perjantai 10. heinäkuuta 2020

Kaunis, tuoksuva suo, iso osa maisemaaniTuuli pyörittää
leikillään tupasvillaa,
puhaltelee tupsut pehmeän ilmaviksi
ja kohta suo on villaa
valkoisenaan.

Voi hyvä ihme näitä soita! Keskellä kesää valkoisessa hunnussaan, tuskin koskaan olen kauniinpana niitä katsellut, kuin nyt. 
Paitsi tietysti syksyllä ruskaväreissä ja talvella tuhansin kimmeltävin lumikitein.

Suot ovat aina kauniita. Ne kukkivat, Ne tuoksuvat. Osaavat osuvasti yllättääkin saaden tarpojalle saappaat vettä täyteen, mutta toisaalta - tarjoavat viitseliäille joskus myös hyvän marjasadon.


Parhaillaan kypsyy hilla ja sen mukana kasvaa hillakuume!  
Minullakin tuntuu orastavia oireita, sillä uteliaisuuksissani olen muutaman tarkastuskierroksen soilla tehnyt.
Minun marikkoni saavat vielä kypsyä hyvän aikaa. Nähtäväksi lopulta jää, ehtiikö  kenties joku muu poimia nuo kuvaamani hillat ennen minua. En syyllisty marjakateuteen, mutta saatan siltin tuntea närää, jos kuulen raakaa hillaa poimitun.Entäs kun mustikka kypsyy samaan aikaan hillan kanssa. Mihin näiden marjastuskuumeiden kanssa joutuukaan? Siinäpä pähkinää kerrakseen - lähteäkö suolle vai vaaranrinteille.

Mustikkaa näyttää tulevan paikoin myös paremmin verrattuna pariin aiempaan vuoteen. 
Näin totean itseksseni, kun siirrtyn pois suolta kuivempaan maastoon.
Nuuhkaisen, veden oikein kunnolla ilmaa sisääni hurmaavan tuoksun takia. Vanamo kukkii!
Kukkii oikein laajoina mattoina mäntymaastossa.


On minulla onkivapakin mukana. Ja kastemadot.
Ennen lammen rantaan menoa, katselen ympärilläni olevaa maisemaa, joka on nyljetty puista paljaaksi. Tuntuu oudolta ja vieraalta. Lähes tunnistamattomalta.
Useampaan vuoteen en ole lammella käynyt. Joskus sinne kuljin synkän metsän läpi, sittemmin täysin tyhjän maiseman halki ja nyt seison katajikossa.
Lampi näyttää tutulta. Edelleen se on paikallaan vaarojen kainalossa.


Askellan rinteen alas. Loikin kapean suon yli rantaan ja toivon, ollapa nyt Ahti antoisalla tuulella.


Koillismaa heinäkuuta sävyttävät reippaat sateet.  Rakeitakin on tullut, eikä lämpöasteilla herkutella.
Mites muualla päin maata?

55 kommenttia:

 1. Ompa kaunista suomaisemaa kukkineen ja pursuineen, marjojakin jo näkyy. Kaunis kalalampi kimmeltää. Maisemat muuttuu ajan saatossa ja ihmisten käden kautta. Hienoissa maisemissa olet. Kiitos tarinasta upeine kuvineen. Hyvää heinäkuuta ja terveyttä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soita täällä riittää, mutta kauniita ne todella ovat. Vain keväällä suot ei minua miellytä.
   Kalalammella asuu majava ja se oli saanut veden pintaa hieman nousemaan. Oli tehnyt jonnekin padon. Lammen ympärillä vain suo niin vetinen, ettei ollut asiaa päästä tutkimaan tarkemmin patoa.
   Kiitos, myös itsellesi mukvaa kesän jatkumista.

   Poista
 2. On tuo tupasvilla niin kaunis!

  Toivottavasti siellä ei ole niitä raakojen hillojen poimijoita! Luin jutun sellaisista, outoa!!!

