keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Polkua pitkin

Vaeltajalla polkua piisaa, paljon on takana, mutta enempi edessä ja saappaat tarvitsevat huoltoa aina taukojen aikana, siinä missä jalat tuuletusta.

Reissu alkaa olla lähes puolivälissä, kun heitän itseni päivälevolle Saihon autiotuvan laverille. Joskaan nokosista ei tule mitään, kun kohtsillään ovesta työntyy kaksi miestä.
Ei sinänsä ihmeellistä, että autiotuvalle poikkeaa väkeä, mutta tämä visiitti on kummallinen. Sen tarkoitus taisi olla vain tiedustelu, mistä päin me kaksi ollaan autiotuvalle tultu? Saattaa olla, että näin liki Venäjän rajaa on jonkinmoista "valvontaa".
Ei oltu tulossa eikä menossa rajan yli, ei vahingossakaan, sillä niin tiheästi on kieltokylttejä, ettei ilman lupaa ole rajavyöhykkeelle asiaa.
Päivänokoset siis jäävät, eikä päivästä ole väliä tehdä vielä iltaa. Seuraavalle taukopaikalle ei ole mahdottomia, siispä saappaat jalkaan ja polulle.  Joen rantaa tähyillessä näkyy autiotuvalla piipahtaneiden miesten selkämykset, kun ovat menossa rajavartioston tuvalle. Oma joen ylityksemme sujuu aivan rajavyöhykkeen rajoilla riippusiltaa pitkin.

Riippusilta alkaa elää omaa elämäänsä kävelijän alla. Heiluminen haittaa liikkumista ja väliin on pakko pysähtyä, että siltakin rauhottuisi. Ihan peräkanaa ei ole sallittua askeltaa, vaan toinen saa lähteä, kun toinen on kunnon rupeaman päässä. Nuorttijoki kimaltelee auringonpaisteessa ja laskee sillan alitettuaan pian Venäjän puolella sijaisevaan Nuorttijärveen. Se kirii vauhtiaan lukuisissa koskissa tahtoen vapauteen.

Polku jatkuu vaihtelevana, kiemurrellen nousuja ja laskuja. Myös pitkospuissa löytyy monta mallistoa ja rajuimpia nousuja helpottamaan on portaat.
Liki kolmensadan portaan kipuaminen rinkka selässä on jaloille haaste. Vedän syvään henkeä rappusten alapäässä katsellen hetken sinistä taivasta, kuin apua anoen. Parasta on rytmittää nousu 20-30 askelmaa kertarysäyksellä, jonka jälkeen tasata henkeä hetki ja ylöspäin vilkaistessa saa todeta, että rappusia piisaa. No- kyllä ne loppuivat, mutta maasto jatkuu nousuvoittoisena yhä, tosin nousukulma on loivempi.


Toinen päivä kääntyy iltaan ja maasto muuttuu. Polulle ilmestyvät kivilohkareet ja niiden ylitystä helpottavat "pitkospuut". Luulisi irtolaudoista olevan enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta tarpeeseen kuitenkin ovat. Lohkareet ovat särmikkäitä ja liikkuvaisia jalan alla, kieli keskellä suuta pitää etsiä jalalle uutta paikkaa.


 Tuntuu hyvälle tupsahtaa ehjin jaloin lopulta laavulle, joka seisoo kutsuvana korkealle puron törmälle. Kaikki tuntuu niin yksinkertaiselta ja selkeältä. Suuri luonnonrauha ympärillä, kun itse kelluisi hetken ajattomuuden aallokossa. Kuitenkin päivän kävelystä tönkköjaloilla täytyy kavuta rinne alas vettä hakemaan.
Laavun tulipaikalla valmistuu ateria, joka lusikoidaan yhteisestä pussista istuen vastatusten kaksin raksin lankun päällä. Iltapuhteella on rattoisaa vuolla kumpikin omaa kävelykeppiään paremmin käteen sopivaksi, sekä kiehisiä aamukahvin tulien tekoon.


