maanantai 9. tammikuuta 2023

Tammikuun talvea


 

Lumi narskuu saappaan alla ja villapipon saa vetää syvään korville, että tarkenee.  On kunnon talvi lumitöineen, pakkasineen. Pehmoista lunta on kahlata asti, mikä tuo lisänsä metsästä puurankoja kotiin ajaessa. Lumilapiokin muistettava ottaa mukaan.

Vain kerran olen malttanut käydä hiihtämässä. Jouluaattona. Silloin ajattelin ehtiä kotiin Turun joulurauhan julistusta näkemään. Oikaisin järven jään yli, mutta se oli virhe! Yllättäen lumen alta nousi vesi ja suksenpohjat paatuivat. Tipalle meni ehtiä ajoissa telkkarin ääreen. No. Ihan en ehtinytkään.

Pakkasmittarin lukemat ovat viime aikoina pysytelleet -15  ja -30 välillä. Rokulipäiviä on tullut, mutta ne ovat olleet vain tervetulleita. (Tämä on niitä eläkeläisen etuja.) Ei huvittanut pistää nenää ollenkaan ulos, kun mittarilukemat olivat -31 toissa  päivänä.

Kaamoshämärää riittää vielä tovi. Taivas hehkuu aamuisin, kuin myös illansuussa värikkäänä. Useana yönä on myös upea kuutamo valottamassa maisemaa. 

Pilarikuuset sojottavat upeassa tykyssä ja koivumetsiköt sädehtivät lumikiteisinä, kunnes monikymmenpäinen teeriparvi pyrähtää puiden latvustoon aamuaterialle.  Uskon sataan pääseväni laskuissa, jos linnut pysyisivät tarpeeksi kauan paikallaan. En ehdi ynnätä niitä kaikkia, kun jo pyrähtävät toisaalle, mutta paljon niitä on.

Parhaillaan sataa lunta. Hiutaleet ovat suurempia, kuin lumensydämet, kunnon pakkaslunta toistaiseksi Aamuinen tuisku ehti varistaa enimpiä lumia puiden oksilta, joten lisää sopii. Vaarojen tykkyihin tuisku ei pystynyt. Nekin kasvattavat muotojaan lisälumen sataessa.

Mutta lumisade tietää huomiseksi lumitöitä ja minä opettelen sulkemaan silmäni pihan lumitöiltä ja pitämään suuni kiinni nipotuksilta, vaikka vinot vallit kirpaisevatkin.

 
  
 

26 kommenttia:

 1. On teillä komeat puut, kauniit lumiset maisemat.

  Olisit nähnyt minun viime talven vinot vallit :) Ei jaksanut enää kolaa työntää kuin puolimäkeen. Nyt osaan nauttia kun ei ole lumitöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi tuli hitaillen, mutta on kaunistanut koko ajan ilmettään. Nyt on tulossa parin päivän nollakelit, saas nähdä, putoavatko tykyt puista ja lumet katoilta.
   Toistaiseksi olen pihan lumitöiden kanssa pärjäillyt ja olen huomannut, että jo löysäilen.
   Hienoa, että voit nauttia talven parhaista puolista, eikä tarvitse tehdä lumitöitä.

   Poista
 2. On kyllä niin kauniit maisemat!

  Kunhan polku on kulkea, vinoista valleista viis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat todella minulle mieluisat. Muistan niitä ulkoillessani ihmetellä ja ihastella.
   Juu kiitos, tänä talvena saavat vallit todellakin olla, mitä ovat. Ei kaikkea kaks vanhaa kääkkää jaksa. Aina ei tule edes portaan edustaa kunnolla putsattua.

   Poista
 3. Ihan kateeksi käy, kun teillä on siellä niin satumaisen kaunista! Pakkastakin on piisannut, mutta onneksi on mahdollisuus rokulipäiviin. Toivotaan että siellä teillä vähän hellittäisi pakkanen, kun taas meillä saisi pysytellä 5-10 asteen lukemissa mieluusti jatkossakin, mutta lämpöasteita on luvattu lähipäiviksi :(
  Mies kävi taas äsken kolaamassa pihatien, ties monettako kertaa jo tänään ja minä lämmitin saunan. Mieluisa työnjako ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö? Nämä maisemani ovat minullekin niin mieleen. Tykkään talvesta , lumesta, vaikka kolaamiset ovat jo liian raskaita.
   Pakkasia on ollut pitkään sopivasti näihin päiviin asti. Nyt myös Koillismaalle luvassa lauhaa.
   Sinulla on miehesi kanssa just mallikas työnjako. Kumpikin tekee sen, mitä jaksaa aj mikä paremmin passaa.

   Poista
 4. Wow such beautiful winther pictures from your place!I am amazed!My fav are all of them:)))Wish you a good time and be careful not slipping on the ice!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. Your winters and mine are so different.
   I can't slip on the ice in the puddles, they are covered in thick snow. Still, water can rise on the ice of the lake, so that the skis freeze when skiing!

   Poista
  2. Hih hih Enjoy!Be careful!Not get a whip lash!Be good and happy dear friend!xxx

   Poista
 5. Juhlavan näköistä, hiljaista ja pysähtynyttä. Voi kuvitella hiljaisuuden paitsi teerien pyrähtämisen aiheuttamat äänet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kiitos, juuri sitä se on.
   Teeret tuntuvat tulevan joka päivä aterialle lähi koivujen latvoihin. Siinä ne eivät ole vaarassa latvalinnustajilta, mutta kauas metsään lentäessä ovat.

