sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Närhen munat

Pakinaperjantai 311 antoi aiheen - Lemmen syömävelka


Mitä lie, menneen kesän närhipariskunnan lemmen syömävelkaa, kun lintujen siemenannostelijat saa täyttää joka päivä. Tätä menoa kohta kaksi kertaa päivässä, sillä aina vaan viimeistä siementä viedään.
-         Voi närhen munat, manailee Mies.
-         Harmia niistä näyttää syntyneen. Jos olisi tämän arvannut, niin keväällä olisi etsinyt ja tuhonnut koko pesän tekeleen. Pitihän se arvata, kun häipyvät vähin äänin kuusikkoon, niin pesimään menivät. Taatusti munineet vähintään puoli tusinaa munaa.
Totta. Semmoinen närhiparvi rehvastelee ja putsaa hetkessä lintulaudalta siemenet ja nyhtää pötkylöistä talit suihinsa häätäen samalla pikkulinnut etäälle. Se raastaa syvästi Miehen hermoja. Miehen, joka on pikkulintujen suuri ystävä.

Kuulemma närhetkin saisi ruokaa, mikäli kunnioittaisivat häntä edes hitusen, mutta kun ei. Tällä menolla jäävät pikkulinnut täysin herkuista paitsi ja tätä menoa on ensi syksynä pihapiiriin ilmestynyt toinen mokoma närhiä lisää, jopa tuplaten. Tämä peli ei vetele.
Tämmöistä yksin puhelua kuuluu päivittäin ja välillä Mies kaappaa ilmakiväärinsä ja paahtaa vimmoissaan portaalle ampuakseen yhden närhin varoitukseksi muille.
Ilmeisesti helpottaa, kun saa pamautettua. Ei se kohti ammu, pelottelee vaan, mutta närhetkin ovat hoksanneet sen ja oven kolahtaessa kiepsahtavat puun taakse tai lehahtavat vieren kuusen alaoksille, mistä tilanteen rauhoituttua palaavat hyvin nopeasti takaisin napsimaan ruokaa ja taas pienet siivekkäät saavat lähteä.
Väliin Miehen nyrkki kajahtaa ikkunan pieleen semmoisella voimalla, että koko talo tärähtää. Minä olen ainut, ketä moinen jysäri säikäyttää, ei närhiä. Kun nyrkki ei tehoa, niin mies kipaisee jälleen pyssynsä ja seisoo kohta portailla kiroilemassa kiusanhengille.
-         Jos ei sana kuulu tai tehoa, niin seuraavan kerran täräytän kohti. Sopii uskoa, että tää on viimeinen varoitus.
Moneskohan viimeinen varoitus se on? Joka päivä närhet saavat kuulla ainakin puolen kymmentä viimeistä varoituksen sanaa, mutta yhä ne riekkuvat tyhjentämässä auringonkukan siemenet suihinsa ja lappamassa niitä lintulaudalta maahan.

Mies ei pysty keskittymään enää Päätaloihinsakaan, joita tavaa ikkunanvierus sohvalla pitkällään. Tämän tästä täytyy komuta ylös ja tarkastaa ikkunan läpi lintulaudan tilanne. Lukukohta katoaa kirjasta sen sileän tien, kun hän paiskaa sen kädestään ja ponnahtaa pyssynsä kanssa ulos hätistelemään ei-kutsuttuja lintulaudan vieraita. Kuuluu pam ja pamauksen seuraukset toistuvat samana. Katson, miten närhet nousevat siivilleen, mutta vaivautuvat lentämään juuri ja juuri lähimmän puun taakse. Sekös ottaa Miestä pattiin. Ei vaan hennonut ampua kohti, on se lintu närhikin.
Mutta miten ratkaista ongelma, joka paisuu ja näyttää aiheuttavan Miehelle kohta vatsahaavan?  Yritystä häneltä ei muutu. Se meni ja osti isosilmäistä kanaverkkoa ja rakentelee suojamuuria tirppojensa lintulaudan ja kuusen oksalla roikkuvan talimöhkäleen suojaksi. Mies uskoo vakaasti, että pienet siivekkäät lentävät aterioimaan kanaverkon aukoista läpi, mutta närhi ei sitä tee.

