sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Marraskuulle heipat


Marraskuu lopuillaan

 Pian on vuoro sanoa marraskuulle heipat.

Marraskuulle, joka monen mielestä on kuukausien joukossa ikävin.  Joku taas tykkää.

Säiltään kulunut kuukausi on ollut paljolti sekä että. On tullut vettä ja lunta. Ollut lämmintä, kuin myös kipakoita pakkasia, kuutamoöitä tähtineen ja tietysti revontulia.

Enää ei ole kärrykeli, vaan maisema on kauniin talvinen. Vanha uskomus sanoo, ettei marraslumi maassa pysy.  Tokko kuitenkaan kannattaa harmitella käykö niin vai ei.

 Pakkaskelissä siis siirrytään joulukuulle. Pohjoisen keskitalvi on sinihämärän aikaa aamua iltaa. Auringon nousut ja -laskut ovat selkeinä päivinä väriloistoa hurmaavimmillaan, kuin kaamostaivas lämmittelisi tulessa.

Kuitenkin lohdullista. että aikanaan hangen alta nousee uusi kevät.

  ♥

Krapu 48, sanat; vuoro, taas, harmitella. Lisää krapujutuista löytyy SusuPetalin blogista

 48 kommenttia:

 1. On niin kaunista kun saatiin lumi maahan, se tuo uskomattoman paljon valoa pimeään marraskuuhun. Pakkastakin, toki ei vielä ihan kunnon talven lukemia mutta tähän kohtaan ihan riittävästi. Vielä ei saa latuja tehtyä, sen verran vähän vielä lunta on, mutta ei kovin paljon tarvisi lisää kun jo hiihtämään pääsisi. Tosin itse olen sen ilon joutunut jo lopettamaan, mutta saahan sitä ajatella toisten iloa siitä kun taas hiihtämään pääsee.

  Mukavaa kuukauden vaihtumista sinulle sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Marraskuu ikään kuin pesi kasvonsa, kun tuli lunta.
   Latuja on tehty, mutta itse odotan vielä lisää lunta, että voisi sujutella "omia latujaan"
   Ei taida olla kaukana minultakaan se aika, että monet mieliharrastukseni jäävät. Pitää löytää tilalle muuta.
   Kiitos sinulle samoin.

   Poista
 2. Kaikenlaisia säitä on ollut marraskuussakin!
  Mukavaa viikkoa aimarii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, säitä on ollut joka lähtöön. Hieman harmittelin, kun lokakuun lumet katosivat. Sitäkin talvea kesti reilun pari viikkoa.
   Kiitos samoin.

   Poista
 3. Sininen hämärä siellä pohjoisessa on todella kaunista. Ei vaikuta lainkaan niin pimeältä kuin täällä etelämpänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasaamujen ja -iltojen sinisyys on nautinnollista katsella. Avaan hyvissä ajoin säleverhot, ettei ne hetket mene itseltäni ohi. Tulevan uudenkuun aikana toivoisin näkeväni revontulia. Ne ovat upeimpia, kun täyskuu ei ole valottamassa.

   Poista
 4. Minulle kuu kuin kuu kelpaa, en niitä erikseen ala arvottamaan, puolensa kullakin, esim. ilman marraskuuta joulukuu ei saisi vuoroaan koskaan ja joulu ei tulisi. Nih!
  ;DD Tällä kertaa taisi käydä tilastollinen harvinaisuus eli nuo lumet jäi.. jollei nyt ihan älytöntä lämpöjaksoa pukkaan, maa ei kuitenkaan taida olla vielä ihan jäässä asti. Kiva krapu, kiitos.

  p.s. sulta jäi linkki laittamatta Susu Petalin kommenttilootaan, vaan löysin minäkin tänne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nääpistin tuon ensimmäisen kuvan ja kiitoksena lisäsin linkin Susun sivulle, ole hyvä ja kiitos.

