sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Vielä on kesää jäljellä


Oli niin kesäinen näkymä nuo heinäseipäät, vaikka nykyään tahtoo nähdä pelloilla vain valkeita pallukoita. Luulen, että nämä heinät on poroja varten, että saavat talvella hyvää syödäkseen. Porot rupeavat olemaan tällä hetkellä jo hyvässä karvassa ja varsinkin uroksilla komeat uudet sarvet. Ihailen niitä usein, monesti aamiaispöydässä istuessani.


Tällekään petterille eivät minun ruukuissa kasvavat lehtisalaattini, tillit, eikä silpoydinherneet kelpaa. Se vain käy makoilemassa grillikodan seinustalla pehmeässä hiekassa. En minä pahakseni kuitenkaan pistäisi, vaikka "puutarhatuotteeni" söisikin. Pitäisin siten poroa vähän enemmän "minun poronani"

Helteet tulivat, ainakin vähäksi aikaa. Tuntuu jälleen oikealta kesältä kylmän ja sateisen jakson jälkeen. Eikä Jaakon heittämä kylmä kivi saanut uimavesiä jäähtymään. Kävin tilanteen testaamassa. Uin pitkään ja nautinnollisesti.
Mustikoita olen löytänyt, mistä olen hyvilläni ja vastaavasti niin harmissani hillatilanteesta. Iloitsin kesäkuun puolivälin alla, kun suot olivat valkeanaan hillan kukkaa. Rohkenin silloin toivoa, että tulee hyvä hillakesä, vaan toisin kävi ainakin tällä pienellä alueella, missä ankara halla vei kaiken, kuten Saarijärven Paavolla aikoinaan. Kaunis ja kuulas on hallayö, mutta niin tuhoisa.


 Kun en voi poimia hillaa, poimin urakalla mustikkaa, jota kyllä löytyy ylempää vaarojen rinteiltä, kun vain nousee vähintään parinsadan metrin korkeudelle.


Milloin en kapua näille huikeille näköalapaikoille marjastamaan, silloin suunnistan polulle matopurkin ja ongen kanssa suuntana kalaisa lampi. Äkkiä saattaa kalastaessa vierähtää useampi tunti. Välillä tulee keitettyä kaffeet ja hörpittyä nekin luonnon suuressa puutarhassa. Useimmiten tulee kalaa, ei ihka joka kerta, mutta portti on avoin kesään yhä.

29 kommenttia:

 1. Oi nuo ihanat heinäseipäät!!!!

  VastaaPoista
 2. On nämä Lapin maisemat niin rauhoittavan kauniita. Ja nuo heinäseipäät tuovat nostalgisia muistoja lapsuudesta. Mustikkaa on meilläkin erittäin hyvin ja myös villivadelmaa.

  VastaaPoista
 3. Heinäseipäät vie mukaviin lapsuuden muistoihin.
  Sitä sai olla aamusta iltaan haravan varressa kiinni. Välillä ruuanlaittajana ja kantajana heinäpellolle. Äiti teki kotikaljaa sellaisiin lasisiin ruskeisiin n. 3...4 litran pulloihin, se teki kauppansa helteisellä niityllä. Herkkua oli ehdasta sian savukyljestä tehdyt voileivät, ite leivottu ohrarieska. Ohra tietenkin omalta pellolta. Oi niitä ihania aikoja.

  Jos yksi poro tahi parikin kortteeraa piha alueella se ei Minuakaan haittaa, tykkään poroista.
  Sitten kun niitä tulee iso tokka, ne lopullisesti tuhoavat ryytimaan tahi pellonkin, kokemusta on taka vuosi kymmeniltä. Nythän poroja enää synnyinkotini tanhuvilla liikkuu kymmenkunta.
  Kauniita kesän tunnelmia on postauksesi.

