torstai 23. heinäkuuta 2020

Kesäsateen ropistessa


Tuttu kait sanonta - sade tekee hyvää meijän perunalle ja naapurin kuiville heinille.
Ironista. Kuitenkin, mikä passaa yhdelle, saattaa olla iso harmi toiselle.

Minä kuvittelen itseni tuohon välimaastoon, ei ole perunaa kasvamassa, eikä heinäluokoa märäntymässä.
Siis sää, kun sää passaa minulle, paitsi ei helle. Se läkähdyttää meikäläisen nopeaan laiskamadoksi.

Itse asiassa kuuntelen mielelläni sateen ropinoita ja sallin itseni vaipua flowtilaan, antaa mielen lähteä hallitsemattomasti karkuteille.  Jos ei ole tähdellisempää suunnitteilla, niin mielen retki on seikkailujen seikkailu.


Tällaisia retkipäiviä on viime aikoina ollut tiheään.
Eilen satoi, toissa päivänä satoi ja myös sitä edellisenä. Parhaillaankin tulee vettä taivaan täydeltä. On kuitenkin lämmintä.

Sade ropisee kiihtyvällä voimalla kattoon, valuu ikkunalasilla ja kerääntyy lätäköiksi pihassa.
Kirjoittamiseni katkeaa tuon tuostakin, kun kiirehdin  ajatuksen siivellä käkkärämäntyjen lomitse suolla. Etsin sopivaa reittiä loikata vetisten ojien yli. Silmäilen, missä hohtaisi kypsyvää hillaa, Saappaan alla hölskyy. Joskus suo imaisee saapasjalan niin tiukkaan otteeseen, että sitä saa suorastaan nyhtää irti.
Harmailla pilvillä on kiire. Toivottavasti ne pystyvät kohta lakaisemaan auringon vapaaksi

Suolla tuoksuu hyvälle. En tunnista tuoksua, ehkä joku kukkaistuoksu. Joka kerta, kun sen saan nenääni, vedän henkeä syvään. Parfyymi-ihminen en ole lainkaan, mutta tämän suotuoksun haluaisin. Sen nimi voisi olla vaikkapa Aavistus,


Minä en halua eksyä suolle, en usko eksyvänikään, eikä mieleni joudu eksyksiin. Se palaa heti häiriötekijän ilmaannuttua todellisuuteen ja huomauttaa, ettei tekstiä taaskaan synny, haaveiluksi tuppaa menemään.

Turvallisia marjastuksia teille muillekin. Minulla on sadepäivän askareena vauvasukkien kutominen ja muutaman saunavastan teko, mikäli sateen alle pääsen koivunoksat hakemaan. Pari vastaa pakastin jo tiukasti elmukelmuun käärittynä. Ne ovat joulusaunomista varten!
53 kommenttia:

 1. Minulle taas se helle passaa tai ainakin mieluummin aurinkoa kuin sadetta. Täällä ei ole tosin sadellut taaskaan pitkään aikaan, joten luonto itkee keltaisena. Ruohon on monin paikoin rapistunut ja paljastanut maan allaan.

  Saateessa on kyllä oma taikansa, jos ei sada kahta viikkoa putkeen. Kuurot ovat ihan kivoja, kun ne loppuvat joskus. Kesäisen sateen maasta nostamat tuoksut ova ihania: kostea hiekka ja neulastuoksut. Ja saunavihdan tuoksu, aistin sen kuvastasi tänne asti!

  Ihanat tunnelmalliset kuvat ja teksti, ihan kuin olisi ollut kävelyllä kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInäkin nautin paahtavasta helteestä nuorempana aina tuonne viiteenkymmeneen vuoteeni. Heinäpellolla saatoin palaakin joskus. Sitten on tapahtunut niin paljon, etten kestä olla auringossa, jos lämpöä alkaa olla muutaman asteen yli 20. Sitten siirryn varjoon, enkä enää unohda juomapulloja retkiltäni.
   Olen sateiden suhteen samaa mieltä kanssasi, kuurosateet ovat kohdallaan, niistä luontokin tykkää. Sade raikastaa ilman ja korostaa tuoksut, ainakin ruoho ja koivu tuksuvat sateen aikana ja jälkeen enempi kesältä.
   Kiitos vain itsellesi, että ramppasit kanssani suolla. Minä puolestani istahdin fillarisi tarakalle Lontoon kiertoajelulla.

   Poista
 2. Sateen tuoksu kesällä on kaunista, kunhan sitä tuoksua ei tarvitse nuuhkia päivä- tai viikkotolkulla!

  Helle lämmittää luita, mutta ne kesäkuiset 31-33 astetta olivat ehkä sittenkin liian paljon. Aika veteläksi veti.