   Poista
 6. Kuvista aistii rauhan! Vähäseks on jääny lumien kolaamiset, en kyllä kaipaakkaan enempää :) Mitkä teeriparvet, noita ei kaupungissa näy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luminen metsä on yksi rauhan tyyssija, voisi sanoa. Tykkään pysähdellä tykkymetsässä ja vain kuunnella ja katsella.
   Syrjäseudulla saa teeriparviakin ihailla. Nyt ne ovat olleet isoja! Oli ehkä hyvä poikaskesä.

   Poista
 7. Voi, kuinka kauniita kuvia taas. Teeriparvi koivussa. Minä olen nähnyt kerran, talvella 1962, kun sellainen tuli meidän pihakoivuihin. Enää en ole koko lintua nähnyt. Taitaa niitä hyvin vähän täällä ollakin
  Meilläkin oli lunta niin, että joutuivat lumitöihinkin alkuviikolla ja mukavasti pakkasta. Kylmä tosin, kun tuuli oli raaka ja lennätti lunta kinoksiin. Viime yönä ja edelleen sataa silkkaa vettä. Lumi on melkein poissa jo. Aamulla varmasti on maa taas musta ja maisema synkkä. Oli meillä kauniitakin päiviä, kun puut olivat huurteessa ja aurinko paistoi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaista täälläkin, että näin paljon lintuja yhtäaikaa aterioimassa. Harvakseltaan teerin näkee kyllä päivittäin.
   Säät vaihtelevat, siellä kulmilla enemmän, mitä täällä. Vasta nyt meillä on ensimmäin suojasää talven lumille. Metsä on puhdistunut melko hyvin, muuten maisema valkoinen. Ehkä sinulla lumet taas kertaalleen pois.

   Poista
 8. (Minun blogini on pysähdyksissä. 123/kotisivu liittyi toiseen ja se on niin vaikea, etten ole oppinut sitä käyttämään edes poikani Paulin avulla. Eikä siinä kuulemma ole kommentointimahdollisuuttakaan. On muutenkin ihan torso!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin käydessäni vierailulla blogissani, että se on kovin muuttunut. Harmittelin, etten voinut kommentoida.
   Jospa pyydätkin pojaltasi apuja ja aloitat uuden blogin jollain muulla blogipohjalla!

   Poista
 9. Kyllä on niin kaunista talvimaisemaa kuvissasi!
  Mukavaa oli myös lukea sinun erilaisesta elinpiiristäsi taas tarinaa.
  Täällä kelit sahaavat pikkupakkasesta lumimyräkän kautta vesisateeseen ja taas pikkupakkaseen.
  Minäkin niin kaipaisin jo kunnon metsään,hiukan huitukoita nämä kaupungin metsäpläntit.No,kevääseen on vielä aikaa,ja siihen kun pääsee maalle metsään.
  Mukavia hiihtelyjä ja väliin niitä rokulejakin sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Useamman viikon on ollut todellakin kaunista talvea. Nyt on muuttunut. Ehkä nollakelit eivät pysy pitkään, kun alkaa taas pakastua. Ymmärrän hyvin, että kaipaat metsälenkkejäsi. Metsä on kuin ystävä, jonka seurassa on hyvä olla.
   Tässä aloittelen jo toista rokulipäivää peräänsä. Märässä 65 sentin lumessa en viitsi kahlata puukuormia tehdessä. Laiskuttaa.

   Poista
 10. Es bosque aún con el frío es un remanso de paz Aimarii. Que belleza de fotos tiodo un placer admirarlo.
  Por aquí lo más que hemos bajado es a -2º de madrugada. Tenemos heladas pero la nieve este año no quiere venir. La sierra está limpia.
  Buen jueves.
  Un abrazo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gracias.
   Tus inviernos y los míos son tan diferentes.
   Me sorprendió que tu termómetro marcara -2.
   Es malo para las flores.
   Un manto de nieve los protegería.
   Feliz fin de semana.

   Poista
 11. Kuinka kaunis onkaan valkoiseen puettu luonto. Todellisuus, joka on niin erilainen kuin kotimaassani, oli ilo lukea ja nähdä upeita valokuviasi.
  Näin kauniita maisemia kuin sinun viime vuonna, kun vierailin Ruotsissa ja kävimme Kiirunassa ja Abiscossa.
  Hyvää vuoden jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Myös hyvää vuoden jatkoa itsellesi! Maailma on kaunis siellä ja täällä.
   Kiirunassa minäkin olen käynyt, en Abiscossa.
   Kirjoitat hyvää suomenkieltä.

   Poista
 12. Kuvat kuin tauluja. Tekstisi ja kuvat kertovat luonnon käpertymisestä ja suojautumisesta kesää odotellessa. Vai odottaako luonto edes kesää. Se taitaa nauttia joka hetkestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Luulen, että luonto tietää, missä mennään. Täällä puut nuokkuvat ison lumimassan alla ja maassa noin 60-70 senttiä. Talven kauneus on parhaimmillaan, eikä sitä ole haitannut nämä viime päivien raskaat lumisateetkaan.

   Poista
 13. Υπέροχη ανάρτηση. Δε σας ξέχασα ποτέ, Γιατί το Ιστολόγιό σας είναι ένα σπουδαίο Λογοτεχνικό Σχολείο.

  VastaaPoista