Yöksi on tarjolla Metsähallituksen hirsilaavu ja sinne on hyvä levittää petinsä. On tulossa kolea yö kauniin päivän jatkeeksi, on tulossa kuutamoyö. Pikainen kokovartaloiltapesu puron kylmässä vedessä sai pintaveret kiertämään ja unta ootellessa illan lumo viipyilee vielä mielessä

Kolmas retkipäivä alkaa kuulaana. Hyvä, ettei hengitys huurustu aamulla makuupussista kömmittyä. Nuotiotulilla aamiainen maistuu jo miellyttävämmissä olosuhteissa ja tavarat pakattua Kolsankoskenojan laavu jää mukavaksi muistoksi.
Päivän suunnitelma on taivaltaa ensin Kummalehdonojalle taukoilemaan ja siitä sitten rapiat päälle, mikäli siltä tuntuu. Kulku on kevyempää, mitä joen vastakkaisella puolella. Kilometrin etenee nyt alta puolessa tunnissa. Panen merkille, että eläimiä näkyy kovin vähän, ei poroja, ei lintujakaan juuri käpytikkojen lisäksi. Sentään ensimmäisen päivän alkajaisiksi kaksi kuukkelia lenteli seuraa tehden tovin matkaa. Silloin ajattelin niiden tuovan onnea, sillä kuukkeli on jätkän onnenlintu ja kaipa me jonkinmoisia jätkiä ollaan.
Ensimmäiselle etapille tulo ei kuluttanut voimia, niinpä taukoa maltetaan pitää vajaa tunti.
Polku on jo jonkin matkaa luikerrellut pitkin upeaa mäntykangasmaisemaa, missä on valtavasti mustikkaa. Todella hyvää mustikkaa. Jokaiselle aterilla on jälkiruuaksi mustikkaherkkua ja matkaa tehdessäkin usein tulee kerättyä marjoja suuhun. Vaikka maa hohtaa punaisena ruskaväreissä, pakkasia ei ole ollut.

Ruokahalu kasvaa syödessä ja hyvää syödessä sitäkin enemmän, niin käy meidän vaelluksen kanssa. Kun on vatsa täynnä ja hyvä mieli, polkukin maistuu ahnaasti. Niin ohitetaan Ylimmäisen Hirvashaudan laavu, vaikka alunperin on aikomus yöpyä siellä. Nyt on takana ensimmäinen retkiyö Penalaavussa, toinen hirsilaavussa, ehkäpä seuraava autiotuvassa, jollainen olisi muutaman kilometrin päässä. Valinta on helppoakin helpompi.


Tulemme pikkuruiselle harmaahirsiselle tuvankömmänälle, niin pikkuruiselle, että päälakeni hipoo kattoa. Miehen pitää liikkua kumarassa, muuten saa kaljunsa noetuksi. Tupa on söpö, vaikka vuosikymmenten noet hirsissään. Laverikin on minikokoa, mutta nurkassa oleva takka toimii. Taas saadaan kuiviksi iltapäiväsateen kastelemat tamineet.  Sateenkaaren näkeminen ilahduttaa. Saan ihailla sitä tovin heittäessäni virveliä lähes tuvan portaalta.


Yö ja uusi aamu uusine kujeineen. Kalaa ei edellisiltana tullut, ei siis särvintä pussiruokien lisukkeeksi. Ei sen puoleen, ettäkö nälkä olisi, mielitekoja vain. Riittävän hyvin tulee toimeen retkiruoilla. Evästä on vielä pariksi päiväksi, mutta retki on tulossa valmiiksi kuuden kilometrin päästä. Tänään on tarkoitus ylittää Nuorttijoki kahluupaikalla. Suorastaan kihelmöin jännitystä.
Vielä hetki tauotteluun, mutta vain tuntinen, sillä minua niin kiinnostaa joen ylitys. Harmittavasti vaijerista roikkuvia naruja on rannalla vain yksi. Se ei riitä. Nyt on toisen kahlattava ensin hakemaan lisää naruja, koska niitä tulee olla aina joen molemmin puolin vähintään yksi. Pientä kapulanvääntöä syntyy, kumpi saa tehdä kaksi joen ylitystä, sillä kumpikin haluaisi. Luovutan. Tottakai olisin voinut huvin vuoksi tehdä pari mutkaa lisää, mutta jätin moisen hölmöilyn.
Vesi on hyisen kylmää vuolaasti virtaavassa joessa. Vesi on matalalla, mutta miten matalaa on, jää nähtäväksi.  Mies riisuu kengät, sukat ja maastohousunsa, pukee sandaalit jalkoihin ja heittää rinkan harteilleen, eikä kiinnitä lantiovyötä.
Huh, huh, kuulen, kun jään rannalle katsomaan, miten matka etenee. Hyvin sujuu. Pientä haparointia kyllä, sillä ilmeisesti pohja on kivinen. Virtaus ei ole voimakas ja vettä polvikorkeudelle, siis minulla ulottuisi hieman polven yli.
Mies palaa nippu naruja mukanaan ja ehdottaa gentlemanina vievänsä seuraavaksi minun rinkkani yli, että kulkuni helpottuisi, vaan en minä semmoiseen suostu. Ei tule kuuloonkaan, itsellä pitää oma rinkka kuskata. Tätä pikku seikkailua olen odottanut neljättä päivää.
Minä siis riisun myös pitkikset ja vaihdan saappaat remmikenkiin. Rinkan kanssa pudottautuminen alas jokeen aikoo kohtsillään kaataa minut.
Kylmää on, mutta niin jännittävää. Lähes kieli keskellä suuta kävelen virtapaikan yli. En kaatunut ja kastuin vain puolireiteen. Olisi vesi saanut olla korkeammallakin.