  Nyt Hgin taivas on tumma, sadetta on luvattu. Jos niin, niin sitten päiväunille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimän kesäsateen aikana pidän ovea ja ikkunaa auki, että ne tuoksut tulevat tupaan asti.
   MInä ole noissa yli 30 asteen lämpötiloissa jo kuin ruonan raato, en nokkaani ulos pistä. Aina ei ole ollut niin, mutta nyt on.
   Sinulle ei taida kyllä riittää aivan minun 20 asteen "helteet"?
   MInäpä kävin päikkäreillä, sade ramasi niin.

   Poista
  2. Yritin viime viikolla lähettää sinulle meiliä, mutta palautui takaisin.
   Nyt yritin uudestaan, ei onnistunut. Ilmoitti, että sinun meilipostilaatikkosi on täynnä.

   Poista
  3. Kiitos tiedosta. Täynnähän se oli, muttei ole enää.

   Poista
 3. Sade ropisee tänään täälläkin. Tykkään kovasti minäkin siitä äänestä, se saa helposti ajatukset muualle ja usein nukahdankin. Toinen hieno asia sateessa on katsella kun järveen sataa. Rakastan myös sateella uimista, siinä on jotain omituisen hyvän tuntuista.

  Kaunis on tuo suo ja komeat vihdat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadepäivä on ollut täälläkin. Ehkä juuri siksi päädyin kirjoittelemaan blogiin.
   Voi, miten monet kerrat min ä olen yrittänyt saada vesipisaroita kuvattua milloin missäkin.
   Kovin innokas saunoja en ole, mutta keväällä pitää tehdä vasta heti koivun saatua lehdet ja sitten tämä kesän juttu, muutama pieni vasta joulusaunomista tuoksuttamaan.
   Kiitos kehusista.

   Poista
  2. Hämeessä sanotaan vihta, se on minun "vastani" :)

   Poista
  3. Vihta tai vasta. Saattaa itseltänikin mennä vihdaksi joskus, sillä lounaan kolkalla,missä asuin noin 30 vuotta, se oli vihta monelle. Nykyään vain vaston se harva kerta, kun viitsin kesällä semmoisen värkätä.

   Poista
 4. Jos itse saan valita, niin mieluummin lämmintä kuin kuumaa, mutta kun jossain muualla nuo säät päätetään. Oikein odotin tänään luvattua sieni/mustikkasadetta, mutta ei! Pilviä kyllä on, ja aurinkokin yrittää kurkistella. Toissa päivänä oli kesän ensimmäinen kunnon ukkonen, jota ihailin parvekkeella aurinko(!)tuolissa makoillen. Tuossa eka kuvassasi on selvästi ihmiskasvot! Piti oikein pitkään katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä säitä todellakaan saa toivoa, eikä siitä mitään tulisi, jos joka iikan toiveiden mukaan säätä jossain rukattaisiin!!
   Tällä hetkellä mielelläni lähettäisin sinulle muutamat sadekuurot. Siis raaskisin luopua niistä, että pääsisin taas jostain päin hillaa haeskelemaan.
   Moneksi muuttuu apilani, kun saa jopa kasvotkin.

   Poista
  2. Voi minua apila-aivoa! Tuota vesipisara kuvaa minä tarkoitin.

   Poista
  3. Ehkä arvailin näin käyneen. Sattuuhan sitä...

   Poista
 5. Tämä siun teksti on niin kivaa luettavaa, soljuu kuin puro.
  Meilläkin on jonkin verran sadellut, enimmäkseen sellaisia kuuroja. Viikonlopuksi olen menossa kissanhoitajaksi ja ajattelin keräillä myös vaapukoita. Nyt sade-ennuste ei näytä kovin lupaavalta, ehdinhän enemmän seurustella kissan kanssa.
  Siis teilläkin on saunavasta eikä vihta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon.
   Täälläpä tänään sateesta lähes välipäivä. Hillastamiseen sen olen käyttänyt.
   Saatyko kissa otettua valjassa mukaasi marjojen poimintaan?
   Juu, näin on. Täällä vastotaan saunassa.

   Poista
  2. Kissasta on kuvia kun sitä yritettiin opettaa valkaisuun. Niistä kuvista voisi päätellä, että kyse on eläinrääkkäyksestä, kun kissa makaa kyljellään hyvin dramaattisesti. Kissa asuu maalla ja sen reviiri on hyvin pieni. Kun lähden kuvausreissuille, se saattaa ja kääntyy aina samassa paikassa takaisin.