   Poista
  2. Kyllä kelpaa minullekin, enkä sorsi lainkaan marraskuuta. Pimein keskitalvi on mukavaa aikaa, olen tosiaan niin pimeä tyyppi.
   Näin varmaankin on, ettei nämä lumet sula, kuin vasta keväällä. Ainakin lumi tuli nyt jonkin verran routaiseen maahan.
   Ääh, taidan unohtaa usein krapulinkkini. Kiitos kovasti vaivannäöstäsi. Susullekin helpompaa löytää juttuni.
   Eka kuvan maisema ja eritoten nuo kaksi puuta, ( toinen lahopökkelö ja vieressä nuori koivu) on kuvattava joka kerta ohi kulkiessani. Ilahdun joka talven ja kesämyrskyn jälkeen, että vanha puu on pystyssä. Olen kuvannut tuota kaksikkoa taustamaisemineen jo 10 vuoden ajan! KUva on tällä kertaa otettu viime viikolla.
   Itsellesi myös - ole hyvä ja kiitos.

   Poista
 5. Todellakin, ylihuomenna joulukuu, joka perinteisesti menee nopsaan ja sitten voikin alkaa odottaa kevättä :D

  Kauniita nuo kuvasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, huomenna marraskuun viimeinen päivä. Oikeastaan tässä kohtaa aina alkaa tuntua, että kohta on joulukuukin ohi ja sitten tammikuu ja .. ajalla on kauhea kiire.
   Kiitos. Tuossa edellisessä kommenttivastauksessani kerroin taustaa eka kuvalle.

   Poista
 6. Sinulla on sinistä minulla näkyy harmaata. Ihan harmaa tuolla ulkona on ollut koko päivän. Onneksi tämä kuukausi on kohta taputeltu, joulukuukin menee vauhdilla - sitten koittaa oma suosikkiaikani, kevät! Sitä odotan joka vuosi kuin muut joulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tällä kertaa, mutta lumisateet ovat tulossa. Huomenna alkaa joulukuu. Minä en haluaisi keskitalven ajan nopeaa kulumista, kuten sinä, mutta ei meiltä kysytä, saati toteuteta toiveita.

   Poista
 7. Nuo siniset hetket siellä pohjoisessa ovat erityisen kauniita ❤︎ puhumattakaan revontulista, joita täällä tuskin koskaan pääsee näkemään.
  Ajalla tuntuu tosiaan olevan kova kiire, joten ei tässä kauaa ehditä pimeässä tallustelemaan, tai siellä pohjoisessa hiihtelemään, kun päivät jo taas alkavat pitenemään :)
  Ihanat kuvat, kuten aina ❤︎ Minullakin on muutama puu, joita en voi ohittaa ilman että nappaan niistä kuvan. Usein halaankin niitä.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastettaviahan ne ovat. Revontulia saa usein odotella iltayön ohi pikkutunneille. Nykyään usein väsyn ja katsonkin loimuja sängystäni lämpimästä.
   Kiitos, sinulle myös hyvää alkavaa joulukuuta. Puiden halija minäkin olen. Tuntuu, kun painaa poskensa kaarnaa vasten, että saa tuhdin annoksen energiaa itselleen. Se on keskustelua puun kanssa.

   Poista
 8. Talvessa ja marraskuussa on ikävintä pimeys,kohta sekin alkaa helpottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumettomana aikana keskitalven pimeys on tuntuvaa, mutta lumi antaa annoksen valoa ja varsinkin kuulaina yönä tähdetkin valottavat. Taivaan värit ovat jo asia sinänsä, niissä ei kauneimmillaan harmautta ole.
   Siis - kaamos on kaunis.

   Poista
 9. Voi noita sinun kuviasi! Sinisen hämyjä muistan minäkin täällä kirkkaan tähtitaivaan alla, viltin suojassa tuulelta, ei pakkaselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä vuodenaika sykähdyttää minua. Totta se on. Olen niin iki-ihastunut taivaan punaisiin ja sinisiin värisävyihin, sinne sopii ajoittain harmaatkin väliin. Pakkanenkaan ei tunnu purevalta, mikäli tuuli pysyy hissuksiin.