 Itäkaira on kiinnostavaa seutua ja Nuorttijoen seutu todellista erämaata. Hyvä siellä on vaeltajan kulkea ja hurmaantua luonnon kauneudesta ja tuntea Lapin lumon asettuvan väkevänä syvälle sydämeen.

77 kommenttia:

 1. 300 porrasta ja joen yli kahluu.. ja kaikkea siltä väliltä. Mielenkiintoinen vaellus, täytyy todeta.
  Hyvä on kuntosi kun vielä olet "elossa" kirjoittaaksesi tämän jutun..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy itsenikin todeta, että vaellus oli kiinnostava. Tämä reitti ei vaadi ylenpalttisen huippukuntoa, ihan keskinkertaisella peruskunnolla selviää. Tietysti, jos pitää hirmu kiirettä, niin sitten vaatii jo enemmän liikkujalta.

   Poista
 2. Suomen erämaaluonto on kaunista. Hyvin kuntosi kestää. Ettekä ole nähtävästi törmänneet susiin, karhuihin tai muihin luonnon suuriin eläimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin vielä, että villiä ja kaunista. Olen pidentänyt pikku hiljaa vaellusten pituutta, sillä edelleen tähtäimessäni on 100km Sevettijärvi- Karlebotn/Norja. Hullu haave, mutten pääse siitä eroon.
   Eläimiä näkyi todella vähän reitin varrella.

   Poista
 3. Minunkin mieleni tekisi mutta tuskimpa kuntoni kestäisi moista urakkaa.. epäilen.
  Hyvin osaat kertomisen taidon, mielenkiintoista..Mielellään lisää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinun mielesi vaelluspoluille tekee, niin miksipä et aloittaisi lyhyemistä reiteistä ja lisäisi reitin pituutta kunnon kasvaessa.
   Kiitos, että tykkäsit tästä matkakertomuksesta.

   Poista
 4. Upea kuvallinen ja sanallinen jotos, joka otti matkaansa.

  VastaaPoista
 5. Aimarii, pääsin kuin pääsinkin tänä kesänä pohjoiseen. Siis tämän sinun täydellisen kertomuksen myötä. Moneen kertaan tulen vielä käymään tekstisi äärellä. Kiitos, että halusit jakaa hienon kokemuksenne.

  Ehdin jo vaelluskertomuksesi ensimmäistä osaa lukiessa pidätellä henkeäni, että taasko teidät ajetaan yönselkään, kuin monilla muilla retkillänne on tapahtunut. Yhden kerran olen ylittänyt riippusillan Reisadalenissa. Oli se minulle niin kauhea kokemus, että taisi jäädä viimeiseksi. Kävi vielä niin nolosti, että vastarannalla sattui olemaan vastakkaiseen suuntaan tuleva retkeilijä ja hänen kasvoiltaan paistoi hymynkare, kun minä lopulta rantauduin kalpeana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöinen reissu oli tämä Itäkairassa kulkeminen. Tosi mukavaa, että viihdyit reissulla ja jopa tykkäsit.
   Totta, muutaman kerran on erilaisia sattumuksia ollut. Hurjin kait se, kun talvisaikaan pakkasessa ja taskulampun varassa Ruskan kanssa pystytettiin Tuntsakotaa ja sitten yöllä keskisalko katkesi. Ilmastointiteipillä ja suksisauvoilla sitä korjattiin.
   Ei ole riippusillat ihan minunkaan juttujani. Se keinunta tuntuu päässä ikävälle, mutta pakko niistä on mennä, mikäli mielii vesitien ylittää.

