torstai 21. helmikuuta 2013

Porokisat ja hyskyajelu

Tänään pääsin ensimmäisen kerran ohjaksiin, joissa reen edessä on poro, sillä innostuin osallistumaan leikkimieliseen jokkisluokan porokisaan. Lähdin hyvissä ajoin pelipaikalle tutustumaan ajokkeihin, jotka löysin "varikon" kupeelta.


Tänään taivas oli harmaa ja tuprutteli lunta, mutteivat porot moisesta piittaa. Minä änkesin itseni ensin rekikyytiin, josta huvista maksoin 2€. Minulla oli kuljettaja, jolta utelin vinkkejä poron ohjastamisesta.

Saamiani vinkkejä sulatellessa siirryin suopunginheittopaikalle. Kokosin supungin kouraani ja singautin sen etäämmällä lumihangessa kököttäviin poronsarviin. Kiinni otti, eipä olisi poro päässyt karkuun. Kokeilin vielä pari heittoa uudestaankin, kun jonoa ei näyttänyt olevan.

Aiemmin en ole ollut hyskyjen kyydissäkään, nyt olen. Ostin toisen 2 euron piletin ja istahdin kuuden upean koiran vetämään rekeen porontaljan päälle. Koiria ei tarvinnut nohittaa, niin vauhdikkaasti lähtivät matkaan. Pikku lenkki lumisessa metsässä oli oikein piristävä kokemus. Valjakko ei edes mutkiin hiljentänyt vauhtiaan. Väliin tuntui, että jalaksilla ohjastava "jarrumies" joutui tosi toimin jarruttelemaan koirien vauhtia.


Porokisa oli alkamassa ja innokkaita osallistujia ilmaantui paikalle runsaasti. Oli toivottavaa, että istahdettaisiin rekeen parittain. Sain puhuttua itselleni parin, kun itse lupauduin ohjastamaan. No toki, sehän minun tavoitteenikin alun alkaen on ollut. Olin katsellut sillä silmällä ajokkeja, että tuittupään ohjaksiin teki mieli.
Niin myös kävi, että juuri tuon tulisen poron rekeen päästiin ja minä sain ohjakset. Hetki odotettiin starttilupaa ja  kaksi poromiestä pidätteli poroja, etteivät ennen aikojaan lähtisi matkaan.
Lähtö onnistui ja hurjapää pisti parastaan. Puolimatkassa ohitettiin toinen poro ja hyvällä etumatkalla saavutettiin maali.


Kisajuhlan tuntua oli ja kannustuksia raikui. Maalin tultua radiojuontaja Kimmo Vehviläinen jakoi mitalit kaulaan.
 Kuvat on vaan suttuja kehnon sään ja valaistuksen takia.36 kommenttia:

 1. No voi tokkiinsa, mitähän mahdat seuraavaksi keksiä?? :-)
  Ettet vaan rupea moottorikelkalla kisaamaan...

  VastaaPoista
 2. Ohos, sitä ollaankin oltu oikein vauhdikkaalla tuulella. Onnee vaan mitalista, sitä ei kenen tahansa plakkarista löydykään.

  VastaaPoista
 3. Oho, voititko? Hurja olet, onnea!

  VastaaPoista
 4. It must be such a nice experience !
  Much love
  Annick

  VastaaPoista
 5. Wow! Onneksi olkoon upeasta mitalista! Huikeaa rohkeutta! Kuulostaa tosi hauskalta tapahtumalta.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut! On varmaan ollut mahtava kokemus....... ja mieletön tunnelma!

  VastaaPoista
 7. Super mahtavaa aimarii, onneksi olkoon, olet Sinä aikamoinen pakkaus!sarvipään minäkin olisin valinnut, todella kaunis poro. tosi kivaa, kun pääsit myös hyskyjen kyytiin, siitähän olet haaveillut jo useamman vuoden. eipä ollut hinnoilla pilattu seikkailusi ja tuo mitali on mahtava;)

  VastaaPoista
 8. Hienoa ja onnittelut mitalista. Vauhdikas ja hauska päivä arvatenkin:))

  VastaaPoista
 9. Kovasti paljon kiitoksia onnitteluista. Kisa oli niin leikkiä, kuin vaan olla voi, mutta kivaa ja paria vastaan kisattiin. Siis kaksi poroa rekineen, kuskeineen kerralla radalla.
  En minä moottorikelkalla kilpailemaan ikinä ala, vaikka muuten kelkalla jo ajankin ja uppoan välillä. Kivaa sekin. Eikä hyskyjen kyydissä ollut myöskään puutetta vauhdin hurmasta. Tavallisesti hysky- ja poroajelut on niin hinnan kiroissa, että ovat jäänyt haaveasteelle, mutta nyt oli talvimatkailutempaus ja sen tiimoilta noin edullista.
  Jokkiskisaan osallistuminen oli täysin ilmaista herkkua.

  VastaaPoista
 10. Ihanan eksoottisia talven riemuja. Nautin vauhdista, lumesta ja tunnelmasta täällä ruudun takana.

  VastaaPoista
 11. Komeita poroja. Varmasti eksoottinen kokemus tuollainen ajelu.

