tiistai 20. toukokuuta 2014

Kesä tuli

Kesä tuli tänne Karsikonperällekin.
Yhdessä yössä ja päivässä kolea kevät vaihtui kesän lämpöön ja hentoon viherrykseen. Kerta kaikkiaan huikeaa, miten eilisen päivän hellelukemat ja öinen ukkossade villitsivät luontoa. Koivuun on paikoin puhjenneet pikkuriikkiset hiirenkorvat, jotka ovat kevään kauneinta minulle. Tulee vahva tunne, että kesä on kohtsillään.


Talviturkin heitin eilen ihan virallisesti. Siis kipasin rantaan ja uimaan. Kylymä kylypy se oli, mutta niin virkistävä. Paria päivää aiemmin olin jo käynyt savusaunan löylyistä järvessä. Uimakauden aloitus on toinen varsinainen kesän avaukseni.
Kesäherkkuihin kuuluu myös mato-ongella käyminen. Olen odottanut pitkään ja hartaasti kalavesien sulamista. Vihdoin eilen pääsin nauttimaan kohon ja kimmeltävän veden pinnan tuijottamisesta. Viis siitä, vaikkei kalaa tullut, tärkeintä oli päästä lammelle ja nähdä sen siirtyneen kesäaikaan. Rantakoivuista ei hiirenkorvia hevin erottanut, niin pieniä olivat, mutta jäät olivat veks.


Suurinpaa kalastuksen tuskaa tyydyttämään vietiin kaksi viikkoa sitten jokeen verkot, mutta kävi peräti surkeasti. Yöllä pakkanen pisti suvantokohdat jäihin ja toinen verkko rikkoontui täysin. Työ ja tuska oli saada edes nostettua jäämurikoita täynnä olevaa verkkoa veneeseen, eikä toinenkaan verkko mitään pyytänyt. 
Kala ei vielä liikkunut, kuulema joessa oli liikaa vierasta vettä. Se olis pitänyt ymmärtää ja malttaa vielä verkkojen kanssa.

Parhaillaan kirjosiepot valikoivat röyhkeästi pesäpöntöistä itselleen sopivia.Västäräkkipariskuntaa olen odotellut. Joka kesä ne ruukaavat tulla tämänkin talon pihaan ja vajan katonharjalle tepestelemaan, mutta vielä ei ole näkynyt. Kylillä olen niitä nähnyt, kuten eilen myös ensimmäiset haarapääskyset. Eilen kantautui niin ikään jostain vaaroilta päin käen kukunta.
Osaisipa meidän epäonninen haarapääskypariskunta saapuessaan ymmärtää, mitä olen tehnyt ja miksi. Pudotin nimittäin aamulla niiden toissa- ja edelliskesäisen pesätekeleen parvekkeen kattoharjasta. En suinkaan pahuuttani, vaan siksi, että ymmärtäisivät  rakentaa kotinsa jonkin muun piharakennuksen räystään alle, jossa se pysyisi koossa. Parvekkeen kattonharjan kolmio on niin kapea, että pesästä tulee väkisinkin liian ahdas ja se putoaa. Jo kolmena kesänä niin on tapahtunut ja osittain kohtalokkain seurauksin. Varmaan pääskysille on tullut laskuvirke pesän suunnittelu- ja /tai rakennusvaiheessa. Ehkä ovat valinneet väärät sementtiaineet. 


Karsikonperän tien penkoilla on vielä ankea väritys, muttei kauan. 
Viljelemättömillä pelloilla alkaa "orastaa". Salaattiaineksia löytyy jo hyvin omasta takaa. Tämmöiset asiat ovat täyttä kesää. Siispä- tervetuloa kesä!