   Poista
 6. Vau, miten mahtava reissu!

  Minä en pystyisi ylittämään tuollaista riippusiltaa, pelottaisi liikaa, huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, reissu oli mieleinen.
   Kyllä riippusillan keinunta haittaa minuakin, mutta kun tahdon päästä veden yli toiselle puolen ja siksi riippusillallekin menen.

   Poista
 7. Riippusilta on minulle tuttu juttu, Vienassa niitä oli monta, ja ylitin Sirkka-Kymi joen, ei edes pelottanut.

  Mutta tuollaisesta vaelluksesta kuin sinä, voin enää haaveilla. Voimat ei riitä ja polvet on sökö:/

  Ihanasti postattu, aimarii, kiitos sinulle!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minunkin reissuilleni noita siltoja useampi jo vastaan tullut. Pisin on ollut Inarinjoen yli Kultalan lähellä oleva riippusilta.
   Polkuja on monenlaisia ja monen pituisia, toki polvikipu haittaa epätasaisessa maastossa liikkumista.
   Kiitos sinulle.

   Poista
 8. Hui kuinka jännittävää teillä on. Riippusillan olen ylittänyt jossain Kuusamossa, mutta virtaa en ole kahlannut. Kiitos nojatuolimatkasta. Ehkä vielä viimeinenkin pätkä saadaan kokea mukana :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota virtaavan joen ylittämistä kokeilin jo täällä lähijoella, missä on samanlainen vaijeri-narusysteemi apuna. Menin pari kertaa joen yli kalalle pyöränkin kuskaten joen yli. Uskalsin, kun vettä ylti vain polveen.
   Tämän reissun viimeinen pätkä oli juuri tuo joen ylitys, josta enää reilu km parkkipaikalle, josta ajomatka Savukoskelle ja Sallaan. Siellä piti ostaa kaupasta heti leipäjuustoa ja grillimakkaraa ja kerrata juuri kokemiaan neljää päivää.

   Poista
 9. Hienoa kerrontaa, upeita kuvia vaelluksestanne. Kuljin mielikuvissa mukana ja voin vain haavella tuollaisista reissuista. Pitää tyytyä näihin sinällään kauniisiin lähimaastoihin. Onneksi löysin blogisi ja nyt riittää vanhemmissa postauksissasi luettavaa ja katseltavaa:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos ja kiva, että olet löytänyt tänne Karsikonperälle. Myös mukavaa vain, että viihdyit vaellusmatkalla.

   Poista
 10. Hienoa lukea tarinointiasi, melkein kuin mukana kulkisi. Jalkoja paleltaa ja vähän kyllä pelottaisikin lähteä ylittämäään jokea. Virta veisi minut kyllä, onneksi sinä pääsit perille. Nostan hattua urheudellesi ja itsenäisyydellesi. Omat taakat kannetaan, se on hienoa, mutta äärimmäisyyksiin ei kannata ylpeyden takia mennä - siitähän tässä ei ollut kysymys, yleisesti tarkoitan.
  Upeat kuvat ja hieno retki. Pieniä ovat meikäläisen matkat, mutta parhaaksi nekin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. En minä vaan usko, että virta sinua veisi, kun pitäisit narusta kiinni ja varoen askeltaisit eteenpäin tunnustellen joen pohjaa.
   Me jokainen teemme omannäköiset matkat. Semmoiset, mitkä meitä itse kutakin kiinnostaa.
   Tällä erää sinä taidat tehdä hyvin mielenkiintoisia matkoja taiteeseen luomalla sitä itse.

   Poista
 11. Hyvä on kulkijan kulkea! huiskis:))))

  VastaaPoista
 12. Ihana reissu ja todella hienoa kerrontaa, luin kuin romaania....=) Tuollainen reissun minäkin haluaisin joskus vielä tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiitän sanoistasi.
   Ehkäpä sinä teetkin vaellusreissun, jos olet tämmöisistä asioista kiinnostunut. Toimeksi vaan.

