tiistai 8. joulukuuta 2020

Joulumielen etsimistä


Joulumielen etsimistä

Joulu lähenee, mutta joulumieli? Milloin ja miten sen tavoittaisi?

En mahda mitään, että joulun alla rupean miettimään, – ”turhuuden turhuus kaikki on, niin turhaa touhu tää.”  

Koen huojennusta toteuttaessani joulun valmisteluissa ajatusta - vähän on enemmän, eikä joulu katoa lahjapapereihin, ei kinkku-, ei suklaaähkyyn.

Ei hätää, minulla on koronan takia peruutetun valokuvanäyttelyni avajaissuklaakonvehdit pakastekaapissa! Vanhaksi sain elää, että uskon näin suureen ihmeiseen. Lieneekö jouluntaikaa?

Meille tulee joulu aatonaattona, silloin asennan tonttuoven. Ei missään nimessä liian aikaisin, sillä en kestäisi, jos tekemiseni raportoitaisiin Korvatunturille tuiki tarkasti.

Luulen kuitenkin saavani varmimmin joulumielen kirjoittaessani läheisilleni ja ystäville joulukirjeet, jotka kiikutan postin matkaan.

Krapu 50, sanat; korona, elää joulu. Krapu on 100 sanan teksti otsikko mukaanlukien. Sanoja saa taivutella. Lisää Susupetalin blogissa.

 45 kommenttia:

 1. Jospa tuonne tonttulaan käydä sais! Täältä etelän näkövinkkelistä riittäisi kun näkisi poron! Täällä se olisi ihmeellinen joulumielen tuoja, siellä ehkä liian tavallinen? Mukavaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskalla sanoa, päästävätkö tontut tupaansa. Ei tonttuja näe, vain sukset nytkin portaalla.
   Poroja on täällä paljon vielä liikkeellä. Saavat kulkea miten tykkäävät aitauksestaan. Minäkin liitän poron mielikuvissani jouluun. Tänään kauppareissulla näin varmasti yli 10 poroa. Melko persoonia ne ovat ja kauniita.
   Kiitos. Sinulle samoin.

   Poista
 2. Samoin ajatuksin joulusta! Laita tänne tuo poro lumen kera, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu lähenee. Ei hössöillä eihän?
   Saatan minä supista jonkun poron korvaan, että keskemmällä osaa maatakin kaivattaisiin. Lumi on painunut muutaman lauhan päivän aikana niin, etten ehkä jaksa viskoa sitä sinulle asti. Muuten riittäisi kyllä.

   Poista
 3. Ajatukseni kulkevat samoja ratoja, ei löydy joulumieltä. Lumi ehkä toisi vähän sitä, mutta mustaa luontoa täällä katsellaan.

  Joulun otan vain rauhallisena päivien ketjuna. Lämmitetään sauna ja syödään omia jouluperinteisiä ruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että lumi ja tykkyiset puut luovat joulun ulkoisia puitteita minunkin mielessäni. Toki joulu on joulu ilman luntakin.
   Samoin me, joulusaunominen hyvissä ajoin. Minulla on pakastettuna saunavastakin käärittynä tikkunekun malliin elmukelmussa. Prossakkaa pöytään ja kinkkua vähän. Kahvin kanssa tortut. Siinäpä se.

   Poista
 4. Pienistä hienoista tunnelmahetkistä on joulu tehty.Hiljentymisestä johonkin mieleiseen, joka tuo joulun sydämeen.
  Omalla kohdallani suurin jouluntuoja on pieni lapsenlapseni,on hänen ensimmäinen joulunsa ja sain vielä sen onnen, että saan osallistua siihen jouluaattona.
  Minäkin maltan vielä,vähäisessäkin koristelussani.
  Sinulla siellä poro ja lunta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan varmaan sinulla tulee olemaan eräs ihana joulu. Muistanhan tuon omalta kohdaltanikin, kun pojanpojat olivat pieniä.
   Tunnen onnea ja riemua puolestasi.
   Kyllä minun jouluani rikastuttaa porot/porot, jotka piipahtavat pihassa. Lunta on ja yöllä tulee uutta.

   Poista
 5. Onko tuo kuva tältä vuodelta....noin paljon lunta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on. Otin kuvan itsenäisyyspäivän aattona. Hieman hanki on laskenut sunnuntain ja eilisen lauhapäivien vuoksi, mutta ensi yönä sataa uutta.
   Ensimmäiuset kattolumetkin jo pudotettu.

