maanantai 26. tammikuuta 2015

Lunta, lunta, lunta

Mistä muusta osaisin kirjoittaa, kuin lumesta? Vajaan viikon oli päiväohjelmani ilman lumenluontia, mutta ilmojen lauhtuminen toi lumisateet takasin. Ilmeisesti lumen määrä ei ollut tällä alueella riittävä.
Sunnuntaisen lumiurakan jälkeen grillikota näyttää kynityltä, kun en ylettynyt lapioni kanssa ylemmäksi, eikä tikkaita ollut ottaa tähän hätään. Nyt se on niin ruman näköinen, että silmää karsastaa. Saatan todella joku päivä hakea tikkaat ja siistiä työ jälkeä.


Vielä perjantain aamu alkaa napakassa pakkassäässä. Taivas helottaa vaaran takaa niin houkuttelevasti, että lähden suolle sitä kauneutta ihailemaan, vaikka mittari näyttää -28. Tarpeeksi vain vaatetta ylle ja suksille, etteivät taivaan värit ehtisi kadota.
Hoppu oli todella vaivan väärtti. Sukset upottavat pehmeässä lumessa, vaikka ovatkin pitkät ja leveät metsäsukset. Varon, etten kupsahtaisi nurin, sillä ylös kompuroiminen tulisi olemaan vaivaloista.


Suo on kuvauksellinen aina. Sen känkkärämännyt elävöttävät maisemaa. Varsinkin tänä aamuna valastus on herkkiä sinipunasävyjä hämärän rajamailla. Sormiin käy tavattoman kylmä, sillä kuvia napsiessa rukkaset on topattava sauvojen päihin.


Aamun valjettua värit katoavat ja tilalle tulee silmiä häikäisevä valkoisuus. Neitseellistä lumen pintaa ei edes henno rikkoa, sitä vaan katselee ja katselee, ikään kuin tallentaaksen näkymän muuallekin, kuin kameraan.


Tykky ei ole aivan edellisten talvien näköinen. Useat lauhat jaksot ovat sitä karistaneet kevyemmäksi. Jos asiasta puiden mielipidettä kysyttäisiin, taitavat olla selkeästi mielissään.

Monesti on käynyt mielessä jokivarressa oleva vene. Miten se jaksaa lumien alla? Huoli vaivaa sen verran, että on lähdettävä veneen tilanne tarkastamaan. Matka taittuu moottorikelkoilla umpihangessa. Minua jännittää, miten selviän kelkkani kanssa, sillä en kovin paljon aja itse, vaan tykkään istua mieluummin ajajan takana katselemassa masemia ja kuvaamassa. Rankkaa olisi kelkan kaivaminen hangesta, jos sattuisi uppoamaan. Mitatessa lunta on joen rannalla noin 85 senttiä.


Vene nukkuu prinsessa ruususen untaan hangen alla. Ei arvaisi, jos ei tietäisi, että tuon lumikinoksen alla on vene. Sen kuormaa pitää ryhtyä keventämään, muuten saattaa käydä niin, ettei keväällä ole mitä vesille työntää, kun kalalle tekee mieli.61 kommenttia:

 1. Kyllä 80 sentin kerros lunta jo olisi riittävä yhdelle talvelle, eikö vaan? Suo on kuvauksellinen kaikkina vuodenaikoina, mutta talvisena aamuhetkenä erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää lunta saadaan. Se on varmaa, onhan talvi vasta alussa. Toinen vuodenaika, jolloin suo kiehtoo, on syksy, eikö vaan?

   Poista
  2. Syksyn väriskaala suolla on kyllä vaikuttava.

   Poista
 2. Kaunista, etenkin kakkoskuva ihastuttaa. Kyllä siellä lunta onkin ihan hirmuisesti, huh.
  Grillikota on kuin satukirjasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itse myös grillikodasta, mukavaa siellä on joslus tulistella. Nyt vain ehdottomasti pitää siistiä kattolumet.

