sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Peipot polskimassa


Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Tuttu juttu varmasti kaikille, muttei se paikkaansa pidä ollenkaan. Ei ainakaan enää.

Kiuruja en ole nähnyt. Peipposia sen sijaan paljon. Piipahtavat suurina parvina ruokintapaikalle ja aterioinnin jälkeen pesulle tai toisin päin. Hyvin ahkerasti kuitenkin räpistelevät pihan lätäköissä.

Viime vuorokauden aikana lumisade maalaili maiseman täysin valkoiseksi. Hetken peipot ihmettelivät, kun pesupaikat olivat lumen alla. Nyt pääsevat uudelleen uimasille.

Tämä toukokuinen sunnuntai ei ole keväinen. Ei sitten lainkaan. En saanut itseäni edes ulos. Jumiuduin ikkunasta seuraamaan peippoja ja oravia. Muistui mieleen muutaman kevään takainen k-runo, joka syntyi ihastuttavan kevään inspiroimana. Nyt on niin toisenlainen kevät. Epäilyttää, onko tämä kevättä lainkaan ja p-runokin on sen mukainen.

Pilvinen pyhäpäivä
peipot pulikoimassa
pihalätäkössä.
Paahtoleivät pöydällä,
padassa paksuksi
paakkuuntunut puuro.

Päivä puolillaan,
Pian pitäisi pukeutua.

Pirttiin puita,
pölyjä pois pyyhkimään,
pyykkejä pesemään.

Pakkoko pyhänä?

Paljot puuhat
pistää pyörryttämään.
Parasta painua
pehkuihin.
Periaatteessa päiväkahvi
pystysi poppakonstehin.

Peippojen pyrähdettyä,
punatulkut pysähtyvät
pöyhistelemään.

Puuro padassa,
paahtoleipiä pöydällä,
päiväkahvit porisemassa.


58 kommenttia:

 1. Hienosti Peipot Polskivat. Pee runosi on hienosti oivallettu.

  Peeruno paikallaan,
  peipotkin polskivat,
  pikku pirpanat pulikoivat.

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on mukavaa ajankulua yrittää rustailla jotakin. Joku kirjain on inspiroivampi kuin joku toinen. Olet varmaan itsekin huomannut. Pee-sanoja on paljon.

   Poista
 2. Tämä on hieno, oikea runo, ei ollenkaan sen tuntuinen, että olisit pakottanut p-kirjainta peräkkäin, kuten kirjainrunoissa on vaarana.
  Kuvassa kaunis asetelma ja pehmeät värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tuota pakottamista koetan välttää. Ehkä olen jotenkin tässä p:n kanssa onnistunut, tuntui helposti ainakin syntyvän valmista.

   Poista
 3. Hauskasti nuo peipot peseytyvät. Ja runo on mainio.

  Meillä on myös ollut runsaasti peippoja, pääskyjä ei ole vielä näkynyt. Västärkki jo hyppeli eilen pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peipoilla näytti olevan hauskaa. Räpistelivät oikein perusteellisesti.
   Ei ne västäräkit ja pääskyt vielä tänne lumien keskelle, kun ei ole ötököitäkään.

   Poista
 4. Hauskaa on ainakin peipoilla, hieno kuva!
  Sinulta runojen rustaus käy, tämäkin hauska P-runo etenee niin soljuvasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyttävää oli minullakin peippoja katsellessani ja siinä ohessa riimittelin. Ei ollut muutakaan niin tähdellistä. Harmaa keli ei houkuttanut uloskaan.

   Poista
 5. vekkuleita kylpijöitä totta tosiaan. tääl peipot ja monet muut visertäjät jo pesäpuuhis, sais kyl alkaa lämmetä, jotta hyönteisä riittäisi pesueille, muuten hukka perii eka pesinnän!
  p-runosi mainio, mukavaa kun runosuonesi jälleen pulppuaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen vilske kävi lätäkössä, jossa oli sen vettä, että saivat sen roiskumaan. Pihapöttöjä ovat täälläkin tintit katselleet. Ei vissiin vielä yhtään varattuna. Ja eipä kai, kun lumi on maassa, ruokaa ei hevin löydy.
   Tuli sopiva hetki ja ajatus runonpoikaselle, sanoja lähti vain löytymään.

   Poista
 6. Jopas jotakin en ole koskaan nähnyt Peippojen pesytyvän lammikossa :)
  Mainio runo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö ole nähnyt peipposta pesulla? Minulla on ollut useampana päivänä se ilo seurailla niiden kylpyjä. Melko perusteellisesti kylpevätkin. Vesi todella roiskuu, varsinkin, jos useampi peippo on yhteiskylvyssä.
   Laskin, että ruokintapaikalla saattoi olla yli parikymmentä peippoa yhtä aikaa, kyllä joukosta aina jokunen kylpyynkin livahti.