  VastaaPoista
 12. Ja mitähän Extremeä seuraavaksi keksitkään, Laskuvarjohyppyjä, vuorikiipeilyä? Olet kyllä aikamoinen seikkailijatar :) Hauskoja jutuuja ja kevättalven riemuja edelleen :)

  VastaaPoista
 13. Jipiii, mikä kokemus!! Oot sinä aika veijari. Olisikohan uskaltanut kokeilla samaa, en tiedä :-) Onnea kovasti mitalista!

  VastaaPoista
 14. Voi jestas sentään, voitit kisan, onnea, onnea!

  VastaaPoista
 15. Voitto on hieno juttu, onneksi olkoon! Ylipäätään molemmat lajit kuulostivat mielenkiintoisilta ja huskyt nyt ovat aivan söpöjä muutenkin :)

  VastaaPoista
 16. OOH! Nyt sinä olet todellinen lappilainen, poromies ja kaikkea. Onneksi olkoon. Olet aikamoinen huimapää. Hauskaa oli varmaan. Tulikos pyllyyn mustelmia :-D

  VastaaPoista
 17. Hienoa meininkiä :) Onneksi olkoon hyvästä poron hoputtamisesta ja voitosta! Mitali on tosi pähee.

  Hassua, että samoja tuulia minullakin. Suopunkia heitin joulukuussa ja ensi kuulle on husky- ja poroajelut varattuna. Kuule, mitä jos hankittaisiin omat porot ja kisaillaan sitten keskenämme :D Teillehän sinne sopisi oikein hyvä oma pihaporo.

  VastaaPoista
 18. Olipa siinä kokemuksia kerrakseeen. Onnea hienosta suorituksesta.

  VastaaPoista
 19. Upeaa aimarii, alat näköjään haastamaan seitaa hurjapäisyydessä ;))
  Taatusti upea kokemus, oiskohan minusta ollut koko leikkiin.... :)

  VastaaPoista
 20. Olipa railakasta menoa. Onneksi olkoon palkinnon, joka näyttää olevan kultainen, johdosta.

  VastaaPoista
 21. Tapahtuma rikas päivä. Hieno kokemus varmaan.

  VastaaPoista
 22. Olipa jänskä juttu!!! Eksoottista ja kivaa kokea tämä tunnelma kirjoituksesi kautta. Onneksi olkoon uudelle "poromiehelle"!

  VastaaPoista
 23. Tapahtumarikasta ja komeita poroja. Hieno kokemus varmaankin olla poroajelulla ja vielä voittaa. Onnea voiton johdosta!

  VastaaPoista
 24. Wau ompas ollut hieno kokemus missäpäin tämä tapahtuma oli?Oikein paljon onnea kultaa ja kunniaa ihan ekalla kertaa.Ollaan me hyvää vuosikertaa.

  VastaaPoista
 25. Onnittelut hurjapäälle. Kaikkea sitä siellä pohjoisessa pystyy harrastamaankin. Kiva silti kun edes sain lukea mitä harrastelit.

  VastaaPoista
 26. Onnittelut sinulle, sinähän olet hurja ohjastaja :). Ihanalta kuulosti tuo päiväsi, husky-koirien kyydissä :), ihania kuvia.

  VastaaPoista
 27. Hieman on erinlainen näkymä parkkipaikalta kuin täällä etelässä. ;o)
  Onnittelut hurjapäille voitosta!
  Suloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
 28. Onnea kultaisesta mitalista. Hienoo, olisin niin halunnu olla mukana. Tämmöset jutut on mukavia:)

  VastaaPoista
 29. Näyttää olleen antoisa ja hauska päivä.

  VastaaPoista
 30. No nyt sinulla on roppakaupalla kokemusta nelivetoisista ajokeista. Lumi pöllyää.

  VastaaPoista
 31. Onnea Sinulle! Kyllä on ollut elämyksellistä.

  VastaaPoista
 32. Onnittelut täältäkin. Eipä sitä ole joka naisen lakkarissa tuollaista mitalia : D

  VastaaPoista
 33. Vau, oikein vauhdissasi oli hiukset irrota. Oletpa rohkea. Onnea nyt täältäkinpäin ja sanon vaan, ettei kuka tahansa pystyisi samaan.

  VastaaPoista
 34. Kiitos tosi paljon kaikista kivoista kommenteista ja onnitteluista. Vastaamiseni teille on ollut heikkoa, kun nettiyhteyden kanssa on ollut taas ongelmia. Ei vaan toimi.
  Ei tässä ollut kyseessä mikään varsinainen kilpailu, puhdasta leikkiä ja hauskanpitoa ja jokainen osallistuja sai mitallin muistoksi. Minä aina vaan innostun osallistumaan kaikenlaiseen ja onhan haaveeni ollut jo pitkään päästä poron kyytiin.

  VastaaPoista
 35. Vau... siellä on menty niin että letit viuhuu, mahtava tapahtuma kaikkineen, voin hyvin eläytyä tapahtuman tunnelmaan kuvienkin välityksellä.

  VastaaPoista