   Poista
 6. Viisaita puhut! Samoin ajatuksin täällä mennään, vaikka kynttelikköjä olenkin laittanut valoa tuomaan. Muuten ei jouluni kaipaa mitään erityistä. Tai no, tuota suklaata kaipaisin, mutta kun siinä on maitoa, en saa sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, kun oikein miettii, niin joulu on todella rauhoittumisen ja rentoiutumisen kulta-aikaa. niin paljon vähemmällä pääsee, kun ei touhua itseään väsyksiin, vaan nauttii juuri kynttelikköjen tuomasta tunnelmasta, kenties saamastaan kirjasta tai lainaston kirjasta, musiikista. Ehkä joulupostista, jos on kirjeitä tullut, niin ihanaa lukea uudelleen.
   Koronasta viis, pysyköön pois näistä kekkereistä.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Masz na myśli zdjęcie renifera? Albo dom elfa?
   Chyba lubisz renifery.

   Poista
 8. Kai sinä aiot rakentaa sen joulukuusen Fazerin sinisistä konvehdeista!!

  Leppoisasti täälläkin joulua vietetään, niin kuin jo monena vuonna. Tai oikeastaan aina. En ole koskaan oikein osannut riehua joulun tulon kanssa.
  Itse asiassa, joulu ei juurikaan poikkea arjesta, koska arkisinkin otan lunkisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En, en, en tosiaankaan rakenna tällä kertaa suklaakuusta! Vartalo ei salli?
   En edes hae nameja pakasteesta. Olen nyt niin lujalla päällä ja tyydyn joulun herkuista vain torttuhin ja niihinkin maltilla.
   Minä otan joulun hitusen juhlallisemmin. Pellavaliina pöydälle (se äidin kutoma)joka aina saa kahvit päällensä. Viisihaarainen kynttelikkö pöydälle myös (isän perintöjä) Ikkunaan puinen iso joulutähti (pojan rakentama) ja ihan oma ostamani joulutähti työpöytäni nurkalle. Niin ja joulusaunaan haen pakasteesta, sieltä Fazerin sinisten suklaakonvehtien vierestä kesällä tekemäni saunavastan.
   Taitaa olla arki kaukana joulustani, ja ihan lunkisti otan.

   Poista
 9. Poro on niin jouluinen ja lumi myös. Meillä ei ole lumesta tietoakaan. Tässä
  pieni runonpätkä sinulle.

  joululle riittää vähempikin
  riittää kun olet läsnä
  tarjoat hiljaisuutta, kiireettömyyttä
  yhdessä oloa
  Hyvää Joulua kotiinne.
  t. anli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInä ajattelen myös jouluisia ajatuksia katsellessani poroja liikkeellä lumihangessa. Pitkään maahan mahtuu monenlaista säätä. Karsikonperällä ei ole vielä koskaan ollut mustaa joulua, sanovat vanhempi väki.
   Paljon kiitoksia runosta. Otan siitä vaarin ja tuohon suuntaan omatkin ajatukseni ovat.
   Siis kiitos. Minä toivotan sinulle ja kotiisi hyvää joulua.

   Poista
 10. Kyllä joulu saappuu vähäisemmälläkin laittamisella. Rauhallisia jouluja olemme mekin viettäneet jo useana vuonna. Ilman hössötystä ja suurempaa srtessiä.
  Suloista joulukuun jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on - joulu tulla jollottelee, vaikka ei tehtäisi sen eteen mitään.
   Kaksi vanhaa meitä kököttää pikku mökissä jouluna. Hyvä olla näin. Pieni jouluihminen minussa on viime vuosina synttynyt. Pitää hakea pikkuinen kuusi ja siihen muutama kynttilä.
   Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 11. Meillä näkyy poro ja joulupukki ja reki jouluviikolla kauppamme edustalla. Ainakin ollut viimeiset 10 vuotta. Että saadaan lappilainen joulufiilis. Mutta lapset tykkää, ja itsekin jutustelen pukin kanssa.
  Minä en ole enää vuosiin hakenut joulufiilistä, sen jälkeen kun lapset lensi pesästä pois, eikä se harmita ollenkaan. Mutta kunnioitan silti myös heitä, joille joulun tunnelma on tärkeätä. Enkä siis tarkoita krääsän ostajia, vaan jotka haluavat tehdä kotoisan joulun.
  Mukavaa joulukuuta sinulle sinne lumen maahan (meillä ei ole enää ollenkaan sitä valkoista maassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ihmiset ovat kai kyllästyneet(useat ainakin) poroihin, eteti niitä näy kauppojen pihoilla, vaan eipä ole juuri kauppojakaan.
   Minun joulufiilikseni oli myös hukanssa työelämän viimeisimmät vuodet, mutta olen löytänyt sen takaisin. Tosin ei lahjaostokset, eikä kiireinen touhu siistausten, leipomusten, ruokapuolen kanssakuulu joulun odotukseeni.
   Kiitos ja supata teidän kaupan edustan porolle meidän pihan valkoiuselta porolta joulutervehdys!

