tiistai 29. tammikuuta 2013

Huomenna puolitalven keskiviikko

Vanha kansa puhuu talvenselästä ja talvennavasta tarkoittaen sanonnoilla talven kääntymistä kevään puolelle. Heikin päivä 19.1 ja Paavon päivä 25.1 on usein mainittu siinä mielessä talven tärkeiksi päiviksi. Esim. Kustaa Vilkunan Vuotuisen Ajantiedon mukaan tulevan kesän ja talven polttopuut tuli olla koottu rangoiksi kasoihin Heikin päivään mennessä. Huomaan, että meidän huushollissa ollaan kuta kuinkin ajan hermolla. Ainakin puut on saatu pihaan. Tosin suuri työ on vielä sirkkelöidä ja halkoa ne klapeiksi.Huomenna on Paavalin jälkeinen keskiviikko, siis puolitalven keskiviikko, mikä suuressa osassa maata osuu talvennapaan (Kustaa Vilkunan mukaan) Pohjois-Suomen osalta talven kylmimmät ilmat olisi kenties ohitettu, kun taas etelämpänä kylmin kausi saattaa olla vasta helmikuun alussa. Pian nähdään, miten on tänä vuonna.

Ahvenet ei taida lukea Kustaa Vilkunan säätietoja sen kummemmin kuin kalakalenteriakaan. Juuri näitä kalojen syöntiaikoja etsin, kun käteeni osui Vilkunan Vuotuinen Ajantieto. Siinä oli maininta mateen pyynnin aloittamisesta, sillä mateen kutu alkaa pohjoisessa näissä ajoin.
Oli syöntiä tai ei, niin pilkille kiinnosti kuitenkin lähteä. Tässä edellisviikolla muuan päivä huvituin, kun löysin itseni tarkastelemasta kaupan pilkkivalikoimaa. Nykyään ajaudun yhä useimmin katselemaan tasapainopilkkejä, pystypilkkejä, mormuskoita ja jos jonkinmoisia syöttejä, vaikken niiden päälle mitään ymmärräkään.

 Talven kolmas pilkkiretki on tehty. Kairattujen avantojen määrää ei tullut laskettua, parikymmentä varmaan. Pakko todeta, etteivät ahvenet lue kalakalenteriaan, sillä täydenkuun tienoolla olisi pitänyt syönti olla ahnaammillaan. Taisivat nukkua paksun jään alla. Jään, jonka päällä vielä puolimetrinen lumipeite.


Ei kalaretkeä, etteikö olisi aikaa nokipannukahvien keittoon. Lumi on niin pudasta, että siitä saa kahviveden ja nuotion äärellä on mukava lämmitellä kohmeisia sormiaan. En osaa ottaa ahventa pois koukusta, enkä liioin pujottaa matoa koukkuun käsineet kädessä. Vaikkei muuten kylmä tullut, niin sormille kylläkin.Sää on ollut viime päivinä erittäin pilvistä ja lunta on tullut harva se päivä.  Reilu kaksi tuntia menee pihan linkoamiseen ja  kolaamiseen. Se jos mikä on hyvää hyötyliikuntaa. Kaiken kukkaraksi minä olen varsinainen nipottaja lumitöiden kanssa. Vallien reunat pitää olla suorat ja kauniit. Että niin olisi, viimeistelen ne vielä lapion kanssa.


Kun olin päivällä puhdistanut jäälyhdyt lumesta ja nostanut ne vallin päälle, piti vähän fiilistellä. Sytytin niihin tuikut.Hyvää puolitalvea itse kullekin.

58 kommenttia:

 1. Lumilinko - mikä ihana apuväline :) Täytyy varmaan hommata sellainen myös.
  Jäälyhdyt on hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumilinko helpottaa kovasti, kun vallit ovat jo nousseet korkeiksi, voin suositella.
   Kiitos kehuista.

   Poista
 2. Kiitos ja hyvää puolipäivän keskiviikkoa sinne myös. Paljon on lunta siellä, upeat kinokset ja maisemat. Hienosti loistaa kynttiläkuja. Paljon kaloja kalasoppaan ja puita, tuulee niin lämmin olo oikeista puista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on lunta ja lisää luvassa, mutta kaikki ok, tulkoon lunta vaan.
   Ahvenkeitto maistuu lämpimässä mökissä.