   Poista
  3. Siis valjaisiin, vastaan puhelimella ja tämä taas oli eri mieltä sanasta😊

   Poista
 6. Beautiful pictures and beautiful text. Atmospheric! Like you, I am also a fan of the cool temperature. I can get strong heat in the south but not at home. I am a winter person. Born in autumn storms and winter weather. It has shaped my life and I am a of those who appreciate the winter and cold days with frost.But whoever is going to take care of the soil likes enough sun and warmth for their crops.You impress me with the sauna! It must be nice! and healthy! You probably have grandchildren since you knit children's socks.Hope you enjoy late summer!All good to you!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you.
   I am winter person too and born just after Christmas. I like the sun, but never lie in a bikini on the beach. Swimming is yes.
   Oh, I think you know that every Finnish home has a sauna and some people take sauna every evening. I only once or twice per week and usually my sauna is warming in the morning.
   Right, I am grandma, but my grandsons are grown up. The older is 20 and the younger 18.
   To knit socks is one of my hobby. I have no imagination, as for example, I have weaved a son's birthday on wool socks. Already 46 times!!
   Have a nice Summer for you and let the weather be right.

   Poista
 7. Osaat tehdä napakat ja kauniit vastat.
  Ja nautinnollista tekstiä kirjoittaa,puhumattakaan tuostakin tupasvillakuvasta,ja sadepisaroista!Melkein haistan suotuoksun kuvailusi jälkeen.Kauniin värinen onnenapilakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Olen kyllä vastantekoa harjoitellutkin. Usein tahtoo sitomisvitsas katketa ennen aikojaan, joskus kyllästyn ja sitaisen vastan kumilenkillä.
   Yllätyin tupasvillan pitkästä kukinnasta. Tosin alkaa jo tupsut hajota, minunkin tummat housuni olivat melko valkoiset suolta palatessani.
   Kyllä niin mielelläni sitoisin suon tuoksuja tekstini sanoihin, jos se vain onnistuisi. Tuolla suolla oli lisäksi vielä korvillekin omansa, sillä Juurikkanivasta virtaava vesi soloisi mukavasti.

   Poista
 8. Tykkään että tämän kesän hellejakso oli juuri sopivan mittainen, loppui kun alkoi tuntua asiltä että johan tässä on maattu, ei sitä helteellä muuta osaa tehdä=)

  Sateen kuuntelu siltä suojassa on romanttista, seisominen siinä on persiistä eli näkökulma riippuu sijainnista suhteessa sateeseen;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulun siihen sorttiin, etten helteitä kaipaa lainkaan, mutta oli niitä täälläkin. Aurinkoinen parinkymmenen asteen sää on minun mieleeni, mutta ei noita säitä tilata.
   Ei tietty läpimäräksi kastuminen sateella ole mukavaa, mutta jos on oikeat tamineet, niin jopas on mukavaa ulkoilla sadesäälläkin. Eikö?

   Poista
 9. Täälläkin saattaa saman päivän aikana näyttäytyä molemmat, aurinko ja sade. Tykkäisin kyllä enempi siitä auringosta, vaikka sadekin tuntuu välillä virkistävältä ja sen jälkeen luonto on niin raikkaalta. Mukavaa loppukesää sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se menee, kuin Alatalon biisissä- Aurinko paistaa ja vettä sattaa, taitaa tulla kesä. Kesäsade kohtuudella on virkistys.

   Poista
 10. Eipä nyt oo semmosia töitä, joita sae haittais. Vettä on kyllä tullu riittämiin, mut kaikki otetaan vastaan mitä ylhäältä annetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama mulla, ei ole sateet hommiani haitanneet. Ajattelen, kun on tarpeeksi satanut, tulee pouta.

   Poista
 11. Sade rauhoittaa mielen ja saa vain olla tekemättä mitään, kaunis kukka tuossa pöydälläsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Meinasin lähteä kalalle, mutta en lähdekään. En viitsi kastua tänään, mieluummin katselen sadetta - taas.
   Kaunis tuo apila on. Piti ostaa, kun ihka uusi patiopöytä näytti muuten niin alastomalta.

   Poista
 12. Beautiful photos from a baeutiful country!! I visited Finland in 2003 during an educational programme between the school where I teached and Paltamon Yläaste. It was a wonderful experience that I will never forget! I wish you a nice weekend!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you.
   How interesting you have visited here in Paltamo. I know that municipality. Not far from where I live.
   Wish you too nice Summer days.

   Poista
 13. Sade on nyt siedettävää, marraskuussa ei. Ihan värisyttää, kun Jaakko mokoma heitti jo kylmän kiven. Kesän taitekohta. Nuo ekan kuvan apilat ovat suosikkejani. Niitä on kylväytynyt jo sinne tänne. Taidetta, sanoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella vesisade ei ole mukavaa. Lunta taivaalta pitäisi silloin tulla! Lämmin kesäsade on tavallaan ihan virkistys, mutta Jaakko olisi saanut pitää kylmät kivet taskuissaan.
   Minulle tuo ostamani apila on ihan uusi tuttavuus, ihastuin sattumalta siihen.

