maanantai 4. huhtikuuta 2016

Ahavaa ja kantohankia


Viime yön pakkanen teki hangesta niin kovan, että se kannatti kävelijän. Heti aamulla varhain lähdin katsomaan, miten kauas vaaralta näkee, ikään kuin en olisi muistanut sitä.
Lunta on paljon, vaikka etelän rinteillä jo hieman pälvipaikkojakin.

Kun tarpeeksi piirtelin sieluni sopukoihin Teerivaaran kaksoishuippuja, niin samalla kypsyi ajatus lähteä tavoittamaan ne.


Voimaa urakkaan antaa voimakoivu. Kamera liikahti hangella sen verran, että suolsi suttua. Sekin kait oli niin meno päällä.

Ei aikakaan, kun olin menossa Teerivaaraan.
Valitsin lumikenkäreitin ja kaiken varalta hain myös kartan Luontokeskuksesta.
Lumikengät jätin kotiin, sillä uskoin vahvasti kantohankeen, vaikka päivä oli jo lähes puolessa.

Alkuksi maasto oli helppoa. Suon jälkeen polku kulki koko ajan ylöspäin ikimetsässä, vanhojen naavakuusten ja mäntyjen alla.


Kevättä on selvästi ilmassa. Ilma raikasta hengittää. On aurinkoa. On lämmintä. Paikoin runsaasti Tapionkylvöä. Tintit laulavat. Muuta ääntä ei olekaan, paitsi kävellesssä rahina askelten alta.

Maisemat ovat jylhiä vaaramaisemia ja näkyväisyyttä riittää. Taivaanrannalle piirtyy lisää vaaroja. Ja taas lisää, jotka jo häipyvät utuisina horisonttiin.

Olen kiivennyt Teerivaaran toisen laen päälle. Matalamman laen.


Tässä käyn taistelun itseni kanssa.
Jatkanko ja jaksanko tästä alas, josta pienen aukion yli ja sitten vielä jyrkempi ja pidempi nousu toiselle huipulle.
Seison töyräällä ja mietin. Vastassa oleva rinne osasi houkutella ja minä vastasin siihen.


Katsoipa ylhällä minne päin tahansa, niin kauas näkee. Ehdin ajatella, milloin tulisin uudelleen, Seuraavaksi ehkä ruska-aikaan. Sitten tykkypyuiden aikaan. Kesän jättäisin väliin.

Paluumatkalla poikean kotaan. Hetkein toivoin, olisipa ollut tulitikut, kahvipannu, pari grillimakkaraa repussa! Vaan kun ei ja ehkä hyvä niin, sillä paidasta olisi voinut pusertaa hikeä. Parasta jatkaa matkantekoa heti lähtöpaikalle.


Reitti ei ollut pitkän pitkä, vaan siihen mahtui niin ylä-kuin alamäkiäkin. Enkä todella tarvinnut lumikenkiä. Tallattu polku kesti hyvin saapastella.

62 kommenttia:

 1. On sinulla jylhät lenkkimaastot!Upeaa maisemaa silmänkantamattomiin.Tuolta varmaan erottaisi isomman eläimenkin helposti liikkumassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisi kyllä isot eläimet erottaa, mutta ne liikkuvat kyllä niin hiljaa, ettei niitä huomaa.
   Tosin itse pysähtelen usein ja annan silmäni levätä näissä maisemissa.

   Poista
 2. Vähän aina pelottaa kun kerrot noita vaelluksia, että mitä jos eksyt!? Mutta kaipa osaat minne vain. Kirjoissa lapin asukkaat kulkevat kymmeniä kilometrejä jonnekin ja osuvat juuri sen puun alle, missä suolapussi odottaa. Sitä aina ihailen. Minulla pitää marjassa ollessa talon näkyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ihmeessä suotta pelkää, olen varovainen. Nytkin oli hyvin merkattu polku. Olen kyllä hissukseen laajentanut "reviiriäni" yksinkin liikkuessani. Nautin ajatuksen ja silmien yhteispelistä, mitä kaikkea maiseman näkeminen johdattelee ajattelemaan.

