maanantai 12. maaliskuuta 2018

Tykkypuiden talvi


Talvi ei kauniimpi olla voi, mitä se on ollut viime viikot.
Se on tarjoillut talvisia "herkkujaan" runsain mitoin. Heleitä aurinkoisia päiviä, loistavia, vitivalkoisia hankia, rapsakoita pakkasöitä ja -aamupäiviä.
Myös upeita värejä taivaalla auringon noustessa ja laskiessa. Lisänä ihmeellisen kirkas tähtitaivas, hohtava Linnunrata, mystinen täysikuun aika, sekä muutaman kerran revontulia.

Talvi on juhlava  puhtaan valkoisessa asussaan.
Se häikäisee ja vangitsee paitsi silmät, myös mielen.
Seisoessani vaaralla tykkypuiden alla ajattelen itseni kutsuvieraaksi luonnon talvigaalaan, valtavan isoon saliin, jossa kattona sinitaivas ja kristallikruunujen sijaan hangella hohtavat ja tuikkivat miljardit lumikiteet.
Hurmos on valmis, enkä malta hetkeen edes liikahtaa. Sulaudun hiljaisuuteen ja juurrun lisää maisemaani.


Pientä vaivannäköä vaatii umpihangessa vaaranrinteen kiipeäminen, mutta näkymät palkitsevat. Alastulo on helpompaa, tosin joskus sekään ei suju kuin tanssi. Ei passaa lumikenkien kanssa kovin pyörähdellä, tai kupsahtaa kumoon. Saattaa saada uuden hien pintaan, kun joutuu räpiköimään pehmoisessa hangessa pystyyn.

Minulla on retkikohteita, mihin kulloinkin suunnata.
Usein valinta välähtää mieleen aamukahvia hörppiessä. Kärryvaaran houkutus toimii takuuvarmasti. Se onnistuu yhä saamaan minut rinteilleen. Riittää, kun hetkeksi unohdun tuijottamaan sen tykyistä valkoista huippua, seuraavaksi jo pakkaan reppuani.
Pitkä matka Kärryn huipulle on pihasta, enkä ole onnistunut sinne talvisaikaan vielä kipuamaan.  Ehkä seuraavan kerran yritän, mikäli tulee loistava hankikanto. Vuosi sitten olin melko ylhäällä, mutta mielikuvitus herätti"kaikki karhut". Alkoi tuntua, että kansallispuiston alueella jokainen suuren puun oksiltaan pudottama tykkykasa on karhun talvipesä!


Ilta-aurinko värittää tykkymaailmaa monin sävyin. Välilllä maisema saa kylpeä hempeässä lilan sävyssä, toisinaan lumi punertaa. Tykkypuut muuttuvat satuhahmoiksi vilkkaan mielikuvituksen antaessa lisäpotkua.
Tämän talven tykyt ovat olleet ihmeen pitkäikäisiä.
Ei ole tuuli eikä lauha sää niitä toistaiseksi pudottanut. Jo tammikuun puolivälin aikaan kuvasin ensimmäiset tykkykuvat. Arvattavasti kuitenkin piakkoin puut rupeavat varistamaan lumet harteiltaan. Sen sateen alkaessa siirryn oikeille laduille turvallisuus syistä.
                                       
                                 
Toki olen nytkin hiihtänyt, mutta vähän. Ehjä hanki ja oman tien tarpominen tuntuvat sopivan minulle paremmin.
Sain vasta testata karvapohjasuksia ja hyväksi havaitsin. Pakko ne on pistää toivelistalle.  Syötteen alueen ladut ovat niin huippua, että ilokseen niillä hiihtelee.
Kuinka ollakaan, ladulla luen ajatuksissani joskus runoja. On hupaisaa miettiä mieleen juolahtaneelle runonpätkälle jatkoa. Aina se ei muistu ja silloin täytyy kotiin päästyä googlettaa.
"Sauvalla suksien vauhtia lisään,

hyökkään myrskynä kuusikon sisään.
Vapaa ja selvä on sukseni tie:
minne on toivoni, sinne se vie."Tuttu runo varmasti monelle kansakoulun ajoilta. Siellä se on jossain laulukirjassa.

38 kommenttia:

 1. "Siellähän pohjoinen raikkaana tulee, siellä vaarojen kaikuja kuulee"
  Tämä on ollut kaunis talvi. Sitä tuntee suurta kiitollisuutta kun saa tarpoa tykkypuiden keskellä talvisessa ihmemaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä tunnistit runon. Hieno runo ja kuvaa hyvin talvisessa metsässä hiihtäjän tuntoja.
   On upea talvi. Nähtäväksi tulee, miten jatkuu. Kiitollisuus on todella tunne, joka nousee mieleen noita tykkyisiä puita katsellessa.

