perjantai 17. tammikuuta 2014

Pakkanen paukkuu, kuu kumottaa

Pakkanen paukahtelee hirsimökissä niin, että väliin säikähtää. Ylle pitää pukea vaatetta tuplasti, ennen kuin tarkenee nenäänsä ulos pistää. Kengän alla narisee somasti ja viima tuntuu silmänurkissa saaden silmät kiusallisesti vuotamaan. Mukavaa on silti piipahtaa välillä ulkoilmaa haistelemassa
Tämä on sydäntalvea, mutta kohta karhu jo kääntää kylkeään. Siis ne karhut kääntyvät, jotka eivät ole häiriintyneet liian leudosta ja kosteasta talvesta. Niillä on mennyt unirytmi sekaisin, kuten minulla joskus täydenkuun aikaan.


Useampana päivänä pakkasta on ollut kireimmillään -31, tänäänkin. Kylmää on, mutta tavattoman kaunista samalla. Huurteiset, vähäisessä tykyssä olevat puut sädehtivät vitivalkoisina kirkkaassa auringonpaisteessa. Aamu- ja iltataivaalla on värejä.

Upeita, houkuttelevia latujakin on paljon, mutta hiihtäjiä ei. Ei ole intoa minullakaan näillä pakkasilla hiihtämään. Odottelen vajaan parinkymmenen asteen lämpenemistä, sitten sukset suihkimaan. Mieli tekee kovasti myös pilkille kalaonnea kokeilemaan. Ahvenkeitolle olisi tilaus.
Toisaalta, nyt on passelia kuluttaa enemmän aikaa tietokoneella.

Muutaman illan olen tuijotellut kuuta ja sen lähettyvillä olevaa kirkasta tähteä. Olen yrittänyt kuvata myös niitä molempia. Tähti on Jupiter, mutta ei minun kalustollani siitä kelvollista kuvaa saa, ei Jupiterista, eikä sen neljästä kuusta sen vertaa. Täysikuu tuli sen sijaan kuvattua liki sata kertaa. Se on alastomana mollottanut, pilviverhosta ei ole ollut tietoakaan, mutta osaa kiehtoa mieltä. Olen runoillutkin joskus, miten se kiusasi varastaen yöuneni.


Kuun kelmeä valo osuu kasvoille.
Terävät varjot muodostavat
lattialle kuvioita ja pelottavat.
Kuu varasti unen,
eikä anna sitä takaisin.
Se työntyy ajatuksiin
ja valvottaa aamuun.
Sen hyytävä valo saa ihon kananlihalle.
Palelen.
Palelen enemmän.
Peittelen itseäni tiukemmin
ja käännän kylkeä.
Kuu paistaa selkääni
ja nauraa minulle.


Pitäkää itsenne lämpiminä, ettei romuskat iske. Tämä talitinttikin on pörhistänyt höyhenensä mahdollisemman lämmittäviksi. Ruokaa on linnuille ja oraville laitettu tarjolle ja paljon on vierailijoita. Myös kärppä vierailee pihassa, saattaa asua piharakennuksen alla. Kerran olen sen nähnyt, mutta viime aikoina vain jälkiä.

35 kommenttia:

 1. Niinpä ovat kylmän kohmettamia puut, ei heilu oksat ei. Tuo pakkasen pysähtyneisyys on jotenkin hieno. Siinä on ihan oma väreilynsä.

  Täälläkin paukkuu pakkanen, vaikka ei sitä voi pohjoisen lukemiin verrata. Merituuli tuntuu kasvoissa. Meri ei ole jäässä vielä. Se hiipii hyhmeissään, niin kuin haluaisi luovuttaa valtaansa kankealle peitteelle, kannelle joka sulkee sen suun, vaientaa laulun.

  Kaunis kuutamon kuva. Olen useampana iltana haaveillut omasta kuutamokuvastani, mutta kamerassa ei riitä potku. Kuuta katselee mielellään. Minä pidän kelmeästä valostaan, joka ei vaadi liikoja.

  VastaaPoista
 2. Voi mikä jääkausi siellä onkaan, mutta niin kaunista. Ja tuo naurava ja yöunet varastava kuu, kylläpä tykkäsin.

  VastaaPoista
 3. Runosi on todella osuva! Noinhan se kuutamo meitä valvottaa, palelluttaa ja vielä nauraa päälle. Lämpöä sinulle.