   Poista
 3. Upea talvi katsella, kaunista kaikkialla!

  Olisi kyllä jo tämän talven tarpeiksi, monenlaista haittaa alkaa tulla jos vielä toisen mokoman sataa. Sanotaan että tähän aikaan talvesta lunta on vain puolet ja toinen puoli vielä tulematta. Lieko paikkansa pitävää, jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon sanonnan olen kuullut myös ja jotain perää siinä taitaa olla. Katsotaan reilun kuukauden päästä, miltä lumitilanne näyttää.

   Poista
 4. Kyllä on paljon lunta ja maisemat satumaiset, kylmä tietenkin hankaloittaa ja lumen luonti, mutta täältä minä vaan ihailen ja ihailen. Ei uskoisi että vene on hangen alla. Kiitos näistä upeista maisemista, minäkin näin pääsen sinne matkustamaan kotoa käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoisessa talvi näyttää talven merkit. Lumityöt otan ulkoiluna ja kuntoiluna. Oikeastaan tykkään lumitöistä, kun saa hifistellä ja silleen.

   Poista
 5. Taidan hankkia talvimökin sieltä! On upeat maisemat ja kuvat! Meillä sataa räntää tai vettä. Vaikka ei se olekaan kivaa kun lunta on melkein metri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä myytäviä mökejä löytyy. Ostamaan vaan tai vaihtoehtoisena voit tietenkin kokeiluna viettää muutamia talviviikkoja vuokramökissä Lapissa tai vaikkapa täällä lumivarmalla Koillismaalla. Lähes metrisessä pehmeässä lumessa kahlaaminen on kokemus.

   Poista
 6. Voi mahdotonta lumen määrää ja kaiken kauneutta.
  Minä jo osaan ottaa kuvia rukkaset käsissä, joissa paksut lapaset sisällä .
  Vain jos vaihdan säätöjä joudun paljain käsin toimimaan, ei tulisi muuten kuvia ollenkaan.
  Ihanaa kun laitat näitä kuvia meille ihailtavaksi, kiitos niistä oikein paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kokeillut rukkaskädessä kuvaamista, mutta ei tule kuin suttukuvia. Harjoituksen puute ihan selvästi.

   Poista
 7. Voi hyvä tavaton, miten siellä on kaunista! Tuo ensimmäinen kuva vaikuttaa jotenkin satumaiselta, aivan kuin hobittien kylän mökiltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun itsekin katson kota hobittinäkökulmasta, niin pikkuriikkiseltä se näyttää lumihatun alla.

   Poista
 8. Siinä saa lapio tiuhaan heilua, kun lunta tulee liiankin kanssa.
  Kyllä on kaunista siellä Pohjoisen maisemissa.
  Paljon on päivät jo valaistuneet.

  Lysti on katsella kotipuolen niin rakasta luontoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvistä on ollut niin usein, ettei päivän pitenemistä oikeastaan ole vielä huomannut.
   Käykö usein kotipuolessasi?

   Poista
  2. Kerran vuodessa, kesällä tulee nykyisin käytyä.
   Aikoinaan kävin useammin. Nyt monet asiat vaikuttaa, että on vähennyt kertaan vuodessa.
   Jos olisin yksin eläjä, niin asuisin Kuusamon korvessa toukokuulta syyskuun loppu puolelle. Talveksi vaan tulisin nykyaikasten mukavuuksien pariin, siis raanasta juokseva vesi, sekä patteri lämmitys.

   Poista
 9. On teillä todella tuota lunta, kohtahan työ hukutta tuonne jos vielä lisää tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hukuta, kun pusketaan liiat lumet kolan ja pikku lingon kanssa metsän puolelle.