  Joka toinen päivä mustikkaan, joka toinen päivä hillaan, mars-mars :D

  Heleän heinäkuun jatkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä nimitän ikävästi vain kakkia noita villoja tupasvillaksi, vaikka osa on luhtavillaa (alimmassa kuvassa)ja töppövillaa. Parempi kait kutsua niitä yhteisesti vain niittyvillaksi. Oli miten oli, niin nyt villasuot on tosi kaunista katseltavaa. Ei vielä hillan poimijoita, mutta kohta alkaa se liikenne.
   Heh, heh, saattaapi hyvinkin olla, että pitää ottaa marjanpoimintalukujärjestys käyttöön.
   Kiitos, samoin itellesi myös.

   Poista
 3. Sateita on täällä Lounais-Suomessakin ollut riittävästi, vaikka tällä hetkellä aurinko paistaakin.
  Upeat maisemat sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SAteista on tupannut olemaan koko tää heinäkuun puoli täälläkin. Melko napakoita sateita onkin ollut. Ei ole juuri ulkona huvittanut puuhastella.
   Kiitos, maisemat ovat mitä hulppeimmat kyllä. Niin tykkään itsekin.

   Poista
 4. Hitsin upeaa on suon ympärillä, kiitos kuvista. Säällä ei pääse täälläkään kehumaan, aamulla oli +11, äsken päivällä +17...menettelee kun viikko reilusti oli +30, ei sitä valkoihoinen jaksa! Sade huuhtelee aina välillä, rakeita tuli eilen ei tosin tässä keskustassa. Kävin mökillä eilispäivänä katsastamassa mustikkatilanteen, yksitellen kypsiä muuten ihan vihreitä vielä. Sysmässä oli jäteasema auki joten vein kaikki rikkoontuneet sähkölaitteet niin kaupungista kuin mökiltä keräykseen, hirmunen jono oli oottaessa vuoroa. Mukavaa viikonloppua sinulle sinne suomaisemiin:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle.
   Joo, suot ovat minulle se toinen juttu täällä, mistä pidän. Vaarat on ykkösenä.
   Taitaa olla koko maassa surkeaa kesäsäätä. Hiukan on onneakin siinä, että hilla on isolla raakileella, eikä enää niin haavoittuva rankkasateille. Mustikka on ihka vihreää vielä.
   Olispa täälläkin paikka, mihin viedä rikkinäistä elektroniikkaa jne. Se olisi tyarpeen.
   Muuten - oletko hankkinut Sysmän koulun matrikkelin?

   Poista
  2. Juu olen matrikkelin onnellinen omistaja, varasin sen silloin jo heti kun kyselivät kuka on kiinnostunut, upea opus ja iso kun mikä...kyllä Jolula näki paljon vaivaa!!

   Poista
  3. Minä en ole tullut hankkineeksi teosta. Lähetin kyllä omat tietoni Jolulalle. Melko pitkään hän tietoja joutui keräämään.
   Ehkä joskus Hartolassa - Sysmässä käydessäni saan tilaisuuden tutustua kirjaan.

   Poista
  4. Sitä viivästytti vielä julkaiseminen kun tuli tieto että henkilörekisterilaki kieltäisi tietojen julkaisemisen, mutta saatiin kuitenkin lupa.

   Poista
 5. Så fine bilder av det Finske landskapet!Det er akuratt slik jeg tenker meg det ser ut i drømme..Vakkert!Og slike store fine multer!Håper du får plukket masse slik at du kan sylte og ha dem til jul.Multekrem er nydeligt!Vi har hatt blæbær lenge her på Vestlandet--Har plukket flere bøtter..Lager syltetøy til vinteren..mye bedre enn det man får i butikken.Det første bildet er magisk!Tenk å få oppleve det!Myrull er ennå her i besjedne mengder men på fjellet er det masse..Ønsker deg en fin tid fremover .Takk for at du deler slike vakre landskapsbilder Mvh Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos.
   Toivon itsekin, että jaksan edes jonkun verran kulkea soilla ja saada marjoja. Ehkä tosiaan keitän osan hilloksi. Kyllä saa itse maukkaanpaa, kuin kaupasta ostamalla. Yllätyin, että siellä ovat mustikat ennemmin kypsiä, mitä täällä. Ordet "myrull" förstod jag inte. Kan du förklara mig bättre? Var så snäll.

