perjantai 14. toukokuuta 2021

Oi aamut toukokuun


Tänä aamuna on kevät.  
Oli jo eilen ja sitä edellisenäkin.
On pilvetön taivas ja aurinko helottamassa varhain. Lämmin, juuri ja juuri tuntuva tuuli hipaisee kasvoja ja paljaita käsivarsiani, kun  seison portaalla tervehtimässä uutta aamua.

Lunta on vielä. 
Vain harppaus portaalta, niin seison lumihangessa, mutta en viitsi tehdä sitä paljain jaloin. Hanget ovat viime päivinä madaltuneet huomattavasti ja vastaavasti vettä liikkeellä.  Katolta lähtevät ilmeisesti tänään viimeiset lumirippeet.


Tuoksu on keväinen. 
Siinä on sopiva sekoitus metsän, kostean maan ja suon tuoksuja. Tuoksujakin voimallisemmin voi kuulla kevään. Lintujen soolot ja yhteiskonsertit ovat hurmaavaa kuunneltavaa.   Upeinta sooloa on esittänyt mustarastas ensi kertaa lähimaastossa. 


Joutsen huutelee  pihassa töllistelijöille suunnitelmistaan käväistä lähilammella, olisiko jo sulaa. Tyhjä reissu se vieläkin on, mutta en osaa huutaa sille joutsenen kielellä, että paras pysyä vielä joella.
Tiedän järven jäätilanteen. Eilen hiihdin ottamassa selvää, joko saa veneen vesille. Tyhjä reissu.Toukokuun aamuilla on monta ilmettä.  
Viime päivien  kesäisen lämpimät aamut ovat omiaan virittämään Karsikonperälläkin kevään tunnelmiin. Minkäänlaista viherrystä, eikä kukkaa luonnossa vielä näe, mutta parin viikon sisällä tilanne on toinen.

Varsin lämmin sää, lumet peltoaukeilla, soilla ja teiden varsilla, nostatti pari aamua sitten vesihöyryä, joka maanpinnan lähellä tiivistyi usvaksi. Kehittyi hangenpalo- ilmiö tai sanotaan sitä lumenpaloksikin.
Se peitti paikoin näkyvyyden lähes kokonaan, mutta päivän edetessä ja pienen tuulenvireen tullessa hangenpalo "sammuu", usva leijui nopeasti pois.  
Ehkä hangenpalokaan ei ollut tarpeeksi tehokas lumensulattaja, joten lisäksi oma apu.

 

36 kommenttia:

 1. Hangenpalo on ihan uusi sana minulle. Sen sijaan tuo viimeinen kuva on kyllä tutun näköistä touhua vaikka se täällä tehdään käsin ilman konevoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain kerran olen osunut nyt keväällä olemaan liikkeellä hangenpalon aikaan. Voi olla ollut joku muukin lämmin aamu.
   Puutarhamaaltako olet nyt vähentänyt lunta, että pääsee kevättöihin aikaisemmin? Tämä kuvan traktorilinkous viskaa enimmät lumet sirkkelöintipaikalta, että sinne voi viedä sirkkelin ja saada pöllit piakkoin pätkiksi.

   Poista
  2. Ei onneksi enää ole tarvinnut lumitöitä tehdä, sulaneet on :)
   Mutta käsin tein piharakennuksen takana olevalle liiterille polun auki koko talven kun sieltä päivittäin hain puita pannuhuoneeseen. Sellaisesta lumilingosta haaveilin, tuo kuvan vehje on liian järeä tähän pihaan.

   Poista
  3. Kolattavaa riittää verraten pitkän ajanjakson. Vapunaattona aloitin ja vieläkin homma vähän vaille, mutta olkoon. Kait se juhannukseen mennessä on lumeton.
   Otetaan vaan lumityöt kuntoiluna.

   Poista
 2. Minullekin hangenpalo oli ennestään vieras sana ja ilmiö. Hienoja kuvia.

  Täällä luonto puhkesi tällä viikolla vihreään, kiitos helteiden. Valkovuokot täplittävät mäkiä ja mantuja, kielojen lehtiä alkaa olla jo hurja määrä. Voikukat ovat myöskin tulleet esiin.
  Ihana, ihana toukokuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kovin yleinen ilmiö taida ollakaan. Siihen tarvitaan niin asiat osumaan kohdilleen, mutta näyttävä usva se lumen päällä on.
   Siellä oli hellepäiviä useampikin ja huimat hellelukemat toukokuussa hemmottelua pitkittyneen kevään takia. Kukkasten valloittamat maat aivan ihanan näköisiä. Näen ne, kun suljen silmäni.
   Ei tämä minunkaan toukokuu ikävä ole. Parhaimmillaan lämmintä lähes +25 ja lumet saivat aimo startin sulamaan.

   Poista
 3. miniä jossain pohjoisessa jossa vielä lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapin hiihtokeskusten latupohjilla saattaa vielä hiihdellä, tuskin paljon muualla. Päälaen lumet ovat vähenneet siinä missä Koillismaallakin. Käsivarressa on vielä paljon.

