sunnuntai 26. elokuuta 2012

Inarinpolulla

Seison Sevettijärvellä Kolttien Perinnetalon pihalla rinkka selässä  ja tähyilemässä Inarinpolulle päin. Olen lähdössä tutustumisvaellukselle kokeilemaan, josko ensi kerralla, ensi kesänä rohkenisin yrittää koko tuota sadan kilometrin taivalta Sevettijärvi - Karlebotn Norjan puolella. Paljon olen siitä vaelluskertomuksia ja historiikkiä lukenut, aivan haltioitumiseen asti, joten on aika lähteä saapastelemaan.

Kesä on ollut kolea ja sateinen, jonka vuoksi vaellukselle lähteminen näytti peruuntuneen, mutta ei. Kipinä kyti kuitenkin päästä edes yhden etapin verran taipaleelle, sillä varmasti sekin 13 kilometrin matka valottaisi jotain reitin luonteesta.

Seison siis nojaten kävelysauvoihini  Inarinpolun - Anárašmáden suomenpuoleisessa päässä. Edestä lähtee kiemurteleva polku, jota todella piisaa. En aio kuitenkaan pidemmälle kuin Opukasjärvi tällä erää ja sinne on matkaa juuri tuo 13 kilometriä. Pidän mielessä, että se on tultava takaisinkin. Vaelluskokemukseni on vielä vähäistä, enkä ole yksin lähdössä, vaan kumppanina on oma Hessuni.

Heti alussa polku sivuitsee kalmistoa. Iltapäivän auringossa mäntyjen lomasta pilkottavat valkoisen puuaidan takaa valkoiset ristit. Useinpia hautakumpuja peittää jäkälä. Näkemästä tulee mieleen, että polkumme on täällä rajallinen. Yhtä varmasti, kun se on alkanut, tulee myös päättymään.


Ensimmäinen kaksikilometrinen on raskas. On yhtämittaista nousua ja laskua. Metsätöiden jälkirisukkoakin, osin kivikkoista ja silmälle kauniita järvimaisemia useampaan otteeseen. Tuo hautausmaan lähellä oleva kangasmaasto jää heti alkuunsa taakse. Polku on merkitty suurimmaksi osin erittäin hyvin ja puolen kilometrin maantieosuuden jälkeen alkaa varsinainen Lapin erämaa.  Maisemaa hallitsevat vaivaiskoivut, käkkärämännyt, suopursut, pikku vesistöt, soistuneet märät alueet ja useat purot. Pitkään tein valintaa jalkineiden suhteen, ottaako maastokengät vai kumisaappaat ja lopulta päädyin kumppareihin, syystä että tiesin maaston vetisyydestä ja toisekseen kun suunnitelmissa oli lyhyt vaellus.
Kivikkojen ja pikku vesiesteiden ylityksiä on riittämiin.Tällaisista rakkakivikosta yli tuon tuostakin, samoin purosista.Jalat pysyvät kuivina, eikä rakkojakaan tullut. Kävelysauvoista on minulle iso apu tasapainottelussa kiveltä kivelle askeltaessa. Rinkka tekee tasapainostani entistäkin epävakaamman.
Kaiken kaikkiaan taival Sevettijärveltä Opukasjärven autiotuvalle kesti meiltä noin kuusi tuntia. Matkavauhti oli sopivaa, mutta alkoi siitäkin huolimatta tuntua lopussa ikävästi kintereissä. Viimeisten kilometrien aikana ehdin toivoa useampaan otteeseen, eikö autiotupa ala milloinkaan näkyä, kunnes se yhtäkkiä putkahti mutkan takaa.Opukasjärven tupa on kauniisti maisemaan sulautuva. Se suorastaan häviää lehden ollessa puussa koivikon suojiin. Lähemmäksi tultua huomasin, että tuvassa on muitakin vaeltajia. Rinkka on portaalla. Ei kuuden hengen tupaan paljon ylimääräistä porukkaa mahdu, joten pistettiin teltta pystyyn hieman sivummalle. Kosteat matkavaatteet on mukava saada tuvan lämpöön kuivamaan. Sinne vaan aromit sekoittumaan aromeihin.
Ilta alkaa viiletä nopeasti, eikä väsynyttä matkaajaa virkistä enää edes nuotiolla istuskelu ja maiseman ihailu.Telttaan ja makuupussiin tekee mieli kömpiä. Maistelin teltan ympäristöstä mustikoita, jotka maistuivat erittäin makoisilta ja ajattelin aamulla poimia niitä puuron päälle. Väärin meni. Yöllä pakkanen ehti napsia mustikat, ei niistä aamulla ollut enää syötäväksi. Onneksi uudesta päivästä näytti tulevan aurinkoinen, aivan loistava päivä ajatellen paluutaipaletta.


