perjantai 4. toukokuuta 2018

Toukokuun hyväilyä odotellessa

......tunne sisältäni kantautuu, mua hyväilee toukokuu....laulaa artisti,
Mutta Karsikoperällä sataa räntää.
Satanut aamusta lähtien ja taivaankannen peittää kauttaaltaan harmaus. Tuuli puhaltelee ajoittain navakasti ja lintulautojen alla piipahti aamuaterialla monikymmenpäinen järripeippojen parvi.
Istun ja ihmettelen, mistä löytyisi startti päivälle.


Hangille ei ole menemistä, sinne uppoaa liian syvälle, sillä maastossa on puolisen metriä lunta. Vitkutellen saan päivän käynnistymään, mutta aurinkoa se kaipaisi.
Huhtikuun hurmos on haihtunut ja ikävöin sitä.  Anteeksi marina - asteen parin lämmössä ja räntäsateessa ei kevään hentoa heräilyä huomaa. Kevät ei inspiroi, vaikka tiedän - uusi lumi on vanhan surma.Tutun koivunoksamaljakossa-testin mukaan meidän pihakoivu saa hiirenkorvat kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Silloin on luultavasti myös lumi poissa ja minulla retkikamppeet repussa tai rinkassa ja ajatuksissa polun pää. On kovasti ikävä nuotitulille hörppimään kuksasta nokipannukahvia, kuuntelemaan erämaan ääniä ja haistelemaan sen kesän lämpöön herääviä tuoksuja. Siltä varalta, jos kuitenkin tulisi vielä kantohanki, niin sukset ovat vajan seinustalla.

Pari päivää sitten oli otollinen aika pitkään mielessä muhineen idean toteuttamiselle.
Koskaan aiemmin en ole juonut koivun mahlaa. Tosin lapsuuskodin portinpielikoivusta tiedän otetun mahlaa, sillä koivun rungon arvet siitä kertoivat.
Teollista mahlaa olen maistanut, mutta siihen oli lisätty yhtä ja toista. Aito, neitseellinen mahlanmaku saattaa olla jotain muuta.


Tutustuin Googlen avulla mahlan juoksutukseen.
On helppoa valita sopiva koivu, ei isompaa vaivaa kahlata sen tykö tarvittavien tavaroiden kanssa.
Poraan seuraavaksi reiän hieman yläviistoon koivun kylkeen, melko alhaalle, ei liian syvälle, ettei koivun ydin vahingoitu.
Vielä sopivan kokoinen putki porattuun reikään ja keräysastia alle.
Hetken odotus ja pullo alkaa täyttyä. Kirkasta tulee ja maistelen heti.

Muistan olla huomaavainen ja kiittää lahjan antajaa, koivua. Alkajaisiksi pyydän anteeksi tekoani, silitän koivua ja halaan sen kylkeä. Toivon, ettei kovin pistäisi pahakseen.

Ahneeksi en rupea ja tarvittaessa tukin koivun reiän puutapilla.
Kiinnostaa myös kokeilla, miten myöhään kevään edetessä mahlaa tulee, vieläkö kenties koivun ollessa hiirenkorvalla ja onko maku miten muuttunut.

Spesiaalipäivän huipentumana postilaatikossa on minulle pitkän matkan kulkenut pikkupaketti. Jännittää istahtaa purkamaan sitä ja päästä näkemään, mitä on sisältö
Ihastun ikihyviksi. Selailen ja nautin näkemästäni, jossa kaikki on niin taidokkaasti tehtyä.  Iso kiitos Jackie P Neal, olen ihan otettu.

P.s Porot ovat ilmestyneet maisemaan.


39 kommenttia:

 1. Täälläkin satoi lunta, hetken. Vettä on ripotellut pitkin päivää ja ikävän harmaata, mutta... Huomenna pitäisi paistaa aurinko ja lämpöaalto vallata rannikon. Jospa meren jäät sulaa ja pääsee kuvaileen muuttolintusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskotaan kovasti, että kesää nämä päivät tekevät, vaikkeivat juuri nyt ilahduta.
   Muuttolintuja on tänne meillekin tullut, vaan nyt niillä ikävät olot.

