maanantai 22. huhtikuuta 2013

Västäräkistä vähäsen


Kevät etenee kohisten myös Karsikonperällä. Viikon mittaiset vesisateet ja monet plusasteet söivät lumesta suurimman osan. Pälvet ovat ilmestyneet soille ja tiepohjat tiepenkkoineen ”kuralla”. Pihaankin on pitänyt saappaan kärjellä vetää uria, että vesi virtaisi nopeammin pois.


Lopulta tuli myös pitkään odottamani muutaman asteen yöpakkaset, vaikken enää jaksanut moiseen uskoa. Kyllä aamuvarhainen kävely lähitienoon metsissä ja soilla oli kaiken odottamisen väärtti. Suksia en hennonut lähteä naarmuttamaan, sillä hanki on hyvin epätasainen, karkea ja metsässä runsaan Tapion kylvön roskaama.
Sukkelaan olen saanut itseni ulos näinä parina aamuna huomatessani ne pakkasaamuiksi.  Tänään seisoin suolla jo viiden aikaan odottelemassa auringon pilkistämistä Kärryvaaran huipun takaa. Aamu oli tyyni.  Suo tuoksui ihmeellisen hyvälle ja vedin sen tuoksua syvään. Muistelin ja mietin, mikä se tuoksu voisi olla, mutta en päässyt selville.  Joku suoparfyymi varmaan, oli niin hyvä, hivenen ehkä kirpeänmakea tuoksu. 


Karkea lumi rouskusi jalan äänekkäästi ja siksi pysähtelin tämän tästä kuuntelemaan, josko joku muukin on liikkeellä. Teeret pulputtivat kauempana, kuului myös kyyhkysen haikeat hu-huu hu-huut. Metsässä oli peippojen vuoro saada äänensä kuuluville.
Kovin kauas ei kannattanut lähteä hankia pitkin. Nytkin palatessa jalka alkoi upota varsinkin suolla. Tahtoipa saappaan varret käydä pakoittain liian lyhyiksi. Joutsenet olivat niin ikään tulleet omalle kotijärvelleen tepastelemaan.


Palatessani kotipihaan västäräkki oli toivottamassa aamureippailijan tervetulleeksi. Liekö tullut liian aikaisin? Eikö niin pruukata sanoa, että västäräkistä vähäsen?
Toisaalta vaikka kevät otti edellisviikolla suuren harppauksen, niin paljon se saa täällä vielä harppoa, ennen kuin on ruohoa maassa, jokunen kukkanen noussut mullasta ja hiirenkorvat puhjenneet koivuihin.
 Huhtikuun alkupäivinä maljakkoon ottamiini koivun- ja lepänoksiin puhkesivat silmut seitsemän vrk:n kuluttua, mikä voisi tarkoittaa, että koivu saa täällä metsässä hiirenkorvansa seitsemän viikon päästä, eli toukokuun viimeiselle viikolle käännyttäessä. Otin tänään uudet oksat niin koivusta kuin lepästäkin ja odotan niihin hiirenkorvia osapuilleen 4 päivän päästä. Koivun oksaan tulee päivää nopeammin. Kuvassa pikku lehdet ovat jo lähes pariviikkoiset.60 kommenttia:

 1. Kuulostaa på ihanalta aamuretkesi ja tuo joutsen kuva on upea! Viime keskiviikkona kotoa lähtiessä lunta oli vielä enempi talven kuin kevään näköisesti. Nyt olen kotimatkalla ja siellä kukkivat krookukset, huutelevat kurjet ja pihan punarinta on tullut, odottaa varmaan kuopsuttajaa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä matkallasi näit jo kevään ja kotiin palatessa saat ihailla sitä uudelleen.
   Minnäkin olen kurkien ääni kuullut, vaan en itse lintuja vielä nähnyt.

   Poista
 2. Niin se kevät rientää. Täällä ei juuri lunta enää ole. Meidän kesämökin esterit tulivat reilu viikko sitten ja kotipihalla niitä on jo paljon. Järvi on vielä jäässä vaan kovasti se on jo tummunut. Liekö vapaa vappuun mennessä, se nähdään sitte.

  Hyvää alkanutta viikkoa sinulle ja Hessulle

  Toivoo M&M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitillä on lunta vielä saappan mitan verran metsissä ja pohjoisen puolilla aukeita ja vaarojen rinteitä. Lampien ja järvien jäät on vesillä, mutta jääpeite alla. Vielä ihmiset käyvät pilkillä.
   Kiitos ja mukavaa viikkoa myös teille.

