perjantai 26. kesäkuuta 2015

Kesäretki tuntureilleMinulla piisaa retkihaaveita ja -haasteita.
Tuskin niitä kaikkia pystyn toteuttamaan. Kuitenkin yksi pitkäaikaisemmista on nyt siirtynyt muisteluosastolle parin sadan kuvan kera.

Juhannus ja yöttömän yön taika Lapin tuntureilla olivat minulle houkutin. Ajoitus oli mitä parhain Saanalle kipuamiseen. Tällä retkellä en ollut yksin, vaan parhaan seuran kanssa. Meitä oli kaksi vanhaa ja yksi nuorukainen. Isovanhemmat ja lapsenlapsi.

Saanan tunnistaa heti, kun se ilmestyy näköpiiriin. Se on kuvista tuttu muodoltaan ja siitä voi oikeutetusti sanoa  "Kilpisjärven mahtava Saana, tunturi tuimien tuulien, yllä jylhän korkea taivas, jäämeren henki ja pakkanen".


 Todellakin kova tuuli ja muutama sadepisara koettivat saada meidän trioa toisiin ajatuksiin siinä onnistumatta. Matkalla tosin kaipasin käsineitä ja harmittelin, etten huomannut sujauttaa niitä matkaan. 
Sormia paleli. 
Ei ihme, sillä huipulla oli vain +1 aste. Maassa paikoin lunta ja tunturilampi jäässä. Aurinko yritti pysytellä suuremman osan retkeä näkyvillä ja selkeässä säässä maisemat avautuivat henkeä salpaavan upeina esittäytymään.
Ylös mennessä, juuri n. 750 portaan ensimmäisellä askemalla huimasi, mitä tuleman pitää. Kun alun 100 porrasta olivat takana päin, niin sykettä oli ruvettava tasaamaan..Kilpisjärvellä ei ole kesä päässyt vauhtiin. Tunturikoivuissa paikoin vain pikkiriikkiset hiirenkorvat tai ei niitäkään. Tunturikurjen herne kukkii, samoin lapin orvokki ja etelämmässä tienpenkat ja niityt keltaisenaan kulleroita ja suot valkeanaan hillankukkia
Täällä kotona Koillismaallakin kullero ja metsökurjenpolvi kukkivat parhaillaan. Myös hilla.

Lapissa on talvi vielä niin lähellä. Jääsohjoa jäljellä Kilpisjärvessäkin. Myös perinteiset hiihtokisat kuuluvat käsivarren juhannuksen viettoon. Olisipa ollut hauskaa osallistua, mutta sen verran Saanan 8 km kypsytti, että unohdin hiihtämisen.

Matka Kilpisjärvelle ajeltiin Pallaksen kautta. Sen Vatikuru on mielenkiintoinen paikka. Kesäasussaan kuru on karu, mutta syksyllä maaruskan loistaessa varmasti hyvin kaunis. 


Puita ei näy. Ne ovat jääneet jo aikaa rinteiltä pois, ensin kuuset, sitten männyt. Tunturikoivut yrittävät sinnitellä vielä, mutta eivät nekään pysty kivirakassa kasvamaan.
Tunturipuro lirisee kuljettaen viimeisiä sulamisvesiä.

Kiiruna on yllättäen polulla. Sillä on vielä höyhenpuvussa paljon valkoista, kuitenkin erittäin hyvä suojaväri tämän hetkiseen maastoon nähden.
Pesä on lähellä, niin rohkeasti se pysyttelee askeleen, parin etäisyydellä meistä. Houkuttelee ohittamaan pesänsä. 
Suotta meitä pelkää. Ihailtiin sitä vain.


Valoisaa aikaa on vuorokaudessa 24 tuntia. Ei ihme, että myöhäissyksyllä aurinko väsähtää, eikä nouse lainkaan, kun nyt ei malta vaipua horisontin taakse, Olen tottunut jo öiden valoisuuteen, ei tarvitse vetää ikkunan eteen kaihtimia, eikä verhoja. 