   Poista
 3. Voi, kuinka kauniita vaaroja siellä ja puhdasta, valkeaa lunta. Sait toivomasi hankikannonkin. Kiva ja kiitos, että kerrot ja kuvaat niitä meille etelän ihmisillekin! Meiltä on se vähäkin lumi poissa, jota pienen aikaa oli. Sinivuokot kukkivat jo, kevät on ehtinyt tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin voi todeta- hankikanto tuli, mutta meni saman tien. Onneksi olin valppaana eilen. Lunta on paljon ja se on vielä hohtavan valkoista, mitä tiheimmissä osin metsiä Tapionkylvöä hangella. Se on ensimmäisiä kevään merkkejä.

   Poista
 4. Hieno hankikanto ja mitkä maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Sinäkin olet ollut hankikannolla. Kyllä kestävällä hangella on hienoa liikkua, minne vain mieli johdattelee.

   Poista
 5. On sulla maisemat! Ja hyvä kunto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat on todella upeat. Kunnostani en itse voi kyllä noin sanoa. Rapistumaan päin se on.

   Poista
 6. Upeissa maisemissa vaeltelet!
  Minä en ollut paikalla silloin, kun suuntavaistoa jaettiin, eksyisin taatusti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minunkin pitää olla hyvin skarppina suuntien kanssa. Täällä varsinkin, sillä jos eksyy, saattaa joutua pahastikin hyvin kauas.
   Nyt oli reitti niin hyvin merkattu, ettei mitään vaaraa joutua pois polulta ja toisekseen - polun vieressä alkoi jo heti upottaa yli polven.

   Poista
 7. Aivan mahtavaa tuo luonnon kauneus ja hankien kestävyys, jospa vielä joskus minäkin edes matalamman vaaran huipulle . Kuuluu askelten rapinaa kun kerrot niin elävästi retkestäsi. Hyvää kevään jatkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monia vaaroja voi huiputtaa, vaikkei hankikantoa olekaan. Niille johtaa polku, joten jos oikein haluat, niin toki tuollaisen toiveen voit toteuttaa.

   Poista
 8. Onpahan erilaiset maisemat kuin täällä Lounais-Suomessa. Kaunista ja upeaa! Teitpä urakan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä maisemat on todella sieltä toisesta laidasta, millaisissa minäkin asuin ennen tänne muuttoani noin 40 vuotta. Nyt tykkään, että olen "kotona".

   Poista
 9. Kantohanget ilahduttivat täälläkin, mutta maisemat ei. Sinulla on tosi ihanat paikat tallustaa, mutta muista ottaa vähintäänkin rusinapaketti, tulitikut ja makkarat seuraavalla kerralla, pieni trippikin olisi hyvä:) Kaunista ja hyvää kevättä Aimariille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Maisemani ovat ihanteelliset ulkoilmaihmiselle. Tuon vinkkisi koetan muistaa, jotain pikaenergiaa on aina hyvä olla repussa.
   Täällä varmaan kantohanget odotuttivat itseään osin siksikin, että lunta on niin paksulti, eikä se kunnolla suojannut läpeensä ennen rapsakkaa pakkasyötä.
   Joko sinulta lumet katosivat?

   Poista
 10. Hankikannoilla on mukava liikuskella. täällä nyt ei enään ole, mutta ensi talvena taas sitten. taillä vielä kunnon talvea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsesta saakka muistan kantohankien ihanuuden. Joka kevät sitä ei tule, onneksi sentään edes joskus. Hyvässä lykyssä vielä vappuna täällä voi liikkua hangella.

   Poista
 11. Kevään haistelua ja komeita maisemia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväältä kyllä tuoksuu. Ehkä juuri ahava saa aikaan kevätfiiliksiä.

   Poista
 12. Tuo omakuvasi on hieno! Hanki kimmeltää ja kaukaisuudessa näkyy utuisia sinisen kerrostumia ja välissä Suomineito ja koivu :)
  Aurinkoista kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Teki mieli esitellä tuo kuva kuitenkin, vaikka se on epätarkka. Lumihangelle oli vaikeaa saada kamera pysymään siten, kuin sitä tälläsin. Eikä 10 sekunnin ajastuksella ehdi juuri itse kunnolla kuvaan. Tämä vanha koivu on toinen "varsinainen " halipuuni, se toinen on iso aihki.