   Poista
 3. Ihana postaus täällä sulla.
  Keväthän sielläkin jo on. Västäräkinkin olet nähnyt siellä, mä näin täällä vasta eilen ekaa kertaa..
  Hyvää alkavaa viikkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan Harakka.
   Kyllä västäräkki todelalkin oli eksynyt mökin katolle. Liekö yksinäinen tunnustelija, joka on ottamassa selvää, kannattaako jo paluumuuttaa.

   Poista
 4. On se västäräkki kyllä aika ajoissa teillä. Mitä lei löytää ruuakseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvissä ajoin on. Pelkään myös, mitä se löytää syödäkseen. Ehkä sentään kärpäsiä ja joitain muita hyöteisiä, joita jo lentelee.

   Poista
 5. Keväisiä kuvia, Aimarii, kiitos näistä!

  Nuo joutsenet varsinkin ovat ihania..:)))
  Oikein hyvää viikkoa sinulle, Aimarii.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se vain kevät ehtii näillekin kulmille. Lunta on vielä joltisesti, mutta keväisiä tuoksuja tulee tuulten mukana.
   Kiitos sinulle ja toivotan myös leppeää kevätviikkoa sinulle.

   Poista
 6. Välillä tämä kevät tulee rytisemällä, kuten pohjanmaan tulvivat joet .....
  Kauniita kuvia jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupeaa ojat ja joki tulvimaan ehkä täälläkin. Joessa näytti olevan vesi korkealla ja heti sulan kosken jälkeen röykkiö jäälohkareita, kun jatkomatkalla joki olikin jäässä.
   Mutta kyllä se tästä.

   Poista
 7. Kauniita keväisiä kuvia. Kevät tulee "rytisemällä", onhan sitä odotettukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vaan niin talvi-ihminen, etten ennättänyt edes odottaa vielä kevättä. Pilkkimiset jäi vähän kesken, samoin hiihtokauteni. Eipä sillä ja sen puoleen, osaan kyllä nauttia keväästäkin ja sen tulemisesta.

   Poista
 8. Kauniita kuvia kevään etenemisestä. Että jo västäräkkikin, kiirettä on pitänyt.
  Joutsenparista upea kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos.
   Kyllä ihmettelin, miten västäräkki oli näin varhain tänne lentänyt.

   Poista
 9. Elin mukanasi aamuretkellàsi! Tààllà pààskyt jo pakkailevat selkàreppujaan. Aikovat sinne pohjolaan. Satakieli taitaa sentààn jààdà tànne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti viihdyit, eikä haitannut, vaikka tämän tästä jalka upposi hankeen.
   Vaan onpa mukavaa saada tietää, että pääskyset ovat muuttoaikeissa, ehkä ensi kuun alkupuolella ilmestyvät tännekin mökin harjakaton alle pesäänsä korjailemaan. Satakielet jäävät paljon etelämmäksi kesää viettämään.

   Poista
 10. Ihana aamuretki sinulla, pääsin hyvin mukaan tunnelmaan sanojesi välityksellä. Täällä lumet ovat jo melkein sulaneet, nopeasti lähtivät kun alkuun pääsivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä todella nautin aamustani, toivottavasti tykkäsit myös. Tänään lumet eivät juurikaan häipyneet.

   Poista
 11. Olipa mukava kävely metsässä ja suolla. Ihastuin kuvaan, jossa ylväät joutsenet tepastelevat jäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella mukavaa. Olin niin pitään odottanut hangille pääsyä. Tein kahtena aamuna niin pitkät reissut, että nippa nappa ennätin kotiin, ennen kuin hanki pehmeni liikaa. Nytkin paikoin upotti.

   Poista
 12. Nyt jo västäräkit siellä, pian teilläkin on kesä. ;) Täällä kevät meni tai siis alkoi täysin ilman loskaa ja moskaa, se vaihe jäi pois. Maa imaisi veden nopeasti ja lumi taisi sulaa haihtumalla. Tuo aamuinen suokävely kantavalla hangella kuulostaa erityisen ihannalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kovin keväiseltäkään vielä näytä ja ihmetyttää kyllä tuo västäräkki.
   Täällä vettä on paljon liikkeellä, maa varmaan sen verran roudassa, ettei ime. Suolla on pälviä ja mättäät olivat jo aamulla pehmeitä, sai varoa, ettei uponnut liikaa. Hetepaikat täysin sulina. Ehkä västäräkki löytää suolta jotain suuhun pantavaa.

