sunnuntai 25. lokakuuta 2020

KorvasärkyKorvasärky

Korvasärky äityy pahaksi. Jopa niin, että korvakäytävät muurautuvat umpeen. Ella ei kuule mitään. Ei luontoääniä, ei liikenteen melua, ei puhetta.

On pakko mennä lääkäriin. Nolottaa, sillä hän tietää tulehduksen olevan omaa syytään. Miten höpöä tekeekään kaivaa tulitikulla kutisevia korvakäytäviä!

Ellaa ällöttää lääkelitkujen haju niin, että oksennus tekee tuloaan terveyskeskuslääkärin yrittäessä penslata korvia. Niihin ei meinaa mahtua suosiolla mitään ja työn kestäessä Ella käy levottomaksi.

Potilasta on kehotettu pysymään paikallaan, mutta komento ei tehoa kuuroon. Lopulta hoitaja kirjoittaa paperille. - Korvia imetään, koeta pysyä liikkumatta.

Lähtiessään Ella saa antibioottireseptin ja ohjeistuksen -Korvia ei kaivella tulitikulla, eikä mielellään kyynärpäätä pienemmillä instrumentillakaan!!!

                                                                     ♥

Krapu 44, sanat; käytävä, oksennus, komento.  Sisällä nämä kolme sanaa sadansanan tarinaan, otsikko mukaanluettuna. Sanoja voi taivuttaa. Linkitä krapusi Susupetalin blogiin.32 kommenttia:

 1. Niin se on, kun tarpeeksi kauan kärsii, on mentävä lääkäriin. Ja tuo kyynärpäätä pienemmällä ei saa kaivaa korvaa -lausahdus on ihan hyvä ja tuttu ohje (aina sitä ei tule noudatetuksi). Kirjoitit taas niin elävästi potilaan tuntoja. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvasärky on ikävä juttu, joka on syytä hoitaa, ei edes kannata vetkutella.
   Itsellänikin on tuntumaa tähän vaivaan. Vesi menee korviin niin helposti ja sitten ne on lukossa.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen tarina!
  vanhemmiten itseläkin korvat tukkiutuvat vaikusta ja yritän niitä liotella. Joskus on vaan mentävä puhdistuttamaan korvakäytäviä työterveyshoitajalle eikä se ole kovinkaan mieluista hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvavaha kastuessaan on tosi harmillinen, kun liisteröi korvan tukkoon. Minulla on kotona aina jotain korvaöljyä ensiapuun, ettei tarvitsisi kaivella tulitikuilla. Pieneen korvaani ei edes vanupuikko sovi.

   Poista
 3. Hiuspinnillä on hyvä kaivella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et kai sinä itse sentään?? Tai jos, niin et ole onnistunut saamaan tulehdusta korviisi.

   Poista
 4. Kutisevan korvan omistajana ymmärrän hyvin Ellan pelon ja nolouden. Monesti istuttu kuulovammaisena tohtorin moitteita puolikuurona kuunnellen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Nyt krapuni liippaa totuutta melko liki. Minulla vaan kävi joskus huono tuuri, että raapaisin korvakäytävääni tikulla, siis ei tietenkäään rikkipäällä. Kaivelin vieläpä samalla tikulla kumpaakin korvaa. Lääkäri kaivoi lopulta korvaeritteen joukosta tulipukun sälön! Reilu kaksi viikko sain kulkea täysin kuurona päivittäin korvapenslauksissa.
   Nyt perheessä kulkee vitsinä, kun tulitikut ovat hukassa - kaivahan korvistasi!!

   Poista
 5. Elävästi kerrottu, toden tuntuinen, ja varmaan tottakin, tarina. Aina sitä yrittää ensin omia konsteja, mutta jossain vaiheessa on pakko hakea oikeaa apua.
  Minulla on mutkat korvakäytävissä ja arvaa kertyykö niihin vaikkua. En kerro, miten putsaan, etten anna vääriä neuvoja ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvinkin totta hitusen verran. Faktana olisi rajumpi versio. Iät ajat mulla on ollut paha tapa rassata korvia ja harmeilta en ole välttynyt.

   Poista
 6. Auts, ei mukavaa. Tekee ihan kipeää, kun luin tuota. Tukkoon en ole saanut korviani, mutta lapsuuden korvaputkikierteet ja korvien puhkaisut silloisilla menetelmillä ovat kyllä jättäneet karvaat muistot.

  Minä puhdistan korvat pumpulipuikolla ja pari vuotta sitten se pumpuli irtosi ja jäi korvaan. Piti mennä terkkarille kaivatuttamaan se pois Nolotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvien puhaisut ja tuubitukset eivät ole olleet itselleni eikä lapselleni riesana.
   Minun ahtaisiin korvakäytäviini ei mahdu pumpulipuikot eikä korvatulpat, joita joskus tarvitseisin.
   Arvaa, että minäkin olin nolo, kun lääkäri näytti tulitikun pätkää, jonka nyhti korvastani!

   Poista
 7. Kaikki me ollaan jonkinsortin korvankaivajia, pakkohan se on joskus kaivella jos kovastikin korvakäytävä kutiaa. Totta on, että ei ihan millä tahansa korvia sörkitä. Ajatus sukkapuikosta korvassa tuntuu iahn kipuna korvassa. Kakarana oli aina kesäisin vettä korvassa......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus taitaa olla juuri noin.Kun korvaa oikein kutiaa, niin pakko se on saada loppumaan.
   Tuo vesi korvassa on ollut ja on yhä minun riesani. Sen sijaan sukkapuikkoa en pistä korvaan. Oli kunnon opetus, kun lapsena kutoessani sukkaa, joku horjahti päälleni ja sukkapuikko lävisti reiteni. Pahemminkin olisi voinut käydä.

