maanantai 22. marraskuuta 2021

Mestarirakentaja 

Mestarirakentaja

 Majava on timpurina mestari. Tarvitsemansa rakennustarpeet se kaataa vesistön läheltä ja uittaa työmaalle. Työkaluina on vain talttamaiset hampaat, jotka alati uutta luuta kasvaessaan eivät ehdi kulua tylsiksi.

Majavan pato on suunnitelmallisuuden tulos. Kun vedenpinta on sopivalla korkeudella, virtauksen yläjuoksu leviää altaaksi, jonne on hyvä rakentaa risukasapesä.  Timpurin päässä olevien rakennuspiirustusten mukaan pesästä tulee monihuoneinen lukaali, jonka suuaukon tulee turvallisuussyistä olla veden alla. Rakennusaikataulun mukaisesti pesä valmistuu ajoissa. 

Majavallekin kodinrakennus on vaativa ja rankka urakka, mikäli sattuu harmittavia vastoinkäymisiä, kuten maanomistaja on saattanut kiukuspäissään muutaman kerran purkaa rakennelmat. 

Se teettää lisää työtä, mutta ei majava hevin luovuta isonkaan ylivoiman edessä.

 Krapu on sadansanatarina ja viikon 47 krapusanat; vaativa, tylsä, rankka.

Lisää krapukirjoittamisesta SusuPetalin blogissa.


40 kommenttia:

 1. Elämän jatkuminen, oma koti ja perhe saavat majavankin uurastamaan vastoinkäymistenkin yllättäessä.
  Surullista on jos eläin eksyy liian liki ihmistä, tahtoo usein olla eläin jonka pitää väistyä.
  Ymmärrän myös että on tilanteita joissa ihminen toimii itselle parhaaksi.

  Mielenkiintoinen luonto aihe postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä padonrakentaja on ilmeisesti Kanadan majava, vieraslaji, joka on lisääntynyt runsaasti. Ahkera rakentaja tosiaan, jota metsästetään elo-huhtikuun välisenä aikana. Kait osin turkin vuoksi, mutta ehkä enemmän sen laittoman rakennusinnon takia. Veden valtaan joutuva metsä kärsii, mutta toisaalta allas rikastuttaa alueen lintumaailmaa.
   Tämän majavan mörskä on iso, mutta lähelle ei päässyt heikon jään vuoksi. Padon korkeus toista metriä, tukossa koko puron virtaus, vain sieltä täältä reiistä vuotoa.

   Poista
 2. Sisukas on tuo majava, ei luovuta, vaikka pesä hajoitettaisiin. Luulisi harmittavan aina uuden rakentaminen.
  Aikamoinen timpuri ja arkkitehti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisukas ja ahkera se tosiaan on. Jatkuvasti huolehtii, että vesi on varmasti sopivan korkealla suojatakseen pesän suuaukon. paikkaamaan joutuu joskus patoaan. Helppo homma, kun osaa. Toimii kait, kuin kanavissa sulkuportit.
   Olisin toivonut näkeväni itse mestarin. Näkyi vain jälkiä.

   Poista
 3. Majava on jotenkin niin sympaattinen eläin. Vaikka ihminen sen padon monta kertaa hajottaa, niin uutta tilalle tulee koko ajan. Se puolustaa rakennelmiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Tuntuu, että se järkeilee hyvin loogisesti. Luin, että jossakin paikon oli laitettava padon läpi pitkiä muoviputkia rajoittamaan veden nousua.
   Tämä "minun" majavani joutui aiemmin kait jo muuttamaan toisaalle, kun tukki tierummun ja sinnikkäästi jo yö rakensi sen tukkoon, kun porukat päivälle purkivat. Lopulta väsyi ja muutti.

   Poista
 4. Joskus puunkaatohommissa majavallekin sattuu vahinkoja kuten ihmiselle. Jää kaatuvan puun alle. Silloin en menetetty yksi pesänrakentaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa hyvin tulla joskus tapaturmia. Ehkä kuitenkin harvoin, sillä majava ottaa huomioon tuulen suunnan kaataessaan puita. Pätkii isot puut kaatopaikalla ja uittaa niitä patoon tai talvivarastoonsa.