   Poista
 13. Jos se västäräkki oli tullut joutsenkyydillä, ja silloin on tultava kun kyyti on tarjolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen keksit, västis tuli halpalennolla. Säästyi omat voimat. Saattaa olla, että se lensi jo takaisin etelään päin kertomaan kavereilleen, ettei vielä kannata kiirehtiä.

   Poista
 14. Kevättunnelmaa niin, ettei paremmasta väliä! Melkein tunsin tuoksut, kun katselin kuviasi. Ja västäräkki oli päättänyt tuoda teille aikaisen kesän :)
  Näihin vuodenaikojen muuttumisen ihmeisiin ei kyllästy ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan huolestunut tuon västäräkin takia. Tosin, jospa se lensi vähän etelämmäksi takaisin, kun en sen koommin ole nähnyt.
   Joo-kyllä kevättunnelmaa on. Vesi lorisee ränneissä ja ojissa.

   Poista
 15. Kevät rientää nyt tuntuu että pitkin askelin. Kyllä tätä on odotettukin! Kuva suolta on ihana kun aurinko kultaa metsää tuola taustalla. Kurjet ovat täynnä riemua! Ja huomasin, miten kauniita ovatkaan lepän lehdet! Mukavatunnelmainen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mukavia olivat nuo pari aurinkopäivää. Oli lämmintäkin. Sain vasta puhistettua lintupöntöt ja samalla minua palkittiin laulunlurituksilla.

   Poista
 16. Ihan höpö västis kun teille jo lensi, tääl en ole nähnyt viel yhtäkään;) kiva kun vihdoinkin pääsit hieman kerihangille nautiskelemaan. sun tartee hankkia jotkut vanhat tervatut puusukset, mill voi surutta päästellä hankiaisillakin. miten aina onnistutkin ottamaan noin upeita kuvia joutsenista. parina päivänä risusiilejä puupinolla tehdessäni olen saanut ihailla joutsenten ylilentoja, ihan sydäntä sykähdyttää, niin uljaita lintuja joutsenet ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta virka. Oli västäräkkejä näillä kulmin muuallakin bongattu, kun lehdessä oikein oli maininta.
   Ehkä toisaalta olisin raaskinut murtsikatkin hangelle ottaa, mutta sitä iloa oli vain ne kaksi aamua ja muutaman tunnin, joten en viitsinyt ottaa suksia enää esille kesäteloiltaan.
   Joutsenkuvia napsin kymmeniä, vain jokunen kelvollinen. Tämä ehkä parhain. Usein joutsenpariskunta tästä yli lentää ja huutelee kuulumisiaan.
   Mukavia siilisavotoita puupinollasi, montako on jo valmista?

   Poista
 17. Mahtava kuva joutsenista. Mikä elämys saada olla luonnossa aamuvarhain.. siitä jo liian kauan, minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamut on hienoa aikaa. luonnossakin silloin heräillään. Nytkin kuuli niin monenlaista viserrystä.

   Poista
 18. Hienot joutsenkuvat.
  Täällä kaupungissakin on kevääntuoksu, sitä ei voi kuvata sen tuntee nenässään. Pidän siitä tuoksusta, se on täyteläinen hiven multaa, puunrunkojen kosteaa tuoksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Kevät todellakin tuoksuu. Asun niin suon laidalla, että sen tuoksut tulevat sopivalla tuulella pihaan.

   Poista
 19. Löysivät joutsenet sentään vähän vettäkin että saavat räpylöitään lepuuttaa. Västäräkin navigaattori taisi eksyttää poloisen pahemman kerran, ei ihan siltä näytä että siellä vielä itikat tai ötökät parveilisivat. Kävelin kanssasi ja kuuntelin lumen ritinää saappaan alla, äänimuistot ovat yhtä vahvoja kuin haju- ja makumuistotkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sulia paikkoja jo löytyy ja luulen, että tämä joutsenpari on vanhoja tuttuja.
   Västäräkistä olen huolissani. Ei ole näkynyt sen koommin. Lämpiminä päivinä on kyllä ollut kärpästä ja jotain muutakin ötökkää, mutta kolea ja sateinen sää palasi, joten kait ötökätkin häipyivät.
   Niin se vain on, että muistoihin tallentuu paljon.

