torstai 6. kesäkuuta 2013

Lapsuusmuisto

Valokuva- ja Runotorstain haaste 290  Tällä viikolla vuorossa on Persikkakarhun ehdotus: lapsuusmuisto.
Vastaniitetyn heinän tuoksu,
hevosen vetämän
niittokoneen ääni.
Haravat ja hangot
vajan seinustalta.
Kirvelevä, hikinen iho

ja vehnäskahvit

   heinäseipään varjossa.

51 kommenttia:

 1. Katson kuvaa ja mietin, oliko tuolla nimikin suomeksi, olen jo unohtanut, heinät seipäällä, heinäseiväs...sana jota ei ole tarvinnut vuosikymmeniin. Runosi vie väkevästi lapsuudenmuistoihin, kuivan heinän tuoksuun, hyppelyä heinäladossa, varsinaisiin heinätöihin olin liian pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäseiväs tuo on. Heinät seivästetty. Minun lapsuuskesien arkea olla heinätöissä joukon jatkona.

   Poista
 2. Tämä on niin väkevä muisto, että ihan tässä liikuttuu. Juuri tällainen sää, kuuma ja hienoinen sateen uhka joka sai paiskimaan töitä olan takaa. Ja eväät jotka nautittiin ladon ovella. Ja hevonen vetämässä heinäseipäitä pitkin peltoa ja....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras poutajakso heti jussin jälkeen tai viikkoa ennen pistettiin hevospelillä luoko maahan ja perheen voimin seivästettiin. Me mukulat saatiin kantaa pientareelta seipäät luon viereen, hevonen sai silloin jo huilia.

   Poista
 3. Muistan nuo heinätyöt lapsuudesta, ja nokipannukahvit pellon pientareella tai ladon reunustalla, lähteestä haettu kahvivesi...Eipäs taida enää kovin usein nähdä heinää seipäillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin nuo muistot. Joka kesä olen vielä jostain päin maata bongannut heiniä seipäilläkin, täälläpäin kaiketikin poron heiniä on laitettu paikoin haasioille. Tuo seiväs on minun viimeisin aikaansaanokseni heinien parissa. Niitin viikatteella pihaheinän, mikä oli saanut koko kesän kasvaa, haravoin ja seivästin.

   Poista
 4. Klassinen supisuomalainen tunnelma, jollaista itse en ole koskaan valitettavasti kokenut.

  Hirmuisen hihityshepulin sain kyllä ensin, kun otsikko ja kuva ilmestyivät ruutuun :D Isä vai äitikö? tuli ensimmäisenä mieleen :D :D Väsyneelle katsos koitti loma just nyt ja äsken ulkona helle paahtoi päätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei heinäpellolta tunnelmaa puuttunut. Noin neljännesvuosisadan kesiini kuului tavalla tai toisella heinätyöt, ensin kannoin kapulapussia ja yletin alakapulan laittaa paikoilleen, sitten isonpana haravoin seivästäjien perässä, Kasvaessa pystyin hankoamaan ja väliin rautakangen kanssa sain laittaa seipäät pystyyn perässä tuleville hankoajille.
   Helle oli heinätöissä ja viittä vaille helle nytkin. Huippulomaa sinulle. varaudu itikoiden suhteen hyvin, niitä nimittäin on runsaanpuoleisesti.

   Poista
 5. Muistoja on heinän teosta, seipäälle ja sitten latoon jossa poljettiin tiukkaan. Sitä pölyä, hikeä ja työn paljoutta joka oli kesäni lapsuuden ajan. Meillä kuitenkin traktori jolla sain ajaa kun särjin selkäni siin työssä. Hieman katkeruuttakin ettei vanhempani ymmärtäneet etten kasvuikäisenä sitä kestänyt. Meillä kaikilla erilaisia muistoja kuitenkin vaikka samasta aiheesta. Hyvää kesän jatkoa sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatalojen heinätyösesonki oli kaikkineen useamman viikon. Eihän se aina miellyttänyt ja lapsena väsyikin helposti. Päällimmäiseksi omat heätyömuistoni ovat mukavia, jotenkin jokainen nyt näkemäni heinäseiväs heinää pullollaan herättää monet muistot.
   Mainiota kesää sinulle.

   Poista
 6. Harvinainen näky ja harvinaista herkkua nykypäivinä! Minä oikein kaipaan noita heinäseiväspeltoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja siksikin tuntuu sielun sopukoissa hyvältä nähdä silloin tällöin seivästettyä heinää jollakin pellolla. Ne ovat niin kesäää.

   Poista
 7. Itse en ole heinäpellolla ollut töissä, mutta on leikitty kyllä heinäseipätten ympärillä ja hypitty heinäladossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..tottahan minä myös nuo leikit muistan. Kun heiniä ajettiin talliin, oli lasten osuus tallata heinää tiukempaan kasan päällä. Suuri hupinsa oli laskea pyllymäkeä koerkealta kasan päältä lattialle, jossa isä otti otteen kainaloiden alta ja heitti takasin heinäkasan päälle.