   Poista
 7. Värikkäitä nuo teidän peipot! Ja on se lumikin jo sulanut lätäköksi! P-runo on hieno! Pieni peippo pikaisesti polskahtaa paljuun!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urospeippo on korea, puolisonsa hieman vaatimattomamman värinen. Ei juuri voi sanoa lumien sulaneen, vain pikkiriikkinen lätäkkö yölläsataneista lumista.

   Poista
 8. Upea kuva. En muista minäkään nähneeni peippoja pesulla. Toki voihan se muisti jo pätkiäkin;-)
  Kiva P -runo :-) Olotila, joka joskus valtaa yllättäen. Kehtuuttaa :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa sulla ei ole sopivan turvallista paikkaa peipon kylpemiselle. Linnulle pitää olla turvallista polskutteluun ja täydellinen rauha.
   Kehtuutti päivällä tosiaan! Heh, mainio sana.

   Poista
 9. Peipot pesulla, lystikäs tilannekuva. Kevät on tullut sinnekin.

  Runo saa on hymyn huulille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intiimiä tilannetta todellakin tarkkailin ja kuvasin. Kehtasinkin.
   Kevät vetkuttelee kyllä vielä. Sataa lunta, sataa vettä vuoroon. Hankiin on tuskin edes tullut pälvipaikkoja vielä. Ehkä parin viikon kuluttua alan puhua kevään tulosta.

   Poista
 10. Oletpa saanut tehtyä hienon pee-runon. Ihastelin tuossa noita vappuisia kuvia. Kyllä on valtava ero muutaman sadan kilometrin päässä. Teillä saa vieläkin hiihtää, kun täällä jäi vähiin ylipäänsä tänä talvena. Kyllä tuo vapun tienookin pitäisi siellä pohjoisessa käydä kokemassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli muuten huikea ero Syötteen ja Rovaniemenkin lumitilanteen kanssa, Suiellä paljon vähemmän, mitä täällä. Ei ole turhaa höpinää, ettäkö Koillismaa kuuluu Suomen lumisimpiin alueisiin käsivarren kanssa. Vieläkin voi hiihtää, muttei enää oikein huvita. Kalalle tekee mieli, mutta vedet on jäässä.
   Pohjoisen keväthanget ovat hurmaavia, jos vain taivas on sininen ja aurinko näkyy.

   Poista
 11. Hauskan kuvan olet onnistunut nappaamaan! Tänään satoi täällä, lunta, märkää lunta. Vaan ei aina voi olla auringon paistetta. Linnutkin liversivät aamusella aivan kuin olisivat hädissään olleet, ja ihmeissään.. Kun lunta vain nakkoo eikä se kevättä tosiaan teen. Ensviikon loppuun lupaa ihanan lämmintä, jospa tää tästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että nyt sai itäinen puoli maata lunta. Nopeasti tämä uusi kerros sulaa ja kaipa vie osan vanhoja lumiakin mukanaan. Paha tilanne, lunta reippaasti joka puolella ja lintujen siemeniä rippeet pussin pohjalla. Onneksi koivu ja lepän silmut ovat hiukan turvonneet.
   Jospa tää tästä...

   Poista
 12. Pirteesti peellä, pesemässä peipot..kevättä hissukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pee pelittää mukavasti, potkisi vain kevättä persuuksille, että älyisi tännekin asti tulla.

   Poista
 13. Kyllä on komean näköistä teillä siellä vaikkei lumet olekaan vielä sulaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisema on yhä valkoinen, kun ikkunastani katson. Ei pöllömpi sinänsä.
   Kalastamaan tekee mieli pilkkikauden jälkeen. Nyt ei jäille voi mennä, mutta toisaalta vesissä on vielä jäät aivan rantoja myöten, ettei katiskaakaan sinne voi heittää. Nyt ootellaan.

   Poista
 14. Kyllä kevät teillekin vaan tulee, vaikka hitaasti, koska peipot ovat jo sinne asti ehtineet. Meilläkin ne laulavat kovasti.
  Hieno ja viisas p-runo :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peipot ovat olleet ainakin viikon verran jo, mutta kevään eteneminen jumiutunut. Kyllä ne laulelevatkin ja käyvät lintulaudoilla syömässä. Huolettaa, kun siemenet alkavat taas loppua ja parhaillaan nakkelee sakeasti lunta.