   Poista
 8. Jos ei sukkapuikolla niin käviskö ruuvimeisseli tai pora? :)
  Mitään ihmisen reikiä ei pidä tökkiä väkivalloin tai liian suurilla välineillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin, mutta harvoinkos hätä lukee lakia. Iso työkalu ei sovi pieneen reikään, mutta päinvastoin kylläkin.
   Kyllä tohtori oikeaaa asiaa puhui, kun kielsi korvaan työntämästä kyynärpäätä pienempää.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Varmasti Ella muisti pitkän aikaa, miten köpelösti kävi, kun kaiveli korviaan.

   Poista
 10. Ellan lääkärikäynti oli kuin meidän vastaava menneiltä ajoilta. Saman neuvon mekin saimme. Kirjoitat elävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenteista huomaan, että moni on kokenut kenkkumaisia tilanteita korviensa kanssa. Kun muistais olla varovainen kutiavien korviensa kanssa.Tulitikun pätkiä ei sen yhden kerran jälkeen ole korvistani löytynyt, mutta vesi on tehnyt lukkoja, joihin olen tarvinnut TK-käynnin muutaman kerran.

   Poista
 11. Kovin tuttua. Joudun nykyisin käymään muutaman kuukauden välein tk:ssa avauttamassa korvat.
  Kauniit kuvat olet liittänyt krapuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella on omakohtaisia kokemuksia näistä korvavaivoista. Kyllä kuulostaan täytyy pitää huoli.
   Tähän postaukseen en löytänyt aiheelta sopivia kuvia, joten syksyä. Keskustassa on kait maan sisällä jotain lämpöputkia, kun koivuissa on lehdet ja lumi maassa.

   Poista
 12. Minulle ihan uusi tuo toteamus, ettei korvia tulisi kaivella millään kyynärpäätä pienemmillä instrumenteilla. Itse putsaan pumpulipuikolla tarvittaessa, vaikka olen kyllä tietoinen ettei sitäkään kai suositella. Putsaan silti, jos koen tarvetta. Minulla ei ole ongelmia ollut korvakäytävien kanssa, ovat melko tilavat eli puikko sujahtaa sinne helposti. Korvatulehduksiltakin olen melko lailla välttynyt (yksi ollut aikuisiällä flunssan jälkitautina) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai tuo ohje on siksi, että korva sisäpuolelta on herkkä paikka. Ei ole hyvä juttu, jos vahingossa sorkkii tärykalvon puhki. Sellaistahan satuu kyllä
   Paljon parempi niin, ettei korvista ole murheita. Itselläni on ollut ihan tarpeeksi.

   Poista
 13. Todentuntuinen tarina.
  Minä muistan omasta elämästäni pienoisen,jopa nautinnon,kun pienenä likkana maalla kaivelin mummin hiuspinnillä korvastani paksua keltaista vaikkua.Kai siinä joku tulehdus oli päällä,vaan ei noista niin siihen aikaan välitetty,kun ei kipeä ollut.
  Sittemmin nuorena naisena samaisesta korvasta pamahti hermo yht'äkkiä niin,että nyt siinä korvassa on vajaa kuulo ja tinnitys.Liekkö ollut syynä se lapsuuden ronkkiminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääpiirteiltään tällä kertaa krapuni on totta. Tosin koko korvastoori oli paljon pahempi, mutta eihän sataan sanaan hirmujutut mahdu.
   En osaa sanoa, mitä yhteyksiä olisi ollut korvan ronkkimisella ja myöhemmin korvaasi kohdanneilla vaivoilla.

   Poista
 14. Hei Aimarii!

  Uf og uff øre problemer..hmmm..En må da ikke stikke noe inn i øret som ikke tilhører der!! Heh Heh..Hvertfall ikke en fyrstikk!

  Klør man i øret(eksem) får man en fin resept hos legen som tar kløen bort
  Har man mye voks drypp øret med olje x 2!Men det vet du alt om :)

  Stakkers kvinne som måtte gå til legen !Hørte ingen ting hah hah

  God historie Aimarii!
  Jeg har aldri hatt problemer med ørene eller fra luftveiene generelt
  Heldig jeg!Tar tran og tørker alltid ørene etter en dusj
  Ha det fint! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I hvert fall ingen strømpepinner eller fyrstikker !! Du er heldig når ørene dine har vært ok. Ingen bekymringer for dem.
   I følge historien ble Ella døv, og derfor ble føflekken tvunget til å gå til legen.
   Det hadde ikke krøpet ellers, vel vitende om at fyrstikker ikke skulle skyves inn i øret.Jeg er som Ella.

   Poista
 15. God bedring med øret Aimarii! :)Ja det var en god historie!Selv er jeg nå blitt ganske forkjølet og må holde meg hjemme.Åhh disse influensa og Covid tider!Jeg blir gal av alt dette styret
  Takk for tilbake svar og ha en fin uke Aimarii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I have to laugh at this Norwegian of mine. hoh,hoh,
   Doesn't know google even a knitting needle, no match. The translation is ridiculous anyway.
   Maybe I won’t write Norwegian anymore.

   Poista