  VastaaPoista
 4. Kuukin näyttää siellä paljon kylmemmältä kuin täällä :) Tutkijat eivät vieläkään ole päässeet yksimielisyyteen kuun vaikutuksesta uneen, vaikka jotkut tutkimukset niin ovat osoittaneetkin. He eivät kai itse kärsi niistä ongelmista.
  Minäkin olen yrittänyt kuvata täkäläistä tähtitaivasta, kuuta ja Jupiteria, mutta ei ole homma onnistunut ollenkaan.

  VastaaPoista
 5. Komea talvikuva tuo eka ja hienot oli nuo muutkin. On teillä kovat pakkaset siellä pohjoisessa.

  VastaaPoista
 6. Osuvasti runoiltu yöunivarkaasta. Pakkasella lehtipuitten paksu kuurakerros on niin kaunis. Ihanaa talvea kuvissasi.

  VastaaPoista
 7. Upeat kuvat ja runo ♥
  Nyt pitäs nenä pistää pakkaseen aamupäivällä kun viikolla ei kerkee, eihän siinä...
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 8. Wunderschön, auch wenn mir das Vögelchen den Rücken zukehrt ... ;-)

  Liebe Grüße
  Waldameise

  VastaaPoista
 9. Erittäin kauniita kuvia ja osuvasti kerrottu runo, noin minäkin ajattelin valvoessani kuun kirkkaudessa vaikken osannutkaan sanoiksi kertoa. Kyllä ennätät ladulle vielä kunhan hieman lauhtuu sopivaksi.

  VastaaPoista
 10. Totta. Kuu varastaa uneni täälläkin ja on salaperäinen ja kiehtova. Täällä on paljon vähemmän pakkasta enkä minäkään arvaa pistää nenääni ulos.

  Huikea postaus jälleen !

  VastaaPoista
 11. Talvessa on taikaa, upeat kuvat joista aistii pakkasen ja kuun voiman.

  VastaaPoista
 12. Voisiko arkinen talitintti olla kauniimpi. Taas todistit että arjessa on kaikki kauneus. Ja täyskuu - sitä ei väsy tuijottamaan. Upean iso noustessaan ja ylväs korkealla taivaan laella.

  VastaaPoista
 13. Huh on teidän selkosilla kylmää palen pelkästä ajatuksesta, mutta kauniiksi pakkasherra taikoo ympäristön.

  VastaaPoista
 14. Komeat ovat pakkaslukemat teillä, täälä on noin puolet tuosta! Ja komeat ovat myös kuvat!
  Ymmärrän että kuu varastaa välillä unen ja vielä jos ne kulkevat kahvin kanssa samaa matkaa!
  Hyvä kun kerroi että tähti on Jupiter luulin Venukseksi kun en asiaa tarkastanut.
  Koetetaan tareta!

  VastaaPoista
 15. Ah, miten hieno kuukuva. On siellä teillä päin aikamoiset pakkaslukemat. Täällä on vain puolet tuosta, mutta osittain avoin meri tekee kosteudellaan sään hyytäväksi.

  VastaaPoista
 16. Upeita kuvia ja hieno runo. Näkyyhän kuukuvassasi Jupiterkin hienosti. Tuppaa se Kuu-ukko valvottamaan, mutta eihän sitä noin hienossa kuutamomaisemassa nukkua malttaisikaan. Minäkin täällä toisinaan katselen ikkunasta sitä, kun se taivaalla nauraa ja nauran takaisin! Meillä on lunta vain ohut kerros, ei peitä pellon sänkiä vielä. Hiihtämään ei pääsisi, vaikka pakkasen puolesta tarkenisi.

  VastaaPoista
 17. Muistatko kansakoulun lukukirjasta arvoituksen, jossa sanottiin "ei lähde nuollen, eikä vuollen, eikä luudalla lakaisten"? No kuun valohan se on.

  Meillä on ollut viikon verran pakkasta reilu kymmenen astetta, mutta voi kamala, kun teillä siellä on kolme kertaa kylmempää. Kylmyyden olet vanginnut kuviinkin.

  VastaaPoista
 18. Kyllä olet saanut kuu ukon kiinni kamerasi linssiin minä poloinen en edes tarkene yrittää.Kaunista kuutamolla on ja lumeen pirtyy ihania kuvioita,niitä tällä katselen. Meillä on pakkasta 15-20 asteen välillä ja kylmälle tuntuu kun lunta on vain pari senttiä.Mukavaa talven jatkoa sinne pohjoisen porteille.