   Poista
 4. Taas tulee todistetuksi, että Suomi on pitkä maa! Meillä täällä pääkaupunkiseudulla koivut puhkesivat yhdessä yössä hiirenkorville ja kaikenmaailman maanpeittokasvit kukkivat iloisina ja sekaisina mättäinä puutarhassa. Ihanaa on ollut, oli niin vietävän rankka talvi. Mustarastaat ovat puutarhasta hävinneet naapuruston puskiin ja niiden upeaa laulua kuuntelen aina lenkeillä. Mukavaa viikonloppua Aimarii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pitkälti on etelästä tähän Pohjois-Pohjanmaan koilliseen kulmaankin ja lähes toinen mokoma Suomineidon päälaelle.
   Kevät etenee harppauksin. Tuo kaikki kevään puhkeamisen ilo on minulla vielä edessäpäin.
   Sinun talvesi on ollut rankka, minun puolestaan ei niinkään.
   Ruokintapaikalla kävi huhtikuusta lähtien mustarastaspari. Ikinä ennen tätä kevättä en ole täällä kuullut mustarastaan laulavan. Varmasti se lauloi kiitosta.(no, puolisoaan se viihdytteli!)
   Kiitos, sinulle myös kevään iloa edelleen.

   Poista
 5. Pitihän minun tietää, että teillä lunta vielä on, mutta kuitenkin hämmästyin, kun kuvasi näin. Meiltä ei enää muuta kesästä puutu kuin pääskyset. Oli kyllä koleaa, mutta nyt lämmintä. Kylvötöitä tekevät ja toivotaan poudan pysyvän.
  Joka kevät ihmettelen, kuinka äkkiä saatte meidät kiinni sitten, kun lumi sulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö? KUvat olivat kyllä aivan ajankohtaisia. Päivässä on kyllä lumet sulaneet hurjasti. Järvelle kävelin jo sohjossa tänä aamuna, mutta jäässä se oli yhä.
   Pääskynen on todellinen kesäntuoja, minullekin. Enää ne eivät epäonnistuneiden yritysten jälkeen pesi meillä, mutta piipahtavat tervehtimässä tullessaan.
   Ehkä siellä on lämmin sääjakso pysynyt, täällä se vaihtui samaan, mitä on ollut useamman viikon. Asteita vain muutama. Ehkä hyvä näin, sillä lämpöaallon sulattama lumi vedeksi täytti jo nyt kaikki ojat ja joellekaan ei enää riitä uomansa.
   Niin se on, pohjoisen kevät on vain hetki, mutta siihen mahtuu paljon.

   Poista
 6. Tuntuu erikoiselta, että on niin lämmin ja silti vielä noin paljon lunta, mutta onhan lehdissä ollut kuvia hiihtäjistä shortseissa.
  Muutama lämmin päivä ja lumet ovat tipotiessään.
  Mustarastaan laulu on kauneinta linnunlaulua. Meillä asustelee mustarastas jossain lähimetsässä. Kuuntelen iltaisin parvekkeelta sen konserttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään hiihtää keväthangilla auringon helottaessa. Siinä on jotain aivan huippuhienoa.
   Täällä oli kolme tosi lämmintä päivää ja se näkyy luonnossa. Parhaillaan on koleaa ja tuulista. Ehkä jäät rikkoutuvat, mutta lumensulaminen hidastuu.
   Pitkään kaipasin mustarastaan lauleluja, nyt oli se kevät. Satakieltä kuuntelin ennen Koillismaalle muuttoa, mutta satakieli ei laula näinkään pohjoisessa.
   Sinirintaa sanotaan Lapin satakieleksi. Niitä täälläkin on, mutta en tunnista sen laulua. Sotkenkohan sen ja laulurastaan visertelyt?
   Onnekas sinä, joka voit pistää vaikkapa silmät kiinni ja istua lepotuolissa kuunnellen todellista lintuvirtuoosia!

   Poista
 7. Ihana kuvaus luonnosta. Meillä on jo kaikki kesäkukatkin ulkona. Odotan niin lämpöä ja lämpöaalto onkin koettu. Tänään tihkutteli, mutta keväältä tuntuu täysillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon.
   Eikö tarvitse edes huolta kantaa, että halla tulee joku yö ja nipistelee sinun kesäkukkiasi?
   Niin kävi täkäläisellekin lämpöaallolle. Tuli ja meni. Tänään piti ottaa taas kevyttoppis ja välkkärit ylle, kun lähti lumisohjossa kahlaamaan järvelle. Jäässä oli.

   Poista
 8. Täällä näyttää olevan pihatyöt meneillään. Mökillä ois haravointia, kumpaakaan ei huvita :) Eilen oli hyinen tuuli ja yöllä on satanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliko se hyinen tuuli ja sen mukana koleus sieltä teiltä päin tänne meille? Ainakin se pysäytti hetkeksi kevään etenemisen.
   Hyvä vain, ettei haravoinnit sinua huvita, ei tule rakkoja peukalohankasiin!