   Poista
 13. Vau, sinulla on rautainen kunto! Itseäni hengästytti jo pelkästään kuvien katsominen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se oli hieno reissu, jota olin jo pitkään suunnitellut. Nyt tuli vaan semmonen vahva tunne, että juuri tänään on oikea päivä Teerivaaran "valloitukseen"
   Kyllä minuakin hengästytti sekä kiipeäminen että maisemat.

   Poista
 14. Oletpa sitkeä sissi. Minusta tuskin olisi näillä polvilla, mutta ymmärrän kyllä millaista on kulkea kuvaamissasi maisemissa. Iloa ja kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita remppoja mullekin siunaantunut, muttei ihan vielä niin paljon, että olisivat täydellinen este retkeilemiselleni. Mutta niiden ehdoilla.
   Keväänriemua sinulle. Täällä kevät maan viheröimisineen on tavattoman kaukana.

   Poista
 15. Upeat lenkkimaastot!

  Täällä on jo lumet sulaneet, mutta jokin aika sitten pystyi täälläkin liikkumaan helposti pelloilla hankikannon ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihka samaa mieltä näistä lenkkeilymaastoistani. On mistä valita.
   Lunta on vielä paljon ja just aamulla tuli muutama sentti lisää. Ilman lumikenkiä ei pääse maastossa lainkaan ja huono vähän niidenkin kanssa.

   Poista
 16. Komeet on maisemat! Reipas tyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat on, reippauttakin löytyy, kun tarvitaan ja nyt innostuin.

   Poista
 17. Ihana patikointi reissu ollut hankikannolla.
  Muistan kuinka mukavaa oli Koillismaalla asuessa päästä aina keväisille hangille.

  Hienoa videokuvaa saisit kauniissa maisemissa.
  Kuulusi luonnon äänet, kengän narskunnat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväiset hankikannot ovat niin minunkin mieleiseni juttu. Nyt on ollut vain tuo yksi päivä, tänään ja eilenkin jo ihan pehmeää höhhölunta, joka todella upottaa.
   Minun kameralla ei pysty videoimaan. Olen josksu hitusen yrittänyt, mutta pokkarini olis jo uusimisen tarpeessa. Järjestemäkameraa en viitsi näillä retkillä mukana kuljettaa.

   Poista
 18. Voi sinua onnekasta. Kyllä sinä siellä vaaran laella koit varmasti jotain vielä syvempää kuin minä Tukholman tyhjillä kaduilla. Vaikka toki kokemuksissa on samaakin. Mutta sinulla tuohon liittyy se fyysinen ponnistelu, sellaista minä kaipaan. Ja metsän tuoksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ajattelin vastaavanlaisesti sinusta hiljaisia Tukholman katuja kulkemassa, miten onnekaita ja tunnelmallisia hetkiä.
   Juuri luonnon hiljaisuudesta minä nautin eniten yksin reissutessani. Pysähtelen ja kuuntelen.

   Poista
 19. Sulla on siellä niin todella kauniit maisemat liikkua!
  Olet siinä onnekas!
  Itsekkin tykkäisin tällasista jutuista, mutta selkäni ei enää antaisi lupaa lähteä tollasille retkille!
  Kaunista on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä maisemat ovat sielunmaisemiani. Miten usein kirjoittaessani esim. näitä vastauskommentteja jään välillä pilkun ajaksi tuijottelemaan ikkunastani Kärryvaaran rinteitä. Milloin sitä hivelee usva, milloin paksut pilvet, milloin se paisttalee auringossa jne. Saattaa joskus juolahtaa mieleen, että lähdempä nousemaan sinne suksineni tai lumettomaan aikaan kävelylle.
   Ikävää, että selkäsi tekee sinulle rajoituksia. Itse olen toistaiseksi kuta ja kuinkin mukavassa liikkumiskunnossa.