   Poista
 6. Tuntui suorastaan siltä, että itse olisin ollut siellä maisemaa katselemassa ja ilmaa haistelemassa, kun kirjoitustsi luin.

  Pidän peukkuja, että nuo hillat päätyisivät kypsyttyään sinun ämpäriim. Vesi tulee jo kielelle, kun muistelen, miltä lakkahillo maistuu lettujen kyytipoikan. Minulla on täällä etelässä tiedossa pieni suo, jonka lakkatilanne pitää käydä tsekkaamassa. Niin saattaa ajatella moni muukin.

  Mustikkaa näyttää tulevan tännekin, mutta keräämään ei tarvitse vielä mennä. Käsin saa poimituksi mustikkamaitotarpeet. Onneksi on satanut viime päivinä, niin mustikat ovat suurentuneet.

  Niinhän se menee, että minkä ihminen raiskaa, sen luonto korjaa. Muutaam vuosi tosin menee, ennen kuin vihreä voittaa. Mutta isojen puiden kasvamista hakkuuaukioille emme itse enää ole katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ajatuksissasi olitkin.
   Juuri poimittu kullankeltainen tai pehmeästi oranssin punainen hilla maistuu tavattoman hyvälle. Kaikki eivät kuitenkaan hillasta tykkää, onhan siinä niitä kiviä, mutta on vatussakin.
   Toivon, että sinä myös pääset poimimaan pikku suoltasi herkkuja. Mustikat minä poimin aina käsin, puolukat koneella. Tämän seudun hakkuualueista vanhimmat alkavat jo uudestaan saada varvikkoa ja sitä mukaa mustikan- puolukanvarvikkoja. Joskus -50-luvulla aina -60 luvullekin tehdyillä ns. Osaran hakkuualueilla tehdään jälleen uusia hakkuita. POhjoisen puu kasvaa hitaammin ja nykyään metsäkoneiden kitaan päätyvät paljon pienemmät tukit

   Poista
 7. Nyt on suot olleet valkoisenaan(autosta näin) :) Oi, miten paljon lakkoja, toivottavasti saat itelles ne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suovillaa on todella paljon. Suon kukkien väri on paljolti valkoinen, kuten suopursun, hillan ja näiden erilaisten suovillojen, On sentään punertava suokukkakin porukoissa. Enköhän minä hillani saa poimituksi.

   Poista
 8. No nyt näyttää hyvältä hillojen suhteen. Kuume nousee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika huikea hillakesä tämä näyttäisi olevan. On niin useana kesänä juuri näissä vaaramaisemassa vienyt halla, tai rankkasateet hillasadon.
   Kyllä, kuume nousee....

   Poista
 9. Toivottavasti saat hilloja, mustikoita myös, kalakin maistuisi, se on selvää.
  Ainakin saat ihailla kauniita maisemia ja nauttia hiljaisuudesta, tyynestä elämästä.
  Terveisiä t Uuna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva usko minulla on, että ei tarvitse tyhjin toimin suolta kotiin tulla. Tämän kesän kalareissut ovat joku kerta olleet saaliittomiakin. Tämä viimeinen reissu oli kumminkin onnistunut. Soppa-ahvenet tuli.
   Olen joskus kirjoittanut, miten tunnen juurtuneeni näihin maisemiin ja kyllä se totta on. Viihdyn ja nautin.
   Kiitos terveisistäsi - pitkästä aikaa olen palannut blogimaailmaan. Kiva juttu.