   Poista
 12. Så fine bilder Aimari❤Du forteller også bra.Så vidt jeg forstår er det en som ikke har funnet julegleden selv om alt annet er på plass.Det er vanskelig å være ,alltid lykkelig.De fleste dager er grå.Så syntest jeg det er fint å ta vare på tradisjoner,høytider.Julen for meg er ro og kontemplasjon .Glede over det man har fått gjort og også det å kunne glede andre(en slags egoisme heh heh for man tilfredstiller selvet, Jeg er flink!)I år blir jeg alene med hunden og minstesønnen på julaftenJeg gleder meg veldig.Jeg skal i skogen og hugge ett juletre snart og kansje blogge litt.
  Takk for fint innlegg til ettertanke .Hva er jul og hvorfor feirer vi det?
  Ha det skjønt Aimarii❤Du er flink😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takk for dine egne tanker om julen.
   Jeg har hatt et bredt utvalg av jul. Barnas glede er også min glede i julen.
   Det er også tider da jeg mistet julestemningen, men gjenoppdaget den.
   For meg er jul fred. En god bok, friluftsliv og trivsel hjemme. Vi er to gamle.
   God jultiden.

   Poista
 13. Minä uskon lujasti että oma jouluni tulee a menee ihan"nuottien" mukaan vaikka nyt en tee sen eteen mitään kummempia. Aatona aamuööa jotain pientä joulukoristelua yritän laittaa, siinäpä se sitten saakin olla. Vakaasti uskon joulumielem löytyvön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai menee! Sinulla on vankka vuosien kokemus - joulu on antoisampi, kun vain nauttii siitä.
   Itse ainakin vakaasti uskon, että vähän on enempi.
   Hyvää joulumieltä sinulle.

   Poista
 14. Ei tule oikein joulumieltä, mutta siinähän tuo menee joulukin, kuten muutkin päivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älähän hättäile. Jouluun on aikaa vielä monta päivää ja yötä. Mielesi ennättää muuttua ja se on niin pienestä kiinni, mikä sytyttää.

   Poista
 15. Ah mitkä nietokset ja poro se jaksaa aina ilhaduttaa minua! <3 Joulumieli on minulta kadonnut kokonaan vuosien saatossa. Viimeksi kai jaksoin lapsena joulusta innostua. Onneksi ei tarvitse intoilla, vaan skipata koko joulun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poro ilahduttaa minuakin. Nautin, kun tulevat pihaan. Lunta oli pari päivää sitten reilu 30 senttiä. Viime suojasääpäivät madalsivat kinoksia, mutta ihme on, jos sulaa ennen kevättä.
   Omalla kohdallani hektisimpinä työvuosina kadotin joulun. Oli se ja sama, kun töissä meni niin monet joulut.
   Nyt joulu on tullut takaisin ja entistä herkempänä. Tuollaisena, kun kraputekstissäni kerroin.

   Poista
 16. On se sitten kuitenkin kaiken sen hössötyksen jälkeen niin mukava asettua joulun viettoon, rauhoittua ja nauttia. En vaihtaisi pois. Tosin meille tulee nyt niitä ylimääräisiä 'vieraita', kun se kotihoito ramppaa tuvassa. No, ehkä se kestetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai me hössötetä? Silleen vaan leppoisan lupsakasti puuhastellaan jotain kaunista ja kivaa jouluksi. Eikä niin raskaasti köökin puolellakaan ruveta viihtymään. En minäkään vaihtaisi pois sitä tunnetta, jonka saa aikaan joulu.
   Hetken vieras äitisi ja sinun joulussa on auttaakseen. Hän suoriutuu varmaan nopeaan hommistaan. Toivotan teille hyvää joulua.

   Poista
 17. Hei vaan Aimarii ja kiitos terveisistä blogissani. Olen kyllä käynyt kurkkimassa blogiasi, vähän niin kuin salaa tonttujen lailla jälkiä jättämättä. Itselläni oli takana rankahko työrupeama ja muut kiireet niin omat päivitykset ovat jääneet.

  Nyt kun olen taas välillä onnellisena oloneuvoksena ja kun meillä on lähes lumeton maa niin joulumieli on vähän hukassa. Mutta tällä käyntireissulla täältä löytyi ihania jouluisia asioita.