36 kommenttia:


 1. Vau, onpa vaihtelevaa maastoa! Mahtaisinkohan pysyä tuolla pystyssä. Tuskin.
  Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksipä et pysyisi pystyssä, jos kokeilisit? Minä otin sauvat tueksi, kun tiesin hieman maastosta.

   Poista
 2. Olet sinä eri epeli. Maasto on varmasti raskas kulkea ja hidasteita riittää, mutta kun mieli sinne palaa, niin mikä ettei, matkalle vain ja kun kuntokin antaa myöten.
  Lappi on aina näkemänsä väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, maasto oli osin hidaskulkuista, vaan eipä ollut kiire. Mieli tekee kyllä pidemmälle vaellukselle, mikäli terveyttä piisaa. Lapin luonto on lumoavaa.

   Poista
 3. Kyllä on Haltijalle mieluista maastoa, kiviä, puroja ja kaunista katseltavaa. Olen kyllä jo niin vanha haltija, että ei minusta olisi tuohon, vieläpä rinkka selässä. Silloin nuorena aina haaveilin pitkistä retkistä Lapissa, mutta nuorena se jäi, nyt on haavekin hiipunut.
  Sinulle nostan hattua, oikein korkealle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä haaveilin jo aikoinaan Oulussa opiskeluvuosinani Lapissa samoilusta. Silloin jäi, mutta nyt, kun Lappi on "lähellä", niin kaipuu iski uudelleen.
   Ikä tosin alkaa painaa, ei maha mittään, mutta jaksamisen puitteissa ja ajan kanssa on patikoiminen niin mukavaa. Ehkei niinkään enää teltassa nukkuminen.

   Poista
 4. Mielenkiinnolla seurailen patikointireissujasi, joille itsekin halajaisin, mutta ei minun kuntoni varmaan kestäisi kuin 5 km päähän noin vaihtelevia maastoja kulkea. Nuorena ei muka kerkiä ja vanhana ei enää jaksa eikä enää ole kumppaniakaan mukaan kulkemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, silloin kun kiinnostus on huipussaan, ei aina ole mahdollista haaveitaan toteuttaa. Kivaa, kun haluat olla reissuillani, en taida väsyä niistä kertomaan.

   Poista
 5. Voi miten leppoisan oloinen, vaikkakin mäkinen, oli retkesi. Tuo on sitä rauhaa, josta täällä etelässä voi vaan haaveilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leppoisissa merkeissä vaellus todella sujui. Erämaan hiljaisuus oli suorastaan häkellyttävää. Outoa oli kuitenkin lintujen vähyys.

   Poista
 6. Upeita ovat vaelluspolkusi, haasteellisia kulkea, mutta ajan kanssa rauhassa eteenpäin. Tuota unelmaa elättelen minäkin, tosin riittää hieman kevyempikin versio. =DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polkuja on niin paljon ja niin monenlaisia, kevyehköistä, todella vaativiin.On varaa valita. Älä sammuta unelmaasi, toteuta se, jos suinkin olet kiinnostusnut.

   Poista
 7. Hautausmaa valkoisine risteineen on hyvin vaikuttava näky. Pysähdyin katselemaan sitä ja samat ajatukset tulivat mieleeni kuin sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet puiset valkeat ristit todella pysäyttivät. Niillä oli paljon kerrottavaa. Ajattelin tosiaan itseksesi, kaikki päättyy kerran, niin elämä, kuin myös tämä jalkojeni alla kiemurteleva polku

   Poista
 8. Opimmeko mitään?? Älä jätä huomiseksi, niitä mustikoita, joita voit poimia tänään. Hienoa Aimarii, siitä se vaelluskärpänen puree, ja taipaleet pitenevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tainnut oppia, Vasta kotona kävi samoin, jätin mustikoiden poimimisen huomiseksi, sitten ei enää tarvinnut. Ja nyt taas! Mottoni taitaa ollakin - minkä voit teettää toisella huomenna, älä tee sitä itse tänään!
   Muuta vaelluskärpänen on purrut pahemman kerran, myönnettäköön.

   Poista
 9. Kiitos vierailustasi blogissani ja kauniista kirjoituksestasi.
  Oi miten kauniit pohjoisen maisemat ovat kanssasi..kauniita kuvia ja luontoa!
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulel!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain itsellesi. Löysin viehättävän blogin, jota tulen jatkossakin seurailemaan..
   Täällä alkoi viikko kauniin ilman myötä, toivon sinulle samanlaista

   Poista
 10. Kivikon nähtyäni voin vain surulla tunnustaa, ei minua varten.