   Poista
 3. voi että on mahtavat maisemat teillä parhaillaan, kyl kelpaa pöllinajoskin olla. tääl heitti taas leudonpuolel, +6 keskipäiväl. kalasoppa maistuis munkin suus:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumiset on maisemat, vähän harmaat nyt, mutta kyllä ne taas kirkastuu. Pöllit on ajettu ja siirrytään puita pienimään.
   Nämä jo-jo-säät ei ole kovin mukavia, juuri, kun saitte lunta, niin ne alkaa sulaa.
   No, sä tiedät, että ahvensoppa on hyväääääh.

   Poista
 4. Paavalina talvenselkä katkeaa ja karhu kääntää kylkeään talvipesässä. Ja
  "Jos ei pauku Paavalina (25.1) eikä kylmä kynttelinä (Kynttilänpäivä), ei tule kelpo kesää"
  ps. ihana talvipäivän valo tuossa ykköskuvassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin se menee. Tunnet samoja vanhan kansan ajatuksia, mitä minäkin.

   Poista
 5. Ihana postaus! Mahtava ahvensaalis ja lyhdyt, ahhhh. Onko niin, että talvenselkä on nyt taitettu. ihanaaaaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Kyllä tuo minun opukseni niin sanoi talvenselästä, että taittumassa on.

   Poista
 6. Nyt kyllä kelpaa, kun ahvenet ovat jo otillan. Ahvenen maku on suussa täälläkin. Iskä kävi merellä pilkillä. Hän pyytää, minä laitan. Maanläheinen postaus jälleen, mutta tuo penkkojen tasailu hm... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin vähän parempaa ottia, mutta pitää olla tyytyväinen siihenkin, mitä saa. Täällä me pyydetään yhdessä ja puhistetaan samoin. Keittoahvenet nyljen.
   Jaa, nuo lumipenkat...on ne vaan niin silmällä nätit, kunon viimeistelty. Tiedän kyllä, kunhan nuoriso tulee, niin minun penkoistani ole mitään jäljellä. En kiellä poikia lumileikeistä, niin niuho en ole.

   Poista
 7. Kiitos samoin sinne! Kevättä on jo ihan selvästi ilmassa: oravat jahtaavat toisiaan ja tintit titityilee! Tuommoisella pilkkireissulla olisin mielelläni mukana. Ja mitkä lumivallit ja lumilyhdyt. Tunnelmallista kerrassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen olen huomannut, että päiviin on hitusen pituutta kertynyt, tosin pilvipäivinä ei juuri huomaa. Minä koukutuin pilkkikalastukseen aika äskettäin, toissa talvena vasta.
   Lumivallit sen kun kasvaa.

   Poista
 8. Kauniit jäälyhdyt! Ihanaa talvitunnelmaa kuvissasi. Koskahan viimeksi olen juonut nokipannukahvit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis. Jotenkin vaan nuon mustasta pannusta kaadettu kahvi kuksaan on olevinaan niin maullaan.

   Poista
 9. Hyvän näköinen rivistö lyhtyjä. Sinussa on sitte sama vika, kun tuossa mun entisessä. Sille ei kans kelpaa miten vaan tehdyt lumityöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhdyt jäädytin jo jouluksi, muutama on särkynyt. On se vaan hyvä, etten ihan ainokainen joka noiden lumivallien suhteen on tarkka.

   Poista
 10. Nyt on sitten talvenselkä taitettu tai huomenna. Olen aina pitänyt, että helmikuussa ne pakkaset vasta tulee. Kevättä kohti kuitenkin mennään ja vauhti kiihtyy, kaikki tulee niin yllättäin.

  Siellähän on häärätty, jo tuollaisen touhun jälkeen sopiikin fiilistellä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä sanotaan talvenselästä, mutta luulen, että pakkaset saadaan vielä.
   Nää on näitä eläkeläisten touhuja, kun on aikaa semmoiseen, mikä kiinnostaa ja miellyttää.

