torstai 20. joulukuuta 2012

Tähtiyö

Täysikuu osaa valvottaa, mutta minulle sitä tekevät joskus myös tähdet. Viime yö oli napakka pakkasyö, kireimmillään kylmyyttä piisasi aina -29.7 ja taivas oli tähtikirkas. Herätessäni yöllä katsoin ikkunasta suoraan taivaankannen kauneinta tähteä. Tuntui, että se tuikutti vain minulle. Miten lämpimältä sen tuike vaikuttikaan kylmässä yössä pohjoisen puolen taivaalla.
Kun yritin saada unta uudestaan, en tahtonut onnistua. Sulkiessani silmät tiesin vahvasti tähden olemassaolon ja pakostakin vilkaisin sitä uudestaan ja uudestaan. Ei auttanut edes kyljen kääntäminen. Tunsin vain sen tuikkeen seljässäni. Joku viesti sillä minulle oli, kun tunkeutui noin ajatuksiini. Lopulta luovutin ja ryhdyin seurustelemaan sen kanssa. Sen tuikkeen myötä lähetin lämpimät joulutervehdykseni edesmenneille rakkailleni.  Kirjoittamani vanha runonenkin muistui yöllä mieleen.

Selkeänä yönä minä katselen
usvaisen Linnunradan
halkovan taivaankantta.
Tähtiä tuijotellessa
lähetän ikävöivän
ajatuksen luoksesi tähtisumuun,
jonka kirkkaimmalla tähdellä
uskon sinunkin muistavan minua.


Tähti johdatti minut myös jouluun. Ajattelin Beetlehemin tähteä. Onkohan minun tähteni se sama, joka aikoinaan näytti itäisenmaan tietäjille tietä vastasyntyneen Jeesuksen seimen luo? Kertasin mielessäni joulun tapahtumia Beetlehemissä ja vasta näkemääni joulukuvaelmaa lapsenlapseni koulun joulujuhlassa. Siinä oli kedolla lauma lampaita, (lapset seljässään lampaantaljat) oli paimenia sauvoineen, oli enkeleitä hohtavin siivin, oli Maria ja Joosef. Oli myös kaunis tähti. Kuvaelma oli vaikuttava, varsinkin lopussa, kun Maria lauloi  " Taivas sylissäni" herkisti mukanaolijat. Minun jouluni alkoi tuosta illasta.Vielä neljä yötä jouluun. Mielestäni parasta aikaa juuri nämä joulunaluspäivät. Tänään ajattelin löytää jostakin kuvattavakseni poroja. Pelkään pahoin, etteivät vaan kaikki olisi jo varattuina Joulupukille. Lopuksi - leppoisia, piparintuoksuisia, joululaulujen sävyttämiä päiviä teille kaikille.

44 kommenttia:

 1. Kiitos juolun kauniista tunnelmasta täällä, oikeaan juolun tunnelmaan pääsee lasten kautta.
  Hyvää Joulua sinulle sinne pakkasten keskelle.
  Hyvää Joulua blogi ystävälle.

  VastaaPoista
 2. Ihanan kuvan olet saanut joulujuhlista. Lasten esitykset ovat niin aitoja, niin kauniita, herkistäviä. Muistan monet joulujuhlat, joissa olemme olleet Emmiä katsomassa ja jännittämässä hänen puolestaan. Hyvin on aina sujunut ja sieltä on jouluni alkanut. Nyt Emmi on jo yläasteella, eikä juhlia ole. Nyt sain jouluni vanhainkodista herkästä juhlasta.

  Minäkin katselen usein tähtien tuiketta. Meillä puut ovat kasvaneet niin suuriksi, että ei enää näy oikein hyvin. Joku lähetti sinulle sieltä kaukaa terveisiä, tunsit sen voimakkaasti. Tähdet, tähdet...
  Kiitos kauniista postauksesta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on toiveita saada kutsu koulun joulujuhlaan vielä muutaman kerran.
   Täällä on pimeää, ei ole ulkovaloja mistään päin, niin tähdet kirkkaina öinä todella loistavat ja ne tuntuvat tulevan lähelle.
   Kiitos Uuna.

   Poista
 3. Pakkasöinä minäkin laskeudun jonnekin suuren puun oksalle ja jään ihailemaan tähtiä. Joskus näen jonkin viestin sujahtavan tähdeltä saajalle. Silloin tiedän, että yhteys toimii. Tulee hyvä mieli.
  Viime yönä minäkin katselin tähtiä ja ajattelin veljeni sairautta. Oli haikea olo, mutta tuulikaan ei voi maailman järjestykselle mitään. Yritän lentää surut pois ja usien ne jäävätkin matkalle, mutta aina se ei onnistu.

  Runosi on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli hiljeneekin pakkasöiksi. Kaipa sekin siirtyy lämpimämmille seutuville.
   Ikävistä ja surullisista asioista tähdille on helppo puhua, se keventää sydämen taakkaa. Toivon veljellesi voimaa sairautensa kanssa, voimaa parantumiseen.

