perjantai 11. tammikuuta 2013

Jäljillä

Aamu on parasta. Aamukahvia juodessa on ulkona vielä pilkkosen pimeää. Hetken päästä alkaa näyttää, ettei kovin kirkasta päivää tule. Kärryn huippukin erottuu töin tuskin juuri ja juuri. Silti on mitä parhain hiihtelyilma.


Hanki on pehmeää ja sitä on paksulti, mutta kokeilen lähteä tutkimaan löytyisikö merkkejä eläinten liikkumisista lähiympäristössä. Riemukseni näen, että jänikset ovat löytäneet niille viedyt heinätupot. Niillä on ollut suorastaan pitopöytä. Jänöjussien jälkiä risteli suuntaan jos toiseenkin ja mikä hurjinta, kohta niiden vierelle ilmestyvät ketun jäljet. Ketulla ei ole ollut kiire, niin tasaisin kävelyaskelin se on kulkenut ja paikoin niin suoraan. Jäljet ovat kuin helminauha puhtaan valkoisella hangella. Arvata vaan sopii, ovatko kettu ja jänis kohdanneet.

 
Tämä kuvan jänis on edellistalven jänöjussi. Sillä oli tapana tulla heinäaterialle pihapiiriin. Miten lie, mahtaako olla säilyttänyt henkikultansa edelleen. Viholaisia sillä ainakin on riittävästi. Lukemani ja muistiin ottamani runo tuli jäniksen jälkiä seuratessa mieleen.


Karhu, susi, ilves, näätä,
koira, kissa – yhtä päätä
henkipahaa jäniksen         
uhkaa, samoin ihminen.
Kettu kera hillerin,
huuhkaja ja kotkakin,
pöllö myös ja varis vielä
väijyy jänöjussin tiellä.
Unohtaa ei sovi haukkaa -
kaikki kalvaa jänisraukka.

(-     Runo on  vanhassa Bromanin  kirjoittamassa metsästyskäsikirjassa josta AX. Fr.Londen v.1922 on ottanut sen kirjaansa "Eräretkiltä Pohjolassa")

Muutama poro on kulkenut niin ikään suolla. Ehkä juuri "minun poroni", siis se yksilö, joka pitkin syksyä on kulkenut vielä pihan poikki ja joulun tienoolla luulinkin, että se oli Petteri Punakuono ja otettu tienestiin, kun ei enää näkynyt. Hiihtäessäni nyt katselin, miten porot olivat kuopineet  paikka paikoin lumen alta syötävää. Ei pääse vapaana oleva poro helpolla. Ei ihme, että näyttävät kevään tullen luulta ja nahalta.

Olin edennyt suon yli tonko-ojalle. Se oli osin lumen alla, tosin vuolaammissa kohden jäistä ja lumesta vapaa. Elämää siellä on, sillä tammukat nukkuvat suojaisissa poukamissaan. Toisaalta taitavat olla nyt kuitenkin hätää kärsimässä, sillä ojaan on ilmestynyt saukko jäljistä päätellen. Sillä taitaa olla siellä herkkuateriat. 


 En minä kuvaan saukon jälkiä saanut, mutta tuohon kuvaan nähden kello yhden kohdalta se on käpytellyt ja ilmeisesti pudonnut ojaan, mutta noussut ja jatkanut matkaa pudoten tai sukeltaen uudelleen.

Minä en pudonnut, vaan jatkoin hiihtelyä vanhojen heinäsarkojen päähän. Halusin käydä katsomassa, miltä tupassarat talvella näyttävät. Hassuja pallukoita, eivät siis lehmän munia, vaan ryssänpäitä, kuten täällä päin tupassaraa kutsutaan. Miltä ne teidän mielestänne näyttävät?


Saattaapa joka palleron sisällä asustaa menninkäinen tai metsätonttu tai joku....yhtään niistä en rikkonut, kiersin joka ainoan.
Sitten oli leikin aika. Koetin saada itsestäni hiihtokuvaa, mutta se oli vaikeaa. En meinannut 10 sekunnissa ehtiä syvässä lumessa suksineni sen vertaa kameran etupuolelle, että olisin enää kääntynyt.