39 kommenttia:

 1. Kesä se sinnekin hienosti tulee. Täällä Tampereen kupeessa on kamppailtu viime päivinä lähes trooppisessa helteessä ja eilen saatiin oikein kunnon ukonilma mammuttikokoisten rakeiden kanssa! :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa! Kesä on jo hyvällä alulla. Tällä ei ukostanut. Siitä se hörähtää kaikki kasvuun. Ahvenennarraukseen täälläkin polttelee - nyt kun kutevat niitä kutuahvenia sais..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa aikaa elellään. Minusta kevätkesä on hienointa.
   Kalahommat ovat suorastaan villinneet minut.

   Poista
 3. Hienoa kun kesä on tullut koko suomeen, kalavedet sulavat ja koivut tuoksuvat. Hienot kuvat olet ottanut. Hyvää kesää täältä etelä suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni yksillä, kesä kaikilla- sanotaan. Nyt nautitaan lämmöstä kummallisen talven jälkeen.

   Poista
 4. Kivasti vihertää sielläkin, nyt pääsemme jo kaikki kesän makuun. Ai, että uimassa kävit...hrr...pelkkä ajatuskin saa ihon kananlihalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vihertää ja tänään viherrys on roimasti vahvistunut.
   Juupa juu - uimassa pitää käydä tuhka tiheään, kun alkuun pääsin.

   Poista
 5. Hyiii, en mie uskala mennä uihmaan. En ole monhiin vuossiin uinu täällä kotimaassa :) Ihanasti alko meilläki eilen vihottamaan tuo maisema. Tänhään jo ollukki viileämpää vain 12 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikset uskalla? Vilponen vesi karaisee mukavasti.
   Viileämpää on täälläi verrattuna eiliseen, mutta niin paljon lämpimämpää, kuin mitä on niin pitkään ollut.

   Poista
 6. Olisipa mahdollisuus pulahtaa kotipihalta veteen. Mutta kun ei. Ihanaa kesän odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa voisikin ihan omalta pihalta pulahtaa uimaan. Kyllä minä saan tallustella poluja pitkin liki puoli km ja sitten veteen. Juuri kiirehtiessä uimaan, ehtii matkalla tulla sopiva hiki, joten on oikein kivaaa päästä veteen.

   Poista
 7. Nopeaa on kesäntulo nyt siellä, viikko siten taisi olla vielä luntakin. Villivihanneksien paras aika alkaa olla pian, nokkosta täällä jo saa poimia:)
  Jos minulla olisi uimavesi aivan vieressä, kyllä aloittaisin heti nyt!
  Mukavia kevätpuuhia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhdikkaasti vaihtui minun maisemani kolean näköisestä keväästä kesäksi. Tämän päivän aikana koivun lehti miltei jo aukesi. Nokkosia keräisin ihka varmasti, mutta kun niitä ei ole.
   Miten kaukana sinun uimavetesi on? Minä kipaisen puoli kilsaa ja sitten vasta pääsen pulahtamaan. Sopiva matka.

   Poista
 8. Sanotaan että talvi yllättää, mutta kesä tekee samoin. Niin nopeasti kaikki tapahtuu sitten kun on sen aika. Nyt ihanasta viherryksestä nauttimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on käynyt just noin. Kummallisen talven jälkeen kevät odotutti itseen ikävään asti ja sitten se muuttui yks kaks kesäksi.
   On nää päivät olleet niin upeita.

   Poista
 9. Kaunista kevääntulon kuvailua!!! Täällä etelässäkin kevät tuli melkein "rysähtämällä", koska alkukuu oli tosi kylmä ja sitten tulikin tämä lämpöaalto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nähtäväksi jää, miten pitkään tämä lämpöaalto meitä hellii. Tänään ainakin vielä.