   Poista
 20. Aikamoisen patikoinnin olet tehnyt! Ja mitkä maisemat! Kylläpä kannatti. Onnittelut!

  Hankikantoja ei paljon ollut täällä tänä vuonna - lunta oli niin vähän, ettei voinut potkukelkalla potkutella hangilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut matkana pitkä, mutta juuri nuo korkeuserot antoivat lisämuuttujia reissuun. Kannatti ehdottomasti ja uskon, että toistan tämän retken, sen verran kiinnostava se oli.
   Toissapäivän hankikanto oli tämän kevään ensimmäinen. Nyt upottaa taas, mutta toiveissa on pakkasöitä lisää, jospa hankikin vielä kestää.

   Poista
 21. Kannatti langeta vaaran houkutukseen ja nauttia hankikantopatikoinnista upeissa maisemissa.
  Ihania kevät retkiä ja auringonpaistetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden vaiheilla tosiaan olin, mutta kiinnosti niin nuo huiput, että jatkoin urakkaa. Hyvä niin. Nyt on sumppukelit.

   Poista
 22. OI, sinä ihana lapinkuvaaja. Huikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä Koillismaa Lappia aivan ole, raja menee muutaman kymmen kilsan päässä, mutta kaunista vaaramaisemaa on paljon etelämpänä täällä maan itärajalla päin.

   Poista
 23. mahtavia on kuvat retkeltäsi, kannatti kävellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti todella, sillä tuon hankikantopäivän jälkeen hanki ei ole enää kestänytkään, eikä aurinkoa näkynyt.

   Poista
 24. Kylläpä on hienot maastot ja jölleen kerran kauniita kuvia.Tuossa ekassa kuvassa näkyykö kaukaa Iso Syöte vai joku muu laskettelukeskus? Hyvää talven jatkoa täällä ei hanki kantanut taaskaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mänä koillisen osan maastot on komeita. Eka kuvassa on Iso-Syöte ja sen laskettelurinteitä ja vieressä kaksoishuipuin juuri Teerivaara. Se on villinä kiinnostavampi.
   Ei kanna hanki täälläkäään ...enää.

   Poista
 25. Kiitos komeiden maisemien jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiitän sinua vierailusta kurkistamassa kuviani/juttujani.

   Poista
 26. Aimarii, I do so enjoy your travels and adventures! You are a brave soul as well as strong! I fear I would be "pooped out" before I began,as I am not in the great shape that you are! Thank you for taking us along and sharing these wonderful times- I do so enjoy them!
  hugs,Jackie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I am so glad for your nice comment.
   I just have to from time to time to strap on a backpack and go to the hills to look at the landscape. I enjoy it. You are always welcome to wander with me. ♥

   Poista
 27. Hieno reitti ja mikä keli! On ollut todella kannattavaa hankea, kun aurinkokaan ei päivän mittaan ole pehmittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta. Olin varautunut tähän, mikäli on riittävän paljon yöllä pakkasasteita, että hanki kestää. En halunnut missata. Olikin muuten ainut tuommoinen päivä, toista vastaavaa oottelen.

   Poista
 28. Voi miten mukava retkikertomus, unohtamatta sinisten vaarojen lumoavia näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tämmöiset pikku retket ovat arkeni mauste. Hyvin tärkeitä minulle. Kivaa, että viihdyit mukana.

   Poista
 29. Tänä vuonna ei hankikantoja täällä juuri ollut - vahinko kyllä. Onneksi voin kuvitella kulkevani kanssasi noissa maisemissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei todellakaan. Tuo päivä oli se yksi ja ainokainen tähän mennessä, mutta toivotaan lisää.

   Poista
 30. Upea reissu kantohangilla. Hyvä kunto Sinulla, kun tuollaisia retkiä teet.
  Varmaan oli viime hetkiä kulkea kantohangilla. Ainakin täällä on viime päivinä paistanut aurinko todella lämpöisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hankia kyllä piisaisi vielä useamman viikkoa, mutta öisin puuttuvat ne pakkaset.
   Kevät tekee maltilla tuloaan täällä päin.

   Poista