perjantai 14. tammikuuta 2022

Taivas on sininen ja punainen


Varhainen kaupassakäynti on niin ok, varsinkin nyt korona-aikana. Ei ollut tänään monta asiakasta kaupan ovien avautuessa.
Menomatkalla on pimeää. Tien varren tykkypuut näkyvät muumiomaisina silhuetteina taivasta vasten. Auton valokeila paljastaa ne kuitenkin lumen huputtamiksi puiksi.Palatessa maisemat ovat saaneet värejä. Puut ovat tykkypuita. Taivas on sininen ja punainen. Vaalean punaisen levitessä, kuin Jokisen eväät. Ei kuitenkaan kaoottisesti, vaan pehmeästi, kuin taiteilijan siveltimestä ikään.
Pakkasen sävyjä. Kaamoksen kaikuja.

Kotitie on valkoinen. Ei ole tarvinnut hiekoittaa, kun ei ole liukas. Lumipenkat ovat vielä matalat, mutta puoli metriä tulee lisää, ennen kuin kevätaurinko alkaa töihin.


 

Alkuviikosta olleet pari lauhaa päivää ravistelivat tuulen kanssa puiden oksilta osan lumista. Se tuli  monen puun pelastukseksi. On iso ero vaarojen lumipeitteisillä puilla verraten alavampien paikkojen  puolialastomiin.

Onko tuttu sanonta? "Pakkanen pyryn perästä, pahailma pakkasesta."  Paikkansa piti tälläkin kertaa. Ensin nolla-asteet ja reipas pyry, perään vajaan -10 asteen pakkanen. 

Uskollinen paikkalintu varis tuntee myös sään muutokset. Kun se raakkuu sydänkuilla (tammi- ja helmikuulla) aamulla, tulee nuoskaa, jos illalla, saadaan pakkaset.
Meidän pihasta ovat varikset muuttaneet suon toiselle puolen ja sieltä harakat, 6 frakkipukuista meille! Ne ei osaa ennustaa säätä, kunhan pomppivat ja keikaroivat oravia kiusaten.

28 kommenttia:

 1. Kauniita on talvi päivät siellä,niin kuin on meilläkin . Puita katkeillut lumen painosta,tuuli onneksi tiputteli lumia vähemmäksi. Tutut on sanonnat ja pitävät paikkansa. Varikset kyllä muuttivat syksyllä raakkumaan jonnekin muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkin sanotaan variksista, että ovat pahanilman lintuja. On mukavaa, että talvi on kaikkialla oikea talvi. Tänään hiihtelin ja näin myös katkenneita mäntyjä, sekä joitakin koivuja.
   BVaikka vanhaa lunta putosi oksilta, uutta tuli tilalle.

   Poista
 2. Punainen taivas on upea valkoista lunta vasten. Meilläkin on ollut punainen taivaankajo, mutta en ole sitten jaksanut rynnätä rantaan sitä kuvaamaan. Vielä siellä on talven näköistä. Meillä lumet tippui jo puista ja joka paikka on turkasen liukas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskitalven värit pakkaspäivinä ovat tosi kauniit. Saapi nähdä, mitä tekee täällä taas huominen nolla-asteinen päivä. Tuskin lähtee edes kattolumet alas. Lunta on reilu puoli metriä. Moneen tammikuuhun verraten vähän.

   Poista
 3. kauniit värit taivaskuvissasi. Tuo punertava on hienoa katsella Tykkylumi puissa on jotain mitä ei täällä juurikaan näe, ei ainakaan tuossa määrin. Nyt on puut puhdistuneet lumesta. Talven kauneus katoavaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pakkastaivaan värit ovat kauniit. Täälläkin tykkyä on vaaroilla, eikä sieltä tykyt vielä suojasään tullen pudonneet. Alavilta mailla ei ole tykkyä ja puista tuuli ravisteli osan lumista. Puitakin katkoi. Lunta tuli edellisen puhdistumisen jälkeen roimasti. Pakkasta luvassa öisin, päivällä nollaa.

   Poista
 4. Ihania taivaanrannan värejä ♡ Tykkylumipuut ovat komeita. Ne näyttävät ihan satumetsältä ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä värikästä taivasta nauttien katselee ja kuvaakin. Edelliskerralla tykkyjen alla hiihtäessä kuulin narisevaa valitusta. Mietin mitä se voi olla. Asia selvisi, sillä kaksi isoa puuta halivat toisiaan. Toinen puista kaatumaisillaan jäänyt toisen tukemaksi.