   Poista
 8. … ja illalla soi haitari talkootansseissa, jonne oli lapsilta pääsy kielletty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...oli minunkin lapsuuskylällä seurojentalo, mutten muista talkootansseja olleen. Niin se pitää työ ensin, huvi sitten.

   Poista
 9. Vasta niitetyn heinän lämmin tuoksu tai heinäladossa se kuivan heinän tuoksu, molemmat ihania ja tuovat muistoja mieleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes! Vastaleikattu nurmikkokin tuoksuu hyvälle. Sekin johdatti muistelemaan joskus varsinaisia heinäntekoaikoja.

   Poista
 10. Mummolan heinäpellolla me lapset laitettiin niitä puukepukoita heinäseivästä tehdessä ja juoksenneltiin muuten vaan mukana. Ja heinää tallattiin navetan vintillä. Mukavaa, mutta hikistä puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden kepukoiden laitto oli minunkin varhaisempia töitäni heinänteon aikaan. Varhaisin muistoni on, etten ylettynyt, kuin alimman. Kolme niitä meillä pruukattiin laittaa ja eri suunnilta seivästä, eteti heinä painu liian tiukkaan seipäällä, kuivaa väljemmästi paremmin.

   Poista
 11. Heinänteossa olen ollut minäkin - vaan siitä on jo kauan - kymmeniin vuosiin en enää, kun vanhemmilta lehmät laitettiin pois... mutta nuo muistot ja tuoskut ja heinälato ja kahvit pientareellä tai ladon seinustalla varjossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauan on minunkin heinätöistäni vierähtänyt yli 40 vuotta, mutta ne muistot.

   Poista
 12. Meidän mies tekee yhden heinäseipään joka kesä, ja sitten kiertää sitä ympäri ihailemassa:)))

  Noin tiukasti istuu maajussi hänessä☺

  Ihanaista viikonloppua, Aimarii!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä ymmärrän miestäsi. Pruukasin itsekin oman kodin laajentuneesta pihapiiristä viikatteella kaataa heinää ja seivästää sitä. Tykkäsin verestää vissiin menneitä mielessäni aj ne tuoksut...
   Ihanaista myös itsellesi.

   Poista
  2. Moni toimii juuri tuolla tavalla. Luin kaikki kommentit ja lisää kuuluvani joukkoon ja ajttelin laittaa heinäseiväskuvan itsekin. Vaan en ole vielä löytänyt. Lisämuistona on se latoon heinien päälle heinäsuolan kirvely iholla ja jokailtainen sauna heinätöiden päälle.

   Hyvää kesää!

   Poista
 13. Samoja fiiliksiä muistui mieleen heti kun näin heinäseipään. Haravoijana seivästäjien perässä on kulunut muutama kesä. Ja ne eväät maistuivat, maito ja mehut laitettiin lähteeseen, pysyivät siellä viileänä.
  Kaunis runo peesasi hienosti kuvaa ja muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lepohetket olivat heinätöiden sokeri ja eväät todellakin maistuvat, vaikka vaatimattomia olivatkin.

   Poista
 14. Samanlaisia muistoja myös heinähommista kuusikymmenluvulta. Varsinkin tuo kirvelevä ja hikinen olo tuli elävästi mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tuohon kuusikymmenluvun loppuun päätyvät minun varsinaiset heinätyömuistoni ja alkavat liki 20 vuotta aiemmin. Monen monena kesänä olin muiden jatkona heinätöissä. Muistan jopa pystyneeni kävelemään avojaloin heinäpellolla, ei pistellyt liikaa, enkä osannut käärmeitäkään pelätä.

   Poista
 15. Hieno muisto! Tähän muistoon voimme kaikki yli viisikymppiset samastua, ainakin maalla asuneet tai kesälomiaan maalla viettäneet. Illan päätteeksi vielä jokeen uimaan.
  Hyvää kesän jatkoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan noin, se oli sitä aikaa, jolloin kesälomaa vietetiin heinäpelloilla.
   Kiitos hyvää kessä myös sinulle.

   Poista
 16. Ihana heinän tuoksu! Nykyään heiniä harvemmin näkee seipäillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinän seivästys on katoavaa, ne paalataan nykyään.

   Poista
 17. Heinän tuoksu ja kirvely iholla tuo muistoja mieleen mullekin. Ja niin, sitten kyllä kaiken jälkeen pitää mennä uimaan ja jättää kirvelyt sinne veteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus pitä kipaista uimassa kesken päivääkin.

   Poista
 18. Tuohon pitäisi kyllä lisätä kotikalja (itse tehty)! Se kruunasi heinäpäivän, ei makea ei katkera eikä alkoholia enempää kuin piimässä.