   Poista
 10. Täällä lounaisrannikolla on ollut vuoroin harmaata ja vuoroin on aurinko paistanut. Nyt pakkasta -7. Meri jäätyi (siis rannasta..) n. 7-9 cm. Ei lunta, tietenkään. Mutta sinulla kaunista marraskuun maisemaa. Taivas on palstillia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koillismaan marraskuu on, varsinkin loppupuoli ollut mainio. Monesti tähän aikaan on enemmän lunta, mutta kyllä ehtii lisää tulla. Järvet ja lammet ovat jäässä. Kalaisten ojien suvannot myös.
   Kiitos kuvani saamista kehuista.

   Poista
 11. Luulen,että jos asuisin siellä pohjoisessa,tykkäisin marraskuustakin.
  Täällä etelässä en niinkään,ensimmäisten joukossa olen sille heipat vilkuttamassa.
  Kun katsoo sinun kuviasi,joissa sininen talven kauneus,voin hyvin ymmärtää,että marraskuu ei tunnu niin raskaalta.Näyttää ihan satumaalta.
  Mukavaa joulukuun alkua Aimarii!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entä, kun tulee toukokuu ja lunta on vielä senkin vaihtuessa kesäkuulle=?
   En minäkään tykkää jokapäivän vesisateesta ja sen aikaansaamasta rapakelistä. En myöskään kesäisin rakasta helteitä, mutta kunnon talvisäästä tykkään.
   Voin rehellisesti tunnustaa, että usein ajattelen olevani onnekas, saadessani asua Koillismaalla. Toinen minua viehättävä alue on Itäkaira, sen erämaailme.
   Kiitos, myös samoin sinulle.

   Poista
  2. Niinpä,pistit hyvän pointin!😁👍Joka Suomen kolkassa omat hienot kautensa,myönnetään.

   Poista
 12. Kaunis kuva ja hieno marraskuun kuvaus.
  Aina meitä etelän ihmisiä ei hemmotella kuvaamallasi marraskuulla, mutta tänä vuonna näin tapahtui.
  Mukavaa joulukuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon.
   voi, miten hyvin muistan vuosikymmenet etelän (tai paremminkin Lounais-Suomen) asukkaana ne pitkät syyspuolen märät ja pimeät kelit. Nyt osaan iloita oikeasta talvesta ja nauttia värikylläisestä taivaasta, joka kaamosajan pakkasaamuina on mykistävän upea.
   Sinulle myös mainiota siirtymistä joulukuun puolelle.

   Poista
 13. Kaikki vuodenajat ovat omalla tavallaan hienoja, niin marraskuukin. Hieno tuo eka kuva, marraskuu upeimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon meiltä puuttuisi, jos ei olisi vuodenaikojen vaihtelua. Ihaninkin kesäkuu voi jäädä muistopihin ikävän kylmänä ja sateisena.
   Kiitos kuvakehusta. Kuvan otin viikko sitten ip:llä, kun maailma näytti niin siniseltä.

   Poista
 14. Ihastuttavia lumikuvia!
  Pakkasta ja lunta on Keski-Suomessakin. Eilen töihin ajaessa huokailin ja ihastelin luonnon kauneutta. Puut ja pensaat olivat paksussa kuurassa ja aamun hetki oli kauniin sininen. Kun en pystynyt kuvaamaan, oli näky painettava sielun sopukkaan.
  Ihanaa adventin aikaa Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon.
   Mukavaa se on, kun talvella on lunta. Aina vaan emme ole sen määrään niin tyytyväisiä. On hienoa, että saadaan nauttia luonnon kauneudesta ja ihailla sen upeutta. Minä tein sitä tänään Ranualle tehdyn automatkan aikana. Tosin sinisävyt katosivat ja hento lumipyry oli alkamassa.
   Hyvää adventinaikaa myös itsellesi.

   Poista
 15. Ihania talvikuvia. Lumi on hieno keksintö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon.
   Niipä? Ehkä sama, joka on keksinyt vesisateetkin.

   Poista
 16. Joinakin vuosina "marraskuu" on jatkunut pitkälle seuraavan vuoden puolelle, nyt näyttäisi paremmalta. Ainakin hiihtämisen kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onpa hyvinkin. Olen elänyt useampia lumettomia talvia. Muistan, miten kerrankin uudenvuoden aattona katselin vihreää ja märkää nurmikkoa sadetakki niskassa. Ei se tuntunut talvelle. Koillismaalla uskotaan vakaasti ettei aivan kohta tule mustaa joulua, kun ei ole koskaan ollutkaan, vaikka ilmasto on lämpenemään päin.

