tiistai 30. huhtikuuta 2013

Walpurin aattona


                                  -Kuva on yli 20 vuotta vanhasta videosta napattu-

Kaupungille oli tulossa kevätkesäinen tapahtuma. Muutamaan otteeseen lehdissä oli jo kirjoitettu uudesta tempauksesta, jonka toivotaan vetävän kansaa, jos ei osallistumaan, niin ainakin kannustamaan osallistujia.
Kaupunginlahden ylityksestä vaijerien varassa alkoi liikkua monenlaisia huhuja ja niiden myötä oma kiinnostuksenikin heräsi.

Tiesin, että vaijereita vedettäisiin lahden yli kaksi, vajaan parin metrin korkeuserolla toisistaan. Kotona kokeilin käsivarsieni voimia roikkumalla koiran juoksulangassa.
Kaupunginlahdella alempi vaijeri tulisi olemaan reilusti veden pinnan yläpuolella. Kävelijän paino painaisi sitä alemmaksi kiristäen samalla ylempää vaijeria ylemmäksi, sillä vaijerit ovat kytköksissä toisiinsa. Jos käsien voima ei riitä, takarannalle ei kuivana pääse. Edessä olisi varma putoaminen likaiseen ja löyhkäävään Kaupunginlahteen.

Vaikutti liian hurjalta ja päätin lopulta jättää osaltani koko kävelyn mutta työtoverit alkoivat usuttaa.
– Et uskalla!  
Johon minä vastaamaan.
- Jos joku ilmoittaa ja maksaa osallistumismaksun, niin tietenkin!
Ennen työpäivän päättymistä minut oli ilmoitettu Kaupunginlahden ylikävelyyn

Vain yksi päivä oli aikaa hioa tekniikkaa. Täytyi miettiä, mitkä kengät jalkoihin, ettei vaijeri tuntuisi ikävälle jalkapohjissa. Rukkaset ilman muuta, mutta hauiksiin en enää ennättäisi pumpata voimaa. Luvattu, mikä luvattu, käyköön miten tahansa, peruminen ei tulisi kuuloon.

Kaupunginlahden rannassa oli hirvittävästi väkeä. Lahden molemmat puolet oli kansoitettu. Kovaääniset kailottivat osallistujalistaa. Aika ratkaisisi, ei tyyli.
Kun vuoroni tuli, hypähdän lähtölavalle ja heilautin kättäni yleisölle. Ylleni autettiin siniset kelluntaliivit.
Syvään huokaisten tartuin ylävaijeriin. Se oli yhtä ohut, kuin koiran juoksuvaijeri kotipihalla.  Otin siitä tukevan otteen ja siirsin jalkani alavaijerille.  
Nyökkäsin merkin lähettäjälle ja aika alkoi juosta.

Siirsin luisuttamalla jalkojani vaijerin päällä, vuoroin jalkaa jalan viereen, kättä käden viereen. Hyvin lähti, hitaasti, mutta varmasti.  Keskellä lahtea vaijerit alkoivat keinua ja minun oli pakko pysäyttää liike pysähtymällä itse. Onnistuin.
Kädet väsyivät ja juuri ja juuri yletin pitämään otteen vaijerista. Pienistäkin epätasapainon liikkeistä alavaijeri innostui keinumaan ja tämän tästä jouduin pysähtymään.

Rannalta huudettiin neuvoja ja väliaikatietoja. Ajasta ei olisi väliä, kunhan pääsisi kuivana toiselle puolen. Katsahdin alapuolelle ja putoaminen olisi vain ajan kysymys. Veden pinta oli metrin päässä, sinänsä ei pelottanut.
Ei vielä, eikä ihan vieläkään. En tahtonut millään antaa periksi, kunnes ote irtosi.

 Plumps, loiskis! 

Vesi pärskähti korkealle, kun putosin haisevaan Kaupunginlahteen ja uppeluksiin saman tien. Miten hirveän syvälle upposinkaan, sillä ylöspäin noustessa tuntui, että happi loppuu.  Pintaan päästyäni kuulin suosionosoituksia, sitten näin viereen ajavan moottoriveneen, johon poimittiin pudonneet. Oikeastaan en tiennyt sillä hetkellä, harmittiko vai ei. Joka tapauksessa tehtävä oli suoritettu.