   Poista
 10. Minä kävin eilen myös lenkilläni kastautumassa lammessa, vesi olikin siedettävän lämmintä, minulla oli kiire ylös vedestä että kerkesin vaatteisiin kun olin lenkkipolun varrella ja aamusta siellä kulkee koiran kuljettajia. Edellispäivänä oli samaisella lammella nähty iso ilves, hyvä vaan se metsästää caravaani alueen citykanit mitä on kahden vuoden näkynyt nurmialueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kesän juttuja on just uiminen. Hienoa, kuulutaan samaan klaaniin, kun on talventurkki heitetty näin varhain.
   Toivottavasti ilvestä ei kukaan mene ampumaan. Täällä ilveksen ilmestyessä maisemiin, se saa jälkeensä jahtaajat. Poromiehet ei tykkää ilveksistä, minä sitä vastoin kyllä.

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Auts, tulipa kirjoitusvirheitä. Poistin sen. Piti kirjoittamani, että
  kivasti on kesä jo siellä aluillaan. Meillä täällä etelärannikolla lämpöaalto ja sade vuorottelevat. Ukkonenkin on jyrähdellyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä nuo kirjotusvirheet. ei ne ole vaarallisia.
   Tänäänkin on ollut upea kesäpäivä. Nyt nautitaan.

   Poista
 13. Askel kerrallaan pikku hiljaa kesä lähestyy pohjoisessakin ja sitten se yhtäkkiä purskahtaa täysillä esiin. Se nopeus on aina yhtä suuri ihme, josta ei täällä etelässä pääse nauttimaan ollenkaan.
  Kaikista ei näköjään tule arkkitehtejä lintumaailmassakaan. Meidän turkinkyyhkyt tekevät tosi huteria pesiä ja munivat samaan monta kertaa vuodessa, vaikka jossain vaiheessa ei pesässä enää ole kuin pari risua ristissä, hunostihan siinä sitten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä ei tosiaankaan saapunut hissun kissun, vaan kertaryminällä. Perjantaian oli vielä niin koleaa ja tuulista, mittarissa +7, lunta monin paikoin.
   Ei olleet meidän haarapääskyt lukeneet matematiikan pitkää oppia, niin pieleen meni niiden pesänrakennus, sitä jopa jatkettiin kesken hautomisen. Teidän turkinkyyhkyt on tainneet olla samassa opissa.

   Poista
 14. Kesä löytää jokaisen kolkan ja käy taloksi.
  Saas nähdä aloittavatko pääskyt rakennuksen alusta vai kuinka käy. Jännityksellä seuraamme mitä tapahtuu.
  Kireitä siimoja sekä aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pääskyset joutuvat aloittamaan ihan nollasta nyt pesänteon ja joutuvat etsimään uuden katonalusenkin. Minun psyyke ei kestä sitä, että pesä tuhoutuu kesä kesältä syystä, että niin kapeaan kulmaan ei millään saa tarpeeksi tilavaa pesää nneljälle-viidelle poikselle. Laitoin esteen ja toivon hartaasti, etteivät pääskyseni moisesta loukkaantuisi ja lähtisi pihapiiristä pois tykkänään. Älyäisivät minun hyvää tarkoittavan.
   Kiitoksia vaan - tänään ahti soi antejaan.

   Poista
 15. Kyllä sitä ehdittiin jo odottaakin. Erikoista on se täällä, että valkovuokkojakin on vielä. Pitkä viileä kausi pidensi niiden kukinnan aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minun kesän alkuni on vielä melko paljasta, ei kukan kukkaa. On sentää jokunen vihreä tupsu siellä täällä.

   Poista
 16. Olet sinä vaan rohkea uskalsit uimaan...ihan paleltaa miua kun ajattelenkin.Täällä on ollut tosi lämmintä ja ukkonenkin on jo myllännyt.Ihanaa hiirenkorva aikaa sinulle.Kyllä ne kalatkin kohta ui verkkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo uiminen on niin minun juttujani, ettei se vaadi sen kummempaa rohkeutta. Kaikkia ei kylmä vesi miellytä, me ollaan niin erisorttisia.
   Nyt minulla on todella hiirenkorva-aika kauneimmillaan.
   Kiitos, haluan uskoa itsekin, että kalaa vielä saan.