   Poista
 10. Täällä ollaan nyt ihan vihreänä - kateudesta. Tuo lakkakuva tulee varmaan minun uniinikin. Toisaalta, tännekin on luvattu hyvää satoa suolla tarpomisesta. Mustikat alkavat sinertää, mutta sitä satoa pinensivät kesäkuun helteet ja kuivuus. Minä voisin tulla kantamaan sinun matopurkkiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt. Tuleehan hillaa sinunkin seudullesi, jotta pääsisit suorämpimään itikoiden maisteltavaksi. Ok, sopii minulle, että tulisit huolehtimaan matopurkistani ja vielä parempaa, mikäli pujotat aina madon koukkuun, kun on tarvis ja minä vaan nostelisin ahvenia! Tai siis minä pyytäisin ahvenia.
   Yritän muistaa, ettei kalaa oteta, vaan pyydetään.

   Poista
 11. My friend,
  Your photos are flowers that bloom under a sun of love. Your thoughts are the writings of a great man who can perceive every element of beauty on our planet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It is true that nature is important to me. I love to travel with the camera in nature as much as I write my thoughts about nature.
   Thank you for your nice comment.

   Poista
 12. Ihan voin tuntea suon tuoksun kun katselen kuviasi. Pieni haikeus iskee.... Täällä merenrannalla tuoksuu vain merituuli ja nyt mesiangervot myös tuoksuvat. Hyvältä näyttää hillasato tänä vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei voi saada kaikkea. Sinulla on nyt merentuoksu, joka on raikas ja tuttu mesiangervon tuoksu.
   Tänään itse nautin nuotiolla tervaksen tuoksusta, jonka tuuli ajoittain pyyhkäisi pois ja kohta se tupsahti uudelleen nenään.
   Alkavalla viikolla käyn tsekkaamssa omat hillapaikkani uudelleen.

   Poista
 13. On sulla upeat maisemat ja hillaa tulossa! Keljut on kelit täällä etelässäkin pari viikkoa olleet. Ensi viikolle luvassa lämpmimämpää onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemani ovat todella soita ja vaaroja, sekämahtavia kansallispuiston aarniometsiä.
   Iloitsen muutaman vuoden tauon jälkeen päästessäni hinnan poimintaan. Se on oma juttunsa. Keljut kelit jatkuvat ja suot ovat jo nyt melkoisessa vesilastissa. Sambakävelyyn saa totutella.

   Poista
 14. Taas on niin kauniita kuvia, että näyttelyyn sopisi. Ei tällaisia maisemia kaikilla olekaan. Ainutlaatuista. Melkein tuntuu luonnon tuoksut nenässä jo kuvia katsoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on kertynyt jo vertailukohtaa maisemien suhteen. Hämäläinen pelto-metsä-mäkinen maisema lapsuuden muistoja sieltä. Merellinen maisema LOunaisrannikolta vuosikymmenten aikana ja nyt nämä suo- ja vaaramaisemat, joihin tuntuu, että olen ehtinyt jo juurtua. Ajattelehan, portaalta vain harppaan, niin olen mustikkametsässä ja pihan toiselta puolen alkaa suo, josta pääsen aivan kohta maistelemaan ensimmäiset hillat.

   Poista
  2. Sinä olet suorastaan maisemaekspertti. Olen sanaton :) mutta äärimmäisen iloinen kun pääsen kuviesi kautta uusiin maisemiin.