  Lainaan sinua, edellisestä kommentistasi:
  "Minun pitää lähteä yötöntä yötä katsomaan, en aivan Norjan puolelle asti, vaan jonnekin Jäämeren rannalle."
  Siis Nurmanskiin, ei jää paljon muita vaihtoehtoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, kotikalja oli hellejuomaa. Jotkut joivat piimääkin janoonsa.
   heh, heh, onpahan minulle tullut lapsus kommentissani. Tarkoitin kirjoittaessani, etten sen pidemmälle Norjaa reissua, kuin vaan suoraan Näätämöstä kymmenisen kilsaa Norjan puolella Jäämerelle, että uimaan pääsee.

   Poista
 19. edelleen teen ainakin yhden heinäseipään kesällä, muutama vuosi sitten seivästettiin kaksi sarkaa ja kyllä pelto näyttikin kauniilta heinäseipäineen. mieleeni johtui myös isän toiseksi viimeinen kesä, kun porukalla seivästettiin heinää, isä haravoi rippeet. muutama seiväs saatiin talon takaa ja urakan lopuksi joimme ne vehnäskahvit, kahvin toin "pellonlaitaan" sukanvarressa olevassa viinapullossa tietysti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuosta heinänteosta on viimeisimmät mukavat muistot kuvineen.

   Poista
 20. Täydellinen kesä ja muisto, joka säilyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monella on tavalla tai toinätöihin liittyviä muistoja, useimmat ajottuvat 50-60-luvuille, 70-luvulla heinän seivästäminen alkoi hiipua, tilalle tuli paalaus.

   Poista
 21. Aikuisilla janojuomana kotikalja, lapsilla kotitekoinen viinimarjamehu. Juomia säilytettiin varjossa repussa jossakin ojan pohjalla. Tappisäkin siirtely oli luottotehtäväni. Niin rikkaita olemme näine muistoinemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pruukasi heinäseipään tapit olla pärekorissa ja yleensä porukan pienin sitä siirteli seivästäjien mukana.
   Juuri noin, rikkaita ovat nuo muistomme.

   Poista
 22. Paljon ehti "lappoita" (meillä päin lapotettiin, kun heiniä laitettiin seipäille) minunkin taakseni jäädä. Se oli mukavaa työtä, jos ei ollut kovin kuuma ja heinät olivat sopivasti kuivahtaneet. "Lappoita" täysi pelto oli kaunis näky ja kun niitä oli taajassa, oli mieli hyvä, tiedossa karjalle talviruokaa. Myöhemmin kesällä laitettiin seipäille myös viljat, paitsi ruis kuhilaille. Ihmeesti ehdittiin, vaikka pyhäisin levättiin! Kiva, että tämä aika ei ole unohtunut teiltä varmaankin minua nuoremmilta!

  VastaaPoista
 23. Kaunis nostalginen kuva.. oi niitä aikoja. Oli se vain aika raskasta ja pölyistä aikaa. Yleensä olin vain harava- ja tikkutyttönä ja hepan siirtoapuna. Joskus pihaseipäitä seivästin pellon reunalla sitten aikuisena, mutta emp voi sanoa seivästäneeni kunnolla, yleensä kaksi henkilöä seivästi ja yksin haravoin ja tikutin niin kiirettä piti ja aina painoi sade päälle. Joskus harvoin sai maasta karhottuja niin kuivana että pystyi ajamaan suoraan latoon. Naapuripellolla se kävi joutuisasti kun siellä oli rivakoita nuoria miehiä.

  VastaaPoista
 24. Olipa onnistunut muistelu lapsuuteen! Mummola tuli voimakkaasti mieleen, ja lapsuus tottakai, kuten monelle muullekin kommentoijallekin. Ihania huolettomia aikoja ne.

  VastaaPoista
 25. Oi, lapsena maalla sotaa paossa! Muuten minulla ei maalaiselämästä muistoja olisikaan. Sain viedä kahvia heinäväelle, sain ajaa heinäkuorman kyydissä.

  VastaaPoista
 26. Lapsuus tuli minullekin mieleen! Kesät meni heinänteossa (joko pellolla tai heinäladossa). Mutta miten kaunis tuollainen pullea heinäseiväs onkaan ja runo niin paljon puhuva!

  VastaaPoista
 27. Nyt tuota jo muistelee kaiholla, silloin se ei niin kivaa ollut, pölyä ja pisteleviä korsia. NMutta kivaa oli heinäkasassa hyppiä.

  VastaaPoista
 28. Kun sulkee silmät voi tuntea auringon polttaman ihon kirvelyn ja hien valumisen selkävakoa pitkin... Joka välissä lapsuudenystävä kerjäsi lupaa meille lapsille juoksasta joelle uimaan...!

  VastaaPoista
 29. Muista kuinka tehtiin tunneleita heinäladossa joiden läpi sitten sukellettiin. Sodan aikana oli venäläisiä sotavankeja heinätöissä, jotka sitten meitä pojankoltiaisia heittelivät heinäkasoissa ladossa.

  VastaaPoista