   Poista
 13. Voi kiitos! Minäkin pääsin kuvien ja tarinan kautta hienolle reissulle. Luonto hoitaa!

  VastaaPoista
 14. Upea matkakertomus. Varokaa karhuja ja Venäjän rajaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän.
   Eipä näkynyt karhuja, eikä paljon muitakaan eläviä. Rajasta kyllä muistettiin varottaa.

   Poista
 15. Aivan mahtava postaus!! Riippusiltakuvaa katsellessa alkoi jo hieman päässä huippaamaan, eikä tuo joen ylityskään onnistuisi meikäläiseltä. Rohkea nainen olet!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiitän kehuista.
   Tuskin minulla sen enempää on rohkeutta, kuin muillakaan, mutta kova intoa vain liikkua noissa erämaissa.

   Poista
 16. taisivat ihan uteliaisuuttaan käväistä katsomassa millaisia kulkijoita tupaan oli asettunut, ei taida kovin paljoa vierasta juttuseuraa noilla selkosilla tavata rajamiehetkään.riippisillat on vaan niin upeita, usein tulee sellaista kuljettua. on teillä ollut hienoreissu kerrassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uteliaisuuttaanpa tietenkin, vaan jos kuitenkin oltaisiin oltu rajan ylittäjiä?
   reissu oli hieno, uutta jo suunnittelen.

   Poista
 17. Eläydyin vaeltajaksi lukiessani upeaa matkakertomustasi. Lappi lumoaa kuvien ja sanojen kautta.
  Saat todellakin ikimuistoiset muistot elämän päiväkirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut Lappi on lumonnut täysin ja hienoa, jos saan hieman välitettyä sitä lumoa lukijallekin.
   Reissuista olen pyrkinyt kirjoittamaan aina jonkinsorttisia matkakuvauksia.

   Poista
 18. On sinulla hyvä kunto, ei kestäisi minun jalat enää. Mutta niin upeaa kerrontaa, että matkasin mukana henkeä pidätellen ja portaissa hengästyen. Tuollaisella vaelluksella voi tuntea niin suurta haltioitumisen tunnetta, ihana olisi ollut tuntea se paikan päällä, nyt jäi vain haikeus mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan kuntoa sen verran, että hyvin jaksoin. Toki nousuissa hengästyin, mutta rauhoittelin puuskutuksen taas pois, kun tasasemmalle pääsin.
   On totta, että haltioissani olin näkemästäni. Olen niin eräilyihminen.

   Poista
 19. Kunnon saappat onkin. =)

  Vaellus luonnosssa tyhjentää maalliset ajatukset kaikesta turhasta ja ikävästä painolastista ja mieli saa rauhassa kevetä...

  Ihan autuas olotila. Reissun jälkeen on väsynyt mutta onnellinen. <3

  PS: Vastasin miun blogiin siitä avocadosta... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuommoiset oli tunnelmat, kun polku jäi taakse.
   kiitos, kurkistan, mitä kirjoitit.

   Poista
 20. Sitä se on. Itäkairan sydämessä tuntee ja tietää vain sen kävijä. Niin mukavasti ja taidokkaasti kirjoitat, taito on hallussa. Kurvarit ovat monasti vähän liiankin ahkeria..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itäkaira on erämaata isolla E:llä. Sillä on paikka sydämessäni.

   Poista
 21. Voi että oli kivaa vaeltaa kanssasi minä olin se kuukkeli joka lensi perässäsi.
  Muuten en enää pysty tuollaiseen vaellukseen,Onnea sinulle edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tuota ajattelinkin, kun puhelin kuukkelille, kuin tutulle ikään.
   Hyvin sinä liihottelit.

   Poista
 22. Oi tätä ihanaa kotimaista eksotiikkaa. Jännitystä ja elämystä.
  Sateenkaaren pääkin noin lähettyvillä, vieläpä kaksinverroin.

  Ihanat kuvat, sekä matkakertomus, kiitos Aimarii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Vaikka sateenkaari kaartui lähelle, sen päätä en nähnyt.

