lauantai 6. huhtikuuta 2013

JäljilläKevättalvinen metsä on elämää täynnä ainakin jäljistä päätellen. Kuitenkaan en nähnyt tänään kettua, en jänistä, en oravaakaan, mutta jälkiä oli lumella vallan mahdottomasti. Eläimet ja minä ollaan kuljettu pitkät matkat yhteistä metsäautotietä. Kettu ja minä suoraviivaisesti keskellä, jänis puolelta toiselle ja istunutkin välillä kiireemmäksi ajaksi. Orava hyppinyt tämän tästä vaihtaen kaistaa, edennyt välillä ketun ja jäniksen jäljillä pompaten taas sivuun.


Oli hirvikin jälkensä jättänyt. Köhjynnyt pitkät matkat metsän reunassa syöden nuorten mäntyjen latvuksia ja oksia. Lisänä vielä metsäkanalintujen tekemät kiepit ja "harakanvarpaat".


Näistä jäljistä päätellen, kevättä on ilmassa, kevättä on rinnassa.

Metsässä on myös suksen jälkiä. Vaikka on upeita hoidettuja latuja, niin umpihangessa hiihtäjiäkin löytyy. Eikä omia latuja hiihtely ole lainkaan hassumpaa. Siinä on hivenen extremeä, eikä koskaan eksy, kun aina voi palata jälkiään takaisin.


Jos on metsässä paljon erilaisia jälkiä, niin on niitä pihassakin. Jänikset ovat tehneet polun heille vietävän heinän luokse. Pihapiirin kahdeksan oravaa ravaavat ees taas lintulautojen väliä, milloin eivät liiku hyppimällä puusta puuhun. Olen pannut merkille, ettei pihan oravista kaksi hyppele yläilmoissa. Toinen niistä on Töpö, sen tunnistaa, kun sen häntä on surkean lyhykäinen, siis varsinainen töpö ja toinen on Pelokas, joka kyllä kiipeää korkelle ja yrittää uskaltaa hypätä, mutta rohkeus ei riitä ja se palaa aina runkoa pitkin kipin kapin alas. Taitaa olla vielä kolmaskin orava, joka viihtyy enempi alhaalla. Se on syömässä kaiken päivää.  Hän on Ahtaaja.

52 kommenttia:

 1. Kyllä siellä onkin paljon ollut jälkiä!
  Kumpa ne jälkien jättäjät joskus paremmin näyttäytyisivätkin.
  Ja Töpö, Pelokas ja Ahtaaja ovat varmaan kivoja seurattavia pörröhäntiä!
  Hyvää kevään odotusta sinne sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti toivon myös, että edes näkisi metsässä enemmän eläimiä, mutta varovaisia ovat.
   Pihan oravat ovat menlko vintiöitä, paitsi juuri tuo Ahtaaja.
   Kiitos, kevättä samoin sinulle

   Poista
 2. Eläinten jälkiä on kiva tulkita, ne jättävät kukin omanlaisensa jäljet, aivan kuten me ihmisetkin! Upeat aurinkoiset kuvat! Aurinkoista kevättä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäljet ovat niiiin mielenkiintoisia. Joskus saatan hiihdellä pitkät tovin jäljittäen joitakin jälkiä. Nyt oli kiinnostavinta nuo metson soidinmenojäljet. Niitä näkyi melko paljon.

   Poista
 3. Ihana kuva tuo metsätiestä, jossa monenmoisia jälkiä...=) Minuakin kiinnostaa eläinten jäljet, yritän opetella tunnistamaan uusia eläimiä, esim. näädän jälkiä joskus kuvittelen nähneeni, mutten ole varma.

  Niin on keväinen tuntu kuvissasi, kyllä se tulee sittenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, eläimet ja jäljet kiinnostaa. Kirjasta pitää joskus tutkia, kenen jäljillä oli.
   Seurasin eilen myös saukkoa, siis vain jälkiä. Se on tainnut kalastaa pikku lammen kalat vähiin talven aikana. En saanut pilkillä yhtään.

   Poista
 4. Kyllä luonnossa liikkuessa näkee vaikka millaisia jälkiä - vaikka jälkien jättäjät piilossa pysyvätkin. Kauniita kuvia olit ottanut! Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun jälkiä näkee, tietää ettei ole yksin. Lähellä saattaa olla joku hyvinkin tarkkaavainen silmäpari.
   Kiitos ja kiitos samoin.

   Poista
 5. Jokainen jälkemme jätämme, tavalla tai toisella. Lumessa on kyllä hauska seurata jälkiä ja lumeen tehdä omansa myös.

  Kysymykseesi en osaa vastata. Minulla oli samoja ongelmia silloin, kun Vuodatus muuttui ja vieläkin on jokin vuodatuksen blogi, johon en pääse. Kysypäs Isopeikolta, hän on minulle antanut monta neuvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vaan toivoo, että itse jättäisi hyvän jäljen.

   kiitos - Kysäisen häneltä, sillä tuo kiusaa, etten pysty joihinkin blogeihin kommentoimaan.