   Poista
 2. Vähän olemme teitä edellä kesän tuloa, ruoho vihertää jo täällä.

  Mahla on hyvää ja terveellistä, tänä keväänä jäi ottamatta.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä mallilla sinun kevääsi alkaa olla, kun viherrystä jo näkyy. Joko tosiaan siellä mahla-aika on ohi? Minä olen ihan vihreä tässä mahlajutussa, koekeilin uteliaisuuttani.
   Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 3. Toivottavasti saamasi paketti pienentää sään aiheuttamaa harmistusta. Tuollaiset kinokset eivät enää inspiroi, kun toukokuu on jo menossa.

  Arvaapa, mitä kuulin tänä aamuna puolen kuuden aikaan. No käki kukkui. Kolmekymmentä yksi kertaa helskytti aamun koleudessa.

  Nurmikko on alkanut vihertää alkuviikosta. Eilen näin kauppareissulla ensimmäisen voikukan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lievensi todella. Oli kerrassaan jännää purkaa ja ihastella Jackien taidokasta pikku aarrealbumia. Meinaan laittaa sen lehdille joitain itselleni tärkeitä runosäkeitä muistojen kätköistä ja sen semmoista muuta.
   Jopas jotain - käki tullut iloksesi! toivottavasti ei ihan vielä tänne. Ei kuulema hyvää tiedä, jos käki kukkuu hankeen!
   Kivaa kesän seurantaa sinulle.

   Poista
 4. Kiva kuulla kuulumisia vaikka hankea vielä siellä pukkaakin, se kevät tulee sitten taas yhtäkkiä. Joskus mietin että tänne meille se tulee pian ja sitten pian jo ohikin, no nyt on täysi kevät jo voi sanoa kohta kesää kun koivukin täydessä lehdessä ja syreenit osa jo kukkineet. Onneksi nuo postit vielä kulkee ja tulee mukaviakin yllätyksiä. Kaikkea hyvää sinulle sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saattaa käydä, että äkkirysäyksellä saadaan lämpimät säät ja ollaan kesässä ilman kunnon kevättä.
   Ajatella, että sinä touhuat jo puutarhassasi täyttä kesää ja minä talvikamppeissa, pipo päässä ja lapaset käsissä työntelet lumia tienpenkalta ojaan, ettei sulavedet valu tielle.
   Toivotan ihanaista kesää, mitäpä sitä muuta.

   Poista
 5. Kyllä siellä perässä tullaan kevääseen ja vaikkapa kerta rysäksellä kukaties..Toivon kirkkaampaa taivasta ja lumen hupenemista piankin. Olen maistanut samaa koivusta saatavaa ihme ainetta mutta ei se niin kummosta herkkua ollut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä maan rakoon vaivuta. Tuttua kevään tuloa tämä on ja entuudestaan tiedän, että tulee meillekin kesä ja kärpäset.
   Mahlasta sen verran, että olen nyt maistellut kahden koivun juomaa ja eroja on. Maku on jokseenkin väljä, aavistuksen makeutta on.

   Poista
 6. Teillä on sään puolesta meneillään välivaihe, mikä onkin kurjinta aikaa, kun ei enää pääse hiihtämään, eikä vielä vaeltamaan. Meillä täällä Hämeessä ei ole ollut lunta pitkään aikaan, mutta ei täälläkään helteet helli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näin on, että talven ja kesän välissä. Monesti pistän näihin aikoihin mietintämyssyn päähän vinkkiä antamaan, mitä hommaileisin. Ulos tekee vaan niin mieli...

   Poista
 7. Tuollainen sää ja keli on keväässä juuri kaikkein ankeinta. Ja koska odotan aina niin kovasti niitä lämpimiä, aurinkoisia säitä, sitä kesää itseasiassa, sen vuoksi kevät ei ole suosikkiaikani ollenkaan. Meillä tosin lumet jo enimmäkseen sulivat. Auringon lämpöä sinne toivotan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutsiinsä niin. Kevät ei tällaisena ole minunkaan suosikkini, vasta semmoisesta keväästä tykkään, josta on enää pikku harppaus itse kesään.
   Koko Koillismaan kevättalvi on ollut hieman poikkeava, jäät ei hääppöset, hankikantoa ei ollenkaan.

