lauantai 11. elokuuta 2012

Syksykö soittelee

Vahvasti näyttää ja tuntuu, että syksy on kynnyksellä. Ilma on ollut koko menneen viikon niin hirveän kylmää. Toppavaatteet kaivoin esille, eikä yhtään olleet liikaa, kun kiertelin Ranuan eläinpuistossa. Pikku jääkarhu oli kasvanut sitten huhtikuisen vierailuni paljon. Saanut myös vitivalkoinen karvansa tummumaan. Tietäähän ne lapset, aina möyrimässä jossain.
Pentu oli hieman arka veteen menemään, mutta lopulta eläintenhoitajan sinne heittämät makupalat saivat sen uimasille.


Luonnossa alkaa näkyä syksy, vaikka toivoisi kesän jatkuvan. Koivuissa on paikoin keltaisia lehtiä ja metsäaukeiden hirvensäärinurmi on punastunut kauniisti heilimöiväksi heinäksi. Kesää sen sijaan on tienpenkkojen kultapiiskut ja tietenkin maitohorsmat, jotka leviävät punaisina laajoina mattoina, kuten lupiinit etelämmässä.
Marjojen suhteen on ollut niin ja näin. Ranuan hillamarkkinoilla oli paljon kansaa, mutta mielestäni vähän hillaa. Ostaa en raaskinut, vaikken itse ole vielä toistaiseksi yhtään saanut poimittua. Luulisi syvimmillä korvilla sitä täälläkin päin olevan. Vielä on siis toivoa.
Hakkuuaukkojen vadelmikkoja olen käynyt vilkuilemassa, josko vatut pian kypsyvät. Niiden kanssa ei ole kiirettä, sillä ovat täysin raakoja. Tuskin paikallista vattua on myynnissä Sarakylän vattumarkkinoillakaan. Asia täytyy tarkistaa, sillä karkelot ovat tänä viikonloppuna.23 kommenttia:

 1. Vaikka kynsin hampain laittaa vastaa, niin syksy soittelee omaa haikeaa säveltään, ei siinä mikään auta. Kaunis sävel, mutta vielä toivoisi kesän jatkuvan, etenkin kun on ollut niin kumma kesä.
  Jännää että lapset kasvavat aina kesällä, niin on meidänkin tyttärentytär venynyt ihmeesti kesän aikana.
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nautitaan elokuusta ja kaikesta, mitä se meille antaa. Eikö tästä viikonlopusta ennustettu kauniin kesäistä?

   Poista
 2. Kyllä ne ympäriltää jo tunnistaa...syksyn merkit. Tämä viileyskö se tekee? Huomaisiko niitä niinkään jos olisi +20 astetta lämmintä?
  Pidän syksystä, mutta väkisinkin tulee tunne, että nytkö jo. Ehkäpä meille tuleekin lämmin ja kaunis syksy. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän syksy tule mieleen, jos ja kun kesä jatkuu. Tänään on ollut pikkusievä kesäpäivä, mutta kylmää tulossa yöski.

   Poista
 3. Tiitsan kanssa olen toivomassa myös kaunista ja lämintä syksyä, vaikka koivut jo kellastuu. Onkohan niissä jokin kasvitauti, mene ja tiedä? Melko aikaista kyllä on niiden nyt jo kellstua. Vadelmat eivät kypsy ja mansikoissakin vielä paljon raakileita, kun ei ole lämmintä. Koleat säät ovat olleet täällä Perämeren rannikollakin. Kevytopat on kaivettu jo esille :)
  Nuo jääkarhut taitavat olla kovin suosittu turistikohde.
  Hyvää viikonloppua, toivottavasti löydät hyvän hillakorven :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että koivujen kellastuminen on syksyä, ruskan ennakoimista. Ainakin vaivaiskoivu on vauhdilla vaihtamassa väriään.
   Toivotaan lämpimämpiä elokuun ilmoja, saataisiin marjatkin kypsymään.
   Jääkarhut on kuulema olleet todellinen vetonaula. Paljon oli väkeä nytkin, lippuja sai jonottaa.
   Kerron joskus, miten minun hillareissujen kävi.