   Poista
 23. Kiitos, että sain olla mukanasi ihanan kertomuksesi lukiessani! Nuorena olisin halunnut tehdä vastaavia erämaavaelluksia ja silloin olisin jaksanut, eikä minua mikään pelottanut. Mutta oli ne lehmät, eikä lomia, eikä lomittajiakaan saanut. Muutaman päivän kotimaanmatkoilla ajeltiin vain autolla. Kuusamon Juumassa (ihana paikka!) kävelimme vain 3 km Karhunkierroksen pätkän ja ylitimme kosket riippusiltoja pitkin. Nyt olisi aikaa, mutta ei voimia. Hyvä, kun selviän lähimetsän marjamatkoilta kotiin. Taidan lukea kertomuksesi ja katsella kuvasi vielä toistekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjatalous oli ennen sitovaa, ei juuri lomia ollut, sen hyvin tiedän maatalon tyttönä.
   Kuusamon retket odottavat minua, sillä ajattelein käydä nyt kauenpana, kun vielä jaksaa ja siirtyä sitten lähemmäksi, kun jaksaa vähemmän. Saattaa olla, että ikä tulee vastaan jo melko nopeaan ja tekee rajoitukisaan.

   Poista
 24. Ensiksi aioin kirjoittaa, ettei mua saisi tuohon riippusillalle kuin aseella uhaten, mutta kertomuksesi otti niin valtaansa että huomasin tulevani ihan tänne saakka.
  Kiitos sinulle Aimarii tästä vaelluksesta, huilaan nyt vähän sillä, kyllä minulta taitaisi tuo joen ylitys jäädä tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi et kääntynyt ja hyvinpä tuo sillan ylitys sujui. Eikö vaan? Huilataan vaan, mutta uutta retkeä jo suunnittelen.

   Poista
 25. Oi mahtavaa! Ihana, ihana vaellus teillä. Ihan tuli nuoruus mieleen, kun työporukan kanssa oltiin ruskaretkellä. Se hyisen veden ylitys on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Siellä vedessä ollessa ajatteli, että hullu on ihminen, kun vapaaehtoisesti tuollaiseen ryhtyy. Vaan entäs se jälkitila, kun veri alkaa suonissa kohista, lämmittää. Oikein odottamalla odotti, että josko vielä tulisi reitille ylitettävä vesi. Tulihan se, mutta ensimmäistä ylitystä se ei enää päihittänyt haluttavana kokemuksena. Mainasin rinkan kanssa vuolaassa virrassa mennä virran viemäksi - melkein. Se vähän pelästytti. Ei ole luonnon kanssa leikkimista, kunnioittavasti pitää suhtautua, ei leikillään, ei ylimielisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kyllä oli.
   Oletko kulkenut kenties juuri tämän saman reitin? Kerro ihmeessä, missä päin.
   Juuri tuo itsensä ylittäminen tuo jonkinlaisen hurman, joka pistää veriin vauhtia.
   Virta tosiaan puskee ja koettaa heiluttaa tasapainoa, sitähän rinkkakin tekee, mutta kokemisen väärttiä kaikki.

   Poista
  2. Uk-kansallispuistossa teimme muistaakseni sen kahluuvaelluksen. Nuorttijoki kuulostaa tutulta. Silloin en kirjoittanut päiväkirjaa, eikä ollut digikameraakaan. Nuo mainitsemasi laavujen ja autiotuvan paikkojen nimet eivät kuulosta tutuilta, mutta onhan siitä aikaakin kymmeniä vuosia ja tämä sama muisti ilman päiväkirjaa...

   Poista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Korjasin kirjoitusvirheet. Siis: Mitä, eikö sinne autolla päässyt! No vitsi-vitsi, aivan sadunomaista kerrontaa jälleen. Pari vuotta sitten samoilimme serkkuni kanssa Saariselällä, se oli suoranaista katukävelyä retkeenne verrattuna. Ja pari tuntia, heh. Kerran Ahvenanmaalla jouduimme kahlailemaan kauppaan, kun myrsky vei soutuvenettä merelle päin. Snurran? Eihän me semmoista tarvita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä nuo kirjoitusvirheet nyt haittaisi.
   Juu-eihän sitä vaeltaja autolla bruukaa liikkua, omin pikku jaloin vain.