   Poista
 14. Mukavaa tunnelmointia kuvissa ja teksteissä. Kesällä kuuluu sataa ja paistaa. Ja ihan totta, iän myötä helteet ovat ei toivotulla listalla. Yöllä on levollista kuunnella sateen ropinaa katolla jos vielä aamu aukenee aurinkoisena niin maisema tuoksuineen ja näkyineen on täydellistä. Sitä ei saa mistään "pullosta". Hyvää kesän jatkoa ja hyviä marjareissuja. Meidän nurkilla mustikkaa on aika niukasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että tulit tunnelmoimaan kanssani. Tänään tällä suunnalla ollaan kuunneltu rankkaa sadetta. Oli suorastaan kohinaa ja aurinko alkoi kurkistella pilvien raosta hetken päästä.
   Hillassa ehdin kävästä ja samalla katselin mustikan tilannetta, ei kiirettä vielä.

   Poista
 15. Me ha gustado las fotos y el relato... Un saludo desde Murcia,

  VastaaPoista
 16. Summer rain that changes the way our thoughts seek dreams. I love the photo with the raindrops and this point of your text:

  Sade ropisee kiihtyvällä voimalla kattoon, valuu ikkunalasilla ja kerääntyy lätäköiksi pihassa.
  Kirjoittamiseni katkeaa tuon tuostakin, kun kiirehdin ajatuksen siivellä käkkärämäntyjen lomitse suolla. Etsin sopivaa reittiä loikata vetisten ojien yli. Silmäilen, missä hohtaisi kypsyvää hillaa, Saappaan alla hölskyy. Joskus suo imaisee saapasjalan niin tiukkaan otteeseen, että sitä saa suorastaan nyhtää irti.

  It is magically descriptive and sensual.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much.
   I've surprised, how well you have found out an most atmospheric point in my Finnish text. Have you tried to read my Finnish text loud?

   Poista
  2. I try to read it by pronouncing the words but I encounter difficulties when there are consecutive vowels or I do not know the tonal points well.

   Poista
 17. Minäkin tykkään kuunnella sateen ropinaa, siis yleensä, mutta tänä kesänä on ollut jokin ihmeen hinku laittaa puutarhaa. Jos nyt tällaista kivikkomäkeä voi puutarhaksi sanoa. Tonkinut olen kuitenkin. Hyvää voimistelua se on ollut. Olen ihmetellyt, miten kunto on noussut. Luulin jo ihan rämä olevani. Terveisiä sinne tuoreeseen tuoksuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis yleensä minäkin, mutta jatkuva losotus ei enää kivaa. Tosin kyllä täällä on ollut mukavasti kuiviakin päiviä.
   Kyllä kivikkomäen saa kukkimaan, kun on intoa puuhata sen eteen. Kaikkea omana aikanaan. Mikä on joskus innostanut, on laantunut ja uusia innostuskohteita siunaantuu. Ainakin itselleni on tapahtunut niin. Miten milloinkin.
   Minun ykkösenä on ollut jo muutaman vuoden ja yhä luontoilu. KIitos terkuista. Monet tuoksut tuo tuuli nyt.

   Poista
 18. Ihanaa unelmointia! Sade on hyvä tuudittaja, uneen ja flowhun! Makoisia hetkiä sinne suolle :) Tänä vuonna kuulemma niitä riittää. Aurinko meni taas harmaaseen ja lupasivat losotusta tälle päivälle, siis unelmoimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi, että sateen ropinaa kuunnellessa alkaa unettaa. Toisaalta, on sadetta kiva joskus katsellakin.
   Soista reippaat sateet ovat tehneet erittäin märkiä ja raskaskulkuisia. Hillan poiminta alkaa hiipua hiljalleen, nyt on mustikoiden aika.

   Poista
 19. Tunnelmapaloja sanoin ja kuvin. Kaunis tuo kukka, jonka lehdet kuin apilanlehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin sateella tunnelmoimisesta. Kukkani taitaa ollakin joku apilan sukulainen.

   Poista
 20. Goedenacht, hoe gaat het? Ik ben Braziliaans en ik zoek nieuwe volgers voor mijn blog. En ik zal de jouwe met plezier volgen. Ook nieuwe vrienden zijn welkom, ongeacht de afstand.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helaas ken ik uw taal niet. Is het misschien Nederlands?

   Poista
 21. Ihana, jotenkin mukaansa vievää kerrontaa, hiljaista, tuoksuvaa ja onnentunnettakin. Semmoista romantiikkaa, mitä en varmaan pääsee enää kokemaan Suomen saloilla. Jotenkin haikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun tulit kanssani sadetta kuuntelemaan.

   Poista
 22. Beautiful.
  www.rsrue.blogspot.com

  VastaaPoista