   Poista
 15. Oih,vanamot!Yksi herkimmistä kukista.Olen monesti yrittänyt piirtää tai vesivärillä maalata,mutten ole onnistunut.Se on kauneimmillaan itsenään,pienenä ja suloisena luonnossa.
  Ja itselläni on yksi ihana elämänmuisto tupasvilloista,muistan sen aina kun niitä näen.
  Toivon täällä hartaasti,että hillasi saavat rauhassa kypsyä ja sinä saat ne noukkia sitten itsellesi.
  Säästin viimeiseksi tuon surun-jonka itsekin olen saanut kokea, tutun maiseman raiskaamisesta avohakkuulla.Eipä tee mieli kulkea samoja polkuja,vaikka luonto syytön onkin.
  Täällä sataa ja paistaa,hellejakson jälkeen hiukan raikkaammat säät.
  Kauniit ovat kuvasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi vanamoista samaa mieltä. Aivan varmasti joku kerta onnistut maalatessasisaamaan vanamon herkkyyden esille.
   Minä olen vallan hullaantunut "kahlaamaan" tupasvillasoilla. Siinä on jotain....
   Metsätöiden seurauksena maisema muuttuu paljon.Osa vanhimmista haakuuaukuioista on vihreänä, eli haavat paranemassa.
   Täällä on satanut liki koko heinäkuun raskaasti. Tänäänkään en ole ulos nokkaani pistänyt.

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Kiitos kyllä, niin voin itsekin sanoa, vielä jos sateet hieman löysäisivät....

   Poista
 17. As the midday sun burns, I think that you are enjoying too your summer. You are always on my mind.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surely I am enjoying spending Summer here. It+s warm and million mosquitous, heh, heh...
   Have a nice Summer day to you too!

   Poista
 18. Wonderful landscapes. Nature is always enchanting us with all its beauty. The photos are spectacular.
  Here in Portugal, the month of July has been very hot.
  Thank you for your visit and nice words left on my blog.
  I also liked your blog and I'm already following you.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. Yes . Nature is everything or at least almost everything. to most of us.
   Our Summer is not usually hot

   Poista
 19. Voi, kuinka ihania kuvia taas! Ja ihana suo ja niittyvillat. Varmasti saat hilloja yllin kyllin, kun niitä noin valtavasti on. Eihän kukaan noita loppumaan pysty poimimaan.
  On täällä meilläkin aika lähellä isot suot Kuusjoen, Halikon ja Marttilan rajamailla. Minulle vain ovat jo liian kaukana, eikä niillä nykyään enää lakkoja juuri ole. Joku paikat hyvin tunteva voi vielä löytää. Mustikkametsä alkaa pihani laidasta. Sinne vielä pääsen. Pitää poimia sitä mukaa, kun kypsyvät, kun on niin paljon raakoja joukossa. Se kai johtui tästä säästä. Ensin oli kauan kova helle ja kuivuus. Sitten satoi joka päivä isoja kuuroja. Viime päivät ovat olleet ihanan kesäisiä.
  Olen ollut iloinen puolestasi, kun nyt marjat siellä säästyivät hallalta. Hyvää vointia ja kauniita ilmoja, kun lähdet marjametsälle ja suolle! Istu välillä ihailemassa "pumpulipeltoa", ettet väsytä itseäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Niittyvillat ovat yhä kukassa, tosin jo lakastumaan päin. Hillaa todella tulee. Sen verran olen kierrellyt, en vielä lähtenyt poimimaan. Haluan hillani täysin kypsinä, jolloin ovat mehukkaimmillaan. Aina löytyy soita, joilla ei ole käyty, vaikka lähisuot ehditäänkin poimia. Ikä alkaa minullakin pienentää reviiriä.
   Koillismaan kesässät ovat olleet parhaat vuosiin, yleensä ei liian kuumaa, ehkä satoi viikko sitten liiaksi, sillä suot ja suo-ojat ovat ääriiänä myöten vettä.
   Mustikka-aikaa odotan. Vaaran rinteellä on helppo poimia, selkä tykkää. Kerron myöhemmin, miten oma marjastukseni on sujunut, vaiko ei sujunut. Eilen kävin ihailemassa vakituiselta virvelöintipaikaltani jokea. Rannalla heilui tuulessa sankka niittyvilla ja joki unui suvannossa, kuin prinsessan unta laajojen ulpukkapeitteiden alla.