  Matkassasi kuljin kivillä tasapainoa etsien, maisemaa ihaillen. Mielikuvitellen rinkkakin on kevyempi kantaa.Maistuiko uni matkan jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikko olikin harmittavan hankalaa kulkea, mutta kiertääkään sitä ei voinut. Mukavaa kuitenkin, että tulit maisemien vuoksi. On nuo karut maisemat sen väärttejä.
   Unesta ei tullut oikein hyvää ja rauhallista, kroppaa särki vähän sieltä ja täältä.

   Poista
 11. Silleen ne askel askeleelta suunnitelmat etenee ja haaveet toteutuu. Monin tavoin viisasta tehdä ensin pienempi kokeilureissu ja valmentautua isompaan rojektiin. Kiva kuulla kokemuksiasi tästä vaiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä reitti kiehtoo, se on koukuttanut minut pahan kerran, en maha sille mitään.
   Jospa ensi kesänä vähän pidemmälle....

   Poista
 12. Haasteita on monenlaisia, tämä blogi on yksi. Kun sataa vettä ja on pimeää, on aikaa touhuta blogin kanssa. Lisäsin vielä yhden yksityiskohdan ohjeisiin, minkä unohdin mainita. Laitoin myös sähköpostia sinulle :-)

  VastaaPoista
 13. Tottakai haasteita pitää olla, nehän on mausteita tässä elämänmenossa.
  Luin antamiasi ohjeita ja perehdyn niihin. Kiitos niistä kovin, sekä s-postista.

  VastaaPoista
 14. Kiitos tästä retkestä. Kuljin mukanasi, sillä itse en moiseen pystyisi.

  VastaaPoista
 15. Huh, huh, ihan hiki tuli kun kuljin perässäsi, vaikka vain kuvissa ja riveillä! Hyvä sinä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiiris kun tulit polulle. Ei siellä kiirettä pidetä.

   Poista
 16. Voi kuinka mielelläni olisin suonut teille tyhjän autiotuvan. Kerrankin. Mutta yhtä kaikki, mukava oli taas lukea retkikuvauksesi. Kolmetoista kilometriä vaativassa maastossa on ihan hyvä saavutus. Hyvältä tuntuu, kun saa rinkan selästä ja vatsantäytettä. Tulin tässä kuusikiloisen puolukkarepun kanssa metsästä parin kilometrin matkan. Ja sekin jo tuntuu jäsenissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai sopu oliis sijaa antanut. Autiotuvassa olisi vain nukuttu lavereilla ritirinnan, mutta ehkä teltassa väljempää.
   Sinulla taitaa olla puolukat koht sillään pomittu. Minäkin olen katsellut, että piakkoin voisi ruveta puolukoita haeskelemaan.

   Poista
 17. Ihania nämä nojatuolimatkat! Kiitos, että sain rämistellä metsässä mukanasi. Pari tuntia jaksan kyllä, mutta suunnittelet vielä pidempää! Lähden venyttelmään, että jaksan taas kanssasi seuraavalle :)Nostan hattua kaikille vaeltajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, että tulit rämistelemään. Minä nostan hattua myös vaeltajille, oma vaellushistoriani on vielä hyvin alkutekijöissään, opittavaa on rutkasti, mutta innostus on iso.

   Poista
 18. Uijui, minäkin vain huikeissa mielikuvissani seurasin koko matkan, polvia alkoi jo aristaa tuossa kivikossa. Kyllä pitääkin harjoitella jos meinaa sadan kilometrin matkasta selvitä, en edes osaa kuvitella, haluja kyllä olisi mutta ei resursseja. Eikä varmaan onnistuisi enää telttailukaan.. On sinulla hurja kunto, nostan hattua monta kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kuntoa pitää kohentaa, mikäli seuraavasta haaveesta tulee totta.
   Kiitoksia vain hatun nostosta, mutta kuten mainittua, olen niin alussa vaellusintoni kanssa. Mutta suuria saa haaveilla.

   Poista
 19. Wau sinä olet tehnyt hienon vaelluksen minulle nykykunnossani riittää 1,3 ja miten vielä että takaisin pitää tulla,no huh te kaikki olette rohkeita ja hienoja ihmisiä,uskallatte ja pystytte(lue kuntoa riittää)vaeltamaan minä jo vain auton ikkunasta katselen ja parkkipaikalla pikkuisen tepastelen ja kas Pohjoisessa ollaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi.
   Kyllä kunto uskoakseni kohenee, kun hissuksiin alkaa tehdä töitä sen eteen. Ikä ja sairaudet alkaa itseänikin painaa ja syödä terävintä terää, mutta intoa on toistaiseksi piisannut.
   Kurkistin Eräskaksikon blogia, siellä oli todella hieno bannerikuva, mutta miksi olet jättänyt bloggailun siihen?
   Hyvää syksyä sinulle.

   Poista