lauantai 25. tammikuuta 2014

Pieni, vikkelä ja valkoinen

Tänään ja huomenna on Birdlifen pihabongauspäivä. Ajattelin paneutua asiaan. Tiedän, etten kovin montaa lajia havaitse, vain tavallisemmat, mutta luulen, että yksilömäärien laskemissa on puuhaa, sillä lintuja pölähtää ruokintapaikoilla paljon kerralla.


Paitsi lintuja, saatan bongata pihassa tänään ja huomennakin pikkuisen, vikkelän ja valkoisen ruokailijan. Se on tullut muutaman kerran näkösälle syömään rasvaa, jota on ripustettu kuusen kylkeen. Harvoin sitä näkee, mutta nälkä tekee rohkeammaksi.
Kärppä tuo söpöläinen on. Talvisin valkoinen, vain hännänpäässä mustaa, mistä sen erottaa lumikosta.  
Jonkinlainen kauhun tasapaino lintujen ruokintapaikalla vallitsi kärpän aterioidessa. Oravat kaikkosivat nopeaan, vaikka niitä hetkeä aiemmin oli useita. Tiaisetkin varoivat menemästä lähelle kärppää, joka kenties on jo saalistanut muutaman oravan, sillä yhtäaikaa niitä ei ole ollut näkyvissä enää täyttä tusinaa, kuten myöhäissyksyllä.
Vielä pihabongaukseen palatakseni, toivoisinpa näkeväni jonkun pihapuun latvustossa sen monikymmenpäisen teeriparven, jonka näin eilen kauppareissulla. Upea näky. Koivussa oli aterioimassa ehkä kolmekymmentä, ehkä vielä enemmän teertä. Osa vaihtoi välillä paikkaa oksalta toiselle niin, että pakkaslumi pölähti. Varisevat lumikiteet säihkyivät somasti auringon helotellessa puun takaa. Auton tullessa lähemmäksi parvi katsoi paremmaksi pyrähtää lentoon, kaikki lähes yhtäaikaa. Hetkessä oli ilma sakeanaan lumisadetta ja sen hälvettyä teeret kauempana olevan koivun latvustoa koristamassa.


34 kommenttia:

 1. Toi on kyllä yks niitä kaikkein suloisemmista otuksista.

  VastaaPoista
 2. Very nice post. Magnifique photo !
  Have a lovely weekend.
  Cath-(Cath CH Photography)

  VastaaPoista
 3. Wow, upea bongaus!
  On sinulla ilo nähtäillä pihalla kaikenlaista elämää.
  Kyllä vaan, pitäs ulos tästä vääntyä itsekin, vai meniskö huomenna..
  Birdlifen bongaukset ovat aina minun mieleen, ja toivottavasti saa myös monia muita liikkeelle tunniksi ja ulos.
  Hyvää viikonloppua ♥

  VastaaPoista
 4. Näin ajatuksissani lintuparven lehahtavan lehtoon, kiteiden kimaltaessa kuin timantit.. antoisia hetkiä sinulle luonnossa

  VastaaPoista
 5. OHo, mikä birdie, vähän erilainen ;) Laita vain tännekin pihabongauksesi saalista. Meillä on joka päivä samat, sama miltä päivältä raportoisin ;)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista elämää pihallasi. Minäkin näin vielä silmissäni lumikiteiden kimmellyksen ilmassa teerien hypellessä oksilla, jännä miten kuvat ovat jääneet mieleen vaikka noistakin pöllähdysten näkemisistä on vuosikymmeniä kulunut.

  VastaaPoista
 7. Aikoinaan 1970-luvulla näin noita valkoisia 'lumikkoja' talomme lähellä. Kesällä ne olivat toisenvärisiä, varmaan kärppiä. Hännänpäätä en enää muista millainen se oli. Mutta hirveän vikkelä eläin, katsoi melkein kolmesta kiviraunion reiästä yhtäaikaa:))

  VastaaPoista
 8. Opinpa lumikon ja kärpän eron. Hieno bongaus.

  VastaaPoista
 9. Huikea tilaisuus sinulla kuvata tuo otus noin läheltä!

  VastaaPoista
 10. Hieno bongaus tämäkin. Kerran olen elävänä nähnyt, mutta kesäaikaan ja kyllä se oli vikkelä =DD
  Onnea bongaukseen ja laitetaanpa tosiaan niitä havaintoja blogiinkin.

  VastaaPoista
 11. Hieno tilanne, en ole koskaan kyseistä eläintä nähnyt! Ajatella että saalistaa oravia eihän tuo kovin paljon suurempikaan taida olla.
  Oikein odotan sitä teeriparvea, toivottavasti kohtaat!

  VastaaPoista
 12. Mahtavaa! Ikinä en myöskään ole onnistunut "häntä" bongaamaan....
  Onnea lintubongaukseen!

  VastaaPoista
 13. Kärppää olen nähnyt erittäin harvoin, itse asiassa en moneen vuoteen. Mielenkiintoinen vieras siis liikuskelee pihapiirissäsi.
  Menestyksekästä bongauspäivää ja kiitos muistutuksesta; täytyypä tarkkailla omankin lintulaudan vierailijoita.

  VastaaPoista
 14. Onpa somalla pikkupedolla kaunis talviturkki.