Kotona oli mukavaa nähdä pikku poroja. Ovat kasvaneet kovin. 
Pihan lintupöntöt ovat tyhjentyneet, on niin hiljaista. Suolta sentään kuuluu tuulihaukan ääntely. Kesän alussa luulin, ettei se tulekaan asuinsijoilleen, vaan kuuluupa tulleen. Kaikki siis kohdallaan.


57 kommenttia:

 1. Huikea juhannusreissu! On se mahtava tuo Saana kertakaikkiaan.
  Kaunis lintu on kiiruna.
  Ja porot vasoineen teillä vastassa kotona, kyllä Suomen luonto on parasta monipuolisuudessaan.

  Hyvää kesäkuun loppua ja viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 2. Hienot matkakuvat juhannusretkeltänne!
  On siinä ollut kipuamista Saanan laelle, mutta näkymät kruunasivat ponnistelun. Kaunis höyhenpeite kiirunalla.

  Mukavaa kesäkuun viimeistä viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Pohjois-Lapissa on talvi ja kesä yhtäaikaa, lunta ja kesäkukkia. Upea Saana, mahtava maisema, kaunis kiiruna ja kaiken tuon kokeminen hyvässä seurassa. Hienoa.

  VastaaPoista
 4. Huh hu kauhee kiipeeminen. Pari kertaa oon kyllä kiertänyt Saanan, mutta noi raput huh!

  VastaaPoista
 5. Siis wau ja vielä kerran wau!
  Olet kiivennyut Saanalle!
  Varmaankin todella hieno tunne siellä ylhäällä!
  Tuo kiiruna on kauniis lintu ja harvoinhan sellasta näkee kukaan.
  Ja noi teidän porot ovat ihania ja pikkuporot vieläkin suloisempia!
  Hyvää kesäkuun loppuja sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
 6. Mahtavat ovat maisemat, mutta kova kiipeäminen sinne ylös on. Ylhäällä on varmasti palkitseva olo.

  VastaaPoista
 7. Upea reissu teillä, kauniita kuvia. Toissa syksynä kävin mieki tuolla Saanalla.

  VastaaPoista
 8. Hienot retkikuvat! Saanan muoto on tosiaan erikoinen ja hyvin tunnistettava. Ystävillämme on mökki Saanan kupeella. Melkoinen matka ajaa keskeltä Suomea kesämökille Lappiin...

  Onnellista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 9. Teillä on ollut upea vaellus! Maisemat huikeat, mutta huh, noita portaita, taitaisi jäädä kapuamatta, ei kestäisi lonkka ja polvet :(

  VastaaPoista
 10. Olet suorittanut todellisen haasteen kiipeämällä noi raput! Upeita kuvia ja karut maisemat mutta aitoa luontoa. Kyllä minäkin vielä joskus lappiin asti pääsen..

  VastaaPoista
 11. Kiitos kun otit meidät mukaan Saanan retkelle, aimarii. Tuli ihan huikaistunut olo. Piri

  VastaaPoista
 12. Ihana Saanan retki. Kauniita ja hyviä kuvia, joista näkee maisemien karun kauneuden. Upeaa.Kertomuksesi täydentää kuvat hienosti.
  Kanssasi pääsemme näille retkille kotoa käsin. Kiitos taas mukavasta matkasta :-)

  VastaaPoista
 13. Melkein kuin olisin ollut mukanasi niin kuvaavasti kerrot ja kuvistasi välittyy karu kauneus .
  Hurja on ollut kiipeäminen huipulle, kiitos Saanan esittelystä. Hyvää jatkoa sinulle

  VastaaPoista
 14. Upea kuvakooste, nuo raput jäis miulta kiipeämättä, huh.

  VastaaPoista
 15. Hieno retki sinulla ollut kerta kaikkiaan, hyvää seuraa ja mahtavat maisemat. Saana oli minullakin syksyn pohjoisen retken haaveena, mutta suunnitelma meni tältä vuodelta mönkään. Toivottavasti vielä josku pääsen sinne, tahtoisin ehdottomasti kokea nuo maisemat.

  Hyvä kunto sinulla, noissa rapuissa on kiipeämistä. Maisemat perillä varmasti korvaavat kyllä paljon. Ei ihme, että hiihto ei noiden rappusten jälkeen maittanut.