Seuraavana keväänä yritin uudelleen ja onnistuin myös. Silloin se sujui näin. Muisti teki tepposen, enkä tarkkaan muista vuotta. Ehkä 1990-1992.
                                                                    ♥ ♥

Valpurin aattoni sujuu nyt rattoisasti. Ulkona sataa, vesissä on jäät, sukset varastossa, on juuri sopivaa aikaa siivota tiedostojaan. Ihan sama järjestelenkö kuvatiedostoja vai kirjoitelmiani, niin niihin juutun, kuten nyt tähänkin muistooni. Tapahtumahetki tuolloin ei ollut Vapun aika, vaan kesäkuun alku, karnevaaliriehaa oli kumminkin.

                                               ☺Leppoisaa Walpuria☺

  

55 kommenttia:

  1. no huhhuh! melkoisen märkä muisto menneiltä vuosilta ja vapulta! Varmaan kuitenkin hauska muisto. Hyvää vappua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä tapahtunut vappuna, tuli vaan nyt laitettua tänne, kun selailin kuvia ja videoita, siinä sivussa myös kirjoitelmiani. On nääs ollut sopivaa puuhaa sadepäiväksi.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Oliko? Taisi olla enempikin hullua hommaa ja ihan selvin päin.

      Poista
  3. Huh, kylläpäs sujui sukkelaan videolla, kuin olisit ikäsi narulla kävellyt. Rohkea temppu tosiaan. Mukavaa Vappua muistojen parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa videolla on se kerta kun onnistuin, eikä tämä kirjoittamani räpiköinti, mistä on vain muistikuvia.
      Iso homma on saada video 8-milliseltä videonauhalta digimuotoon.
      Vanhat videot on paljon menettäneet terävyyttään ja värejään.

      Poista
  4. Hauska juttu ja erittäin hyvä varma suoritus oli videolle tallentunut! Se molskahduskin olisi kyllä ollut kiva nähdä. Kaikkeen sieki kyllä pääsi mukaan työnnät :D Mutta oikein mainiota niin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä molskahdusta ei ole minkäänmoisina kuvina, vain siis muistikuvina. Tämä video on onnistuneesta suorituksesta, kiva muisto.
      Sanos muuta, kaikkeen on tullut osallistuttua. Olen ollut melkoisen yllytyshullu ja innolla mukana yhdessä jos toisessa.

      Poista
  5. Eka kerta oli harjoitus ja toinen oli mallikas suoritus.
    Simaisaa Walpuria!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö niin sanota, että harjoitus tekee mestarin? Tiedä häntä kuitenkaan, mutta totta, että kivan jännää oli.

      Poista
  6. Mukavia muistikuvia molemmat.
    Olet tosi taitava nuorallatanssija videollasi, bravo. Ihan valmis sirkusareenalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, heh, mitä kehuja. Kiitos, kiitos. Muistelo on kyllä mukava, olikin unohduksissa vuosikausia, ennen kuin sai digimuotoon.

      Poista
  7. Aikasmoinen uskalikko olet ollut, tai yllytyshullu, kuten minäkin nouruudessani ;D Hieno suoritus joka tapauksessa toisella kertaa! Minä olen monesti aloittanut myös tuon tiedostojen siivoamisen, mutta aina se jää siihen, että juutun vanhoihin juttuihin kuten sinäkin! Oikein mukavaa Walpuria sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkei kysymyksessä ollut niinkään rohkeus, varsinaisesti pelttävää ei ollut, muuta kuin naurunalaiseksi tuleminen. Se ei haitannut.
      Viime kesänä teki niin kovin mieli kokeilla tukkilaiskisassa tukilla kävelyä. Varmuudella olisin pudonnut kylmään veteen, jäi kokeilematta, kun ei ollut vaihtovaatteita mukana. Taivalkoskella kiinnostaa osallistua parkkuukisaan! Saa nähä, joko tulevana kesänä.
      Kerrohan omista tempauksistaskin.