   Poista
 6. Oikein kaihomielellä katson kuviasi- upeita! Syystäkin ovat metsän asujat varovaisia.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä minun maisemani ovat vaaramaisemia. Joka puolelta kotia kohoavat vaarat, ylempien laki ylottuu reippaasti yli 300 metriä. Kyllä sieltä ylhäältä jo näkee, kunhan sinne ensin pääsee.

   Poista
 7. Ihanasti kuvattu ja kerrottu!
  Pyörittelin viimeeksi kirjakaupassa käydessäni kädessäni kirjaa joka kertoi näistä "jälkien jättäjistä". Ehkä sekin täytyy vielä hankkia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on semmoinen jälkikirjanen ja sitä tulee selailtua. Usein on kyllä googletettavakin, kuten tänään riekon jälkiä.

   Poista
 8. Kauniit kuvat :) mukavaa pyhäpäivää sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivottavasti sinun sunnuntaisi oli oikein hyvä.

   Poista
 9. Miten raikkaita kuvia! Ja viehättäviä tarinoita kirjailevat pienten ja suurten jalkojen jäljet. Lumi on niin puhdasta ja kaunista, toisin kuin täällä etelässä, missä se näyttää teiden ja katujen varsilla pikemminkin laavakasautumilta. Rapainen ja pölyinen on etelän huhtikuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöistä talvea vielä täällä. Valkoista ja hohtavaa, mitä nyt Tapionkylvö roskaa hankia. Huhtikuu on vielä täyttä talvea.

   Poista
 10. Veikeitä elämänjälkiä hohtavilla hangilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumilla näkee niin monenlaisia kuvioita. Hanget tosiaan hohtavat nyt.
   p.s Minä olen kovasti pahoillani, etten pääse sinun blogissasi kommentoimaan. Syytä en ole keksinyt, ei vain tule näkyviin koko kommenttilootaa.

   Poista

 11. Näennäisesti aution luonto on elämää ja jälkiä täynnä.

  Kevättä odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, luonto on vain näennäisen autio. Paljon ja monenlaista kipittäjää siellä liikkuu.
   Kevättä minäkin rupean hissukseen ootteleen.

   Poista
 12. Aimarii, kiitos huikeista kuvista!
  Vinkeät nimet oravillasi..:)))
  Kaunista & leppoisaa sunnuntaita sinulle.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos.
   Oraville annoin nimiä, kun niitä koko talven olen seuraillut, ovat niin eri luonteisia.

   Poista
 13. Nuo tunturit on aina niin sykähdyttäviä. Nyt alkaa jo näistäkin maisemista näkyä, että kevät se on tulossa sinnenkin. Hienoja tunnelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sykähdyttäviä ovat omasta mielestänikin. Tykkään tästä seudusta, karua, mutta kaunista.
   Kyllä vain kevättä on pikkuisen havaittavissa myös täällä.

   Poista
 14. Pikkuhiljaa kaikki alkaa heräilemään, metsäneläimillä taitaa olla pesänrakennuspuuhat mielessä. Rakkautta on ilmassa :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnuilla on kisailunsa, kaiketi oarvilla ja jäniksilläkin. Kevät saa hormonit hyrräämään.
   Kiitos ja kivaa viikkoa myös sinulle itsellesi

   Poista
 15. Tuo oravakuva on kerrassaan mainio!
  Mietiskelen usein järvellä liikkuessani miksei koskaan tule vastaan kettu, jänis tai peura? Hirven jälkiin en täällä ole törmäillyt. Ketun nauhamainen jälki on kaunis, jäniksen tunnistan jäljistä jo lapsuudesta. Ihana tunne kun ei ole yksin, metsän lukuisat eläimet katselevat menoamme mahdollisesti läheltäkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin. Oravasta näkee, että sitä mietityttää hyppääminen. Ehkei se uskalla siksi, kun tällä Pelokkaallakin on tynkä häntä.
   Ketun askellusta on pakko ihailla. Kun se kulkee kaikessa rauhassa, niin tassun jälkirivi on kuin helminauha.
   Vaikkei lähistöllä ihmisiä asukaan, niin yksinäistä täällä ei ole.

   Poista
 16. Mahdottoman vilkasliikenteinen metsäautotie! Ja hiihtolatu suorastaan houkuttelee mukaansa. Jälkiä olisi kiva seurata, ja tietysti ensin tuntea, minulle korpiummikolle sinun vaaramaisemasi merkitsisi monenlaisten uhkaavien vaarojen maisemaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkas on ollut trafiikki, vaan ei ole pelkoa kolareista.
   Tuolla hiihtoretkellä olin hilkulla kastella itseni jokitörmällä, kun hanki petti, onneksi suksi vain hieman kastui loppujen lopuksi.
   Nuo vaarat(lue tunturit) on minulle rakkaita, eihän täällä muunlaista vaaraa ole.

   Poista
 17. Monenmoisia jälkiä pitkin ja poikin, kauniita kuvioita muodostaen.
  Kevättä on tosiaan jo ilmassa ja rinnassa.

  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät kuiskii jo tännekin.
   Sunnuntai oli kaunis ulkoilupäivä, luvassa huomiseksikin kaunista. Kohta jo ruskettuu liikaa.