   Poista
 8. Kävin kurkkaamassa, että viime vuonna puolilta välin toukokuuta olet jo rännien
  musisointia ja kärpästen pörinää kuunnellut.
  Vaikka maisemanne totta osiaan on vielä talvisempi verraten tänne pääkaupunkiseutuun, kyllä se taitaa kevät kolisten tulla sinnekin pian, kun ensi viikoksi ovat jo kovin lämpimiä säitä lupailleet koko maahan. :)
  Uskoa ja toivoa yritän valaa sinne mahlasta makoisaan olotilaasi.Ihan liikutuin siitä, kuinka kauniisti muistat pyytää anteeksi ja kiittää koivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin äsken itsekin edellisvuoisen toukokuiden postauksiani ja huomaan, miten paljon toistan itseäni. Huhtikuulla en odota vielä lainkaan kevättä, tiedän, että tännekin se jollain aikaa ja lailla tulee. Käyn vaan hieman malttamattomaksi juuri tässä kesän kynnyksellä. Ei hätää, enkä lainkaan pettyisi, jos tosi kantohangille vielä pääsisin!
   Mahlatehtaani toimii ja nyt Jukka Raitasen biisiä kuunnellen alan etsiä netistä, mitä kaikkea mahlasta voisin kehitellä. Juomanakin se käy. Kyllä Koillismaalle kevät ja kesä tulevat, en ole huolissani.

   Poista
 9. Ränätäsade toukokuussa ei ole kivaa, joten en ihmettele alakuloista oloasi.
  Mahlaa olemme juoksuttaneet monena keväänä ja joskus olen tehnyt siitä postauksiakin omaan blogiini. Tänä keväänä mahlankeruu on kuitenkin jostain syystä jäänyt. Vielä kenties ehtisi, sillä hiirenkorvia ei vielä näy.
  Postia maailmalta on niin ihanaa saada! Hyvääviikonvaihdetta ja toukokuun jatkoa Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein viihdy neljän seinän sisäpuolella, sitä tämä vain on. Tosin en ole sokeripala, joten räntäkeleilläkin voisi liikkua, mutta joku siinä ei vaan aktivo tarpeeksi.
   Käyn katsomassa mahlapostauksiasi, ehkä ne löydän. Minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta mahlankeruusta, ei sen mausta.
   Tuo saamani posti oli niin ylläri, niin ylläri.

   Poista
 10. Huh, räntää. Ei niin kamalan kivaa, mutta onneksi mahla hellii kevään kaipuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rännät suli ja luvassa helteet. Mahlaa tulee ja kyllä se kylmänä janon vie.

   Poista
 11. Jokohan tuo uusi lumi nyt olisi sen vanhan lumen surma. Kyllä se kevät vielä sinnekin ehtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä huolestuta, etteikö kevät aj kesä aikanaan tulisi.

   Poista
 12. Onpa hienon näköinen albumi! Varmasti runojen miettiminen siihen saa mielen pois räntäsateesta.
  Muistaisin, että edellisten vuoden postauksissasi olet kertonut, että sinne teille kesä tulee usein hyvin nopeasti, kun vain alkuun pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, albumi on hieno ja ilahdutti, ei tässä räntäsateet haitanneet. Ei tarvinnut kolata, vaan ei sanojakaan mielessä ole runoiksi asti.
   Saattaa tule kesä tälläkin kertaa vauhdikkaasti.

   Poista
 13. Täälläkin satoi lehmän kokoisia lumihiutaleita, mutta uusi päivä on sitten aina erilainen. Luonto näkyy antavan sinulle aina uusia ja uusia virikkeitä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on ihan parasta, eikä sitä auta mennä morkkaamaan. Räntä tul ja meni ja lämmintä luvassa.