34 kommenttia:

 1. Ompas siinä jänijussi lähelle saatu:). Myös tuo ylin kuva miellyttää erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänis oli vakiovieras pihassa ja ikkunan läpi kuvasin.

   Poista
 2. Kyllä metsäjänis talvipuvussaan on kaunis. Hauskoja pallukoita nuo tupassarat lumen peittäminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, kesäjänis ei niinkään. Pallukatkin on jotenkin viehättävämpiä talvella, kuin kesällä, minun mielestäni.

   Poista
 3. siellähän aimarii kurkistaa jänö hiihdon päätteeksi:)) olet muuten kutonut aikaskin makeen pipon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipo on kyllä makee, muttei tällä kertaa oma tekemäni. Kotikutoinen kuitenkin. Ja hiki sen alla oli kova jo tuossa kuvausvaiheessa.

   Poista
 4. Kaikkea kaunista löytyy sinun metsästäsi. Pupujussikin poseeraa niin komeasti sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä on todellinen aarreaitta. Melkein voisi sanoa, että sitä näkee ja löytyy, mitä lähtee etsimään.

   Poista
 5. Pehmeää valkoista- niin pupu kuin maisemakin! Ja vielä runokin kaupanpäällisiksi! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on nyt valttia täällä. uusi pehmeä lumi hohtaa, mutta upottaa kanssa.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinulle myös.

   Poista
 6. Jäljet kertovat elämästä. Kaikenlaisesta. Ja olen ihan varma, että menninkäisiä asustaa noissa palleroissa!

  Ihanaa aamua ja kahvihetkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä se on niin, että elämä jättää jälkiä. Minun mielikuvitus teki noista palleroista jos vaikka kenelle koteja.
   Kiitos - toivotan myös sinulle nautinnollisia aamukahvihetkiä.

   Poista
 7. Ei mene jänölläkään hyvin, kun on noin paljon pataanpaijoita :o
  Talvitatteja ovat nuo mönkyrät tuolla hangen keskellä.
  Mukavasti teillä on elämää. Meidänkin pihalla oli pupu käynyt viimeyönä. Osaa mokoma tietä myöten, kun ei aidan yli pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jäniksellä on loista tuo suojaväri, talvisin valkea, kesäisin harmaanrusehtava.
   Et taida ruokkia pupuasi, ne mokomat kun tuppaa tekemään pahojaan puutarhoissa. Minulla ei ole puutarhaa, niin jänöjussit saa vapaasti tulla lähelle, että saisin niitä kameran etsimeenkin.

   Poista
 8. Ihana valkoinen jänis, mutta ei ole helppoa silläkään. Tupassarapallukoista tykkään, ne ovat mainion näköisiä, selvästi jonkin kotipaikkoja, yhdellä on silmätkin.
  Mainio tuo kuvasi, hyvin ehdit sentään kurkata kohti kameraa:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jäniksellä ahdistelijoita piisaa ja tupasaramättäitä viljelemättömillä jokivarsiniityillä tuhka tiheässä.
   Usko pois, että kiire tuli ehtiä oman kuvaansa! Joskus tosiaan tykkään ikuistaa itseäni, kun yksin reissuan.

   Poista
 9. Paljon mahtuu sun hiihtoretkelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks vaan mahdukin. Talvinen metsä on todellinen aarreaitta.

   Poista
 10. Oi, miten ihanaa. Tulee mieleen, kun vuosia sitten muutaman kerran kävimme tuttavaperheen kanssa Lapissa kaamosaikaan. Ei ollut valmiita hiihtolatuja, vaan pehmeässä, upottavassa lumessa hiihdimme. Sellaisesta rauhallisesta hiihtämisestä pidän. En ole niitä ihmisiä, jotka lähtevät veren maku suussa hiihtämään valmiiksi tehdyille laduille. Siksipä mulla on hiihtämiset jäänytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, miksi olet hiihtelyt jättänyt? Minulla on tässä lähellä tehdytkin ladut, oikein baanat ja toki joskus hiihdän niilläkin, mutta nykyään usein itekseni pitkin metsiä leveillä ja pitkillä metsäsuksilla. Kaamoksen hämärästä tykkään ja useinkin tällään itseni hiihtämään juuri kahden, kolmen kieppeillä, kun hämärrystä alkaa olla.