  Mukavia retkipäiviä sinulle edelleen.

  VastaaPoista
 16. On teillä ollut mahtava retki Saanalle Oli kivaa katsella kuvia tutusta Saanasta olen muutaman kerran siellä käynyt Kiitos esttelystä :)

  VastaaPoista
 17. Kiitos aimarii, että pääsin mukaasi Saanalle..;)
  Ihanat maisemat!
  Miten lie Lapissa maanviljelyksen laita, kes'ä ei taida tullakaan?
  Hyvää viikonloppua! ♥♥

  VastaaPoista
 18. Mukava ja ikimuistoinen reissu varmasti! Olen käynyt myös Saanan juurella. Hieno paikka.

  VastaaPoista
 19. Ompa sinulla ollut mukava juhannus reissu minä olin huomattavasti alempana Lapissa ja viileälle tuntui satoikin kolme päivää.Upeita kuvia jälleen kerran,kiitos sain käydä Saanalla kanssasi.Kuvien muodossa.Hyvää alkanutta kesää.

  VastaaPoista
 20. Lapin retkissä on aivan oma lumonsa. Ihana tuo toiseksi viimeinen kuva.

  VastaaPoista
 21. Jylhän mahtavat maisemat.
  Lämpöisiä päiviä ja mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 22. On tämä Suomi ihmeen pitkä maa, kun on noin erilaiset ilmastot. Karun ihanat maisemat, olisipa kiva joskus itsekin päästä niitä katselemaan!

  VastaaPoista
 23. On niin karua ja karun kaunista. Ja tunnistin heti Saanan... :)
  Oli mukava kavuta kanssasi noi 750 porrasta, oli siinä kaåuamista .. mitenköhän olisin selvinnyt itsekseni, hirvitää ajatellakin...
  On vaikea ymmärtää kuinka erilainen luonto on siellä pohjoisessa, kun itse asuu vehmssa etelässä. Siksi on hyvä katsella kuviasi ja silloin ymmärtää. Luonto "paikkaa" ilmastoeron antamalla teille 24 h auringon.
  Kuvasi on kauniit !!!

  VastaaPoista
 24. Voi miten mahtavia kuvia, kateellisena täällä katselen. Muistelen aikaa 1963 Pallaksella, isän,äidin ja veljieni kanssa. Systeri oli voittanut ulkomaan matkan eikä ollut mukana...jotain itikoiden tapasia oli sitäkin enemmän!
  Teillä on ollut hieno juhannusretki :-D

  VastaaPoista
 25. Upeat maisemat ja retki! Saanallle olen kiivennyt vuosia sitten. olisi taas hienoa käydä siellä.

  VastaaPoista
 26. Minäkin kiitän retkestä kanssasi Saanalle! Itse en ole siellä käynyt, enkä varmaan koskaan enää pääse. Ikäni vuoksi. Pallaksen "valloitin" 45 v. sitten ja Olokselle kiipesin yöttömänä juhannusyönä 1954. Se oli silloin luonnontilassa laellaan vain palovartijan mökki. Voisivat ne Saanan rappuset vielä mennä minultakin, jos olisi kaide....edes toisella puolella!

  VastaaPoista
 27. On kyllä komeat maisemat. Kiitos vain hienoista retkikuvista. Meikäläinen ei päsis tuonne ylös kun helikopterilla ; )

  VastaaPoista
 28. Thank you dear Aimarii for sharing this post about your adventures! I always love your photos and to read about your life in Finland!! hugs to you! ")

  VastaaPoista
 29. Huih kun on ollut kylmää.
  Kylmemmällähän kyllä jaksaa paremmin kavuta tunturin laelle.:-)

  Eksoottiset on maisemat, ei näy vihreää.
  Kiehtova mielenkiintoinen postaus sanoin ja kuvin.

  VastaaPoista
 30. Mahtavia maisemia ja vielä niin talvisia. Hengästytti jo pelkkä ajatus noiden rappujen kiipeämisestä. Söpö kiiruna, söpöt porot.