  VastaaPoista
 19. Onpa sinulla ollut tunnelmalliset hetket hirsimökissä. Toivonpa minäkin, ettei nyt ihan näin kylmää olisi, ajattelen tietenkin niitä minun kasveja. Ei edes kunnon lumipeitettä ole niillä. Kuu on tosiaan mölöttänyt täysillä ja Jupiterkin näkyy. Minä aina kuutamossa mietin, että kaikki entisaikojen ihmiset ja esiäidit ovat sitä samaa ja samanlaista kuuta katsoneet. Myös minun jälkeeni tulevat.

  VastaaPoista
 20. Kauniita talvisia kuvia,kumpa täälläkin olisi lunta,vaan pakkanen paukkaa -23 ol eilenkin,silti läksin reippailee sauvakävelylle,kattelee luontoa samalla!
  Muksaa Sunnuntaita :)

  VastaaPoista
 21. Kaunista - kuvat sekä runosi!! Tämä on sitten juuri sitä sydäntalvea ja ihanaa, kun vihdoin aurinkokin suo valoaan!!

  VastaaPoista
 22. Komea kuukuva. Kuuta on saanut nyt ihailla täälläkin, välillä isona keltaisena mollukkana alhaalla ja välillä viileän vaaleana kaukana taivaalla.

  VastaaPoista
 23. Kauniita ja todella laadukkaita kuvia (myös aiemmin julkaistut) ... sinä osaat ... hienoa. Ihana runo. Meillä on nyt -21˚C Pohjois-Karjalassa, ihan sopiva talvikeli.
  Aina blogiisi tullessa ihailen hetken bannerikuvaasi. Siinä on niin ihanat pehmeät värit, kauniit porot, kaunis tausta ja ihana tunnelma. Jotenkin siinä vain kaikki on niin kaunista. :)

  VastaaPoista
 24. Taas on tullut niin monta kivaa kommenttia, kehujakin. Kiitän teitä jokaista.
  Pakkaskeli jatkuu täällä, samoin minulla ruokintapaikan linnuista kuvausharjoitukset. Päiväänkin on tullut mukavasti pituutta lisää ja saattaa olla, että jo tulevalla viikolla voisi tareta kököttää avannon reunalla pilkkivapa kourassa.
  Hyvää talviviikkoa teille.

  VastaaPoista
 25. Upeat kuvat, kiitos Aimarii♥♥♥

  VastaaPoista
 26. ...kuukin on meillä kuumempi, oi hiohei...kuu ja Jupietr ovat kaunis pari kirkkaalla illalla, mutta pilven varjoon voisivat yöksi piilotua. Uniruno on mainio. Tinttipallo on pukeutunut turkkiin :)Paratiisissa asut!

  VastaaPoista
 27. aimarii, sinulle on tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
 28. Peikkoa palelee jo kuvasta, sen nenä varmaan tipahtaisi jos se yrittäisi haistaa ulkoilmaa :)

  VastaaPoista
 29. Ihania kuvia paukkupakkasesta.
  Hieno kuu runo.
  Korkeapaine onneksi jumittaa meille aurinkopäiviä, mutta tuollainen - 30 astetta saa pitämään pirttipäiviä.
  Aurinkopäiviä!

  VastaaPoista
 30. Minä kiitän taas kommenteista ja siirryn kurkistamaan Valkoisen Kirahvin blogiin, minkälaisen yllärin hän minulle haluaa antaa.
  Pakkaset jatkuu, tosin tänään enää vain -28.8 kireimmillään.

  VastaaPoista
 31. Kaunis mutta kylmä talvi kiehtoo. Hienot kuvat olet taas ottanut. Kuu on komea ja Jupiterkin näkyy pilkahtavan

  VastaaPoista
 32. Hienoja kuvia ja kivaa talvista tarinaa Aimarii:) Kiitokset siitä. Pakkaset ovat ehkä vähän lauhtumassa, tosin ei täällä ole 25 enempää kai ollutkaan? Nyt on semmoinen 15 astetta, mutta vinkka tekee paljon. Tuon kuukuvan olisin tarvinnut, katselin omia mutta olivat niin mitättömiä etten hyväksynyt. Harmi, se olisi juttuuni ollut kuin piste iin päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nuo porotkin tervehtivät bannerissasi niin sympaattisesti lukijaa:)

   Poista