tiistai 16. heinäkuuta 2013

Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkisat
Ylläni on rimpsuhelmainen kukkamekko ja tyyliin sopivat verkkonylonit. Hiuksissa silkkiset lettinauhat ja kynsissä hehkuvan punainen lakka, joka on tottakai sävy-sävyyn suksisauvojen kanssa, enkä huulipunaakaan ole unohtanut. Hiihtoasu on siis viimeisen päälle huoliteltu, kyllä suksen pitäisi luistaa.
Lykkään jalkani paria numeroa liian suuriin korkokenkiin, jotka on valmiiksi ruuvattu suksiin ja alan lykkiä muiden suohiihtäjien kanssa starttipaikalle, jonne tässä vaiheessa saa siirtyä osin pitkospuita pitkin. 


Ilmassa väreilee kisajännitys, sillä yleisöäkin on siunaantunut maantien varteen mahdottoman paljon. Parkkipaikan puuttuessa autojen jono on muodostunut useamman sadan metrin pituiseksi.
Kello lähenee kahdeksaatoista, Kapustasuolla on alkamassa Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkisat, jo viidentenä kesänä peräjälkeen.
Viime tipassa ennen starttia minun pitää vielä raapia suosta sammalta ja ahtaa sitä korkkarieni kantaan, niin harmittavan suuret kun ovat.


Kohta megafooni kajauttaa yhteislähdöllä kisaajat matkaan, joka on noin 40 metriä hyllyvän pehmeää aapasuota.

Olen valmis. Tuijotan eteen avautuvaa "rataa" ja teen mielessäni suunnitelmaa, miten päästä loppusuoralla olevan upottavan mutavellin yli. Uimaan siinä joutuu, mutta miten selvitä, ettei ehtisi upota kovin syvälle, ennen kuin saisi vastarannan vaivaiskoivuista ja heinistä pitävän otteen ja pääsisi vetämään itsensä kuiville ja nopeasti maaliin. Toivottavasti vain eriparisukseni kestävät, eivätkä korot katkeaisi. Mietin, olisiko sittenkin pitänyt teipata toiseen sukseen vahvistusta, kun siinä on pahan näköinen murtuma? No, ei ole enää aikaa  - näillä mennään.

Starttirivissä on yli kaksikymmentä hiihtäjää. Sählinkiä syntyy reittivalintojen yhteydessä, osin myös välinerikkoja. Monelta suksi tökkää suomättääseen ja napsahtaa kärjestään poikki, mutta etenemistä voi jatkaa haaverin sattuessa juostenkin.
Minun hiihtoni sujuu aluksi hyvin, kunnes uppoan mutaan.

                                                                                                                                             
Sipaisen vihaisesti toisen suksen jalasta ja viskaan vastarannalle, toinen uppoaa ja katoaa näkymättömiin, vain kenkä jää vähän pilkottamaan.

                                                                                                                                           

Tarraan kaikin voimin turpeeseen ja raahaan itseni suon imusta kuivemmalle ja rivakasti pystyyn ja juoksuun. Loppumetrit kipaisen hyllyvää suota ohittaen maalilinjan yllätyksekseni kolmantena.

Kesä on seikkailu. Nyt toteutin useamman vuoden jo muhineen haaveeni osallistumisesta tähän Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkisoihin. Muistojeni albumiin sain paljon muisteltavaa, toivottavasti tämmöisten seikkailujen aika ei vielä kohtakaan olisi ohi.

75 kommenttia:

 1. Onnittelut pronssista! Osaat kyllä etsiytyä kaikkein hauskimpaan ja rankimpaan kilpailulajiin erehtymättömällä naisen vaistolla ;)
  Eihän voitto olekaan tärkein vaan hulvattoman hauska kilpailu. :)Yhtä iloista kesänjatkoa edelleen.
  Jokos hilloja oot käyny maistelemassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei todellakaan ollut mikään sijoittuminen mielessä, ainoastaan, että hauskaa olla pittää. Sitä myös oli, suorastaan hulvatonta se meininki oli. Osasi minua ennen starttia jännittääkin.
   Hilloja ei täällä ole lainkaan, jonkun verran etäämmälle täytyisi lähteä. Sitä pohdin, vaan kartat pitäisi ostaa, eipä uskalla vieraille soille lähteä noin vain.