      Poista
  8. Ketterästi ja varmoin ottein tehtävän suoritit toisella kertaa! Rohkea olet!
    Mukavaa vapun jatkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketteryyttää oli tuolloin vielä vähän jäljellä, mutta monta vuotta jo yli neljänkymmenen kuitenkin oli. Minulle sanottiinkin, milloin järki alkaa kasvaa, vaikka ikää siunaantuu.

      Poista
  9. Upeaa aimarii:)) sul onkin ollut mukavaa puuhaa sadepäivän iloksi, täällä myös ikävä ilma, tuulta ja tihkua pitkin päivää, nyt illasta hiukan kirkastunut. Mukavaa Vappua edelleen:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika haastavaa puuhatelua onkin ollut. Ei vaan millään raaski deletä "huonojakaan" otoksiaan. Kirjoituksia olen parannellut, mutta mitä hyödyttää, kun alkuperäistä en henno poistaa, tulee vain lisää tavaraa koneelle.
      Tämä vappupäivän aamukin on sateinen, saattaa tulla toinne tupapäivä peräänsä.

      Poista
  10. Elämä on elämistä varten ja nuorena kun kroppa vielä toimii niin mikä ettei. Mukavaa muisteltavaa sadeiltoina. Leppoisaa vapun aaton iltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just noin elämästä minäkin ajattelen. On tullut kokeiltua yhtä jos toistakin ajatuksella, onpahan vanhainkodin kiikkustuolissa aikanaan muistelemista.

      Poista
  11. Voi hyvä Aimarii, hyvä sinä!
    Hieno muisto onkin ja videoillakin vielä.
    Onnea, etä suoriuduit siittä aikamoisesta urakasta!
    Hyvää vappua sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tahtuma se oli ja onpahan näytettävää ja kerrottavaa lapsenlapsillekin. Om alapseni ei tainnut tuolloin olla lainkaan ihastunut.

      Poista
  12. Oj hurja minkä jutun olet tehnytkään... on muistoja joista kertoa ..taisi jäädä monelta tekemättä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolloin yrittäjiä oli paljon. Useampi putosi, kuin onnistui kuivana toiselle puolen lahtea. Minä taisin olla kyllä koko sakin ainoa ikäihminen.

      Poista
  13. Muisteleminen on hauskaa. Mukava, kun jaoit muiston kanssamme.
    Hauskaa Vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin vasta jostain, että ilman muistoja ihminen olisi kuin alaston ja sairastuisi helposti. Pääkoppa on ihmeellinen laitos, sinne tallentuu paljon ja parempaan järjestykseen, kuin itsellä asiat tiedostoihin.

      Poista
  14. OOt sinä aikamoinen nuorallatanssija ollut ja varmaan olet vieläkin :)
    Näyttä kuin aina olisit tuon matkan vaijereilla kävellyt.
    Hauskaa Vappua sinne Karsikolle, vesisade on täällä hiukan etelämpäänkin :)Kiva kun on jäänyt tuo video muistoksi hurjasta nuoruudesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta, eihän tuo ollut nuorallatanssia, mutta kiitos sanoistasi.
      Karsikonperän vapusta tulee sateinen, minulle tulee toinen muistelemispäivä peräänsä.

      Poista
  15. Huiskis aimarii ja mukavaa vappua!

    VastaaPoista
  16. Ei oo totta! Oletpa rohkea. Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se niin totta oli, mutta eipä se sillä tavoin rohkeutta vaatinut. Itsensä likoon pistämistä vaan.

      Poista
  17. Voi hitsi!! Olet sinä aika yllytyshullu ollut :-DD Mutta vain lähtemällä leikkiin onnistuu - uskomatonta.

    Rauhallisesti otettiin täälläkin, juhlijat olivat naapurissa, me jo nukuimme, kun viimeiset lähtivät. Eivät meitä haitanneet, matkaa on sen verran, mutta tuli vain menneet vuodet mieleen.

    Hyvää Vappupäivää muistojen parissa :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmoinen hassu olen. Monenlaista on tullut kokeiltua.
      Nyt jatkoin tiedostojen kanssa. Hyvä niin, sillä lähes koko päivän satoi.