   Poista
 11. Sieluni silmin muistelen lapsuuteni aikasia hiihtoreissuja hiljaisessa metsässä. Talvinen luonto on niin kaunis ja rauhoittava ja on ihana hiihtää kun muut hiihtäjät eivät puhalla niskaan, että eikös tuo nopeampaa pääse!
  Hienoja kuvia ole myös saanut ja tosi söpö kuva jäniksestä! Lopussa olet onnistunut saamaan kuvan itsestäsi,että nopea olet ollut ja muutenkin hyvä kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, omassa tahdissa hiihtely on hermolepoa, ellei maasto ole liian vaikea. Pruukaatko vielä hiihtää?
   Oikeastaan lähdin varta vasten hiihtäen valokuvaamaan juuri tammukkaojaa ja eläinte jälkiä, mutta valaistusolot olivat minulle jälkien suhteen liian vaativat, siispä vain seurailin niitä.
   Oman kuvaan tättäytymiseni kanssa oli todella kiire, kun jaloissa oli pitkät sukset ja lunta paljon.

   Poista
 12. Kanistakin huomasi, että se on saaliseläin, vaikka oli onnellisesti meillä sisällä vapaana. Silmät näkivät joka suuntaan ja korvat kieppuivat ympäri. Yllättämään ei päässyt. Heti se kääntyi tulijaa kohti, jos tuli selän takaa. Onneksi niillä on nuo aistit ja vielä vahvat jalat, muuten jäniseläin olisi varmaan kuollut sukupuuttoon : )

  Ihania lumimetsäkuvia tällaiselle talvikaupunkilaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänistäkin suojaa edes jonkun verran talvinen valkoinen värinsä, mutta arka eläin se on. Tuokin, vaikka ikkunan läpi kuvasin, oli hyvin varppeellaan.
   Kivaa, kun tykkäät kuvistani.

   Poista
 13. Niin komeat taviset maisemat! Kiva hiihtää ja samalla luontoa ihailla. Söpö jänöjussi. Hauska runo :) Hyviä hiihtosäitä! Siellä näyttää olevan paljon lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon kehuistasi. Hiihto on mukavaa, kun olosuhteet eivät takkua vastaan. Myös itsellesi loistohiihtoreissuja.

   Poista
 14. Hyviä kuvia. Oletko sattunut siellä ilveksen jälkiin törmäämään?

  VastaaPoista
 15. Kiitos. Taisin nähdä viime maanantain pilkkireissulla ilveksen jäljet. Etenivät joen törmällä melko mutkikkaasti. Koskaan en ole luonnssa nähnyt ilvestä. Viime kevättalvella tältä seudulta ammuttiin ilves, kun se saalisti poroja.

  VastaaPoista
 16. Kauniit kuvat sinullakin - paljon lunta :)

  VastaaPoista
 17. Kevyt on hiihtäjän hiihdellä, kun edessä on puhdas hanki ja ilma raikasta hengittää. Tämä ei nyt sen runon mukaan mennyt, vaan tämä tuli näin mieleeni, kun katsoin kuviasi ja luin tekstiä.
  Täälläkin tuli niin raikas mieli ja kevyt olo, kuin olisivat hellät pakkastuulet viuhuneet ohi.

  VastaaPoista
 18. Mukava hiihtoreissu sinulla on ollut! Ei tule aina mieleen mitä kaikkea mielenkiintoista tuolla luonnossa tapahtuu näin talvellakin! Ja hyvän kuvan sait otettua itsestäsi, mukavia päiviä toivotan sinulle:)

  VastaaPoista
 19. eipä juu parane mennä häiritsemään mettätonttuja. Hyvän kuvan kyllä lopulta sait itsestäsi!

  VastaaPoista
 20. Meidänkin mökillä oli oikein jänispolkuja. Pitäisikö niillekin viedä heiniä?

  VastaaPoista
 21. Katsoin juuri lumikuviasi miniäni kanssa. Hän on Perusta. Ooh ja aah joka kuvaasi! Ja minä ilahduin tuosta omakuvastasi!

  VastaaPoista