  VastaaPoista
 4. Minullakin tuli ihan lapsuuden muistot mieleen noista heinäseipäistä. Tuolla tavalla tehtynä heinänteko kesti kauan, mutta kylläne ovat jotenkin niin kauniita ja nostalgisen näköisiä. Kauniita luontokuvia olit muutenkin ottanut. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 5. Ihana kesä on teillä Lapissa(kin):))
  Poroja, tuntureita, heinäseipäitä ja unohtumattomia maisemia...
  Kiitos postauksesta, Aimarii; leppoisaa sunnuntaita sinulle.♥

  VastaaPoista
 6. Minullekin heinäseipäät tuovat mieleen lapsuuden, jotenkin nostalgista! Lapissa en ole koskaan käynyt, mutta ehdottomasti haluaisin sinne mennä vaeltelemaan. Ihania kuvia rakkaasta kotosuomesta <3

  VastaaPoista
 7. Tuolla tuuletat lopullisesti kaikki talven tuomat "hämäkin seitit" päästäsi.
  Leppoisen oloisia kuvia.

  Kerran olen ollut heinäseiväs-hommissa - vierailevana tähtenä :). Mutta muuten ne sijoittuu muistoissani auton ikkunasta näkyviin maisemiin. Enää ei niitä näe, kuin jossain perinnetapahtumassa jonkun kartanon mailla.

  VastaaPoista
 8. On se hyvä että kesä tuli uudestaan tänne pohjoiseenkin. Hyvä että sieltä löytyy mustikkaa. Kävin eilen kävelemässä tunnin vaaran rinteellä ja saaliina oli pari desiä mustikkaa. Eli kovin suurta saalista ei ole luvassa.

  VastaaPoista
 9. Nythän ne kesäpäivät vasta alkaa! Kauniita maisemia ja poroja sinulla siellä. Heinäseipäät tuovat huonojakin muistoja: kärsin lapsena oikein kauheasta heinänuhasta, mutta oli siinä se hyvä puoli, että ei tarvinnut mennä heinäpellolle : )

  Onnittelut suokilpailusta! Pronssi on hyvä saavutus. Sinulla on mahtava asenne asioihin ja rutkasti rohkeutta!

  VastaaPoista
 10. Kuvissa on hieno tunnelma voin hyvin kuvitella katselemaan maisemaa.
  Kyllä pohjolaa nyt hellitään heltellä, olen sallassa ja 26 varjossa tällä "sallatunturin" juurella, Se oikeahan on tuolla rajan takana, yllättävän lähellä, museossa käytiin sallan sotahistoriaan tutustumassa. Uimassa saa mielin määrin näillä keleillä käydä. Heinätöissä oli tulppion tien varrella porukoita ja arvelin porolle kerättävän.

  VastaaPoista
 11. Ohoo, nuo heinäseipäät onkin jo harvinainen bongaus, vaikka kyllä niitäkin silti joskus harvoin vastaan tulee. Itse bongasin jonkinlaisen perinnepäivän tuloksena talkoolaisten seipäille pistämiä heiniä. Niitä katsellessa tuli väkisinkin mieleen, että taitolaji se on tuokin. Kuva on tallessa mutta en tiedä viitsinkö blogissa julkaista :D

  VastaaPoista
 12. Minäkin näin oikeita heinäseipäitä reittini varrella vaan en ehtinyt kuvaamaan, on ne vaan nostalgisia. Ihana tuo nurkan takaa kurkkiva poro! Ja ssaat niitä ihastella ihan vierestä.
  Hih, hauskat suojuoksut siellä päin, suorastaan vaaraa uhkuvat, vallan hyvin tuli menestystäkin, en yhtään ihmettele, sinulta sitten sujuu mikä vaan,hienoa! Onnittelut!

  VastaaPoista
 13. Hillat ja puolukat vei yksi hallayö täältäkin, mustikkaa on kyllä poimia asti. Kalalla saattaa käydä, vaikka kalaa ei saisikaan. Sinulla on hienot maisemat rentoutua luonnon helmassa.

  VastaaPoista
 14. Kyllä sinulla on upeat mustikkamaat ja vattujakin saat. Harmi, että ne hillankukat halla vei, kun niin lupaavalta näytti. Poro on kiva grillivieras, kun ei vahinkoakaan tee. Hienoja kuvia olet taas ottanut. Heinäseipäitä ei juuri muualla näe kuin blogien kuvissa. Se oli minulle tuttua työtä ja tuli niitä tehtyäkin. Nyt en jaksaisi enää, mutta on mukava katsella.

