perjantai 13. helmikuuta 2015

Seinäkuivalihat tekoon

Alkaa olla oikea aika ripustaa seinäkuivalihat auringon, pakkasen ja tuulen kypsyteltäviksi.
Meilläkin  lihapalat ripustettiin niille varta vasten tehtyyn verkkohäkkiin, jonne ei ole pääsyä linnuilla, hiirillä, kärpillä eikä muillakaan liharosvoilla. Ei sateellakaan. Sen sijaan toivottuja vieraita ovat ahava, aurinko ja pakkaset. Ne kuivattavat lihan syöntikuntoon.



Paloiksi leikattu liha on ollut vuorokauden suolassa, jonka jälkeen palat on huuhdottu ja ripustetaan ilmavasti roikkumaan. Maistelemaan pääsee ilmoista riippuen ehkäpä parin viikon kulkuttua. Liian lämmin sää ei tee hyvää lihalle. Liian kovat pakkaset pitkään jatkuessaan eivät myöskään, tosin ne eivät liha mädätä.


Itse olen kuivalihansyönnin opetteluvaiheessa. Maistuu ja ei maistu. Kranttuna veistelen ohuen ohuita siivuja valmiista kuivalihasta kuitenkin harvakseltaan suoraan suuhun tai leivän päälle. Retkieväänä kuivaliha on parhaasta päästä. On kevyttä kannettavaa ja täyttä ravintoa, kunhan suolaus on onnistunut.


Enempi tykkään porosta muuten kuin seinäkuivalihana tai yleensäkään syötävässä muodossa. Niin paljon olen kaivannut niitä, että äskettäin oli lähdettävä "pettereitä" etsimään. 
Tyytyväisiä taitavat olla pihatoissaan, jonne ruoka tulee valmiina, ei tarvitse kaivaa metrisestä kinoksesta tai kurkotella kuusen oksilta. Vasta kun pälviä alkaa ilmestyä, ilmestyvät  porotkin luontokuvaan.


Tarjoilin poroille jäkälää. Kovin hanakkaasti tykkäsivät sitä käsistäni hamuta. Pakko sen on olla maukasta. Omassa suussani jäkälästä tuli mieleen raa`at metsäsienet! Poroilla ja minulla on erilainen maku jäkälän suhteen. Syksyisin kilpailen porojen kanssa, kumpi ennättää herkkutatit kahmia itselleen ensin. Ne kelpaavat molemmille. 



Mukavaa poronreessä oli ajella lumisessa metsässä. Tosin hieman laiska poro oli, vaan mihinkä meillä kiire.
Kuitenkin vauhti säikäytti teeret lentoon. Neljä niitä oli, mutta yksi ennätti liian kauas, etten saanut kuvaan.



Huomenna on Ystävänpäivä, joten hyvää ja ihanaista Ystävänpäivää hyvät blogiystävät 


64 kommenttia:

  1. Kiitos ja samoin sulle! Kuivattu liha on varmaan hyvää, hienosti ovat kuivamassa. Upeita kuvia ja kauniita kukkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuota lihaa jo vähän napostelen. Ehkäpä opin vielä tykkäämäänkin siitä.

      Poista
  2. Tykkään ilmakuivatusta kinkusta, kuivattua poroa en ole koskaan maistanut. Enkä ole rekiajelullakaan koskaan ollut, on niin mukavan näköinen kuva.

    Kiitos ja sinulle myös ihanaa ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole meidänkään tuo kuivamassa oleva liha poroa ole. Kuivalihaa tehdään melkeinpä lihasta kuin lihasta.
      Minä änkeän aina rekiajelulle, kun vain ilmenee mahdollisuus.

      Poista
  3. Voiettä, sie olet laittanu lihat kuivamaan. Pitäisköhän minunki laittaa, en viimekeväänä laittanu, kun tulee syötyä ihan hulluna sitä :)Ihana tuo poroajelu kuva. Hyvää ystävänpäivää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeasti mies teki isomman työn, minä hääräsin vain kuvaamassa ja niitä kuuluisia "ohjeita" antamassa.
      Pitää toki poroajelulle, kun kerran pääsee.

      Poista
  4. Olenkohan koskaan syönyt kuivattua lihaa? Sekin oli yllätys, että jäkälää voi käyttää ruuanlaitossa. Kuulin siitä ensimmäistä kertaa vasta, kun katsoin Loirinuotiolla-ohjelmaa.