   Poista
 20. Hei, pitkästä aikaa!
  Voi kun näkisi joskus tuollaisen suovilloja täynnänsä olevan suon, on se niin satumaisen kaunis.
  Hilloja, tai meilläpäin sanotaan lakkoja :) tulee ilmeisesti paljon. Kuten näyttää tulevan myös mustikoita ja vadelmia, tein tänään pienen kierroksen. Nyt täytyy hamstrata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkästä aikaa Vikki! Kiva.
   Yllätyin, ettei teillä päin soilla kasva näitä erilaisia villoja, niitähän on useaa sorttia. Minä edelleen (eilen illalla viimeksi) käyn kuvaamassa valkoisena tuulessa huojuvaa villaa. Melko pitkä on kukinta niillä on.
   Itä-Hämeessä ja Varsinais-Suomessakin hillat oli lakkoja, mutta tällä seudulla ne ovat hilloja. Mennään hillaan ja hillastetaan.
   Vattuja olen päässyt poimimaan peräti harvoin täällä, vaikka haakkuaukioita on paljon ja osalla kasvaa vatistoja. Mutikkakaan ei ole vielä meidän kulmilla kypsää. Kyllä metsämarjoja kannattaakin hamstrata. On ne niin suurta herkkua.

   Poista
 21. Good night, how are you? I am Brazilian, from Rio de Janeiro and looking for new followers for my blog. And I will follow yours with pleasure. New friends are also welcome, no matter the distance.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for interest in my blog. I will visit your blog.

   Poista
 22. Ihania kuvia olet saanut kameraasi tallennettua, kiitos. Kyselet miten täällä, no vesisadetta tänään ainakin tuntuu olevan, eilen ei muuten satanut vaikka säätiedot ilmoitti. Sadetta on luvannut muiksikin päiviksi, nautin kuitenkin että ulkona mittari näyttää vain +12 ja risat! Mustikat mökilläkin säilyy ainakin osittain kun sorsaperheitä ei nyt näy, ovat jo parina vuotena hoitaneet homman minun puolesta. Ensi viikolla käyn ihmettelemässä onko rastaat jättäneet edes piirakkatarpeet. Liian helleilmoista en niin välitä kun kivitalossa sisälläkin on sitten +28. Nautitaan ja pysytään raikkaina:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väliin sataa ja sitten taas paistaa. Sellaista on kesäsää.
   Mustikoita olen muutaman kerran käynyt poimimassa. En ole löytänyt hyviä marikoita.
   Kesä jatkuu ja marjakausi.

   Poista
 23. Kaunista on sinun maisemasi siellä suomaastossa, kuljin taas saappaat lotisten mukanasi tuoksuja nuuhkien ja kauneutta ihmetellen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti et onnistunut saamaan saappaisiisi vettä? Minulta tässä taannoin kastuivat kengät ja housun persauksetkin.
   Tule toistekin kaveriksi!

   Poista
 24. Rankkoja sadekuuroja päivittäin, joskus vain minuutin, parin verran. Nihkeää kuumaa ulkona. Enkä ole edes päivettynyt, kun rannoille ei pääse eikä pihatuolissa jaksa istua. Mutta iloa on sisätiloissakin, saa katsella upouuden lapsenlapsen kuvia netistä. Häntäkään ei pääs katsomaan, tiedä milloin. Söpöliiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea kovasti vastasyntyneestä vauvasta. Onneksi sinulla on mahdollista saada paljon kuvia hänestä. Vauvan tuoksua vaille valitettavasti jäät.
   Nihkeä kuummuus on myrkkyä minulle, enkä nokkaani ulos pistä. Toivotaan koronan otteen luovuttamista, toisaalta kuitenkin täällä ja paljon muuallakin näyttää olevan päinvastoin.

   Poista
 25. Love it so much. So pretty.
  www.rsrue.blogspot.com

  VastaaPoista