   Poista
 10. Ihanat maisemat! Mutta liian kylmää olisi minulle. Eikö sinulla ota henkeen?
  Olet sinä aika lumimies - tai siis luminainen - kun kelkallakin ajelet.
  Hurjasti on lunta, onko nyt varmaa, ettei siellä alla ole karhunpesä eikä vene?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aina ole kylmää, tänäänkin vain -3. Kun kiipeää yli -30, alkaa käydä henkeen, jos liikkuessa vauhtia yrittää pitää. Kyllä minä jonkun verran kelkkailen. Pilkille ei pääse muuten. Ehkä enemmän pitäisi umpihangessa ajamista harjoitella, että tiukan paikan tullen hallitsisi kelkkaa paremmin.
   Ei ollut lumikasa karhun pesä, ihan tutun näköinen paatti lapioitaessa paljastui.

   Poista
 11. Kaunista! Eipä sitä muusta tähän aikaan tarttekaan kirjoittaa ko lumesta ja sielä sitä riittää. Nostalgiakelkka vau! Haluisin myös, mut umpiselle en lähtis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös näistä lumimaisemista. Tuntuu vaan, että liiaksi kirjoittelen lumesta, mutta se on minun arkeani nyt.
   Nämä kelkat ei ole reittikelkkoja, vaan vanhoja työkelkkoja, joilla pääsee syvässäkin hangessa, kun vain osaa ajaa. On kyllä hohtonsa antaa mennä umpihankea.

   Poista
 12. On sitä lunta nyt piisalle asti. Kauniit olivat suon maisemat. Aurataanko tie, pääsetkö kauppaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piisalle asti on.
   Tie aurataan kyllä, kunhan aurakalusto ehtii syrjäkylälle. Ensin auraavat tähdellisemmät paikat, toki joskus aura saattaa vetää ja lingota meidän pihastakin kulkureitin verran. Usein homma tehdään itse. On joskus niinkin käynyt, että pakon edessä oli tilattava auraus, kun sohjolunta ei saanut pihasta pois sen vertaa, että olisi liikkeelle autolla
   päässyt, mutta se oli keväällä.

   Poista
 13. Huikeat maisemat teillä siellä ja lunta valtavasti. Soma grillikatoskin on kohta kuin iglu.

  Sinun pitäisi tehdä kirja noista ihanista lumikuvistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat todella mieleeni ja huomaan, että monen muunkin mieleen. Kodan takimmainen ikkuna on jo jäänyt lumen peittoon, pitää vain huolehtia, eteti lumi liikaa paina ikkunaa. Igluksi taitaa muuttua koko kota.
   Joskus hurjimmissa ajatuksissani olen pohtinut valokuvanäyttelyä koostaa parhaimmat otokseni koko vuoden kierrosta tällä seudulla, ajatus muhii edelleen.

   Poista
 14. Kota näyttää huonosti kerityltä lampaalta... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeassa. Siistasin sitä tänään vähän aamun lumitöiden jälkeen. Vielä pitäisi kiivetä mökin katolle pelastamaan tuulettimet hukkumasta lumeen. Samalla reissulla voisi vapauttaa tv-antenninkin lumipainosta.

   Poista
 15. Kylmää ja kaunista. Aavaa, mitä katsella, luontoa parhaimmillaan ja lunta. En vain tuolla pakkasella nokkaani ulos pistäisi, aika sissi olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasaamu suolla oli tosiaan kuvauksellinen, eikä pakkanen muuten tuntunut pahalta, paitsi sormissa,kun paljain käsin napsin kuvia. Jospa osaisin kuvata hanskat käsissä!

   Poista
 16. Huh miten paljon lunta. Mutta on siellä kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, huh ja lisää saatiin viime yönä varmastikin 10 senttiä. Tässä lumitöiden päätteeksi istahdin tietsikalle.

