maanantai 6. huhtikuuta 2020

Huono muisti


Huono muisti

-Ei hääppönen sänky!  Tuumaan kasatessani vaelluslaavun lumipatjalle kuusenhavuja. Lopuksi päälle retkipatja ja porontalja.

Kevättalvinen tunturi näyttää salaperäiseltä. Hento hämärä laskeutuu vasta paria tuntia ennen puoliyötä. Sitä ennen auringonlaskun lämpimät värit pehmentävät maailmaa ja minä hengitän Lapin yötä joka solullani, ennen kuin vetäydyn laavuun ja makuupussiin.

Kylmä pussi lämpenee nopeaan, mutta kuuma ei tule paljosta vaatetuksesta huolimatta. Harmittavasti pakko jättää kengät makuupussin ulkopuolelle.

Aamupuolella ilkeä suonenveto herättää. Reippaampi nesteytys olisi ollut hyväksi - nyt vetää suonta, mutta pissille ei tarvitse lähteä. Pari karkeaa suolanokeretta on pakko kaivaa rinkasta suuhun.

Harmi, että suolapiippu unohtui kotiin. Ei yksi pää kaikkea muista.
 *

Krapu 15, sanat; suola, hengittää, sänky. 
Lisää näistä sadansanan tarinoista SusuPetal, Cara

32 kommenttia:

 1. Ei niin ikävää, ettei jotain hyvääkin.Eipä tarvinut pissille heti työntyä makuupussista.
  Minulla on jännät polvet.Ne reagoivat kylmänkosteaan heti, vaikka minulla olisi kuinka hyvä nukkua ja lämminkin.Herään takuuvarmasti polvien särkyyn.Tämä on koettu niin Kreetan vuoristossa pakussa nukkuessamme kyläjuhlien jälkeen, kuin ensimmäisillä reissuilla maalle talven jälkeen.
  Hauska tuo alempi kuva ja kaunis vaaleanpurppura ylemmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todella ole nautinto herätä yöllä talviretkellä ollessa asioilleen ulos kylmään. Olen kyllä oppinut sulkemaan makuupussin, ettei ehtisi ihan jäähtyä, mutta kuitenkin.
   Itselläni tuppaa ulkona nukkuessa kylmetä nenänpää. Hattu, paksut sukat ja käsineet on aina talvisaikaan laavussa, teltassa nukkuessa. Sinun pitää varustautua polven lämmittäjillä.

   Poista
 2. Voi, miten mukavan näköistä köllöttelyä tuossa kuvassa!

  Hyvä, ettei tarvitse todellakaan käydä pissillä, mutta suonenveto on kyllä niin inhottavaa. Onneksi suola auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä yö se todellisuudessa oli, mutta varustautuminen oli ihan ok. Kun olisin vielä älynnyt sujauttaa kengät kanssani makuupussiin! Suonen vetoon olen oppinut tepsivän lääkkeen. Varsinkin makuupussin ahtaissa olosuhteissa se on hirvittävää kärsimystä.

   Poista
 3. Tunturin ihanuutta ja taljojen lämpöä - ihana tunnelma <3 Ehkä mulla onkin suolavaje kun iltaisin tuppaa vetämään suonta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään valkolakiset tunturit auringon laskiessa ovat huikea näky. Tuossa Ounastunturin Outakkakero. Sen kevätrinteitä oli hurjaa kivuta ylöspäin, nousukarvat sai pistää suksien pohjiin ja nyhtää ne pois aalaspäin tullessa.
   Harvoin kärsin suonenvedosta nykyisin, yritän huolehtia hyvin nestetasapainosta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ulkona nukkuu hyvin, mikäli on malttanut tehdä "pohjustuksen" hyvin.

   Poista
 5. Tuo suolajuttu on minulle ihan uusi asia. Kiitos! Makoisan suokaisia unia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suola on tietysti myrkkyä kohonneelle vernpaineelle, mutta hätä ei aina lue lakia.
   En suinkaan neuvo ketään tässä asiassa, mutta nopea konsti on helpottaa rajua suonenvetoa ja sen jälkitilaa suolaisella juomalla tai muutamalla suolarakeilla.

   Poista
 6. Elämästä nautiskelua! Kiitos suolavinkistä, ne yölliset vedot on niin ilkeitä. Ja tarviihan se ihminen suolaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos retkeilystä tykkää, niin nautintoa se on.
   Faktaa on, että me tarvitaan erilaisia suoloja voidaksemme hyvin.