   Poista
 2. Voi hyvät hyssykät sinun kanssasi!!! Oikein paljon onnea upeasta suorituksesta, vaikka naurultani en meinaa saada kirjoitettua.
  Elämykset ovat tärkeitä ja niistä riittää voimaa ja naurua pitkiksi talvi-illoiksi.

  Minulta irtosi lasiainen silmästä ja olen ollut vähän silmäpuoli viime ajat, mutta periksi en anna. Kävin blogystävääni Ainaa katsomassa junalla, siinä silmämurheet unohtuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta! Mutta kiitosta vain. Kyllä tämä tempaus menee just tuohon kategoriaan, mitä sitten monesti kelailen ja muistelen mehukkainpia hetkiä.
   Todella ikävää tuon silmäsi kanssa. Osaan toivoa vain sen suhteen parasta. Kävin lueskelemassa kesäreissustasi. Varmasti teillä oli Ainan kanssa mukavaa. Olit onkimassakin ja mehiläishommissa!
   Siis muistoja tuli roppakaupalla.

   Poista
 3. Ai mahton sinun kanssasi. Naurun hykertelyltä meinas aamukahvit lurahtaa väärään osoitteeseen:)))
  On teillä ollut hauskaa. Suomi on lajien luvattu maa, mutta tämä teidän juttu on kyllä yliveto. Ja pronssille tulit. Onnenhalit sinulle. Tuota on kyllä hauska talvi-iltoina muistella.
  Mitä parhainta kesän jatkoa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahotonpa hyvinni. Tuppas suota ryömiessä itelläkin suuta nauruun vetämään.
   Mainiota kesää myös sinulle.

   Poista
 4. Vain suomalainen voi keksiä jotain tällaista!!! Aivan hykerryttävän hauska tapahtuma, josta ei dramatiikkaakaan puutu!!!
  Onnittelut mitallista!! Ja mukavaa kesäjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan olla hullunsorttista kansaa. Tämmöiset tempauset on kuin sokeri ja suola arkeen, piristävät kummasti.
   Kiitos onnitteluista ja kivaa kesää myös sinulle.

   Poista
 5. Onnittelut suorituksesta ;) Ehkä voisit tituleerata itseäsi jopa MM-pronssi-mitalistiksi, koska tuskin tälläisiä kisoja missään muualla maailmassa on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Ehkä voisin tahi myös voisin kait tituleerata oikein Ämmäksi, kun he kaksi voittajaani olivat poikia, tosin mekot päällä.

   Poista
 6. Ei sinulta kyllä rohkeutta ja heittäytymistä puutu, sehän kyllä on jo nähty.;) Aikani tavasin tuota kisanimeä, aivan mahtava idea sekin ja osallistujienkin määrä melkoinen. Olet kyllä huippu nainen. Onnea mitalista ja suorituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi yhtä mieltä, kyllä tämmöiset on ihan kuin nakutettuja minulle.
   Kiitos kaunis sinulle onnitteluista.

   Poista
 7. Onnittelut huikeasta suorituksesta!

  VastaaPoista
 8. Siis onko tämä totta. No tietysti on vaikken millään meinaa uskoa silmiäni. Hyvä sinä. Heittäytymisestä isot plussat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, totta. Viime perjantai-iltana minä sivakoin niin tällättynä aapasuolla ja myös kosteimmassa kohdassa upposin vyötäröön asti. Ei tainnut kukaan osallistuja selvitä kuivana.

   Poista
 9. Ikinä kuullutkaan tuommoisista kisoista. Luulin ensin että tämä on tarina, mutta kuvat todistavat toista. Riemukasta menoa. Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä hiihto on ollut jo viisi kertaa. Jo viime vuonan se oli suunnitelmissa, mutta jostain syystä jäi toteuttamatta. Vauhdikas juttu kaiken kaikkiaan.