   Poista
 17. Hyvin luontevasti upotit Krapun avainsanat tämän vuodenajan sää tunnelmien kerrontaan.
  Koillismaalla ei taida enää päivä liioin valoisana käydä.
  Auringonkehrä pilkistelee taivaanraanalta.

  Joskus aikoinaan 60-luvulla oli mustan lumen talvi. Tiesitkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vaihteeksi teksti syntyi helposti, vaikka tänä syksynä olen potenut "sanakauhua". Sytytys on ollut hitaalla.
   Sää on monessa mielessä takuuvarma juttu. Tänne vaarojen syliin, missä minun kotini on, ei juuri auringon säde ulotu vaaran takaa. Keskitalvi on lyhyen päivänvalon aikaa.
   En tiedä mustan lumen talvesta muuta kuin Kalle Päätalon yhden sen nimisen kirjan.
   Koillismaalla ei kuitenkaan ole ollut lumetonta talvea, ei mustaa jouluakaan.

   Poista
 18. Kyllä sielläpäin on niin kaunista ja ihanaa sinisyyttä kuvissasi.
  Meillä ei ole lunta oikeastaan yhtään, sen verran, että maa on edes pikkasen valkoinen.
  Samanlainen marraskuu täälläkin ollut, välillä on satanut ja välillä aurinkokin on pilkistellyt.
  Joulu onkin jo tosi lähellä, miten aika meneekin nopeasti, juurihan se oli?
  Kivaa viikkoa sinne ja joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole pimeää lyhyen päivänkään aikana, kun hanki valottaa. Sää on vekkuli ja arvaamaton muuttuja. Sille ei voida mitään. Otetaan vastaan, mitä tuleman pitää.
   Kiitos, toivotan sinulle samoin.

   Poista
 19. Kauniit kuvat ja tarina, josta jää hyvä mieli. Itsekin rakastan puita enkä koskaan ohita yhtä vanhaa kuusta ilman, että katson sitä myötätuntoa tuntien. Sen vierustoveri vietiin pari vuotta sitten ja olin kyllä aika apeana siitä pitkään. Ne olivat jotenkin niin upea "pariskunta" kotitieni varrella. Syytä en tiedä miksi toinen niistä kaadettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Minulla on täällä monta "omaa puuta", jotka eivät tietenkään ole oikeasti minun, silti tavallaan omin ne. Käyn tervehtimässä, halaamassa ja kertomassa niille asioitani. Vähän pöhköä, mutta samalla ihanaa.
   Aikas jännää, minulla on kolme puuparia. Tuo kuvassa oleva on yksi niistä. Sitten ovat isot kuuset, jotka olen nimennyt Osku ja Lyyti.
   Taidetaan olla samoin ajattelevia näissä puuasioissa.

   Poista
 20. Marraskuu mielletään aina harmaaksi ja ikäväksi. Parhaimmillaan se on kaunista ja värikästä valoa ja kirpeitä pakkaspäiviä. Kulunut marraskuu oli kaikkea mahdollista harmaasta väri-iloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä jos kuka tiedät, ettei marraskuu ole aina ikävän sorttisen tympeä, vaan jotain ihan muuta sopivasti ripotellen.
   Täällä alkoi joulukuu lumisateella, mutta pakkaskeli.

   Poista
 21. Niin kaunista teillä. En tykkää marraskuusta, mutta nyt se sujahti todella liukkaasti. Täällä etelässäkin on pikku pakkanen ja häivähdys lunta. Oikein ihanaa joulun odotusta Aimarii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä itsekin pari tuntia sitten istuin ja katselin ulos. Aivan upea sää, pakkasta -10, pieni lumisade. tyyntä ja sinihämyistä. Puiden oksat ovat saaneet pienen lumikerroksen, mutta niinhän se oli sielläkin ja siinä ilossa marraskuu livahti ohi!
   Sinulle myös mukavaa menoa joulukuulla.

   Poista