   Poista
 11. Kuule, näitä sinun kirjoituksia on aina yhtä ilo lukea!
  Mikään ei voita luontoäidin "Sylissä" juotua kahvia ei sitten mikään. Itse lopetin kyllä kahvin juonnin ja vaihdoin vihreään teehen. Kahvia tullut "juopoteltua" jo kuusi vuotta.
  Itse en ikinä ole oikeen innostunut tästä pilkinnästä, mutta jokainen pitää eri asioista. Komean ahven saaliin sait!
  Ja mikä tunnelma hohkaa noista jäälyhdyistä.
  Hyvää tiistai iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos niin mukavasta kommentistasi. Olet luontoihminen, joka viihtyy ja nauttii luonnon helmassa liikkumisesta. Pilkkiminen villitsi minut vasta pari talvea sitten, se vain koukutti ja nyt olisin vaikka miten usein.
   Mukavia retkiä itsellesi niin ikään.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Eiks vaan olekin. Se on ahvenkeiton teko huomenna.

   Poista
 13. Ihanan tunnelmalliset jäälyhdyt! Kunpa se talvenselkä olisi täällä etelässäkin jo taittunut. Komea on kalasaaliinne.
  Hyvää puolitalvea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis. Eiköpä tuo talvi ala taittumaan sielläkin. Tosin minä uskon, että vielä tulee ainakin tänne toinen mokoma lunta ja ehkäpä pakkasetkin. Tavallisina talvina lumen syvyys on noin 80-100 senttiä.

   Poista
 14. Kyllä lumilinko on hyvä olemassa, meilläkin on sellanen...ja kun sairaseläkkeellä molemmat ollaan, niin eipä pystyttäisikään enää oikein lumitöitä lapiolla tehäkkään kunnolla, niin linko onkin hyvänä apuna.
  Sulla on siellä ollut taas hyvä kalansaalis.
  Jäälyhdyt ovat siellä niin todella kauniin näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumilinko on tehokas apuri, varsinkin, jos aikoo isohkoa pihaa putsata lumista.
   kiitos kehuista.

   Poista
 15. Voi miten kauniita kuvia näin tuolla alempana. Osaat tosiaan kuvata sekä kirjoittaa mieleenpainuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän sinua, ai, miten lämmittääkin mieltä.

   Poista
 16. Tässä Kuva-Sarjassa on kaikki.
  Mitäpä sitä muuta tarvitsee...!
  Kuvasi ovat katselemisen ansainneet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, on vähän monensorttista kuvaa. Kuvaavat minun päiviäni.
   Kiitos Eko kommentistasi.

   Poista
 17. Hienoa talvitunnelmointia kuvineen kaikkineen!!! Ja ah, miten hyvältä tuo nuotiokahvi maistuukaan!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arjesta on ihanaa repiä jotain irti ja ihailla maisemaansa nuotiolla.

   Poista
 18. Kiitos puolitalventoivotuksista! Kyllä olenkin jo ehtinyt odottaa, että kynttilänpäivään päästäisiin ja talven selkä katkeaisi. Mutta oikeassa olet, että vielä ne helmikuun pakkaset on koettava täällä etelässä. Mukavasti sujuu arki siellä Karsikonperällä. Tuollaisia elämyksiähän ne etelän turistitkin tulevat pohjoisempaa hakemaan. Teillä ne ovat kelkkamatkan päässä. Huomasin jo kuutamokuvastasi, että pöllipino on ilmestynyt pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karsikonperällä kyllä piisaa touhua.Ei käy päivät pitkäksi, vaikka olisi ilma minkälainen tahansa.
   Minä myös uskon, että pakkaset vielä tulee.

   Poista
 19. Pahaa pelkään että meillä vasta kylmät ilmat alkavat. Monta kertaa tammikuu on ollut aika leuto ja sitten helmikuu näyttää, mitä talvi tarkoittaa. Nyt sataa vettä :-o
  Ihana lyhtykuva ja ahvenet maistuisivat kyllä ja vaikka en juo kahvia, maistaisin mielelläni nokipannukahvia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on se luulo myös, että helmikuulla pakkaset paukkuu. Ennen meni jokunen hiihtisviikon 8 lappiloma mökissä oleiluksi, kun oli kireää pakkasta.
   siellä sataa vettä, lauhaa on täälläkin, kuitenkin muutama pakkasaste ja tuiskuttaa.