   Poista
 10. Hyvä hyvä, ei olekkaan helppo laji , onnittelut 3 sijasta . Hieno suoritus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiittelen. muuten olisi helppo, mutta upotta osuus suossa lisää vaikeuskerrointa. Se kohta on sen verran leveä, ettei siitä juuri uppoamatta selviydy, mutta siinä se hauskuus juuri onkin.

   Poista
 11. Upeaa aimarii, iso hali Sinulle, hyvin on harjoittelukautesi sujunut ojanvarsia rämpiessä tammukka pyydissä, kun pronssi tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain, hali tuntuu hyvälle. On totta joo, että useana iltana viikossa olen rymynnyt ojanvarsilla ja ilokseni tammukka on ollut syönnillä. On tullut ihan vonkaletammukoitakin ja pari harjusta nappasi mato-onkeeni. Oisko tuo pohjakunto luotu noin?

   Poista
 12. Voi maailma, miten hauska päivä sulla on ollut :) Upea suoritus, oiskohan noihin kisoihin mitään mahiksia meikäläisellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hauskaa, että jännittävää. Iliman muuta sinulla on mahiksia. Seuraapa lehistä tai netistä, milloin kisat on ensi kesän heinäkuulla. Välineet on paikan päällä, siis sukset korkkareineen, on kukkamekkojakin, myös sukkanauhaliivejä ja verkkonailoneita.

   Poista
 13. Onnea Pronssimitalista . Tämä kisa oli varmasti ikimuistoinen, Suomalaiset osaa olla kekseliäitä, on monia hauskoja kesälajeja, eukonkannoista, saappaan heittoon ja nyt jännittävä suohiihto, pitäisikökän kehitellä niitä suksia paremmin kantaviksi;))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisa jää taatusti mieleen. Oli silleen erilainen hiihtokisa. Ei auta suksien kantavuus, kun suon vetelä alue on tarpeeksi laaja ja upottava. Just tuo rämpiminen on sitä parasta.

   Poista
 14. Onnea Sinulle, hienosti pyyhälsit pronssille.

  Mitenhän paikan päällä on nauru raikanut, kun en voi nauramatta lukea ja katsoa kuvia.
  Ihanaa iloittelua Suomen suvessa.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse edes huomannut, että ryömimisvaiheessa ohitin porukkaa. Sain itseni suosta nopsaan irti. Siinä se pronssin salaisuus.
   Yleisöä oli todella paljon, oli kannustusta ja naurun remakoita.

   Poista
 15. Voi veljet ja sisaret mikä kisa. Sen verran seikkailumieltä omistan, että voisin osallistua tuohon mittelöön.
  Onnea sinulle pronssista ja mukava, kun ei suo niellyt sinua.
  Tuo on oikeaa elämää... :-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Aina suohiihtäjien hulluun porukkaan. Eka kerta minulla ja taidan uusia ensi kesänä, mikäli kunnossa olen. Kyllä tämä mainio kesätempaus oli. Päätalopäivillä kävin, siis hieman kulttuuria, sitten Suviseuroilla vähän tutustumassa lestadiolaisten suureen tapahtumaan. Oli todella valtava kuulijoiden määrä, noin 80.000, mutta upeasti organisoitu. Unohtaa ei sovi Jäämerellä käyntiä ja rankkaa vaellusta Jäniksenpään hännän ja Jäniksenpään ylityksinä.

   Poista
 16. Mahdottoman hauskat kilpailut, paljon onnea pronssista, Aimarii;))))
  Nauroin ihan hulluna, pidensit ikääni muutamalla vuodella ellei sitten vuosikymmenellä!

  Lahjakasta loppuviikkoa sinulle!

  ☺ ☻ ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa leikkimieltä koko kisa oli.
   Kesäfiiliksiä sinulle.

   Poista
 17. Tyylikäs ja hieno nimi kisoilla. Wau, superämmä olet, niin sitä pitää! Mitähän seuraavaksi…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai superämmä? Kiitoksia tittelistä, kyllä se maistuu.