   Poista
 17. Kyllä sinä saisit aikaan hienon näyttelyn kuvistasi, talvinen Suomi parhaimmillaan. On kuin satukirjasta, vaikka vaativaahan elämä kuitenkin todellisuudessa on. Mutta ne hyvät puolet, vau! Lumikelkkailua noissa maisemissa, ei ihan joka tyttö edes osaa uneksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeeasti olen valokuvistani pienimuotoista näyttelyä ajatellut ja kuvaan paljon siten, että suhteellisen isot valokuvasuurennokset on mahdollisia.
   Kyllä nämä pohjoisen porstuan talvet on niin erilaiset, mitä lounais-Suomen, mutta molemmilla on hyvät ja vähemmän hyvät puolensa. Osaan nauttia näistä täysillä näistä talvista. Kelkkailu on osaksi huvia, osaksi asiaa. Pitää katsoa, missä ajaa, Se on melko rajattua muualla, paitsi ns. kelkkareiteillä ja niihin en tunne vetoa lainkaan.

   Poista
 18. Huh, ei ole todellista tuo lumen määrä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten etelässä on pärjätty lumien kanssa? Eikö sinnekin tullut reipas lumisade?
   Lisään tuohon sinun huh, omani huh, huh, sillä yöllä kasvoivat lumivallit taas.

   Poista
 19. Tuntuu kuin katselisi kuvia ulkomailta. Täällä etelärannikolla on ihan erilaiset kelit, lunta on maassa pari senttiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtuneeko siitä, että tämä maa on pitkä, etelässä on toisenlaista, kuin pohjoisessa. Kainuu ja Koillismaa on puolestaan lumisempaa, mitä länsirannikolla.
   Siellä on valttina meri.

   Poista
 20. Komeita maisemia ja valtavasti lunta. Meillä ei ole kuin viitisentoista senttiä...mutta hiihtämään sentään pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä latu syntyy jo viidentoista sentin lumelle. Täällä on ollut kovasti työtä latukoneille, joka päivä ovat ajaneet.

   Poista
 21. Niin kauniita lumimaisemia kuvissasi, että ei paremmasta väliä :) Täälläkin on nyt jo reippaasti lunta ja puhdasta kaunista ollut jo ihmeellisen pitkään. Kyllä talvi onkin ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, talvi on ihana. Joko olet aloittanut talviaktiviteetit?

   Poista
  2. Valitettavasti työaktiviteetti nielee niin suuren osan päivästä, että lopulla lepoajalla ei paljoa enää jaksa. Mutta viime viikonlopuuna olin tulistelemassa ja yövyin ulkona. Hiihto vielä odottaa...

   Poista
 22. Ihania lumikuvia!
  Kodassakin, kuin sauhukin olisi muodostunut lumeksi!
  Näihin maisemiin ei varmaan koskaan voi kyllästyä, ovat niin tosi kauniita!
  Kiitos Aimarii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodan käyttö on ollut talven aikaan vähäistä, joten piipunhatun päälle lumi ehtii kasaantua.
   Omat maisemat on meille kaikille niin rakaaat, nämä minulle.

   Poista
 23. Tervehdys aimarii :)
  Minusta aivan sopivasti lunta se sopii maisemaan ja saa sen kukoistamaan komiasti!
  Nautittavaa maisemaa kaikkina päivinä ja luonnollisesti siitä on napsittava todisteita etelän ihmisille.
  Kiitos vierailusta Kulmalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivasti on lunta, paitsi lumisadeyön jälkeen aamulla ajattelen jo toisin päin. Rupeaisi riittämään, ei viitsisi aloittaa lumitöitä, mieluummin lähtisi kuvaamaan ja katselemaan tuota lunta metsään tai vaaroille.
   Kulmala on kiinnostava blogi.

   Poista
 24. HOLY MOLY!!! I can not get over the amount of snow you have! How do you get out your front door Aimarri! heehee
  Thank you for sharing your lovely photos and your barbeque house looks like a gnome house for sure!
  Stay warm and be safe! Hugs ")

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh, our barbeque house like a gnome house. I think we are then two gnomes here in world of snow. Thanks for hugs.