   Poista
 5. Ihmeen terävät on majavan hampaat, joskus ovat mökillä puuta jyrsineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimivat taltat. En tiennyt, mutta luin, että hampaat kasvavat koko ajan hieman, eivät lyhene, vaikka puun ahkera työstäminen kuluttaakin niitä hiomalla.
   Täällä asuu monin vesipaikoin majavia.

   Poista
 6. Majavan lukaalissa voisi vaikka piipahtaa, jos olisi kidukset millä hengittää! Luontokappaleet osaavat asiansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vissiinkään majavan lukaalissa tarvita kiduksia. Sukeltaessa vain ei voi hengittää, mutta itse lukaali on veden pinnan yläpuolella ja siis kuiva tila.
   Majava on asumisensa tarkoin fundeerannut.

   Poista
 7. Ihana tarina! Vieraslajina tämä Kanadan majava ei taida sentään olla tappouhan alla kuin mestsästysaikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tällä kertaa sanat innostivat minut kirjoittamaan faktaa. Näin on, Kanadan majava on riistaeläin ja sitä saa metsästää elokuun loppupuolelta huhtikuun loppuun. Maanomistajan luvalla saa pesän ja padon purkaa kesäkuukausien aikana, muuna aikana siihen tarvitaan riistakeskukselta lupa.

   Poista
 8. Hieno ja tietoa antava krapu! Meidän mökkijärvellä oli majavia ja näin ne joskus uimassa ja läiskyttelemässä häntäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Innostuin itse tutkimaan vähän enempi majavaa, kun olin kuvannut sen pesää ja komeaa patoa, sekä "järveksi" laajentunutta puroa. Itse rakentaja oli kait päiväunilla. Pari kesää taakse päin olin virvelöimässä, kun pari majavaa yritti kovasti säikytellä minua reviiriltään pois. Kyllä siinä uivat ympyrää ja läiskivät häntää veden pintaan.

   Poista
 9. On luonnon moninaisuuden kannalta hyvä juttu nuo majavat. Sellaisen alueen omistaja voi saada metso-ohjelman kautta suojelluksi korvausta vastaan. Riippuu tietysti metsän arvosta suojelukohteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla asioilla pruukaa olla vähintään kaksi puolta. Niin majavien majoittumisilla. Vesilinnut ja kahlaajat löytävät helposti majavien tekoaltaat, mutta metsä kärsii ja rämettyy hiljakseen.
   Tämä kuvaamani majavien asuinalue ilmeisesti saa olla rauhassa. On osannut valita kotikolonsa sopivaan maastoon.

   Poista
 10. Ei ole kauaa aikaa,kun katsoin mielenkiintoisen dokkarin majavista.
  Varsinainen insinööri kyllä on.Eikös meiltä kotoperäinen majava metsästetty sukupuuttoon.
  Kaikki luonnossa on tarkoituksenmukaista,ihmisellehän se vaan ei aina passaa.
  Sinä se keksit aina mielenkiintoisen uuden krapun.Hienot kuvatkin lättähännän tekeleistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös nähnyt jonkin sisukkaan majavan patorakennusohjelman, jossa kalastaja ei päässyt vesiuomaa pitkin kalavesilleen.
   Majavan pesä on lukemani mukaan tosiaan hyvä rakennelma. Moniosainen ja sisustettu, savella ja mudalla tiivistetty risukasa sanoisin (ei kannata nyt majavan loukkaantua!)
   Euroopan majavan tilanne on huono, vähän niitä on ja lajitkin osin sekoittuneet. Kotoista majavaamme taidettiin aikanaan metsästää liikaa. Olen samaa mieltä, on virhe mennä sorkkimaan luonnon systeemiä.
   ♥kuvakehusta.

   Poista
 11. Jopas jotakin, eipä oo tullu majavaakaan vastaan, saatikka nähny pesää. Siihen saattaa olla syynä, kun en paljon liiku luonnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä syy on juuri tuo, ettet liiku sellaisissa maastoissa, missä saattaa nähdä majavan tai sen puuhastelut. Samoilla paikoin voi liikkua myös saukko. Niitä alkaa olla liian kanssa täkäläisissä pikku puroissa, ehtivät syödä kalat, eikä onkeeni enää tartu.