No niin, on vain ajan kysymys, milloin pihaa koristaa kanaverkkoaitaus ja minä veikkaan hiljaa mielessäni, että Mies kiikuttaa ennemmin tai myöhemmin närheillekin syötävää, ei kestä katsella niiden norkoilua, mikäli ne pihaan jäävät.  Varislintu närhikin on, kuten kuukkeli ja kuukkeleiden ilmestymistä pihaan Mies on taas toivonut jo pitempään. On se vaikeaa, teet niin tai näin, aina meinaa tulla tenkkapoo vastaan.

30 kommenttia:

 1. Kuulostaa niin viha/rakkaus-suhteelta : ) Mummoni purki kissaansa sanallisesti kaikki harminsa, mutta rakasti kuitenkin : )
  Linnulle syöminen on elämän ja kuoleman kysymys, joten en usko, että edes oikea ampuminen lopettaisi syömistä (siis muun parven), miehelle vain tulisi paha olo.
  Kirjoitat elävästi ja hauskasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Taidat osua naulan kantaan tuosta viha/rakkaus suhteesta.

   Poista
 2. Siinäpä sitä on ongelmaa! Närhi on kaunis lintu, samoin kuin harakkakin, mutta pikkuisille vain ruokaa annettaisiin meilläkin. Ja oravan pään menoksi on suunniteltu vaikka mitä, nyt näyttää siltä, että vihdoin on löytynyt semmoinen lintulauta, mitä orava ei pysty tyhjentämään hetkessä sammaliin. Kaikkia ruokkisi mielellään, mutta sammaliin peitto on jo liikaa. Puolessa tunnissa orava kantaa laudan tyhjäksi, mutta ei kanna enää. No, linnut tiputtavat sen verran maahan, ettei oravakaan joudu nälissään olemaan. Tikkakin kävi kokeilemassa ja sai suuren nokkansa sen verran verkon läpi, että sai muutaman pähkinänmurun, mutta liian vaikeaa oli, ei ole enää näkynyt.

  Mainio tarina, taitaa olla terästetty versio todellisuudesta, vaikka kyllä se harmittaa, kun kaikki ruuat häipyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa vallan vietävästi, mutta pitää ymmärtää kaikkia luotuja, jokaiselle on oma masu lähinnä. Kyllä tikka ja oravatkin ovat kuulleet tuon saman uhkailun, mitä närhet.

   Poista
 3. Hauska ja todenoloinen tarina. Varislinnut osaavaat herättää tunteita, minäkin ajoin kerran kaupuntiin asti ilmakiväärin ostoon teini-ikäisten variksenpoikien meteliin ja emovaristen kompostikekkereihin suivaantuneena. Ilman ilkkaria kuitenkin kotiin palasin, ja perempi kai niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko totta joka sana vierestä seurattuna. Joskus huvittaa, joskus suututtaa.

   Poista
 4. No jopa tuli ongelmaa kerrakseen... Pitääpä ainakin Miehen liikkeessä. Sohva-ikkuna-ruokintapaikka, siinä "kultainen kolmio" jota ravatessa nivelet notkistuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelmaksi on todella kehittynyt. Liikenne jatkuu, päätalo vaihtunut johonkin eräkirjaan.

   Poista
 5. Villin luonnon villit villieläimet käyvät kenen tahansa hermoille. Ja villi mies se vasta hurja onkin. Mikä on asuessa tuommoisten ihanien villipetojen keskellä, siinä ei aika tule pitkäksi ja nauru pidentää koko ajan ikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin osuit naulan kantaan. Ei tule aika pitkäksi ja hauskaakin on.
   Katselen uusin silmin uhoajaa ... villimies, hurja mies.

   Poista
 6. Olipa hauska tarina ja mies sai kuin ilmaiseksi liikuntaakin.Hi!
  Ei varmaan malttaisi kyllä oikeesti ampua närheä kuoliaaksi, sitä en usko.
  Mutta harmittaa se kyllä varmaan, kun närhi vie kaikki pieniltä linnuilta. Se on vähän, kuin meillä täällä harakka vie yks kaks vaan lintulaudan puhtaaksi kaikesta!
  Mies onkin siihen jonkinlaisen systeemin keksinytkin, on laittanut katosta pidemmmäksi, niin harakka ei ainaskaan mahdu katon ja laudan alle.
  Mutta ne ryökäleet vaan aina kuitenkin jotenkin keplottelee sinne itsensä, jotenkin ne kuitenkin vähän onnistuvat saamaan osansa.
  Mutta murheet ne on kaikilla, hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pistää keksimään konsteja, että ryökäleet saa pysymään pois pikkulintunen sapuskoilta.
   Harakat saa täälläkin saman uhkailun, mitä närhet.