   Poista
 2. Voi ystävä hyvä, ihan huokailuttaa..! Haikeutta! Juuri nyt keli on plussalla ja märkää lunta tulee vaakatasossa. On sentään ollut upea pakkasjakso, "oikea" talvi, mutta ei mitään noihin sinun maisemiisi verrattuna. On ne kyllä niin komiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, niinpä on huokailuttanut minuakin seistessäni ihastusta tuntien näitä omia maisemiani kohtaan.
   Lauhempaa on ollut täällä myös pari päivää, pakkasella pysynyt ja lumitöitäkin tänään reippaanlaisesti.

   Poista
 3. Niin kuin postikortissa asuisit!

  Hurja tuollainen mielikuvitus, kun karhunpesiä näkee joka puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiäkkö? Minusta tuntuu joskus ihan samalta näissä maisemissa liikkuessani.
   Karhuthan heräilee keväällä ja ihan varmasti niitä näillä seuduillakin on, joten onkos ihme, jos mun mielikuvitus lähtee harhailemaan?

   Poista
 4. Satumaalta kyllä näyttää!
  Onneksi täällä etelämmässäkin on talven rapsakkuudesta saanut hieman maistiaisia.
  Runot minullekin tulevat metsässä liikkuessani usein mieleen. Hyvin huonosti muistan muutakuin pätkiä, mutta jotkut kesään sopivat olen varta vasten opetellut ulkoa. Esim Aaro Hellaakosken Kesäyö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itse ajattelen samoin. Karu, kaunis satumaa, ainakin näin upean talven aikaan. Hienoa, että koko maa on saanut nauttia kauniista talvesta.
   Minä tosiaan runoilen usein nimenomaan yksin metsässä liikkuessani. Ja juurikin vanhat runot, joissa on riimi tulevat mieleen. Joskus rustaan itekkin, vaan ehdin unohtaa, kun kirjoittaa.

   Poista
 5. Huikaisevan kaunista on, kuin sadussa!

  VastaaPoista
 6. Voi kiesus,miten on kaunista!
  Lohduttavaa kuulla,että sinullakin,luontoon sulautuneella on näitä hetkiä kun karhut käyvät mielessä.Olen nimittäin monasti ajatellut,kuinka uskaltaudut yksiksesi siellä liikkua erämailla.Kun minä en rakastamaani metsään oikein mielelläni kovin syvälle täällä etelässäkään tohdi mennä yksikseni.Mielikuvitus peijakas tekee tepposiaan, vaikka tiedänkin karhun väistävän.Upea runo,minulle ennestään tuntematon.Hienosti kuvattu tuo 'hyökkään myrskynä kuusikon sisään'Mukavia päiviä sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä silmänruokaa on piisannut. Nautittavaa se on.
   En minä ihan pelätä osaa karhun mahdollista kohtaamista, eikä reissuni sen vuoski jää tekemättä. Mutta syvällä erämaassa yksin liikkuessani olen kyllä valppaampi.
   Runo on Vilppu Kaukosen Hiihtäjä- runosta pätkä.

   Poista
  2. Että näinkin kauniilta voi talvi näyttää...Hienot kuvat!

   Poista
  3. Tänä vuonna on ollut kaunis atlvi ja myös niin kuvauksellinen.

   Poista
 7. Voi että lumoudun sanattomaksi näiden kuvien äärellä. Pohjoinen Suomi on uskomattoman kaunis, puhdas, lähes koskematon. Kiitos Sinulle näistä kuvaretkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Pohjoisemmassa on vielä taajamien ulkopuolella juuri paljon koskematonta seutua ja ne just kiehtovat.

   Poista
 8. Kiitos mahtavista kuvista!!Heinolassa ei puiden kauneutta ole pahemmin ollut koko talvena, jos joku päivä oli kauniit lumiset oksat niin jopas ne heti seuraavana päivänä olivat paljaat.Saattaapi noista lumikuormista olla oksille haittaakin, sen sitten kevät näyttää.
  Parasta aikaa vettä sataa, alkoi nyt illalla...siitä kun jäätyy niin tulee "kivat" kelit:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä maa näyttää niin reilaiset kasvot eri puolella. Eivät toki kaikki tykkää näilläkään seuduin lumipaljoudesta, mutta luonnon jutuille ei voida mitään.
   Parin päivän aikana on taas saatu reippaasti lisää lunta. Pakkasella pysytty, mutta vavakka tuuli pudottelee tykkyjä.
   Pienemmille puille raskas lumi saattaa helposti katkaista latvan, mutta usein nämä kansallispuiston vanhat ja suuret puut kestävät lumimassat.

   Poista
 9. Uljas näky nuo tykkylumipuut! Niitä onkin näytetty usein sääkuvina. Meillä täällä etelässä ei tuommoisia nää, harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä ja paljon niitä kuvataan. Olen myös huomannut sääkuvina telkassa. Itsekkin kerran lähetin.

   Poista
 10. Voi ihmettä miten on kaunnista! Muistan ikäni kun ansikerran näin tuon tykkylumen paikanpäällä. Olin ihan ihmeestä sekaisin. Mutta nuo kuvat, ne on kyllä niin ihania.
  Oikein hyvää kevään tuloa sinne tykkymaailmaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yhä ihastuksesta ällikällä noiden tykkyjen maastossa. Tuntuu, että kaikki pitäisi kuvata.
   Kiitos ja mukavaa kevään odottelua myös sinulle itsellesi.