  VastaaPoista
 15. Mustikoita tulee nyt kiitettävästi. Sain kuulla, että joku oli poiminut pari ämpärillistä hillaa ihan täältä noin 60 km päästä. Voi että harmittaa, kun kukaan ei kerro hillapaikoista mitään. Kalliita ovat ostaa.

  VastaaPoista
 16. Niinpä, yksi hallayö ja satotoiveet kariutuivat siihen.
  Hallayö kuva on tianomainen.
  Aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
 17. Huikeat kuvat! Mustikka on hyvää ja terveellistä, vaikka hilla tietty olisi sitä herkkua.
  Meillä on ollut niin kuivaa, että kaikki kuivaa kippuraksi. Pakko on ollut jo alkaa säännöstellä kastelemista. Vain monivuotiset enää kastellaan ja kukat ruukuissa sentään.

  VastaaPoista
 18. Kiitos jälleen kerran kauniita kuvia ja leppoisia tapahtumia Suomen kesässä!

  VastaaPoista
 19. Kiitos jälleen kerran kauniita kuvia ja leppoisia tapahtumia Suomen kesässä!

  VastaaPoista
 20. Heissan sinulle ois tunnustus blogissani,joten oleppas hyvä ja käyppäs hakee!Kauniita kuvia sinulla jälleen,ihaillen kattelen..

  VastaaPoista
 21. Kalastuksessa on se hyvä puoli, että ikävät asiat unohtuu ja mieli tasantuu ja ajalla ei ole mitään merkitystä, se vain unohtuu. Poron kurkistus nurkan takaa on hauska.

  VastaaPoista
 22. Täällä taas mustikkaa ei tahdo löytyä mistään. Olisipa kiva herätä ja katsella poron makailua saunan nurkilla.
  Kalastus on kyllä sellainen harrastus, ettei siinä pysty kuin keskittymään olennaiseen. Parasta laatua päivään.

  VastaaPoista
 23. Nuo maisemat ovat niin uskomattoman kauniita!
  Varsinkin sumukuva on ihan erityisen kaunis!
  Nythän noita marjoja pitäisi säilöä pitkän talven varalle.
  Jossain päin pohjoisessa lakkaa on ilmeisesti aika hyvin!

  VastaaPoista
 24. Tuo on niin sitä minulle tutun ja rakkaan oloista maisemaa, Koillismaan tyttöhän minä olenkin! Nautinnollista kesän jatkoa ♥

  VastaaPoista
 25. Minä jo ehdin ajattelemaan, että sinä kuljet hillasoilla, kun blogissasi oli hiljaista. Onneksi sentään suun olet saanut mustaksi mustikoista.

  Kesä jatkuu, kesä.

  VastaaPoista
 26. Tykkään tosta sun ilmauksestas Luonnon Suuri Puutarha. On sulla maisemat. Eipä ole joka tytöllä omaa Petteriä pihallaan. :)

  VastaaPoista
 27. Hienoja kuvia ja tunnelmia Aimarii:) Ja ihastuttava Petterikin poseerasi varsin ilmeikkäästi. Luontokuvat olivat kaikki mukavia, mutta suosikkini oli ilman muuta yläkuvan heinäseiväskuva. Mustikoita olen syönyt vain koiralenkillä, mutta vielä niitä ehtii poimia pakkaseenkin. Mukavaa elokuun jatkoa Sinulle.

  VastaaPoista
 28. Huikeita tunelmapaloja, täällä kesäisin laiduntavat porot ovat ylhäällä tuntureilla, alhaalla on liian lämmin.

  VastaaPoista
 29. Kiitos kovasti paljon kommenteistanne. Mukavaa, että olette piipahtaneet blogissani, joka niin valitettavan harvoin osoittaa mitään elonmerkkejä.

  VastaaPoista