   Poista
 18. Anteeksi mutta täällä nauretaan vatsa kippurassa. Kukas se siellä lopulta suomättään seasta rypöö ylös ja komein tuloksin, ei kolmas sijoitus ole yhtään hyono varsinkaan kun ottaa huomioon varusteet. Kehittelyä tyylissä ja voitelussa niin ensi vuonna saat sen kirkkaimman mitskun.
  Ei tuolla suolla varmaankaan tarvii hilloja kisan jälkeen kerätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upposin kyllä perusteellisesti siinä, missä kanssakisaajatkin.
   Ei ole hillaa tuolla suolla, eikä muuten aivan lähimaillakaan, valitettavasti.

   Poista
 19. Ei hyvänen aika, ihana juttu...=)) Olet sinä aika epeli ja tuo viimeinen kuva on aivan hurmaava. Voi että, mahtava juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöiset irrottelut arjesta säväyttävät minua.
   Sain ison koosteen kuvia, on mitä arkistoida tapahtumasta.

   Poista
 20. Mahtava kisa. Olen joskus kuullu tämmösestä kisasta. Oli varmaan hauskaa siellä kun on täälläkin :)Ihania juttuja tämmöset, kun joku viitsii järkätä. Onnittelut pronssista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olet kuullut/lukenut, sillä ei tämä tempaus uusi juttu ollut. Tätä hulluttelua puuhaa taiteilija Tykkyläinen.

   Poista
 21. Kolmas sija tuossa on hieno saavutus!
  Vaatii kyllä aimoannoksen huumoria eikä varmasti kuntokaan ole pahitteeksi!
  Mukava postaus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En antanut pipon kiristää, kyllä huumoripläjäys oli mukana. Upottava suo on mainio treenialusta, ei todellakaan kevyimmästä päästä tarpoa eikä hiihtää.

   Poista
 22. Tämäpä oli hauska juttu! Onnea pronssisijoituksesta; melkoinen saavutus noissa olosuhteissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Yllätys oli sijoittuminen kärkeen itsellenikin, sillä taisin olla kisan selvästikin vanhin osaanottaja, vaan välikös sillä. Ei ollut yli-eikä ali-ikärajaa.

   Poista
 23. Kaikkee ne keksii sano ukkoo kun kiraffin näki. Hauskalta näyttää, eläköön hulluus.

  VastaaPoista
 24. Naurunpurskahduksistani ei meinannut tulla loppua...:))
  Niin hulvattoman hauska postaus. Onnittelut pronssista!

  VastaaPoista
 25. Jee, onneksi olkoon! Olet selvästi mitalisija-ainesta. Asukin oli täysi kymppi :) Olisimpa nähnyt tuon kisan livenä ja päässyt kovaäänisesti sinua kannustamaan :D Mainio tempaus kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, jee, kiitos.Jummi jammi, kyllä minun huutosakkiini olisit mahtunut, ei ollut kovin monta, mutta kannustus oli hyvä. Lähepä ens suvena porukoihin!

   Poista
 26. Parhaimmat onnittelut pronssi aina voitetaan!!Kuvat aivan upeita ja hieno oli puku sinulla. Ikähän ei ole este eikä rasite jos mieli on virkeä ja kaikki kiinostaa.Onnea onnea ja kivaa loppukesää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. No ei niin, ei ikä merkkaa mitään, kunhan vain fysiikka piisaisi. Se mokoma meina rapistua väkisinkin.

   Poista
 27. Olet sinä aikamoinen karpaasitar! Onnea hienosta sijoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahottoman hienoa, että karpaasien joukkoon minut pistät. Kiitos kunniasta.

   Poista
 28. Onnittelut mitalistille!
  Ensi vuonna sitten kirkastamaan mitalia ;o).
  Mainioita hiihtokelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaisko tuota mitalin väriä pystyä kirkastamaan? Kilpailu on kovaa, eikä taas vuoden päähän tiedä noista hiihtiskeleistäkään.
   Mikäli kunnossa olen, niin yrittää pitää.