   Poista
 9. Hangenpalo on minulle ihan uusi termi, vaikka ilmiön tunnistankin. Meiltä lunta löytyy lämpäreinä varjopaikoilta metsästä, mutta muutoin jo vihertää ja osa kukista kukkii.
  kauniisti osasit kuvailla kevään kauneutta, lintusten konserttia ja keväisiä tuoksuja. niitä minäkin niin rakastan!
  Hyvää viikonloppua Sinullekin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti eri osin maata, ilmiöllä on omat nimensä.
   Aamulla tarkastelin sulanutta kohtaa pellosta, josko jotain vihreää näkyisi. Ei löytynyt vielä. Koivun lehtisilmut ovat melko turvonneita, eikä varmasti tarvittaisi, kuin päivä tai kaksi lämmintä, niin jopa vihertäisi meidänkin pihakoivu.
   Kiitos paljon ja keväisen mukavaa viikonloppua myös itsellesi.
   Kiitos

   Poista
 10. Vaikka lunta on vielä, mutta niinhän siinä käy kuten joka vuosi, kevät tulee lopulta rytinällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Ensin kevät vitkuttelee ja vetkuttelee ja sitten rynnistää päivässä parissa muuttuen kohta kesäksi! Olen sen täydellisesti muutaman kerran kokenut.
   Vuosi sitten käki kukkui hankeen. Saa havaita, miten tänä keväänä.

   Poista
 11. Kevät ja kesä yhtä aikaa. Ihmeellinen on luonto hangenpaloineen. En ole minäkään ennen kuullut tästä ilmiöstä.
  Hyvää kesäistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voi tapahtua, ettei kohta eroa ole, onko kevät vaiko jo kesä. Erilaiset sääilmiöt pystyvät hämmentämään ainakin minut melko usein. Tuossa hangenpalossa täytyy ilmeisesti moni osatekijä napsahtaa kohilleen.
   Kiitos samoin. Tosin täällä kelit muuttuivat kauaksi kesäisestä ja keväisestäkin.

   Poista
 12. Ihanaa oli lukea kevääsi etenemisestä,josta kerroit niin elävin,kuvaavin sanoin.
  Nopeasti se sitten lähtee vihertymäänkin,kun aika on.Täällä etelämmässäkin parissa päivässä hellepäivien aikana tapahtui suoranainen vihreysräjähdys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Karsikonperällä muuttui luonnossa paljon muutaman hellepäivän ansiosta, mutta eihän ne vielä isoon ihmeeseen pystyneet. Hyvä alku, mutta tämän päivän koleus hidastaa lumien sulamista, mutta jään odottamaan seuraavien lämpimien aikaansaamaa viherräjähdystä.

   Poista
 13. Ihanat kuvat.
  Toisaalta on vaikea ymmärtää, että teillä on vielä noin paljon lunta, vaikka tiedänhän toki, että Suomi on pitkä maa ja säätila erilainen. Mutta kun meillä on jo täysi kevät, eikä edes tullut niitä sateita eikä edes ukkosta, mitä povattiin sinne sun tänne.
  Sinun kevään eteneminen onkin sitten vauhdikasta nähtävää.
  Hangenpalo on aivan uusi termi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Koillismaa on yleensäkin tavattoman lumista seutua, verrattuna esim. samalla korkeudella olevaan osaan maata länsirajalla. Pitkä talvi ei ole täällä poikkeus, pikemminkin sääntö.
   Kun vielä suin Lounais-Suomessa, niin koin kaksi kevättä. Ensin siellä ja sitten kesäkuun alussa usein täällä lomalle tulleena. Myös joskus kaksi syksyä, kun lomailin loppukesällä.
   KUn täältä häviää lumi, niin lähes samaan aikaan ollaan jo kesässä. Riemullista kevätaikaa sinulle.

   Poista
 14. First.What a pretty lady!And so much snow!I cant belive you really have to showel snow still in the monthe of May!
  But soon spring will come to you too and you can enjoy garden life!

  Imet my friends the deers last nigh.They were sleeping in the tall grass and did not complain about my company!So nice!

  Have a nice weekend up norht!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for the compliment.
   There is always snow here in May, often in June as well.
   Spring only lasts for a moment when it is already summer. I don't have a garden. The home is surrounded by wilderness.
   There are no deer here. We have reindeer. They are currently in the woods giving birth to their babies and will be showing us them soon ..

   Poista
 15. Your ski photo is truly fictional. And the whole post is a prelude f0r the summer.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spring is just beginning here. There is no green and there is a lot of snow. All the pictures I took on 13.05.2021, too
   ski picture.

   Poista
 16. Ajeltiin tänään pitkin Kainuuta (Kni-Puolanka-Suomussalmi-Kni). Lunta oli siellä täällä kasoina. Kotipihamme on nyt lumesta sula ja se on niin kiva juttu. Olen päässyt jo haravoimaan. Lumilapiota onkin tullut ihan tarpeeksi heiluteltua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole haravoimista, mutta en vielä pääsisikään haravoimaan, sillä piha on märkä ja osin luminen.
   Hyviä haravointi-ilmoja sinulle.

   Poista