   Poista
 7. :D Hauska ihana hyväntuulen postaus, vaikka kiukkua ja hurjaa ampumistakin sisältää. Veikkaan, että närhet vievät voiton... Tai ehkä pikemminkin happy end, kun kaikki saavat tarpeeksi herkkuja ja miäs Päätalonsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, närhet on voittajia, ainakin silleen, että säilyttävät henkiriepunsa ja käyvät varkaissa edelleen. Mies vaihtoi lukemisensa eräkirjaan.

   Poista
 8. Vai joutuu Hermannin pojan raapustukset katkolle lintujen takia. Eläväinen ja hauska kertomus. Ei tule tämän enempää tekstiä kun naurattaa niin, että ei tule kirjoittamisesta mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sinua vaan naurattaa, kun Mies harmista ärisee.
   Se on oikien, kyllä maailmaan närhiäkin sopii.

   Poista
 9. taitaa olla totista totta tämä kamppailu närhien kanssa, kaik ovat näemmä Karsikonperille asettunu ku tääl ei o näkyny yhtäkää. tosi mukavaa palata taas parin viikon hiljaiselon jälkeen ihmistenilmoille ja lukea näitä hersyvän hauskoja postauksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottapa hyvinkin, vaan olisitte voineet pitää omat närhenne siellä omilla kulmilla.
   Selvä se, kotiin on aina ihana palata reissuiltaan.

   Poista
 10. Even with the translator I didn't understand anything to your text... Your language must be very hard to translate ! anyway it's a very nice photo.
  Have a nice day, much love
  Annick

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know that the translator cannot very good. My story told about the many jays (birds)when they come to the places of the bird feeder to eat everything and are so terrifying that little birds will fly away.

   Poista
 11. Olet saanut ansaitusti huomiota mainiolla kirjoituksellasi. Kunhan alat toipua tästä tekstistä, minulla olisi pieni haaste blogissani sinulle. Se ei liity närhiin eikä muniin vaan kirjoihin. Toivottavasti innostut :-)

  VastaaPoista
 12. Mainio, viihdyttävä tarina ja niin tosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi on. Seurailen tilannetta niin monesti päivän mittaan, en väliin tiedä harmitellako vai nauraa.

   Poista
 13. Arvaa hymyilyttääkö, kun sieluni silmin katselen sohva-ikkuna-pyssyn kanssa ulos-kuviota. Ei tietenkään ole oikeasti naurun paikka, linnut voivat joskus olla aika riesa, meillä riesana on oravat.

  VastaaPoista
 14. Ymmärrän. Ei ole mukavaa katseltavaa, kun närhet syövät pienten lintujen ateriat.Niinpä se on luonnon laki, että vahvat ja nopeat jättävät taakse heikot ja hitaat.
  Mukavan leppoisa pakina.

  VastaaPoista
 15. Hih, tämä tarina pisti hihittelemään itsekseen kun ajattelin ukkokultaasi närhien kanssa kisaamassa. Itse olisin ihan samanlainen, kiljuisin kuin syötävä, mutten kuitenkaan raskisi tehdä mitään, kun ruokaahan nekin raasut tarvitsevat.

  VastaaPoista
 16. Ymmärrän miehen tunteet oikein hyvin, vaikka tietysti kertomus huvittikin kovasti, kivahdan itekin usein harakoille, jotka käyvät röyhkeinä portailla ja nehän uskovat heti, vaikka nauraa räkättävätkin makeasti mennessään, samoin kuin naakatkin, jotka ovat oikeita mestareita varastelemaan talipalloja harakoiden tavoin. Tällä ruokailupaikalla se pikkuinen sinihattu on oikea terrori, mutta sen kupu on äkkiä täytetty ja varpusrouvien juorupiiriä sekin vähän varoo. Että niin pieni voikin olla oikea sissi:)Punatulkkuja näkyy todella harvoin, olisiko joulunaikoihin joskus ollut, keltavarpusia ja kaiken sorttisia tiaisia, nyt on hiljaista.

  VastaaPoista