  VastaaPoista
 15. Kaunis pikku peto. Ruuan perässä uskaltautunut pihapiiriin. Teeriä on tosiaan näkynyt paljon. Koristelevat huurrekoivuja.

  VastaaPoista
 16. En ole nähnytkään ennen tätä pikku petoa :) Komea on turkki ja söpön näköinen. Kiva että sait kuvattua. Hyvää pakkaspäivää ja sunnuntaita suloista!

  VastaaPoista
 17. Hieno havainto ja upea kuva. Kahdesti olen kärpän nähnyt kesäasussa, mutta kuvan saaminen oli sula mahdottomuus noin nopsasta otuksesta. Sinä olet onnistunut hienosti.

  VastaaPoista
 18. In your perfect blog I can always see amazing pictures.
  I always show your great photos to my students.

  Warm greetings from me, my family and my students.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
 19. Söpö pieni peto. Näitä näkee varmasti tosi harvoin, hieno pongaus :)

  VastaaPoista
 20. Luulin kuvan persuteella lumikoksi eli opin tässä taas uutta. Hangella olen lumikon nähnyt yhden ainoan kerran. Sen täytyi olla lumikko, koska en nähnyt vilaustakaan mustaa...

  VastaaPoista
 21. Kärpällä on viimeisen päälle tyylikäs asu.

  VastaaPoista
 22. Onnittelut kärppäkuvasta. Noita ei todellakaan kovin usein näe, saatikka kuvaa saa. Itseasiassa, en ole koskaan nähnyt moista elukkaa. Taitaa olla melko vikkelä kaveri ja kylläpä se on kauniin puhtaan valkoinen. Jotain petomaisuutta on kyllä olemuksessa, eikös kärppä olekkin "pikkupeto".

  VastaaPoista
 23. Yhden kerran olen tavannut kesäasuisen kärpän tai lumikon mökillä rantapenkereellä myöhään illalla. Kyllä olin yllättynyt näkemästäni. Hännänpään väritys jäi rekisteröimättä. Vasta arvaan olla viisaampi. Hienoja bongauksia sinulla.  VastaaPoista
 24. Kiitos kommenteista kaikille kommentoijille. Thank you for comments.
  Minun pihabongaukseni saldo oli melko heikko. Lajeja näkyi tunnin aikana vain neljä, sini-hömö-ja talitiaiset, määriltään 3-6-4, sekä yksi uros punatulkku. Oli lauhempi päivä ja linnut jossain muualla, kuin pihassa. Oravia oli yhtaikaa aterioimassa yhdeksän, mutta kärppä pysyi piilossaan.
  Kävi sentää salaan syömässä sille tarjolle laittamiani pilkkiahvenia.

  VastaaPoista
 25. Oi että mikä tähtäys. Onnea upeasta kuvasta!
  Kerran olen kärpän nänhyt kesä-asussa ja silloinkin tapahtui kaikki niin nopeasti. Tuskin ehti silmä seurata niin on nimensä mukainen.

  VastaaPoista
 26. Kärppä on minulle outo eläin, hyvän kuvan olet onnistunut ottamaan, kuvaatko ikkunastasi pihamaan tapahtumia? Tänä talvena toin lintulaudan lähelle ikkunaa, muutaman kuvan olen näin onnistunut
  ottamaan mutta ikkuna tahtoo heikentää kuvan laatua!

  VastaaPoista
 27. Luonto- elokuvien keskellä asut! Moni ei meistä koskaan näe tätäkään luonnossa. Pihapongaus vaikutti hyvältä idealta, sain kutsunkin, mutta eihän se auta kuvamaan suomalaista pihaa. Enkä koskaan saa lintujakaan kiinni kameralla :) Pitäisi kai mennä pihalle, lol. P.S. Jos raaskit, laitatko minule sähköpostiin osoitteesi, laitan jotain kommenttiisi koskevaa :) Pidän salaisuutena.

  VastaaPoista
 28. Kiitos Kuvittelijalle, Tapsulle ja kaari3lle. Kärppää ei näe usein pihassa, tuo kuva on ikkunan takaa otettu. Varovaisesti sai silloinkin liikehtiä, ettei kärpän ateriointi olisi häiriintynyt. Turkki on niin vitivalkoinen, että tarkentamisessa oli ongelmia.
  Vielä kaari3lle tiedoksi. Toki osoitteeni voin sinulle lähettää, vaan minä en löydä sinun s-postiosoitettasi, että voisin pistää toimeksi. Lähesty sinä minua ensin aimarii@jippii.fi

  VastaaPoista
 29. Talvella ja sen viettäjillä on monet kasvot.

  VastaaPoista
 30. Sinulla oli tuhannen taalan paikka että sait kärpän kuvattua, onnittelen onnistumisesta.

  VastaaPoista
 31. Hieno bongaus! Kaunis otus on tämä pikkupeto ja uskon että oravat häipyvät aika pian. Lumikko on vähän pienempi ja jotenkin laihempi, uros aika pitkulainen, meillä oli joskus niitä, kun perkkailimme hirvenlihaa niin tulivat kädestä ottamaan ja pannuhuoneessa asusteli yksi.

  VastaaPoista
 32. Oletpa saanut hienon kuvan näpättyä vikkelästä vilistäjästä!

  VastaaPoista