   Poista
 4. Olipa mukava, sain tietää tuon kauniin heinän nimen, kiitos :) Ihana pörriäinen tuo pentu. Kyllä se syksyä kohti taitaa väkisinkin kääntyä, vaikka kuinka koettaa pitää kesästä kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla hirven säärinurmi kansanomainen nimitys sille korkealle heinälle, oikeaa nimeä en tiedä ollenkaan.
   Ehkäpä saadaan kuitenkin nätti elokuu. Toivoa aina sopii.

   Poista
 5. Jopa täällä Satakunnassa on saatu vähäsen lakkaa, mustikoita on harvemmassa. Täälläpäin on myös kohtuudella vadelmiakin. Puutarhavadelmat tekivät myös kivasti satoa, vaikka ihan muutama taimi toissa syksynä ostettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on jo kolmas kesä, kun hillasato on suht olematon. Korvilla kuulema saattaa olla, mutta matka on pitkä löytää tiensä sinne. Ehkä innostun. Olen innokas marjastaja ja tykkään poimia mustikat käsin, puolukoita joskus poimurilla.

   Poista
 6. Siellä on syksy jo aivan käsillä. Lakkoja olenkin odotellut, niitä on täällä ollut salaisissa paikoissa, joista minulla ei ole tietoa. Jos torille ilmaantuu, ostan maistiaisia myös talveksi.
  Mustikkasato on kuulema kohtalaisen hyvä, tosin ostan niitäkin. En vain jaksa rämpiä niitä poimimaan. Ennen kyllä poimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä nuo ihmiset täällä seuduinkaan liikoja huutele, jos hyvät hillasuot on tiedossa, salaisuuksia ne on.
   Minä olen innokas marjastaja ja mieluiten marjastan yksin. Kuljeksin tuntitolkulla, joskus saan astian täyteen, joskus vain hiukan.

   Poista
 7. Näyttää lämpöiseltä ja aurinkoiselta, mutta viileäähän siellä. Meillä taisi nousta +16 saakka tänään. Onneksi ei tuullut, niin tarkeni heittää metsälenkin. Taidan käydä torilla niissä vadelma-asioissa, meillä nuo luonnon tuotteet taitavat olla jo mennyttä kamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teetkö juoksulenkkejä, vaiko kävellen metsälenkkisi? Minä haikailen kovasti myös lenkille, mutta takajalka ei suostu yhteistyöhön ja entisen himolenkkeilijän on ollut luovuttava siitä ilosta.
   Marjastaminen on herkkuani.

   Poista
 8. Mukavaa että blogisi löysi uuden kodin.

  Ajoin Ranuan läpi hillamarkkonoiden aikaan ja totesin että parinkympin kilohinta on aika tyyris, tyydyn mustikkaan jota täällä kaakossa on metsät aivan sinisenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että löysit.
   Hinnan takia en minäkään hillaa ostanut, vaikka epätodennäköistä, että yhtään löytäisin.

   Poista
 9. Lupiini onkin tulokaslaji, jota ei pitäisi olla täällä ollenkaan. Se vie paikan kaikilta muilta kasveilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen lukenut, mutta nätisti lupiini vaan esim. liikenteenjakajia koristaa. Kumma siitäkin, ettei alkanut kasvaa siellä, mihin sitä aikoinaan yritin istuttaa.

   Poista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. En ole kuullut aiemmin puhuttavan hirvensäärinurmesta. Tarkoittaako se metsälauhaa yms.?

  Kyllä tosiaankin syksy jo soittelee, kun pihjlajatkin jo punastelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvensäärinurmi siis tuttavallisesti, vaan saattaa olla juuri mainitsemasi metsälauha. Katsoin googlettamalla metsälauhan kuvia ja minun hirvensäärinurmeni on samaa näköä.
   kiitos tiedosta.

   Poista
 12. Systeemi generoi jostakin syystä kommenttini tuplana. Poista ihmeessä ylimääräiset, kunnes ongelmaan tulee tolkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, poistin tuplan, vaan ei oteta pultteja siitä, vaikka saisin jatkossakin viestissi kaksinkertaisina. Ei haittaa, poistelen, jos hoksaan.

   Poista