   Poista
 29. Tuo kilpailu kuulostaa ja näyttää hyvin hauskalta ja pääasiahan on maaliin pääsy.
  Onnittelut hyvästä sijoituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri noin, maaliin pääsy oli tärkeintä. Vähän huoletti, josko pitää vinssillä vetää suosta ylös, vaan itse pääsin.

   Poista
 30. Onnittelut pronssimitalista! Oikeastaan sen olisi pitänyt olla kultainen, kun ne kerran ämmäkisat olivat. Pojat olisivat kuuluneet eri sarjaan! "Nappulasarjaan", kun nuorempiakin olivat. Noin hienoista kisoista en ole ennen kuullutkaan, mutta aina se tietoa lisää, kun blogeissa vierailee. Kivoja muutkin juttusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää kisat taitaa olla enempi paikallinen juttu, toisaalta on niistä paljon you tubessakin kisojen vetäjän ja ideoijan Tykkyläisen toimesta.
   Kyllä nuorukaiset samaan ämmäsarjaan mahtuivat, sillä olivat pukeutuneina oikein nätteihin kukkamekkoihin.

   Poista
 31. Heh ... ihanaa hauskuutta!
  Meilläpäin on eukonkantokisat ja niistä onkin pikkuhiljaa kehkeytynyt melkoinen mediatapahtuma.
  Näitä hullunhauskoja tapahtumia tarvitaan meidän kesään. Ihanaa että ihan osallistuit. Tapahtumasta riittää varmasti iloa pitkälle elämään, mukavaa muistella talvella. Onnittelut sijoituksesta ja jos intoa riittää niin ensi kesänä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eukonkantokisoilla onkin laaja tunnettuvuus, kun yli maan rajojen kisaan osallistutaan. Itselläkin on kiinnostusta, vaan minua ei huolita kuulema reppuselkään.
   Seuraavana suunnittelen Taivalkoskella oleviin Pöllinparkkuukisoihin osallistumista. Eilen opettelin parkkausta.

   Poista
 32. Ihminen on kovin kekseliäs kaikenlaisessa hauskuutuksessa. Peikko on melkein kateellinen, mutta se voi kyllä mennä itsekin uppoamaan suohon :) Hyvin pärjätty. Peikko tykkää tuollaisesta heittäytymisestä ja sitkeydestä. Hieno raportti. Hyvä sua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpäs Peikko suotta ole yhtään kateellinen, kyllä sinulle taitaa olla suot tuttuja ja rämpimiset niissä. Vaan voisit kyllä innostua ja tulla yhdessä minun kanssani näin Korkokenkäkukkamekkosuohiihtokisoihin, niin muodostaisimme joukkueen.
   Olen kovin mielissäni kehuistasi.

   Poista
 33. Voi luoja! Tälläisestä en ole edes kuullutkaan! Hauskaa varmasti niin hiihtäjillä kuin kannustajillakin :D Mitä nyt sinulla nokka turpeessa, hah hah....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä nokkani kävi turpeessa useamman kerran, kun suksi ei meinannut luistaa, tökki vain.

   Poista
 34. En nauranut yhtään, hieno kisa, pronssimitalli oli Sinulle kunniaksi Aimarii, olet sie vain melko typykkä:) Turve tekee muuten hyvää iholle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustis. Kyllä tuo sessio turvekylvystä kävi.

   Poista
 35. Jälkijättöisenä luin sinun tempauksesta. Voi että, kaikkea sitä ihmisen pitää kokeilla ennenkuin vanhaksi tulee :)
  Taatusti mieleenpainuvin kisa, missä ikinä oletkaan ollut mukanaa.
  Ja on siinä ollut naurussa piteleminen niin osallistujilla kuin katselijoillakin. Kiva juttu.

  VastaaPoista
 36. Sans muuta. Kaikkea pitää kokeilla, vaikka vanha jo olenkin. hauskaa todella oli. Katsojilla varsinkin, kun joku oikein rähmi suossa, eikä meinannut päästä sen syleilystä irti.

  VastaaPoista
 37. Onnittelut täältäkin mitalista. Pronssi on aina voitettu mitali.

  VastaaPoista