   Poista
 7. Tuon yöpymisen taivaanalla tahtoisin kokea. Varmaan paleltuisin kokkareeksi. Houkuttavan hieno kuvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et suinkaan paleltuisi, kun varustaudut retkeesi oikein. Hyvä eristys lumesta ja talviajan makuupussi. Jos sinua kiinnostaa, niin kokeile, vaikkapa omalla pihalla testausmielessä. Minäkin pihassa ja lähilaavuilla nukkunut jonkun yön plus muutaman ihan lumipetillä. Ensimmäisen kerran lähellä kotia Myllyojan varressa kuunnellen veden lirinöitä.

   Poista
 8. Voi että...tulee mieleen ajat partiossa. Kesätelttailua tuli jossain vaiheessa harrastettua mutta nyt sekin on jäänyt. Taidan nukkua tuolla terassilla joku yö...mutta pitää ostaa teltta, muuten joku lintu tai orava voi tulla kutittamaan nenänpäästä ja saisin sätkyn...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoilua ja reippailua ovat molemmat, niin partio, kuin retkeilykin. Toki itsekin olen kesäaikaan paljon enemmän nukkunut ulkona, mitä lumen aikaan.
   Edellisen nuku yö ulkona menin rimaa hipoen ja nukuin teltassa parvekkeella!
   Mä luulen, että sulla on turha pelko tuo, että joku tulee nenää kutittelemaan, ehkä itikat, jos on itikka-aika, tai muurahaiset, jos maalla laavussa nukkkuisit

   Poista
 9. Elämyksellistä mukavaa luonnossa oleilua. Noin lämpimästi kun yöpyy, saa unen päästäkin kiinni.
  Nuotiolla aikoinaan yövyin. Havuja vaan oli alla ja paksu kerros vaatteita. Eipä kovin syvää unta tullut nukuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä nämä minun retkijuttuni ovat. Tässäkin paljon omakohtaisesti koettua, vaikka krapu onkin.
   Mielestäni talvella retkeilyssä on ehkä tärkein pointti, että pysyy yöllä (ainakin) lämpimänä, että pystyy nukkumaan. Väsyneenä taipaleen teko suksella, ehkä ahkiota vetäen kysyy voimia.
   Minua ei kesälläkään huvita nukkua pelkällä havupedillä. Autiotuvissa sentään ilman makuupussia, mutta viitseliäisyyttä sielläkin kysyy nousta yöllä sytyttämään kamiinan tulta, jos on joku muu aika kuin kesä.

   Poista
 10. Minä en taitas saaha unta tuommosissa oloissa :) Ehkä nuorempana ois onnistunu, nyt on kääntyiltävä ja käytävä yöhelpotuksilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi sanoa, että olisin itekään aina retkillä hyvin nukkunut. Viime syyspuolella olen edellisen kerran ollutb yökuntaretkellä, mutta nukkunut laverilla. Puuseessä piti käydä ja kylkeä petillä tiheästi kääntää.

   Poista
 11. Tuollaisista retkistä tällä iällä voi vain haaveilla ja muistella vanhoja leiritulia. Nyt jos havuille oikaisisi niin "hiiappi" pitäisi hankkia ylös nostamaan. :-)

  Hyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on selvä, että ikä tuo omia mausteitaan elämiseen, eikä aina niin herkullisia, pikemminkin joskus peräti karvaita.
   Mutta hienoa kuitenkin, että on mitä muistella.
   Kiitos, hyvää pääsiäistä myös sinne huusholliin.

   Poista
 12. OIKEIN RAUHALLISTA JA SIUNATTUA PÄÄSIÄISEN
  AIKAA TEILLE ❤️

  VastaaPoista
 13. Voi että, nuorempana haaveilin tollasesta, nyt en kipeän selkäni vuoksi voisi enää toteuttaakkaan.
  Mutta varmaan on hienoa olla siellä keskellä luontoa, kuunnella sen ääniä, tai äänettömyyttä!
  Hyvää Pääsiäisen aikaa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. REtkeily on tosi kivaa, mutta tietysti silloin kun kroppa ei tykkää, ei retkeilystä voi nauttia. Omatkin kremppani alkavat olla jo kiusaksi asti, mutta vielä parhaina päivinä pyrin polulle.Kiitos, myö sinulle ja perheellesi hyviä pääsiäispyhiä.

   Poista
 14. It's such an impressive post that from the beginning I felt the cold pierce my face. It's like a fairy tale but it's just an amazing experience. Happy Easter.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. These story of 100 words has happened something like that years ago. I remember that was an experience really.
   Thank you- Happy Easter to and family too.

   Poista
 15. olipa hieno retki-krapu! minä olen viimeksi nukkunut ulkona viime syksynä, toki silloinkin turvallisesti ja ilman suurempia rehkimisiä oman pihasaunan verannalla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain siinä on, kun odottelee unta leiriolosuhteissa. Otetaanpa mietintämyssyn alle, että nukutaan ensi kesänä yö ulkona tai joku syysyö??

   Poista