tiistai 4. joulukuuta 2012

Aamu valkenee pakkassäässä

Hitaasti valkenee aamu tähän aikaan vuodesta. Hitaasti, viipyilevän pehmeästi. Täysin säkkipimeää ei ole, sillä lumi valottaa, mutta vasta hämärän muuttuessa sinerrykseksi alkaa nähdä paremmin. Pakkanen on ollut jo muutaman päivän napakkaa. Pitemmän aikaa se on pysytellyt yli -25.
Parhaillaan on -26.9. Pikku takassa räpsähtee tuli ja silloin tällöin hirsikin rapsahtaa pakkasen kourissa. Päivästä on  tulossa eilisen veroinen. Otan neuleeni ja / tai kirjan esille.

Eilen aamulla oli lumihöntyä ilmassa ja se sai auringonnousunkin näyttäytymään tavallista mukheammissa väreissä. Lunta on paljon vähemmän, mitä olikaan marraskuun alussa, mutta kyllä sitä tullaan saamaan.


Illalla ennen auringonlaskua kävin tarkastamassa järven jäätilanteen. Kovin pitkälle en tohtinut jäällä mennä, mutta paksulta ja kestävältä se vaikutti.  Muuten täysin hiljaisessa maisemassa rannan metsiköstä pyrähti neljä riekkoa ilmaan. Lumesta en niitä havainnut, olivat niin lumen valkoisia, mutta ilmaan noustessaan näkyi hieman mustaa. Kylmän kohmettamat sormeni eivät vain ehtineet kameran nappulaan.


Selkeinä päivinä taivaan värit ovat oranssista hentoihin pastellin punertavaan ja siniseen yhdessä harmaan sävyjen kanssa.  Huokuvat sinänsä kylmää.Päivän valjettua lintujen ruokintapaikalle pyrähtää kahdeksan oravaa! Siinä on vähintään kuusi liian kanssa, mutta tarvitsevat nekin murua rinnan alle näillä pakkasilla. Alvariinsa saa täydentää uudet auringonkukansiemenet, aina ne loppuvat. Närhet sen sijaan kaikkosivat, kun talipalot saivat ympärilleen laajan verkkokehikon. Ne katsoivat parhaimmaksi siirtyä erämaahan, siemenet ei niitä niinkään kiinnostaneet.16 kommenttia:

 1. Henkàilen ihastuksesta, siis maisemista, pakkanen on ehkà hiukan turhan kipakkaa, mutta siihenkin on kohta tottuminen.

  VastaaPoista
 2. What a beautiful morning sun !
  Much love
  Annick

  VastaaPoista
 3. Punertavia kylmästä kertovia kuvia, joiden kauneuteen jää kiinni. Tänä aamuna täällä oli-19 astetta ja kovin kylmältä sekin tuntuu..

  VastaaPoista
 4. Aivan uskomattoman hyytävän kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 5. Voi taivas, mitä upeita kuvia. Pastellitaideteoksia!

  VastaaPoista
 6. Aurinko on kuin kirkas nuotio taivaanrannalla ja pastellimaalaukset suoraan maisemasta. Tuota avaruutta minäkin kaipaan. Täällä sitä ei ole. Kaikki on niin lähellä.

  VastaaPoista
 7. Oi, miten onkin kauniit kuvat. Mutta, hui, mitkä pakkaslukemat...hrr.

  VastaaPoista
 8. Kaunista ja avaraa. Eikä se pakkanenkaan kohta taida pahemmin haitata pohjoisen eläjään, kunhan siihen taas tottuu.

  VastaaPoista
 9. Alimmissa kuvissasi on kaunis hiljaisuus. Nautin katsellessani niitä ja hengitän syvään. Työnnän kiireen pois ja katson hiljaista maisemaasi. Kiitos :-)

  VastaaPoista
 10. Kiedon villahuivin hartioilleni ja uppoudun lempeän kylmiin maisemiisi.

  VastaaPoista
 11. Jäin ihailemaan viimeisen kuvan seesteisyyttä ja kaamosvaloa.

  VastaaPoista
 12. Noissa maisemissa sielu lepää, vaikka vähän liian kylmää onkin!

  VastaaPoista
 13. Kiitos paljon kommenteistanne. Eihän vain kylmä tullut niitä katsellessa? Toisaalta nyt taitaa olla koko maassa kunnolla pakkasasteita.
  Piipahdin aamukuvausreissun päätteeksi vielä suolla aikomuksena kuvata koti-ikkunastakin näkyvää vaaraa. Aurinko sitä koetti lämmitellä, mutta kylmä tarttui minuun niin, että jätin kameran taskuun, katselin vain.

  VastaaPoista
 14. Hitsi että on hyisen kylmän näköistä. Meillä päin on pakasta
  -4,2 ja lunta noin 5-7 cm.

  VastaaPoista
 15. Huh..onkin niin kylmän näköistäkin. Jälleen kauniita kuvia. Mukavaa joulunaikaa:)

  VastaaPoista
 16. Aivan ihania kuvia! Tuliko hääpäivänä kalaa? Ihana hotellimajoitus vaikkakin ehkä vilpoista.

  VastaaPoista