   Poista
 5. Onpa kaunis tuo punertava sävy raitana taivaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut useampina aamuina ja iltoina näin kauniita taivaan värejä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Tällaiset kauppareissut ovat mieleisiäni. Aikaa kyllä menee. Kiitos kuskini, ettei hermostu.

   Poista
 7. Kyllä oli oikea taivaanrannan maalari käynyt vetämässä pensselillään pastellisävyjä taivaalle kauppareissunne aikana. Minulle ei ole tuottu tuo mainitsemasi säähän liittyvä sanonta. Muistan kyllä sellaisen sanonnan, jota käytettiin, kun aamutaivas oli oudon oranssinen. Silloin sanottiin, että "aamun rusko, päivän paska". Rusko enteili säätyypin muuttumista päivän mittaan vaikkapa pyryksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin oli taivaalla samanlaiset kauniit värit, ehkä laajemminkin vielä. Kiireinen taitaa maalari olla.
   Aamun rusko, päivän paska - on tuttu minullekin. Äiti tykkäsi sanoa noin.
   Toteen käy nuo vanhan ajatukset säästä. Eilen täällä kova tuisku ja tuuli ja 0 astetta, tänään -18 pakkasta.

   Poista
 8. Nautin taas lauseistasi,ja nuo kuvat!Pastellinpurppuraa talven kauneutta.
  Sanonta ei ollut minullekaan tuttu,täällä luonasi olen kartuttanut näiden sanontojenkin tuntemusta.
  Tuon Pirin mainitseman minäkin tiedän,meillä sanotaan myös että aamurusko,päivän pasko,iltarusko hyvä päivä.
  Aamuisin minäkin kauppani käyn,silloin kun ei ole paljoa muita liikenteessä.
  Sinulla kyllä upeat kauppareissumaisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu. Tämän puolen väellä, varsinkin vanhemmalla väellä on paljon nasevia sanontoja.
   Myös tämän aamuinen asiointireissu on yhtä värikkäässä aamussa tehty. Päivä alkoi hyvin.

   Poista
 9. Βλέποντας αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες αισθάνομαι μία απέραντη ομορφιά, η οποία προέρχεται από τα λόγια που τις συνοδεύουν. Κάθε δική σου ανάρτηση είναι μία ποιητική εκδοχή της φύσης, την οποία περιγράφεις πάντα με τόση αγάπη.
  Τα ταλέντα σου - στην Ποίηση και στη Φωτογραφία - είναι ανεξάντλητα. Γι΄αυτό αισθάνομαι διπλά τυχερός ανταλάσσουμε τη φιλία μας.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Είστε μια πραγματικά όμορφη ψυχή που μπορεί επίσης να μοιραστεί ένα καλό μυαλό με άλλους.
   Επίσης χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω και χαίρομαι για τη φιλία μας μέσα από τα ποιήματα και τα σχόλιά σας

   Poista
 10. Vastaukset
  1. En ihan ymmärrä. Miten Rautavaara liittyy tähän?

   Poista
 11. On nämä maisemat vaan ihmeellisiä. Ei tunnu todelliselta, mutta kun on kuitenkin joskus tällaisen kauneuden äärellä ollut - tietää totta se on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan olekin kaamosvärit kauniita, hempeitäkin samalla. Kaamos ei ole synkkää aikaa.

   Poista
 12. Huikeat talvikuvat, varsinkin tuo ensimmäinen 💙 ja totta tuokin kun varis peeveli raakkui pakkaspäivän aamuna niin nuoskaksi meni, silkkaa vettä tuli seuraavana päivänä. Yleensä täällä naakat rupattelevat enemmän ja harakat nauravat minua että meinaavat oksalta tippua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on huikea. Niin moni-ilmeinen.
   Koillismaalla ollaan säästytty vesikeleiltä. Taaskin sopivasti pakkasta. Naakkojen rupattelut ja fundeeraamiset talon katolla ovat minun muistissani vanhasta ajasta. Nyt harakat, varikset, närhet, korpit pyörii ympäristössä.
   Moiti harakoita turhan nauramisesta tomerasti tai näytä pitkää nenää.

   Poista
 13. Good article, thanks for sharing, please visit

  our website

  VastaaPoista