   Poista
 14. Oh Aimarii, I wish for your weather to turn pleasing- it has turned almost summer here and missed the spring!

  I am so happy you received your album and that you like it- this makes my heart so very happy!
  What a lovely way to thank the birch by hugging the ribs, you are such a good person!
  Sending out love & hugs across our big world
  your friend,Jackie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. This time here it´s raining, but already tomorrow we will get very warm with sunshine. Yes!
   The album is so beautiful, I am so surprised. Than you so much....

   Poista
 15. No miltäpä mahla maistui?
  Niin monesti olen tuota mahlan juoksutusta itsekkin meinannut, mutta aina se vaan on jotenkin jäänyt.
  Tekisi ihan mieli joskus kokeilla käyttää mahlaa jonkin juoman raaka-aineeksi, esim. siman tms.
  Hmm ... pitäisi toimia eikä aina vain miettiä että pitäisi. :)
  PS. Meillä täällä P-Karjalassa oli eilen sunnuntaina jo niin lämmintä että uskalsin laittaa jo sortsit jalkaan pihahommia tehdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahla oli kylmää, aavistuksen makeaa, mutta vain aavistuksen. Oikeastaan maku on väljä, siis ei oikein minkäänmakuista. Raikasta kuitenkin.
   Tuota olen myös miettinyt ja lueskellutkin, mihin mahlaa käyttäisin, paisti, että juon.
   Älä, älä hanki kevätflunssa! Sanotaan, että kevään sää voi olla petollista. Huomenna on helle vasta tulossa meille.

   Poista
  2. Heh .. en saanut kevätflunssaa. Nyt olen heittänyt jo talviturkinkin. :D

   Poista
  3. Minä heitin äskettäin muutama tunti sitten. Kylmä kylpy se oli, kun jäät lähtivät perjantaina.
   Lämpimät tuli tännekin, käki kukkui eka kerran eilen ja siis "kukkui halla hankeen" Koivu sai yllättäen pikkiriikiset hiirenkorvat ja minä katiskasta ahvenia!

   Poista
 16. Well, now everything is right again. Because my friend is back and I can see him create.

  As always, you have posted a natural art,

  You are always in my heart. Warmest greetings from Volos.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, thank you. I am back and we have summer! Still a little snow, but so warm.
   I am surprised you have missed me.

   Poista
 17. Lähi päivinä alkaa olla lämmintä Koillismaalla + 20 °c asteen paikkeille.
  Muistelen Koillismaan toukokuuta. Sitten kun pääsee lämpiämään niin lumi sulaa todella joutuin.

  Maltti on valttia luonnon antimia nautittaessa.
  Mahlan sanotaan auttavan nivel vaivoihin.
  Kerran olen maistellut koivun mahlaa. Melko mautonta oli.
  Siinähän on paljon vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nyt on todella lämmintä. Oikeastaan tänne tuli kesä, vaikka himpun verran luntakin on vielä. Käki kukkui eilen eka kertaa Karsikonperällä, tänään kävin lähilammessa uimassa ja toisesat lammesta sain katiskalla komean ahvensaaliin. Koivukin on saanut pienen pienet hiirenkorvat.
   Mahlaa tuli hyvin, ylimääräistä en ottanut, kaiken join, mitä juoksutin. raikasta vettähän se etupäässä on.

   Poista
 18. Kesää kohti mennään. Uimiset siellä taitavat olla hieman kylmemmäössä vedessä kuin täällä etelässä - meillä eilen 18 astetta mökkijärvessä.
  Mahlaa olemme mekin muutamina vuosina juoksuttaneet -tänä vuonna emme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuulla kävin myös uimassa. Kylmiä kylpyjä ne olivat, mutta virkistäviä.
   Kaiken ottamani mahlan join, en laittanut pakasteeseen lainkaan. Kesäkuun alussa innostuin tekemään kuusenkerkäsiirappia kahdella tapaa. Nyt jo olen herkutellut sillä.

   Poista
 19. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  ดูหนัง

  VastaaPoista