    Tuo kuva, jossa ajat (vai joku muu) porolla, on aivan tosi suloinen. Hyvää viikonloppua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruuanlaitossa en ole jäkälää käyttänyt, mutta nyt maistoin. Ihmetytti tavallaan, miten ahnaita porot olivat jäkälän perään. Pakko siinä jotain ravintoarvoja olla, kun poro sillä pystyy elämään.
      Kyllä kuvassa aimarii kököttää ohjas käsissään ja hieman hopottaa ajokkiaan.

      Poista
  5. Nyt tuli Äitiäni ikävä katsoessani kuivalihan valmistustasi, Hän teki kuivalihaa.
    Ilmakuivattua kaupasta ostettua lihaahan sitä tulee täällä Etelässä joskus syötyä. Kerran suolasin raavaan paistia, muttei siitä tullut niin hyvää kun Äitini tekemä kuivaliha.;-)

    Komea sarvekas on jolla ajelet. Muistojen matkalle vie lystinpito kuvasi...

    Hyvää Ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä äitisi seinäkuivalihassa maistui myös rakkaus. Äidin tekemät ruuat olivat aina hyviä, eikö?
      Komea tuo poroni kyllä oli. Taisi olla yhtä iäkäs kuin minä itsekin ja siksi vähän laiska liikkeissään. Mukavaa kyydissä kuitenkin oli.

      Poista
  6. Olen minäkin joskus maistanut kuivalihaa, mutta suu ei tykännyt. Kuitenkin perinteiset ruuat ovat vuosisatojen kuluessa hiottu ja terveellistä ruokaa.
    Hyvää ystävänpäivää sinulle ja kivoja poroajeluja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sinnikkäästi koetan totulle tuohon kuivalihaan. Retkillä on niin turvallista, ei mene hevin lämpimälläkään pahaksi ja helppoa ottaa mukaan.
      Odotan jo tulevaksi ensi kertaa poron kyydissä.

      Poista
  7. Oikein nättiä ystävänpäivää!

    Sinähän oot osaava, ku poroakin ohjastat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuossa poron ohjaksissa taitoa tarvita. Poro osaa reittinsä ihan itekin, mutta mukavaa se oli.

      Poista
  8. Poroja, teeriä ja lihan kuivatusta. Eksoottista ja mielenkiintoista. Hyvän kuvan sait teeristäkin, eipä niitä ole minun linssini kohdalle sattunut, ei sen puoleen porojakaan :-)

    Oikein Hyvää Ystävänpäivää Sinulle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noiden lisäksi näkyi vielä riekkokin, joka köpitteli kotimatkalla auton edestä karkuun. Sinä saat kamerasi etsimeen jotain muuta mielenkiintoista.

      Poista
  9. En ole koskaan tainnut kuivalihaa maistaa. Mies kyllä ostaa ilmakuivattua kinkkua mutten sitäkään ole maistanut, onko edes lähellekkään samanmakuista. Ylläksellä käydessämme yövyimme ensin ihan kotimajoituksessa useina vuosina.Siellä ei taidettu kuivalihaa tehdä tai ei ainakaan tarjottu.
    Kiva postaus kuvineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, ettei poroseinäkuivalihaa just pistetä majapaikoissa tarjolle, sillä on melkoinen kilohinta. En osaa tosiaan sanoa ilmakuivatun kinkun ja tämän meidän puolen seinäkuivalihan makueroja. Näillä kuivalihoilla taitaa olla yhtä monta reseptiä, kun on tekijääkin.

      Poista
  10. Iloista ystävänpäivää porojen kera.
    Kuivalihaa olen maistanut, mutta vähemmälle se on jäänyt. Ehkä saan taas pääsiäisenä Tievalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ole vielä ihan sinuiksi päässyt. Maisten kyllä ja totuttelen makuun.
      Toivotaan, että tulisi huikeat kevätsäät ja vaikkapa hankikanto Tievalle pääsisäiseksi.

      Poista
  11. Kuivalihaa olen saanut vähän maistaa, poika teki sitä hirvestä, liekö samansuuntaista, mutta aivan maistuvaa.