  VastaaPoista
 31. Saanan kyllä tunnistaa profiilista. Karua ja kaunistakin.
  Teillä oli sitten kultaakin mukana, eikös näin sanota lapsenlapsista :)
  Mitenhän miun sykkeelle olisi käynyt tuossa kiipeämisessä, melkoinen urakka. Näissä kuvissasi on jotenkin ihanat sävyt, niin rauhoittavat. Kovin on ollut koleaa.
  Mukava postaus!  VastaaPoista
 32. Wunderbare Fotos, alles wirkt noch so ursprünglich, das gefällt mir sehr. Auber eine Holztreppe auf dem Berg habe ich noch nie gesehen. Das vorletzte Foto ist mein Favorit - so romantisch.

  Ein lieber Gruß zu dir
  von der Waldameise

  VastaaPoista
 33. Waude mikä reissu ja mitkä maisemat!

  VastaaPoista
 34. My friend,

  There is something magic in your point of view.
  Because your trip ends only at the top of the world.
  And there you are the man who writes history.

  I wish you a happy new month.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
 35. Huikeita maisemia ovat. Mahtavat nuo portaat ja hatunnosta niiden rakentajille, siinä onkin ollut urakkaa. kauniita ovat Pallaksenkin maisemat ja niiden juurelta olen ollut hilloja poimimassa , silloin kun olin vielä nuori ja nätti :-)
  Mukava reissu on varmasti teillä ollut ja kiitos kuvista ja kertomuksesta.

  VastaaPoista
 36. Kyllä on alastonta maisemaa... =) Minä puiden ystävänä kaipaisin tuolla koko ajan tuulen- ja auringonsuojaa antavia puita. Mutta varmasti ihan seikkailusta tuollakin samoaminen kävisi.

  VastaaPoista
 37. Boa tarde, é um privilegio ir ao encontro das paisagens e desfrutar das mesmas, as fotos são reveladoras da beleza natureza.
  AG

  VastaaPoista
 38. Komeita näkymiä! Täysosuma on kuva kiirunasta. — Kiehtova ja erilainen on Lapin kesä. Lähtemättömän vaikutuksen teki Saanalle kiipeäminen kauan sitten ystävän kanssa, kun olin 14-vuotias. Kiviröykkiökin pääsi kuva-albumiin. Oli juhannus ja Saanalla satoi räntää :)

  VastaaPoista
 39. Kiitos kuvakertomuksesta. Olisipa aikaa lähteä tuonne - jospa sitten syksyllä...

  VastaaPoista
 40. Komeat on maisemat, kiitos vilvoittavista kuvista ja tunturipuron solinasta!

  VastaaPoista
 41. Jylhät ja kunnioitettavat maisemat. Kerrot niin hyvin, että pääsemme mukaan tunnelmaan.
  Hyvää kesän jatkoa sinulle : )

  VastaaPoista
 42. Jylhät ja kunnioitettavat maisemat. Kerrot niin hyvin, että pääsemme mukaan tunnelmaan.
  Hyvää kesän jatkoa sinulle : )

  VastaaPoista
 43. Tuttuja maisemia,Kilpisjärvellä käyty useamman kerran mutta ei kavuttu Saanalle.
  Vaaroissa hiljaisuus puhuu ja siellä saa kuunnella tuulen ääntä rauhassa.