   Poista
 18. Kävin minäkin metsässä ja ihmettelin, kuinka paljon siellä on jälkiä, vaikka yhtäkään jäljentekijää ei näkynyt. Korpista sain sentään kuvan. Tosin aika kaukaa, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan - mukavaa on metsässä piipahtaa.
   Korppia kuulen väliin pihallakin, joskus näen. On se komia lintu. Oli tilaisuus katselal sitä melko läheltä Ranuan eläinpuistossa.

   Poista
 19. Ajatella. Ilman lunta emme ymmärtäisi tuota kulkijoiden määrää. Kesällähän niitä on vielä enemmän. Kuinkahan usein sitä metsässä menee aivan läheltä jotain eläintä tajuamatta sitä, kun se on maastoutunut niin hyvin : ) Taidat tunnistaa eläinten jäljet aika hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätti tuo tepastelun määrä itsenkin. Siksi kait kuvasinkin. Kylläpä eläin äkkää nopeaan, että kertaalleen kelkalla ajetulla jäljellä on senkin helpompi kulkea, kuin umpihangessa.
   Monia jälkiä olen oppinut tunnistamaan, monia pitä tutkia kirjasta tai googlettaa.

   Poista
 20. Metsässä on elämää ja siellä eletään talvista arkea ja juhlaa. Eläinten ruoanhakureissut ovat haastavia, ei mitään itsepalvely-tyyliin, vaan töitä on tehtävä sen eteen.
  Autat hyvin omalta osaltasi niitä pienimpiä oravia ja jäniksiä sekä lintuja. Varmasti ovat kiitollisia, vaikka eivät osaa sanallisesti kiittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pihaan on ilmestynyt paljon eläimiä, kun niitä ruokkii. Tietysti linnut, mutta nuo oaravt ja jänikset. Kettukin piipahtaa täyttämässä vatsaansa kalanperkeillä, jotka tulee vietyä aina samaan paikkaan. Eivät seuraavana aamuna ole enää siinä.

   Poista
 21. Vilkasta liikennettä on ollut Karsikonperällä. Hyvä kuva oravasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mukavan vilkasta ollakseen täysin syrjäkylä.

   Poista
 22. Oravat ovat mukavia peikosta. Taidat olla aika haka lukemaan jälkiä :) Peikostakin on joskus koettaa lukea niiden tarinoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravat on kivoja, kunhan eivät ala pahojaan tekemään, mutta sitäkin osaavat. En voi sanoa olevani haka noissa jälkiasioissa, mutta kovasti kiinnostunut olen tietämään, kuka kulloisenkin näköiset jäljet itsestään jättää.
   Sinä olet luontoihminen, niin minäkin.

   Poista
 23. Paljon on jälkiä sinun reissullasi ollut. Pupujussit kirmaavat mun pihalla ja jättävät lähes polkuja ja varmaan herkuttelevat omppupuilla. Kevättä kain niilläkin lienee rinnassa. Lunta on täälläkin vielä paljon ja pakkasta öisin -10 - 15.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polkuja on täälläkin pihalla ristiin rastiin. Ruokapaikalle ne yleensä johtaa ja sieltä sitten johonkin turvallisempaan paikkaan syömään.
   Viime yönä oli mittarissa -21. Ei vaan ole ollut suojasäätä sitä vertaa, että hankikanto olisi syntynyt.

   Poista
 24. Kevät pistää eläintenkin kinttuihin liikettä. Hauskan näköistä jälkipaljoutta tielläsi :)
  Naurattaa niin tuo Ahtaaja-nimi, heh. Oletkos muita eläimiä saanut bongattua kamerallasi, esim. pupuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistää se näköjään omiinkin kinttuihin. Tulee oltua niin paljon päivittäin jossain ulkosalla, että on melko naatti illan koittaessa.
   Jäniksiä yritän saada kuviin, mutta ovat liian arkoja. Syömässä käyvät heinää öisin ja tuo ruokapaikka on ihan hollilla.
   Ahtaajaa voisi kuvata mielin määrin, se syö koko päivän.

   Poista
 25. Teillähän on siellä ihan ruuhkaa jäljistä päätellen :)

  Umpihangesta tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäljistä päätelleen eläimiä on paljon, ei niitä vain näe.
   Sinäkinkö tykkäät umpihangesta? Hienoa, siellä liikkuessa kunto kohenee. KOvin pitkiä reissuja en kyllä jaksa, upottaa niin kohtuuttoman paljon maastosuksellakin.

   Poista
 26. Yksilöitä ovat kurret ja muutkin eläimet. Minullakin kävi pari vuotta sitten pihalla Töpöhäntä-orava. Se oli kesympi kuin muut, "normaali"häntäiset kaverinsa. Tämäntalviset kolme heiluhäntää ovat hyvin arkoja, kuten maalaiskurren kuuluukin olla.

  VastaaPoista
 27. Kyllä nuo usein pihassa vierailevat pystyy erottamaan. Nytkin meidän yhdellä oravalla ei ole korvatupsuja lainkaan.

  VastaaPoista