   Poista
 20. On teillä hyvä hevonen puitten kuljetukseen,ja iso pino on tullutkin.Kyllä täälläkin päin sanotaan että paavali puolitalvea.Toivottavasti kesä on sitten ajallaan.Ihania nuo sinun lumilyhdyt,meillä tuulee melkein aina ja kynttilöissä ei pysy tuli,harmi.Oikein hyvää talven jatkoa sinne pohjoisen porstuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milläpä muulla puut olisi kotikonnuille saatu? Juu, kunnon talvi ja sen päälle oikea suvi, silloin on maailman kirjat kohillaan.
   Kiitos ja sinulle hyvää talven kääntymistä myös kevään puolelle.

   Poista
 21. juu-u Heikkinä talvi puolessa ja karhu kääntää kylkeä.
  Kiitos, jotta sain olla ahvenennarrausretkellä mukana.
  Ihana jäälyhty rivi.
  Kauniita talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain ja tervetuloa toistekin reisuilleni.

   Poista
 22. Kiitos samoin sinulle. Ihania kuvia jälleen, tuo nuotiokahvi ja ahvenet, nam..Hieno lyhtyrivistö. Tänään täällä räntää sataa ja tuulee, rapea aste lämmintä. Mukavaa päivää sulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle.
   Säät vaihtelee kovasti. Kohta olisi taas aurinkoisten pakkaspäivien vuoro. Pistetään semmoiset tilaukseen.

   Poista
 23. Hieno ja paljon tapahtumia sisältävä kuvasarja. Noita raitapaitoja joskus joutuu hakemaan kun jäällä on paksu hanki. Parven löytymiseen voi joutua kairaamaan kymmeniä reikiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi, kyllä kalaa pitää pyytää, ei sitä oteta. Sen olen oppinut. Kuitenkin pyytämisen vaiva on mukavaa.

   Poista
 24. Pakko kysyä onnistuiko ahvensoppa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta maar ahvensoppa onnistui. Kiitis kysymästä.
   Vanhalla, hyväksi koetulla reseptillä siitä tulee joka kerta niin hyvää, ettei sanotuksi saa. Hyvistä aineksista tulee hyvä lopputulos.

   Poista
 25. Siellä on niin kaunista, jopa puupinotkin näyttävät taideteoksilta. Ja kalat olivat silmiini kuin maalaus. Se on jännä miten puhdas valkoinen metsämaisema "puhdistaa" kaiken muunkin kauniiksi.
  Mukavaa talvenjatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Nyt ovat puupinot kokonaan lumen peittämät, sillä lunta on tullut lisää paljon.
   Talvi on parhaimmillaan ja seuraava taas vuorossa aurinkopäivät.

   Poista
 26. Minäkin olen kuullut Heikin ja Paavon päivistä talven selän taittumisesta. Sinullapa on ollut lumitöitä kerrakseen. Ja niin hieno lyhtykuja. Ja ahven käynyt hanakasti koukkuun. Me ei olla vielä pilkitty, säät ovat olleet kovin ankeita kalastusta ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai tämä jonkinlainen talven keskikohta on, kun vanha kansa siitä paljon puhuu. Lauhaa on ollut ja jäälyhdyt rikkoontuvat helposti, kun nostelen niitä lumesta ja puhdistan. Lunta tulee päivittäin niin paljon.
   Kalasaaliit ei ole olleet vielä kummoisia, vähän kuitenkin.

   Poista
 27. Hienot kuvat mukavista touhuista! Tuo viimeinen kuva on tosi tunnelmallinen. :)

  VastaaPoista
 28. Teillä ollaan kovasti työn touhussa! Mukava katsella tällaisia kuvia.
  Täytyykin kaivaa Kustaa Vilkunan kirja esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkityö ja touhu on hyvää liikuntaa. Tosin en monesti ole enää ladulle jaksanutkaan.

   Poista
 29. Tästä huokuu sellainen kiireetön rauha, mutta kuitenkin tekemisen meininki. Pannukahvinuotion tuoksu tulee nenään asti!

  VastaaPoista
 30. Arkista tekemistä ja touhua tää eläminen pohjoisen porstuassa on.

  VastaaPoista