   Poista
 17. Tämä kevät pääsi yllättämään todenteolla, toivottavasti ei takatalvi pääse tekemään yllätyksiä. Hyyyiiii, vilunväristyksiä tuntee hän... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi yllättää niin monen, muta ei paha yllätys lainkaan. Ei ruveta ajattelemaankaan takatalvia.
   Vilunväristyksiin auttaa karaiseminen, ihan toden totta...

   Poista
 18. Olipa mukava lukea kuulumisiasi!
  Täällä on talviturkki vielä heittämättä vaikka jalkoja liottelinkin laiturilta.
  Toivottavasti pääskyset ymmärtävät tarkoituksessi, onkohan se aina sama pariskunta joka siihen rakentelee.
  Täällä yllätyin kun laitoimme katiskan veteen jossa se oli yli yön. Aamupäivällä nostimme, kymmenittäin pienenköjä särkiä ja ahvenia ja mikä määrä mätiä, ihan valtava määrä! Sinne se päätyi veteen!
  Mukavia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahventen kutu on täyttä sesonkia täällä parhaillaan. Soppakalat saa joka kerta, kun katiskaa pitää vuorokauden lammessa. Jokunen haukikin on eksynyt ansaan.
   Hyvin tarkaan kerään ja puistelen mädin takasin veteen, mitä on katiskaa nostaessa rannalle tullut.
   Uiminen on ollut herkkua nyt jo päivittäin. Saapa nähdä, miten vedet jäähtyvät, kun koleaa on luvassa.
   Kiitos, hienoa kesän alkua myös sinne päin.

   Poista
 19. Harmi verkkojesi kanssa. Jouduin kerran repimään katiskan jään alta ja siitä tuli kyllä ihan uutta designiä : ) Kaikki kesän merkit siellä tuntuu jo olevan, ei muuta kuin nauttimaan tästäkin vuodenajasta, vaikka taidat viihtyä luonnossa aina.
  Kauniisti ajattelit lintujen pesäpaikan ohjailussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei käy nämä kalahommat kuin Strömsössä. Riskinsä on.
   Viikko on ollut upea kaiketi koko maassa, nyt alkaa olla koivussa täysi lehti. Tänään näin mustikkaa jo nupulla ja lintusten sirkutukset ovat päivän musiikkia leppoisan lounatuulen huminan kanssa.

   Poista
 20. Kesää kohti mennään. Suomi on niin pitkä maa, että täällä etelässä omenapuut ja tuomet ovat ehtineet jo täyteen kukkaan. Nautitaan luonnosta, missä sitten olemmekin. Yön aikana ehtii tapahtua silmin havaittavia muutoksia.

  Meillä on taas pihan tuomipihlajassa sepelkyyhkypariskunta pesimispuuhissa. Vanhaa pesää hieman kohensivat risuilla. Nyt siellä jo kökötetään.

  Toivottavasti teiltä hajosi vanha verkko. Se hieman vähentäisi harmituksen määrää.

  VastaaPoista
 21. Voi mahoton paikka, miten olen harmissani, kun kadotin osan kommenteistanne. Olen joko itse toheloinut roskapostia poistaessani, tai sitten on sattunut jotain muuta, mutta katoaminen on tosiasia. Nykyään minulle tulvii melkoisesti roskapostia, mutta toistaiseksi en halua pistää sanavarmennettakaan. Pyydän vain nätisti anteeksi.
  Juhannusta vietetään.On hyvin kylmää, vain +6 ja pohjoisesta tulee edelleen. Hillaa ei isommasti tarvitse tulevana kesänäkään poimia, ei mustikkaakaan, jopa suopursun kukat ovat paleltuneet. Viime yönä oli yli -3 astetta pakkasta, myös minun ruusupapuni kuolivat.

  Lopuksi Pirille vielä- verkko ei ollut vanha, mutta rikkoutuneen tilalla on jo uusi. Kalaa ei ole sanottavasti tullut. Syy lienee nämä kylmät.

  VastaaPoista