sunnuntai 19. elokuuta 2012

Ihmettelyn aihetta.....antaa kuusi. Sinnikäs kuusi, joka pitää yhä neulasensa vihreinä, vaikka kaadettiin pihajoulukuuseksi jo viime vuoden marraskuun puolivälissä, jolloin kuusi iskettiin routaiseen maahan lapiolla ja rautakangella kaivettuun reikään ja sai silloin oksilleen kynttilät. Joulukuusen virkaa se kantoi helmikuulle saakka valaisten kynttilöillään kaamospimeää pihaa. Sitten napsautin sähköt kynttilöistä, mutta itse kynttilät saattoin riisua vasta toukokuulla, kun lumet ja jää olivat kuusen juurilta ja ympäristöstä sulaneet, että sai myös sähköjohdon kerittyä pois. Kuusi oli tuolloin niin tomerasti pystyssä, ettei sitä saanut maasta irti, joten se sai luvan jäädä paikalleen, kunnes alkaisi varistaa neulasiaan.
Joskus keskikesällä katsoin, että sille on ilmestynyt uutta kasvua ja se kasvaa yhä ja on vihreä, tosin lähinnä runkoa olevista oksista alkavat neulaset varista.


En minä millään henno kuustani repiä olemattomilta juuriltaan ja ruveta sahaamaan polttopuiksi, kun se on noin ihailtavan periksiantamaton. Aamulla mustikoita kerätessäni sen ympäriltä jutustelin sille, että kynttilät saa ilman muuta tulevaksikin jouluksi, jos jaksaa sinnitellä sinne saakka.Tuossa rakennuksen vasemmalla puolella kuuseni kököttää, hieman kallistuneena, mutta yhtä elävän näköisenä, kuin juurillaankin olevat kuuset. Minua ihmetyttää puu, joka on elävän näköinen, vaikkei sillä ole ollut juuria kahdeksaan kuukauteen!

16 kommenttia:

 1. Voisiko se kasvattaa uusia juuria, niinkuin esim paju?
  Ihmeellinen puu, se on ihastunut teihin ja pihaanne. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa. kuusen uusiojuurista juuta en jaata. Tietoa olen yrittänyt etsiä.

   Poista
 2. Onpas todella ihme! Puu ei kyllä monesti pysy vihreänä ilman omia juuriaan. Olisiko maahinen asialla ja taikonut sinulle ainaisjouluvalokuusen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samainen luulo minullakin on, että puu tarvitsee juuret. Taikaa taitaa kuuseni olla.

   Poista
 3. Minä tunnen muutaman metsänhaltijan ja luulen, että ne ovat nyt käyneet hoitamassa puutasi. Kyllä sinä varmaan saat kuuseesi taas kynttilät, ensi kevät on sitten ratkaiseva.
  Elämä on ihmeellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ruvennut myös toivomaan, että kuusi kestäisi vielä joulun yli. Ehkäpä hyvä metsänhaltija on ollut kuusen tukijoukkoissa.

   Poista
 4. Nyt on kyllä nestevirtaukset kohdillaan... aivan käsittämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähintään käsittämätöntä, sillä talvella oli yli -40 asteen pakkaset. Olisin luullut kaikkien solukkojen jäätyneet tukkoon ja kevään niitä sulatellessa olisivat kaiken järjen mukaan neulaset varisseet.

   Poista
 5. No enpäs ole moisesta ennen kuullut! Jospa sillä on jäänyt solukot auki ja se vain jotenkin ihmeellisesti pystyy vetämään vettä. Outoa. Jännittävää! Mukava nähdä miten joulusta selvitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse odotan pienoisella jännityksellä myös, miten kuusen käy. Joka tapauksessa se saa kiitokseksi jo tästä sinnikkyydestään kynttilät jouluksi, oli sillä enää neulasia tahi ei.

   Poista
 6. Aimarii, luin juuri, että kuusta voi lisätä varttamalla. Olisikohan mahdollista, että joulukuusesi osui toisen kuusen juureen ja käyttää sitä nyt voimanlähteenään. Vai olenkohan sen sienimutaationi sekoittama :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusen varttamisesta minulla ei ole tietoa. Vaan kävisiköhän sen varttaminen männyn juurakkoihin? Kuusen lähellä ei toista kuusta, ei isoa, tosin muutaman metrin päässä on toissa syksynä istuttamani pikkuinen kuusi, jota toivoin kasvamaan pihajoulukuuseksi. Se ei voi kovin hyvin, elossa kuitenkin.

   Poista
 7. Onpa sitkeä kuusi. Sitä ei passaa hävittää, kun on noin uuttera kasvamaan ilman juuria. Sievähän se on taas kynttilöineen talvipimeällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En missään tapauksessa aio sahata sitä klapeiksi, mielihyvin kuuseni saa olla paikallaan vuoden vaihteen yli aina ensi kevään maan sulamiseen asti. En kyllä jaksa uskoa sen pitävän neulasiaan sinne saakka.

   Poista
 8. Jospa se onkin sinun joulun ihmeesi,kuusi joka vihertää..

  VastaaPoista
 9. Heittäydyin heti lukijaksesi! Kivasti riimität kuvat ja kertomukset. Ne ovat hyvin mielenkiintoisia, koska ne ovat niin eri maailmasta kuin minun. Uusia sanojankin loydän. Kuusella oli kova halu elää, Lappi on karua. Hienosti istu kotisi pihalle!

  VastaaPoista