    Hyvää ystävänpäivää sinulle siellä porojen maassa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivalihaa tehdään varmasti monen sortin lihasta. Poro ei minulle maistu senkään vertaa, kuin naudan lihasta. Hirven lihassa on varmaan voimakas riistan maku.

      Poista
  12. Onpa siellä tyylikäs kuski poron ohjaksissa, ihana kuva!
    Anoppi kuivasi täällä enne lampaanlihaa ohuina siivuina auringossa kuin pyykkiä ikään, aika nopeesti ne kuivui. Melkein kuin pekonia, en kyllä koskaan saanut makuani siihen.
    Mukavaa ystävänpäivää sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, tyylikäs vai, niinkö tykkäät?
      Jos lampaan lihasta tehty kuivaliha maistuu pekonille, niin sitten se maistuu kyllä minulle. Makuja on.

      Poista
  13. Ai niin, kuivatlihat! Kiitti muistutuksesta. Kauniit tulppaanit. Kiitos samoin sinne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehdit vielä kuivalihijen kanssa.

      Poista
  14. Kuivaliha on mulle kans aika vierasta evästä. ja mainio poroajelukuva, kävis ihan joulukortista. Kiitos samoin;
    HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuivaliha taitaa olla enemmämkin pohjoisen juttu.

      Poista
  15. Kaunista ja mukavaa ystävänpäivää Sinulle Aimarii. Mikään kuivalihan syöjä en ole ja mieluummin syön sieniä kuin jäkälää:) Silti hienot kuvat niin entisistä poroista kuin vielä elävistäkin, jotka viimemainitut meikäläistä ilahduttavat tietysti kaikista eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sienet maistuvat minullekin, mutta ei raakana, jolloin ne ovat porojen herkkua.
      Minä olen ihan täyspäinen porofani. Kiva, että sinäkin tykkäät poroista.

      Poista
  16. Meilä mies aiko kans laittaa, parasta leivän päälä kuten purkkikalaki Hyviä poroajelukelejä ja mukavaa ystävänpäivää sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohuita siivuja leivän päälle minäkin pruukaan ja myös nauriskeitossa kuivaliha on hyvää.

      Poista
  17. Onpa hieno tuo poroajelukuva. Kävisi matkailumainokseen.
    Minä en ole oppinut tykkäämään kuivalihasta. Savolainen ei ymmärrä hyvän päälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös huomannut, että kuivaliha jakaa vahvasti mielipiteet. Itse luulen oppivani sen makuun.

      Poista
  18. Kuivalihaa en ole maistanut, lapsena kylläkin kuivattua kalaa. Varmasti aivan mainio retkieväs kulkijan reppuun. Leppoisaa ystävänpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole ollut saatavilla, vai etkö muuten ole halunnut maistaa kuivalihaa? Minä en ole muuten koskaan maistanut kuivattua kalaa.

      Poista
  19. Kuivalihan jätän kuivumaan, ei maistu ei.
    Voi että on ihana kuva tuo jossa porolla ajelet,
    Mukavaa ystävänpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ole läheskään kaikkien makuun. Täällä päin sitä syödään melkeinpä joka taloudessa ja kaikki tekevät kuivalihansa itse.

      Poista
  20. Plen kerran päässyt maistamaan kuivattua poroa, mutta en osaa sanoa tykkäsinkö vai en. ;) Leppoisanmukavat tunnelmat kuvissasi ja erittäin mukavaa ystävänpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen vissiin yhä siinä vaiheessa, etten tiedä, tykkäänkö vai en, mutta reissuevääksi sitä mukaan otetaan ja varmasti syötyä tulee, jos muuta ruokaa on niukemmin.

      Poista
  21. Voi että, noinko se lihan kuivatus tapahtuu. Kiitos kuvistasi ja teeretkin sait kuvat. Niin lupsakan näköistä ajelua jota en olekkaan kokenut. Mukavaa ystävänpäivää ja toivon nautintoa keväisistä kauniista päivistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon tyyliin sitä tosiaan tehdään ja sää kypsyttää sen. Kuivalihaa voi käyttää myös keittoihin. Parasta keittoa minun mielestäni kuivalihanauriskeitto.
      Sattuman sanelemaa, että teeret ehdin saada kuvattua, tosin hieman kaukaa.