   Poista
 11. Majesteetillista kauneutta on tykkypuissasi.

  Kun oikein pinnistelin, niin kyllä muistan kansakoulussa opetelleeni laulamaan Hiihtäjä-laulua. Alla olevan linkin takaa löytyy ylimpänä. Kyllähän sitä opeteltiin kaikki maakuntalaulutkin.

  https://www.vahvike.fi/fi/musiikki/laulu/1408/laulunsanat

  VastaaPoista
 12. Todella kaunista. En varmaan uskaltaisi yksin siellä liikkua karhuja miettien. Mutta huikaisee.😊

  VastaaPoista
 13. Se oli niin koskettavan kauniisti sanottu... kutsuvieraana luonnon talvigaalassa valtavan isossa salissa...!
  Tiedän tunteen, kun rupeaa tuntumaan, että missä tahansa voisi karhu uinailla. Se vähän kyllä hillitsee kulkemisia. Mutta mitkä ihmeessä on karvapohjasukset? En ole koskaan ennen kuullut sellaisista.

  VastaaPoista
 14. Vau! Häikäisevän hienoja kuvia ♥
  Ai että kun pääsisi tuonne tykkylumipuiden keskelle kenkäilemään tai hiihtelemään.
  Ihan kateeksi käy kun täällä etelässä sataa tihuuttaa vettä ja loskassa mennä rämmitään. Nautihan sinä siellä pohjoisessa hiihto- ja kenkäilyretkistä, myö täällä "luistellaan" kun huomenna pakastuu ;)

  VastaaPoista
 15. Ei ole tämä etelän talvi vähine lumineen mitään noiden sun kuvaamien rinnalla. Jospa joskus pääsisin minäkin kokemaan pohjoisen kauneutta.

  VastaaPoista
 16. Siellä pohjoisessa lumikin on puhtaampaa ja kauniimpaa jostain syystä!
  Meilläkin on nyt lunta tullut tänä talvena tosi paljon, paljon enemmän, kuin pitkästä aikaa...nyt pääsisi jopa hiihtelemäänkin.
  Ja arvaa vaan harmittaako, kun laitettiin kaikki sukset kaatikselle, kun tänne muutettiin, nyt olisin niitä tarvinnut tänä talvena!
  Vaikka luultavastikkin selkäni ei olisi siittä tykännyt, koska nyt olen pikkasen pitempiä lenkkejä tehnyt, niin nyt selkä on taas TOSI kipeänä!
  Mutta nauti sinä siellä nyt talven kauneudesta ja hiihtämisestä, kun vielä voit!
  Mutta älä herätä niitä karhuja, ne on äkäisiä näin keväällä!

  VastaaPoista
 17. Kiehtovan kauniita pakkasen luomia patsaita ovat nuo tykkypuut. Korkealle olet kiivennyt kuvaamaan noita upeita erämaa-maisemia.

  VastaaPoista
 18. Kyllä on oikea satumaailma tämä valtakuntasi ❤️ Ihanat talvikuvat ja houkuttelevat ladut. Kehtaako edes myöntää, että omat hiihtmet on vielä vanhassa navetan suulassa ihmettelemässä talven menoa. Tuo laulu on Vippu Kaukosen kynästä ja sen sävelsi Mikael Nyberg, sitä kumpi oli ensin sanat vai sävel, en tiedä.

  VastaaPoista
 19. What an amazing post Aimarii!!
  I read and understood the best I could and felt like I was right there! Those photos and your world,Gorgeous!! I see now why you love winter so much- truly breathtaking!

  I did receive your last email and am working on something for you. I will email you when it posts in the mail. Sending you big hugs my friend! Jackie

  VastaaPoista
 20. Mahtavia patsaita/monumentteja luonnon taideteoksessa, aivan ihania kuvia ja tunnistan tunteita kauneuden keskellä ollessa. Mielikuvitus on mahtava sisäisten matkojen maalaaja ja olentojen keksijä..oikein hyvää jatkoa kevättä kohden mennessämme

  VastaaPoista
 21. Hurjan kaunista. Hyvä että näitä saa ihailla edes sinun blogissa, sillä etelässä (ainakaan omalla paikkakunnalla) en tällaista näe.

  VastaaPoista
 22. If the Snow could talk, It could say that I have a friend there. His name is Aimarii and he can write the most beautiful poem. Because he can feel more than a simple man like me.

  Warmest greetings my real friend.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
 23. Upeita kuvia koskemattomasta luonnosta.
  Siellä on ihana kuljeksia luonnossa keväisillä hangilla.

  Täällä oli hanki keli muuan päivä sitten.
  Pienen matkan kävelin hangella täällä kaupungin lähiluonto kaistaleella.

  VastaaPoista