   Poista
 25. Onneksi kädet ei palelleet. Eikä nenäpää jäätynyt. Eikä grillikodan lumisen katon muotoilu häirinnyt. Katsomastaan sai kympillä nauttia. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan kylläpä sormia palelsi, muttei ne paleltuneet. Grillikota on saanut lisälumikerroksen taas. Se silotteli minun muotoiluni ihan uusiksi.
   Tosi kiva, että täysillä nautit.

   Poista
 26. Voi jukra , ja lisää lunta vaan lupaillaan sinne ja tännekin. On siinä katot kovilla, mutta uudet rakennukset sen varmaankin kestävät. Poroilla alkaa olla kohta eväs hukassa, kun lumipeite lähenee metriä. Mutta kauniilta se vaan näyttää kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä vaan jäänyt lupaukseksi, koko armaan päivän on tuprutellut. Tällä seuduin porot on koottu piharuokintaan. Ei ole enää aikoihin näkynyt yhtään poroa vapaan ametsissä tai tielläkään. Ihan Lapissa ne pärjää, siellä tuntureilla on lumikerros ohuempi.

   Poista
 27. Sinulla on siellä onneksi kelkka ja kaikkea. Itse olen huokaissun monta kertaa, kun ehdin laittaa veneen talteen ennen lumien tuloa.
  Kuinka kaunista siellä onkaan luonnon rauhassa. Kaupungissa lumi ei näytä ollenkaan hyvältä ja kissahäkkini on aivan pilalla: rikki ja täynnä lunta.

  Kauniita metsäretkiä sinulle ja varoivaista kelkkailua : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoksen alla saisi meidänkin vene olla, mutta rantaan kuskaaminen on niin työlästä, kun tie puuttuu, joten siksi sen on pakko talvehtia taivasalla. Joka talvi on lumet kertaalleen pitänyt sen päältä lapioida, nyt ilmeisesti toisenkin kerran.
   Sun kissanhäkki taisi jäädä ulos, kun silleen kävi.
   Kiitos, kyllä kelkkailemaan tekee mieli, kunhan tällekin aamulle saa ensin lumityöt tehtyä.

   Poista
 28. Upeaa suolla,minä niin tykkään suosta mutta vain kesällä siellä enää nykyisellään tulee käytyä.Synnyintorppani lähellä oli suo ja hiihdin siellä paljon,nyt on suolle pitempi matka.Lunta on satanut täälläkin ja katoille pitää mennä jos mielii kaiken pysyvän pystyssä.Kotaa meilläkin on käytetty liian vähän menneen talven aikana.Taisi olla vuoden vaide viimeksi.Hyvää tammikuun loppua sinne sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suot ovat niin monimuotoisia, aina kauniita, mutta myös arvaamattomia. Sietää tuntematonta suota varoakin.
   Lumentulo vain jatkuu, kunpa selvittäisiin vanhingoitta tuon lumimäärän kanssa. Sulaa se aikanaan kyllä, se ei huoleta.
   Nyt meidän pikkukodan ikkunat ovat jääneet lumen alle, kun kinokset ulottuvat räystäille asti. Kodassa jännä hämäryys.

   Poista
 29. Siellä on millä mällätä, eli lunta lunta ja taas lunta. Talvi ihan isolla kirjaimella. Tosi kaunista, mutta ei kaupunkiin sopivaa… koettu on muutama vuosi sitten.
  Meillä sulaa ne viimisetkin pois plussakelissä, ja loput jäätyy poluille ja kallioille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mällätä kyllä on, mutta tuskin enää kesällä. Jossain vaiheessa saadaan keväällä ihmetellä veden määrää, kun nämä lumimassat alkaa sulaa.
   Nyt on pakkaskelit, aivan passelit ulkoiluun. Mutta ne lumityöt ensin.

   Poista