      Poista
  22. Ihanaista Ystävänpäivää myös sinulle. Ihana tuo poro!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porot ovat ihania ja niiden silmät niin kauniit

      Poista
  23. Hyvää Ystävänpäivää! Niin fiininä poroa ohjastamassa. t. Piri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, fiininä vai? No, sattui kylävaatteet päälle ja kyläreissulla eksyin porotarhaan. Semmoista sattuu.

      Poista
  24. Tykkään kuivalihasta, nam!!

    Leppeää ystävänpäivää sinulle, ihanaa, että olet olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että minäkin vielä opin tykkäämään ja sitten sanon, nam.
      SusuPetal, samat sanat. ♥

      Poista
  25. Kiitos, Hyvää ystävänpäivää ☺

    VastaaPoista
  26. Onkohan kuivaliha samankaltaista kuin kaupoissa myytävä beef jerky?

    Hyvää ystävänpäivää myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tunne beef jerkyä, mutta eikö se ole eri tavoin maustettua kuvattua lihaa. Tämän seudun liha ainoastaan suolataan paloittelun jälkeen, ei muuta mausteita. Vain sää antaa oman arominsa.

      Poista
  27. Kiintoisaa nähdä ja lukea, kuinka kuivalihaa valmistetaan.

    Hyvää ystävänpäivää myös sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienellä vaivalla tuollaisen lihan tekee syömäkelpoiseksi, vain aika, jonka se roikkuu ulkona on useita päiviä, viikkoihin, riippuen tietysti sääsolosuhteista.

      Poista
  28. Voi että oikein poroajelulla ja liha kuivumassa,en ole koskaan maistanut sellaista.Kokki oli muuten tehnyt jotain syötävää poronjäkälästä ohjelmassa Loirinuotiolla,katsoitko?Viime kerralla oli koivunlehdet vuorossa.
    Ihanaista ystävänpäivän iltaa Aimarii !!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten olet voinut ohittaa lapin eräretkeilijänä kuivalihat?
      En ole katsonut Loirinuotioita, mutta lukenut kyllä, että poronjäkälää voi käyttää ravinnoksi. Nyt maistoin jäkälää, ei se hyvälle maistunut. Niin vahvasti tuli raaka sienen maku suuhun.
      Koivun hiirenkorvia olen salatteihin kokeillut.

      Poista
  29. Kuivaliha taitaa olla niitä herkkuja, joka jakaa väen kahteen leiriin tykkääjiin ja ei tykästyneisiin.
    Tuosta jäkälän maistuvuudesta tuli mieleen eräs isäni sanonta. Isäni on tehnyt oravan kanssa sopimuksen ettei hän syö oravan pähkinöitä eikä orava aja isän polkupyörällä. XD
    Kauuniita päiviä ja pirteää mieltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopimukset on hyviä, kunhan niitä noudatetaan. Minä jätän jäkälät poroille, vaikka luulen, että ne kajoavat kylläkin herkkutatteihin.
      Kuivaliha jakaa tosiaan porukan vähintään tykkääjiin ja eitykkääjiin.

      Poista
  30. No huh, kateeksi käy nuo porot ja poroajelut! (Tyttäreni oli erittäin samaa mieltä! :) Kuivalihasta en tiedä että läykö kateeksi vai ei, kun ei oikein ole omakohtaista kokemusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinulla tyttäresi kanssa on sama maku, kuin minulla. Poroajelu on mukavaa. Siinä on hohtonsa poron kyydissä.
      Ehkäpä maistat joskus seinäkuivalihaa.

      Poista
  31. Aimarii,
    Oh what a most wonderful photo of you in your sleigh with the reindeer! May I copy and use in one of my journals? We have an old vintage sleigh that we plan to restore this year, but the only thing to pull is my Golden -chum or the 4 wheeler! heehee
    When we have our deer processed, we get dried jerky and it really is delicious! Of course it is not reindeer- and it is not at all gamey tasting- my husband says the butcher does a fine job-!
    Thanks so much for sharing my friend- I love your posts! hugs

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Of course you may copy that photo.
      Do you dry your jerky outside in the wind and sunny cold weather?

      Poista
  32. Poroajelu kelpaisi minullekin, mutta tuota kuivalihaa voisin vain maistaa. Luulen, että se vaatii vähän tottumusta. Ihania kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuttelua on minullakin, ei ole kuivaliha vielä suurinta herkkuani.

      Poista