      Poista
  18. Monessa olet ollut mukana. Rohkeutta ja uhkarohkeuttakin tuollaisessa tarvitaan. Parkkuukisakuvia jään odottamaan. Vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minut on ollut niin helppo yllyttää mukaan. Vieläkin jopa. Viime kesänä osallistuin puujalkakävelyyn ja suopunginheittoon, talvella innostuin ajaman porolla ajokortin.
      Mutta se pöllin parkkuu? Se on mietinnässä.

      Poista
  19. Onnittelut Aimarii, sehän sujui hienosti..:)))
    Reipas ja rohkea tyttö, ei tuollaista tarvitse ainakaan hävetä!
    Ihanaa vappua sinulle.<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Toisella kertaa onnisti. Kyllä minusta helposti aina osallistujan sai. Se on kait luonnevika.

      Poista
  20. Täytyy ihailla rohkeuttasi, ei olisi monesta nuorallatanssijaksi. Eikös sitä sanota, että onpahan sitten jotain muisteltavaa vanhempana. Sinulla totisesti on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Eikö nuoralaltanssijalla ole nuora vain jalkojen alla?
      Vitsailtu kyllä on, että meikäläinen pyytää vanhainkodissa hoitajia aian pistämään videota koneeseen, jossa on se vaijerillakävely ja hoitajat kyllästyvät siihen ja hukkaavat sen.

      Poista
  21. Hauskaa vapunpäivän jatkoa!
    Minun blogissani olisi sinulle jotakin... :)

    VastaaPoista
  22. Näin se täyttyy mennä hyvällä asenteella, ei aina voi voittaa! Ja tulihan sitten uusi tilaisuus! Mukava tarina lukea!
    Iloisia toukokuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä minä voittanut uudenkaan tilaisuuden haastekisaa, vaan hävisin joitain sekunteja. Ei harmittanut.
      Kuvauksellista toukokuuta sinulle.

      Poista
  23. Sehän sujui kuin tanssi, siinä oli tekemisen riemua ja tekniikkaa, oli ilo katsoa! Arvaa hurransinko, jännitän aina kaikkien puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi se onnistuikin, kun jännitit ja hurrasit tsemppiä minulle. Kiitos.

      Poista
  24. Ihan lyhyt matka ei ole joen ylitys, mutta kevyin askelin suoritit.
    Mielenkiintoinen postaus.

    Tiedostoissa riittäisi Minullakin siivottavaa, kun malttaisi vaan siihen touhuun keskittyä ja jättää bloggailunkin joksikin aikaa.
    Editoimattomia videotiedostoja kymmenen...kahdenkymmenenkin vuoden takaa olisi vanhanaikasilla kaseteilla.

    Mukavaa alkanutta kesää Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo matka otti kyllä käsivoimille, onnistui kuiten kakkosyrittämällä.
      Videotiedostot, ainakin ne mitkä olet kuvannut 8-milliselle tai VHS:lle. Liki 20 vuotta vanhoista alkaa olla värit ja ääni häipymässä. Pidä kiirettä.

      Poista
  25. Mukavia vappumuistoja sinulla! Aurinkoista toukokuuta sinulle :)

    VastaaPoista
  26. Aika mistä se tulee ja koska se on, elämä muodostuu muistoista ja mitä enemmän niitä on niin sen parempi elämä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika on ihmeellinen käsite. Se tunne, miten se joskus juoksee nopeaan, kuin karaten tai hidastelee, vaikka sama nopeushan sillä on.
      Muistojen tärkeydestä olen samaa mieltä kanssasi. Elämä on niiden kirjo ja jos muistot puuttuvat, voi ajatella, että ihminen on kuin tyhjä kuori.

      Poista
  27. En olisi ikinä uskaltanut. Tiedän kyllä, että olet rohkea ja vahva. Jäin tuossa miettimään Arin kommenttia ja vastaustasi siihen. Niin oikeassa olette.

    VastaaPoista
  28. Kun rohkenee elämässään ottaa osaa kaikenmaailman hassutuksiin, saa talteen mukavia muistoja jaettavaksi muiden kanssa. Hauska tarina!

    VastaaPoista
  29. Huh että näytti hurjalta jännitys oli loppuun asti katsella, mutta taitavasti vaijerikävelyn suoritit,mikäs oli mennessä kun edellisvuoden kastuminen oli jo koettu niin ei siihen enään tarvinnut asennoitua.

    VastaaPoista