   Poista
 15. Hieno runo ja polskivat peipot. Peippoja tuntuu olevan nyt todella paljon, samoin punatulkut ovat vielä täällä ja vihervarpusia kuhisee ruokinnoilla. Johtunee kait tuosta pohjoisemman Suomen lumesta, eivät arvaa lähteä pesimäpaikoilleen vielä. Pääskysiä näin muuten tänään muutaman kymmenen. :) Kyllä se kevät tulee sinnekkin ja ryminällä sitten aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peippoja on todella paljon ja eritoten urospeippoja näyttäisi olevan enemmän. Uskon myös tuon lumitilanteen olevan syy, miksi muuttolinnut viivyttelevät pohjoisemmaksi siirtymistään.
   Olen alkanut toivoa, jospa marjojen kukinta siirtyy sen verran, että halla ei nipistäisi niitä parhaan kukinnan aikana, kuten monena kesäkuussa aiemmin. Jotain hyvää on hitaasta vkeväästä löydettävä.

   Poista
 16. Mikähän siinä on, että se pyhäpäivänä panee tekemään - tai ainakin ajattelemaaan - kaikenlaista tekemistä. Loru ei taida enää pitää paikkaansa, mutta kyllä se kesä sieltä silti tulee. Eilen näin västäräkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko siinä, että saa jättää työsuunnitelmat vain suunnitteluasteelle, ei kait pyhänä mitään töitä viitsi aloittaa. Loru saa siirtyä historiaan, ei pidä paikkaansa.
   Toivottavasti västäräkit ja pääskyset viivyttelevät vielä tänne tulonsa kanssa.

   Poista
 17. Kyllä sunnuntaisin saa löysäillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niin minunkin mielestäni. Hui miten hurjaa, että tekemättömät työt tulivat edes ajatusasteelle.

   Poista
 18. Juu aina ei tarvii, jos ei taho :)

  VastaaPoista
 19. Kevään tulo on aina merkillinen tapahtuma. Välillä kevät tulee katumapäälle ja päättää mennä talvenselän taakse piiloon. Kotvasen kainosteltuaan kevät sitten harppoo peninkulmasaappailla eteenpäin pyörryttävää vauhtia. Ja kas, seuraavaksi sitten jumahtaa paikoilleen tönöttämään ja ihmettelemään mille alkais vai alkaisiko millekkään.
  Kyllä ne hiirenkorvat kohta ovat puissa ja vesi vapaana kalastukselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä kevät on todellinen diiva. En muista toista tämmöistä vastaavaa. Metsässä ei pysty vielä jalan kulkemaan, lunta puoli metriä. Hanki soilla ja pelloilla ihan ehyt. Ottais vaan kevät jo vihdoinkin ne kuuluisat penikulmasaappaansa.
   Parisen viikkoa varmaan menee näiden hankien kanssa, mutta ei hätää. Minä rustailen runoja...

   Poista
 20. Thanks For Sharing that.i hope " you've more interesting . i hope this ' blog will be ' a better blog someday ....thank you.

  VastaaPoista
 21. I loved the poem and the finches are beautiful! Sounds like a Sunday with no rest for you- not even to finish the toast and porridge! ")

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It´s the other why round. I was lazy the whole Sundy. Just sitting and thinking I did not find anything cute to do. Here s still snow everywhere. I even took a snooze.

   Poista
 22. Ovatpa he suloisia kerrassan. Minä sain eilen kuvattua västäräkin, eli västäräkistä vähäsen =D. Ihanaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peipposet on kauniita ja niiden laulu sitäkin kauniinpaa. Toivon vaan, etteivät västäräkit ja pääskyt ihan vielä tänne ilmesty. Ei olis ruokaa niille.
   Tänään laitettiin viimeiset siemenet ruokinta-automaattiin.

   Poista
 23. Täällä peipposet ovat jo piiloutuneet metsien kätköön, mutta aamuvarhaisella paljon ennen auringon nousua aloittavat ihanan kevätkonserttinsa satakielet ja mustarastaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä alkaa jo pesintä. Minä en ole muutamaan kesään kuullutkaan satakielen enmä mustarastaan lauleloja.
   Sinirinta on tämän seudun yksi virtuoosi.

   Poista
 24. Vastaukset
  1. Sieviä peipposet ovat ja laulavatkin niin kauniisti

   Poista
 25. Taitavasti sanailtu kertomus p-päivästäsi.

  VastaaPoista
 26. Boa tarde, é uma ave linda que eu desconhecia, a beleza da captação é fantásticas, as fotos são magicas.
  AG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Boa tarde AG. I tried translate your text. Something about my birds you have written. Thank you for the comment.

   Poista
 27. No olipas sopiva runo, hyvin sanoilla selitetty sopivaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla minun pyhäpäiväni mittainen stoory.

   Poista
 28. I was about to say something on this topic. But now i can see that everything on this topic is very amazing and mind blowing, so i have nothing to say here. I am just going through all the topics and being appreciated. Thanks for sharing.

  VastaaPoista