   Poista
 28. Tuollainen "haaste" saisi uutta näkökulmaa tähän puoliurbaaniin elämään. Eikö siellä tarvitse pelätä karhuja?
  Hyvin olet tallentanut tunnelmat kuvin ja tekstein. Uutta tietoakin erämaasta saimme : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä "haasteet" on niin minun juttu, tykkään moisesta elämästä. karhuja ei todellakaan tarvitse pelätä. Saattaa niitä olla, ja varmasti onkin, mutta välttelevät ihmistä. En edes karhun jätöstä nähnyt, en suden, ahman, ilveksenkään. Poroja suorastaan kaipasin.

   Poista
 29. Olipa mukava lukea tätä sunnuntaiaamuna aamukahvia juodessa. Tuntui kuin olisi ollut mukana portaita kipuamassa tai jännittämässä joen ylityksessä. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla sinulle niin peräti tuttua tämmöiset kipuamiset ja vesielementit.

   Poista
 30. No jo on ollunna iahan vaellus sinulla.Ihanien kuvien kera olen saanu katella kertomustasi,todella hienoa,ois ihan kiva päästä itekkii tuollaselle vaellusretkelle,tykkään mennä poluilla ja turuilla,ihaillen luontoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuumasit naulan kantaan, vaellus oli ihan mahtava.
   Jos tykkäät vaeltamisesta, niin koetapa sitten vaan rohkeasti lähteä poluille.

   Poista
 31. Kiitos tästä ihanasta retkestä, oli mukava elää nuo hetket kanssasi täältä ruudun takaa. Mukavia kelejä teille sinne ja muutenkin kaikkea hyvää ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja oikein kivoja syyspäiviä myös sinulle.

   Poista
 32. Peikosta on jännää, että Suomen metsiin on rakennettu kulkuteitä, portaita ja pitkospuita ja yösijoja. Se on peikon miälestä ajattelevaista ja säästäväistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaavaista se on, sillä hankalimmista paikoista pääsee melko kivuttomasti.

   Poista
 33. Hieno kertomus vaelluksesta ja mielenkiintoinen silta!!Eipä olisi minusta näin pitkille vaelluksille, eikä rinkka selässä kai ollenkaan, olen niin heikko:) vaikka ihailenkin vaeltajia, omat retkeni ovat korkeintaan pieniä puolukkareissuja, tosin autoa ei ole, joten kelaan pyörällä päästäkseni haluaamani metsikköön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Eihän se matka tapa, vaan vauhti, pruukataan sanoa. Jokainenhan meistä tekee omat retkensä omien toiveiden ja jaksamisen mukaan, niin että tuntuu hyvälle ja siitä nauttii.

   Poista
 34. Hauska ja antoisa vaellus. Komeita kuvia matkaltasi.

  VastaaPoista
 35. Voi että, olen aina haaveillut vaelluksesta Lapissa, ja varsinkin ruska-aikaan. Vielä haave ei ole kuitenkaan toteutunut, mutta ehkä joskus?

  Kiitos ihanista kuvistasi. Kiva päästä vallukselle näin kuviesi ja tekstiesi välityksellä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Lapissa vaellus on haaveesi, niin toteuta ihmeessä tuo haave joskus. Kyllä esim. tämän syksyn ruska on näkemisen väärtti. Kiitos kovasti kommentistasi.

   Poista
 36. Kiitos hienosta vaellus kertomuksesta, olen nauttinut täysillä mukana. Kun vain vielä jaksaisin kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minunkaan kantamukseni raskaat olleet. Matkavauhti oli lempeä. Kyllä sinä jaksat, kun räätelöit itsellesi sopivan vaelluksen.

   Poista
 37. Reissu näyttää onnistuneen täydellisesti, ainakin tuosta tarinoinnistasi päätellen. Kiitos, että sain olla mukana näin kuvienkin välityksellä. Toivotan teille uusia ja jännittäviä vaelluksia tulevaisuudessakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin mukavaa, että tulit mukaan. Lämmin kiitos sanoistasi.

   Poista
 38. Olet sanut niin ihania kommennteja etten osaa lisätä oikein mitään! Mutta kiitos kun sain kulkea todellisen luonnonystävän ja -tuntijan matkassa!
  Kuva sateenkaaresta on niin sykähdyttävä!

  VastaaPoista