   Poista
 20. Ihana postaus sinulla, tuo joutsenpariskunta on vallan mainio! Vai on sinnekin jo västäräkki löytänyt tiensä, vaikka vielä kesään hieman enemmän onkin kuin vähäsen! Oikein kaunista alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Kyllä kevät tännekin tulee. Itse asiassa ei taida olla ollenkaan muita keväitä myöhemmässäkään, kun vertailin eri vuosien kuvia.
   Viime vuonna vapun aattona hiihtelin, nyt ei pysty.

   Poista
 21. Minusta tuntuu, että siellä kevät on jo kohta meitä edellä. Kunhan aurinko alkaa paistaa ja paistaa sitten päivät ja yöt, niin kaikki luonto herää. Täällä ei ole lunta, mutta kylmää ja tuulista. Ei vielä ole mitään asiaa kasvihuoneelle.

  Ihania kuvia ja tunnelmia, kiitos, kun pääsin mukaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai sentään? Kyllä täällä lunta on paikoin paljonkin, mutta armottomasti vähenee koko ajan, vaikka aurinkoinen on kortilla. Kiinnolla odotan näkeväni kasvihuonekuviasi taas aikanaan, itse arvelen laittavani jotain isoihin ruukkuihin kasvamaan.

   Poista
 22. Huippukuva joutsenparista. Voi mitä kevään riemua se kuvastaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riemukasta tuolla pariskunnalla tosiaan näytti olevan.

   Poista
 23. Hienoja hetkiä olet viettänyt, suon tuoksu on jännää. Voi ihania joutsenia ja kyllä lähititenoo täälläkin on linnun laulua täynnä, meillä näkyy olevan ainakin kolme punarintaa, aina tuntuu joku palaavan, ihania, kuten muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat innostuneet keväästä, kuten me muutkin. Kovin isoa muuttajien lajikirjoa en ole vielä nähnyt. Västäräkkikin lähti pois, ei ole sen koommin näkynyt.

   Poista
 24. Kivoja kuvia ja tunnelmia Aimarii ja joutsenet tepastelivat kuin balleriinat. Itse otin pääsiäiseksi oksia, mutta edesautoin niitä lehdehtimään, joten siitä ei voi laskea päiviä, mutta kuun synnystä ja näistä suviöistä voisi vähän tiirailla mallia, nythän ovat vuorossa jonkun vanhan kansan suviyöt uudemman kerran, niitä kun on kahteen malliin, itse olen tarkkaillut aina näitä aiempia.

  Joutsenet täälläkin töräyttelevät ja naakat rähisevät tuossa lähistöllä. Västäräkistä voisi olla vähäsen täällä päin, kiurua en ole kuullut, koska en asu enää tilalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin vaan kiinnostavaa seurata luonnon edesottamuksia vanhan kansan tietämysten mukaan. Kevään seuranta on aina ollut mielenkiinnon kohde, samoin ennusmerkeistä yritettiin arvella tulevaa kesää.
   Otin maanantaina uudet koivunoksat maljakkoon ja seurailen, miten käy.
   Kiuruilla ja pääskysillä on aikataulut sekaisin, sen olen jo monena keväänä havainnut. Pääskyt ovat tulleet aina vaan aiemmin.

   Poista
 25. Vastaukset
  1. ...niin, ihan varmasti on. Sitä ei voi olla huomaamatta.

   Poista
 26. Suolla on aivan oma tuoksunsa. Lieneekö suopursua? Täällä emme päässeet hankikannoista nauttimaan. Ja sitten kuin se kevät tuli, se tulikin aimo vauhdilla.
  Ihania kuvia ja tunnelmia välitit joista sinulle iso kiitos!

  VastaaPoista
 27. Iiihana joutsenkuva! Olen siitä siulle suorastaan keteellinen! No ei vaan. En mie tavallisesti ole kellekään kateellinen. =) Onnellinen olen toisen puolesta. Niin kuin nyt siunkin.

  Kevät <3 Aina se sykähdyttää. =)

  VastaaPoista
 28. Oli se aika rysäys tämä kevääntulo tänä vuonna. Meiltä lumet menivät ilman kantohankia kuin varkain. Hieno tuo joutsenkuva :)

  VastaaPoista
 29. Sinun kuvaamana ja kertomana kevät näyttää parhaat puolensa. Kunpa västäräkkisi löytäisi einestä epävakaassa kevätsäässä. Punarinta on tullut meidän pihapiiriin. Alkuviikosta näin kymmenkunta kurkea matkaamassa pohjoista kohti. Niin mieluisa ääni niistä lähti.

  VastaaPoista