  VastaaPoista
 44. Lumiprinsessa olet! Kuumuus ja helle eivät tunnu vaivaavan. Mahtavaa urheilua tuo kiiipeily, rappuset suorastaan hengastyttävät pelkästään katsellessa. Olisiko kivikossa sen vierellä helpompi kulkea? Matkaseura oli arvokasta kuitenkin. Ja polkupyörätkin esille! Moni saa hävetä (lue= minä) kun ei saavuta urheutta, mitä sinulla on loputtomiin. Joko suosukset on vahattu? Maisemat vaan ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
 45. Oikein paljon kiitoksia jokaisesta kommentista. Vielen danke für die schöne worte. Muito obrigado pelas suas palavras. Thank you so much for the nice comments.
  Saanan reissulla kunto oli kohillaan, sitten kaikki muuttui.
  Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ämmänkisoihin en voinut osallistua ja mönkään meni Iijoki 160km soutukin, johon olin jo maksanut osallistumismaksun ja majoittunut lähtöpaikalle.
  Aina ei mene suunnitellusti, ei nytkään. Päädyin ambulanssilla Kuusamoon ja sieltä niin ikään ambulanssilla aamulla Oysiin.
  Viikko meni siinä reissussa ja toinen kohta toipuillessa.
  Kesä ei ole oikeastaan tänne vieläkään tullut. On kylmää ja tuulista. Satelee ajottain. Juhannusruusu on vasta nupulla, metsäkurjenpolvi, niittyleinikit, koiranputki kukkivat parast aikaa. Pakkasöitä on olut useita. Hilla yrittää tupelle ja mustikat ovat pikkiriikkisiä vihhreitä raakileita.
  Porot piipahtavat päivittäin pihassa ja ovat löytäneet naurishalmeen, josta pikkiriikkiset nauriintaimet on jo paremmissa suissa.
  HYvät lukijani - kesäfiiliksiä teille roppakaupalla.

  VastaaPoista
 46. Luin äskeisen kommenttisi ja toivottelen sinulle pikaista paranemista ja ihanaa heinäkuuta. Voi hyvin. Sinulla oli niin erilainen juhannus kuin täällä etelässä.

  VastaaPoista
 47. My friend,

  I am sure that you will be alright soon.
  I am thinking of you every day.

  Best wishes from my family.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
 48. Niin on hienoja kuvia Saanan reissultanne ja muutenkin. Mahtavaa, kun sait toteuttaa yöttömän yön haaveesi. Mutta kamala peljästys kommenttisi myötä. Toivottavasti olet oikein oikein hyvin toipunut. Halauksia sinulle Aimarii.

  VastaaPoista
 49. Toivottavasti vointisi on helpottunut.
  Voimaa ja halauksia Sinulle!

  VastaaPoista
 50. Luin juuri kommenttisi,ihmettelinkin kun et ole blokkaillut mitään.Toivottavasti kaikki on nyt hyvin ja toipuminen hyvässä vauhdissa.Kylmää ja sateista on täälläkin ollut,ruusut vielä osittain kukkivat.Lämmin hali sinulle ja kaikkea hyvää myös sään puolesta.

  VastaaPoista
 51. Oikein paljon hyvän voinnin toivotuksia!!

  VastaaPoista
 52. Oikein paljon hyvän voinnin toivotuksia!!

  VastaaPoista
 53. My friend,

  You are in my mind every single moment.

  Warm greetings from my family.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
 54. Toivottavasti olet kunnossa nyt? <3

  VastaaPoista
 55. Huhuu Aimarii, oletko jo kunnossa? Täällä myös eräs huolestunut. Olet ollut aina vakiovieras ja nyt kun ei näkynyt niin lähdin katsomaan. En kyllä tätäkään näköjään ole noteerannut jostakin syystä vaikka yleensä täällä käyn. Jylhät maisemat, Saanalle on menemättä vieläkin.

  VastaaPoista
 56. Aimarii, laitoin Sinulle toipumiskukkia ja tonneittain parantavia ajatuksia. Toivottavasti olet toipumaan päin.

  VastaaPoista
 57. Kiitoksia oikein mahottoman paljon saamistani haleista ja tervehtymistoivotuksista parantavine ajatuksineen. Ne ilahduttavat valtavasti, kuten myös mehtäsielulta tulleet toipumiskukat.
  Kiitos ♥.
  Kyllä minä kunnossa olen ja entisissä meiningeissä. Marjastellut hillaa ja mustikkaa. Kalastanut jonkin verran. Kesä on ollut oikukas, kuten hyvin monella muullakin paikkakunnalla. Nyt elokuussa viimein täälläkin muutamia kauniita ja lämpimiä päiviä. Tosin useita pakkasöitäkin on jo ollut, mutta tänä syksynä minulta ei tule paleltumaan mitään. Olin keväällä järkevä, enkä istuttanut, enkä kylvänyt mitään pakkasen tuhottavaksi!
  Vielä kerran lämmin kiitos kaikista saamistani kommenteista.

  VastaaPoista