   Poista
 12. Minäkin näin dokkarin tv:ssä. Majavat ovat todellisia rakennusmestareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmaan hyvä dokkari, kun melko moni on kertomansa mukaan katsonut sen. Saatan itsekin tässä majavainnossani etsiä ja katsoa ohjelman.
   Ihmettelen joka kerta majavan katsellessani majavan kaatamia puita, mikä taito sillä on ja älli mihin puut kasaa ja rakentaa turvallista kotia itselleen ja pesueensa suojaksi.

   Poista
 13. Oh such wonderful early winther photoes!I could not see the bever but sure he/she is making a cosy winther time home :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much. I too only saw traces of a beaver in the snow and also admired the structures it made.

   Poista
 14. majavan rakennuksia ihna lähellä, mutta pitäisi käydä siellä ihan aamuyöllä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä majavan rakennelmat näkee päivisin hyvin, vaikka ei itse rakentajaa näekään. Se on aika arka eläin. En minäkään tällä kerralla majavaa nähnyt.

   Poista
 15. Gran historia de Majava. Los castores son muy inteligebtes y magníficos constructores que sin planos ni nada saben diseñar de maravilla y salvar todas las contrariedades que les pongan.
  Buena noche.
  Un abrazo.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Gracias. Beaver es un constructor realmente duro y sistemático.
   A la gente no le gusta cuando una presa bloquea un camino de entrada y el agua fluye hacia un campo.

   Poista
 16. Eli jos yksilö olisi laiska niin sille tulisi ongelmia hampaiden kanssa? Jänniä vekottimia, tietouteni lähinnä sarjakuvista peräisin eli en siis tiedä näistä mitään (juujuu, eläin voi olla vekotin ;DD).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai majava voi laiska olla, sillä sen on ahkerasti hankittava ruokaa, siis jyrsittävä puita poikki ja sitten silpuksi syödäkseen puun pehmeitä osia.
   Ilman teräviä hamapaita majava ei tässä elämässään pärjää.
   Et taida juurikaan luontoilla, kun et ole majavan tekosia havainnut.

   Poista
 17. Hieno kertomus. Olen päässyt Kuusamossa seuraamaan majavien puuhia parina kesänä. Toisinaan niiden rakentamia patoja räjäytellään, mutta sitkeästi ne vaan rakentavat uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kyllä myös täällä majavia hätyytellään ja niiden patoja ynnä pesiä rikotaan. Riippuu siitä, missä rakennelmat ovat ja miten ne saavat aikaan metsänomistajalle vahinkoa.
   Minua puolestaan kerran kesällä majavapari yritti häätää reviiriltään pois. Oli tosi kiivasta hännän mäikettä veteen.

   Poista
 18. Kuuntelin juuri äskettäin radiosta ohjemaa, jossa kerrottiin majavista. Majavan hampaissa on rautaa, siksi ne pystyvät järsimään kovaa puuta. Ja tuo oli uutta minulle myös, että hampaat kasvavat koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle oli puolestaan uutta, että majavan hapaissa on rautavahvistusta! Olisipa vaan itselläkin hampaissa tuollaista vahvuutta, mitä majavilla.

   Poista
 19. Παραμυθένιες φωτογραφίες κι ένα υπέροχο περιγραφικό κείμενο που μας διδάσκει ότι τα ζώα δεν εγκαταλείπουν τους πειρασμούς παρά την υπεροχή του ανθρώπου.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση.
   Πρέπει να μάθουμε πολλά από τα ζώα. Πολύ συχνά, ένα άτομο συμπεριφέρεται άσχημα ακόμα και με τα δικά του κατοικίδια.

   Poista
 20. Täytyy kyllä sanoa, että majava on jotenkin ihmeellisen tehokas ja kekseliäs. Usein ihailen sen puuhia luonto-ohjelmien kautta. Tällaista kun pääsikin joskus livenä näkemään. Siinä vierähtäisi aika kuin siivillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puutu majavalta hoksottimet, tai eivät ainakaan ole ruosteessa. MInä näin tällä kertaa ihan läheltä majavan padon, sen risukodin ja itse majavan näin kesällä, kun yritti pelotella minua kauemmaksi.
   Totta, hyvin aika kuluu luonto-ohjelmia katsellen sekä telkasta, että vielä upeampaa nähdä jotain ihan luonnossa.

   Poista