
   Kiitos haleista pikkusisko.

   Poista
 11. Onnittelut pitkän yhteisen tien kulkijoille <3 Nuorena nauratti Beatlesien laulu...Will you still need me, will you still feed me,
  When I'm sixty-four... Ja hups, täällä se on, onneksi ei tarvitse syöttäjää vielä :) Monen monta vuotta lisää toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttuja biisejä. Nin se vain on, että nuoruus on haihtuvaa, aika ei hidastele, ei odota.
   Koetetaan pysytellä mukana. Kiitos.

   Poista
 12. Upeat kuvat ja auringon heijastus, joen uoma ja hotellinne odottamassa. Niin kaunis ja romanttinen. Oikein tunnelmallista hääpäivää teille.
  Kiitos liikuttavasta runosta myös :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "hotelli" on vuosia kiehtonut minua, aiemmin en ole siellä yöpynyt, mutta nyt autiotupa tarjoasi sopivat puitteet juhlaan, siis kalaretkeen. Ilman metsäsuksia siellä ei pääse mihinkään, joten haasteita saattaa ilmaantua.
   Kiitos Uuna.

   Poista
 13. Kauniit kuvat, kaunis teksti ja runo. Kiitos.

  VastaaPoista
 14. Itkuisin silmin luin. Tunteesta itkin, maisemasta liikutuin ja hotellista
  ...Yhdessä, ja käsi kädessä eteenpäin.

  Onnea teille molemmille<3  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kuvittelija. Näistä vaaraseudun maisemista joko tykkää tai ei tykkää, minulle ne ovat tärkeä osa täällä viihtymistä, myös että harrastamisen mahdollisuudet luonnossa ovat mittavat. Erakkoluonne kaipaa erämaata ja sen hiljaisuutta. Tosin kaksihan meitä nyt hotellille suunnistaa.

   Poista
 15. Voi, mten liikuttavan kaunista ja herkkää kuvineen ja teksteineen!!!
  Ihanaa, että maailmassa on vielä ajattelevia ihmisiä!

  Toivottavasti yhteinen taipaleenne jatkuu vielä pitkään......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti tykkäämisestäsi ja toivotuksista.

   Poista
 16. Mielikuvissani näen, miten jo aamutuimaan Hessu kiidättää nuorikkoaan valmista moottorikelkkauraa pitkin hotellin pihaan. Taloksi asettuminen. Mahdollisesti tulokahvit ja tuli pesään. Sitten pilkille valoisan tunneiksi. Ja paluu hotellille nauttimaan juhla-ateriaa. Lavitsalla loikoilua, muistelua, erämaan äänien kuuntelua. Kunnes uni voittaa.

  Ikimuistoista rubiinihääpäivää toivottelen teille molemmille.

  VastaaPoista
 17. Ihanaa ja lämmintä hääpäivää teille! Olen varma, että rakkaus vielä lämmittää. Runosi oli haikeansuloinen, kaunis.

  VastaaPoista
 18. Kauniin tunnelmalliset kuvat,niiden kautta välittyy parhaimmillaan luonnon hiljaisuus ja rauha. Lämpimät onnittelut hääpäivän johdosta!

  VastaaPoista
 19. Onnea ja iloa, rakkautta ja lämpöä! Sitä toivon teille etteenkin päin. Koskettava runo ja Koillismaan maisemia ei voita mikään! Leppoisaa loppiaista!

  VastaaPoista
 20. Voi, Luoja, kuinka ihania kuvia.

  Tuo runo sopisi nyt hyvin minullekin, jotain tuollaista ajattelin uudenvuoden aattona, hääpäivänämme, en vaan osaa kirjoittaa noin upeasti ajatuksiani kuin sinä.

  Toivon teille vielä paljon ihania hääpäiviä tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 21. Oi, ihanaa hääpäivää ja paljoooon lisää onnen vuosia!

  VastaaPoista
 22. Talviset kuvat ovat kauniita mutta pakkanen kyllä tekee kuvaamisen vaikeaksi. Olet kuitenkin saanut aivan upeita kuvia.

  Runosi oli niin kaunis ja koskettava että itku tuli kun sen luin!

  Onnea näin jälkikäteen hääpäivänne johdosta!

  VastaaPoista
 23. How amazing is what you wrote!
  How many beautiful feelings that are able to warm up even the ice!
  Congratulations for your posting.

  Have a nice day.

  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
 24. Upeita talvimaisemia, tuntureita, reittejä luonnossa ja moottorikelkalla ajelua puiden lomassa. Onnea Hääpäivän Johdosta! Kauniin ja liikuttavan runon olet kirjoittanut.

  Paljon asioita mahtuu avioliiton pitkälle yhteiselle taipaleelle, myös lämpöä ja rakkautta :)

  VastaaPoista
 25. Vaude miten lumoavan kaunista siellä onkaan ja lumipeitto peitteenä,ihan sielun syövereissä tuntuu ihanuus♥.

  VastaaPoista
 26. Sinulla on todella kauniita kuvia, oikeen jää mieli vain tuijottaa kuviasi!

  VastaaPoista
 27. Kiitos toistamiseen onnitteluista ja kiitos myös kivoista kommenteista.

  VastaaPoista
 28. Sinulla on aivan erilainen elämänmuoto siellä kuin minulla täällä. Todella kaunista näet ympärillä ja kuvaat sitä hienosti.
  Ja tuo runosi, aivan mahtava.

  VastaaPoista