  Lunta, poro ja tonttuovi. Lisäksi on todella mielenkiintoista lukea millaisia joulunodottelupuuhia on sinulla siellä pohjoisessa. Onkohan tämä kadonnut joulumieli kovinkin yleistä? Tarttuuko se? Saadaanko siihen vastaus joulukalenterin seuraavassa luukussa?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, hei. Kiitos kun tulit visiitille. Kyllä minäkin olen käynyt vilkuilemassa, mitäs sinulle kuuluu. Vanha totuus, työ haittaa harrastamista, kun aikaa on vain 24t/vrk.
   Teidän kulmilla oli lunta, eikö niin, vaan on sulanut. Täällä myös reipas lauhasää verotti jonkun verran hankia, mutta on ihan sopivasti vielä ja lisää on luvassa.
   Joulu alkaa olla tavalla tai toisella meidän mielissä. MInä en vuosiin välittänyt joulusta, työ vei energiat, mutta nyt olen saanut uuden kipinän.
   Kiirettä en huoli kaveriksi. Pikemminkin hissutellen teen joulun eteen sen, mitä viitsin. Nautin tosiaan isosti, että on lunta ja poroja. Tonttuovi on viime vuoden juttu.
   Tänään ajeltiin kierros vaaroilla, kuten Iso-Syötteelläkin. Siellä on melko komea tykky puissa ja rakennusten seinät kuurasta valkoiset. Kaunista.
   metsästä on päästy kokeilemaan jo m-kelkalla puidenajoa. Mukavaa olla hämyisessä metsässä.
   Minusta tuntuu vähän sinne päin, että aika, korona, hektinen työelämä on raapinut monen joulumielen olemattomiin. Tuskin se tarttuvaa kuitenkaan on. Itse luulen, että joulumielen löytyminen on hyvin pienestä kiinni.
   Joulukalenterit ovat vähissä, siis ainakin blogeissa, joita seuraan. Ehkä itse kirjoitan vielä jotain ennen kun siirrytään vuoteen 2021.
   Sinulle hyvää joulua.

   Poista
 18. Kuva ihanasta pihaporostasi tuo joulutunnelmaa tänne lumettomaan etelään. Valkoinen joulu on niin harvinainen, että olen tottunut jo syysvilja- ja heinäpeltojen vihreään.Kun pakkasta ei ole, on sentään pakastimet. Saa jouluruuat sinne pikkuhiljaa tehtyä ilman kiirettä. Nyt, kun ei ole enää navettatöitäkään, saamme nauttia vihreästä joulustamme ihan rauhallisesti. Sauna on ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa, jos poroseni onnistui näin kivasti ilahduttamaan sinua.
   Ei vihreä joulu mitenkään huonompiu ole. MOnet selaliset joulut ehdin minäkin viettää Uusikaupunki seudulla asuessani. Nyt on tällaista, lunta, pakkasta, poroja, kaamos ja taivaan upeat värit.
   Sauna on hieno juttu. Kovin ahnas sanoja en ole, mutta silloin kun on vasta, innostun kylpemään.
   Tänään otettiin pakasteesta kesällä parhaaseen vastantekoaikaan tekemäni vasta. Nyt koko huusholli tuoksuu koivulle! Onhan se hienoa.
   Toivotan joulun alusfiilistelyjä sinulle.

   Poista
 19. Kauas on tultu niistä ajoista jolloin lasten vuoksi tein joulua. Vuosi vuodelta olen karsinut erilaisia pakkotehtäviä joulun suhteen. Nyt en välttämättä haluaisi jouluuni muuta kuin kynttilät ja joulumusiikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin työvuosien aikana hyvin usein töissä ja monet joulut menivät nukkuessa, että jaksoi yön taas työssä. Joulu jäi silloin vähälle huomiolle ja muistan, eteti lapsi siitä tykännyt.
   Oikeastaan aina on jouluni olleet vaatimattomia. Ei aina lahjojakaan, joskus joku tarpeellinen.
   Kynttilät luovat jouluista tunnelmaa, kutenjoulumusiikki, ajattelen samoin. Minä tykkään hankkia yhden joulukukan. Mieluummin saisivat olla punaisia tulppaaneja, mutta täältä en saa niitä.
   Melko pienestä syntyy minun jouluni ja yleensäkin joulumieli.

   Poista
 20. Preparing for Christmas is magical in your area.
  Both photos give a spontaneous, magical character to the celebration.
  I think Christmas is associated with Finland in the souls of us all.
  I hope that with your posts I will get a good picture of what is happening there.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Really? Maybe there are elements here in the north that many associate with Christmas. There is snow, the starry sky when it is dark, reindeer and Santa Claus with his elves leave for Korvatunturi.
   You know, I believe in Santa just a little on Christmas Eve!

   Poista
 21. Tästä ihmevuodesta ja nyt joulusta kirjoittaisin joulupukille yhden toiveen. Joku joskus sanoi, ettei toiveita saa lausua ääneen, silloin ne eivät toteudu. Ehkä lausu, enkä kirjoita. Sanon vaan, että onnellisia ovat he, jotka saavat sinulta joulukirjeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, minäkin kirjoitin joulupukille? No niin, siis en myöskään kerro enempää.
   Oi että, sanot nätisti. Minä vain kirjoitan joulukirjeen joukukortin sijaan, sillä kuten olet huomannut olen monisanainen, eikä ajatukseni läheskään aina sovi kortin pieneen tilaan. Ei kai siinä sen kummempaa.

   Poista