   Poista
 4. Kaunis hiljentyminen jouluun. Jokaisella se on omansa. Muistetaan jo pois menneitä, myös vielä olemassa olevia. Rakennetaan hiljaisuutta. Kyllä kerran vuodessa voi hiljentyä kiiresen vuoden päätteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, meillä jokaisella on oma tapamme hiljentyä ja löytää joulun rauha.

   Poista
 5. Kaunista ja tunnelmallista, teksti ja runo, kuva ja laulu. Tuli mieleen lapsuuden jouluja. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, että pidit. Paljon kävin minäkin mielessäni asioita viim eyönä, kun tähteä tuijottelin.

   Poista
 6. Kiitos kauniista joulumielen postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieleni on hyvä, kun pidit, mitä sain tuohon aikaseksi.

   Poista
 7. Kaunis jouluinen postaus. Tunteita herättävä Taivas sylissäni sai minutkin laillasi herkistymään jouun sanomaan.Onpas teillä ollut kova pakkanen! Täällä satelee hiljalleen lunta, mutta eiköhän pakkanen pauku täälläkin jos tulee selkeä ilma.

  Joskus tuntuu kuin tähti tuikkisi vain minulle. Samanlaisia tähtituntemuksia kokenut Kuvittelija iloitsee runostasi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu on tunteita täynnä, se liikuttaa meitä niin paljon.
   Kiitos Kaanon.
   Piti vielä sanomani - pakkaset jatkuneet koko päivän ja minä sain jäädytettyä 15 jäälyhtyä.

   Poista
 8. Kiitos! Minä olisin onnellinen, jos näkisin revontulia - pitkästä, pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveita revontulien näkemiseen on todellakin.
   Monesti niitäkin olen saanut sängystäni ihailla, kun olen välkkeeseen herännyt.

   Poista
 9. Kauniita ajatuksia tähdet saivat aikaan sinussa. Oikein sellaista jouluista tunnelmaa viritti tännekin. Jotenkin liikuttava ja tuo kaunis kuva koululaisten jouluesityksestä.

  Minulla ollut kiirusta ja joulurauha nyt vahvasti haaveissa. Ja kuule, se juttuni toteutui pari päivää sitten, jotta mietihän sinäkin...

  Hienoa ja tähdellistä Joulun aikaa toivon teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan oikeastikin kiinnostunut tähdistä ja tutkailen melko usein mikä tähti kulloinkin on lähellä kuuta tai mikä vilkuttaa missäkin suunnalla taivasta.
   Minun jouluni on kyllä alkanut ja osaan anuttia siitä. Toivon sinulle myös leppoistumista jouluun.
   Jutustasi iloitsen ja mietin oikein kovasti.
   Kiitos, sinulle ja perheellesi niin ikään oikein hyvää joulunaikaa.

   Poista
 10. Kiitos kauniista tekstistäsi, se loi aidon joulumielen ja herätti monet muistot. Tähdet ovat olleet minulle tärkeitä lapsesta saakka ja muistanpa pienen kehitysvammaisen hoitooni luovutetun lapsen toteamuksen tähtitaivasta katsellessamme " Äiti tähdet tulee alas, näetkö?" Ja totta, kun pitkään katseli tähtitaivasta niskat kenossa näytti kuin tähdet laskeutuisivat alas. Oikein hyvää joulunaikaa teille sinne pohjoisen tähtitaivaan alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin joulufiiliksissä ja oikein mukavaa, jos osasin sitä yhtään välittää teillekin.
   Sinulla on myös tähtimuisto. Minä joskus aikoinaan makasin retkipatjojen päällä makuupussissa pihalla ja tuijottelin tähtiä, just syystä, ettei niskat väsyisi.
   Hyvää joulu myös sinulle.

   Poista
 11. Todella kaunista tekstiä kauniilla kuvalla täydennettynä. Oikein hyvää joulunaikaa myös sinulle!

  VastaaPoista
 12. Koulun joulujuhlat ovat upeita. Minullekin tuli kutsu, mutta en päässyt lähtemään, kun oli hieronta-asiakas, enkä viitsinut vaihtaa aikaa. Mutta todella, niistä alkaa joulu.
  Hyvää joulua tähtien parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi vuonna sinulla on mahdollisuus koulun joulujuhlaan. Kyllä ne juhlat oli aikoinaan jo mukavaia ja mieleenpainuneet, mutta myös nyt isovanhempana niistä todella nauttii.
   Sinulle myös hyvää joulua.

   Poista
 13. Nuo lasten joulujuhlat ovat niin kauniita ja tunnelmallisia. Valitettavasti tänä vuonna täällä ei isovanhemmat saaneet kutsua, kun koulun juhlasali on niin pieni, ettei kaikki mahdu mukaan! Pakkasukko ei ihan yhtä hurjalla päällä ole täällä, mittarissa ainoastaan -14,7.
  Hyvää Joulua sinne Karsikonperälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin minäkin juhlassa ollessani, että iso väkijoukko jäi oven suuhun seisomaan, pieneksi oli käynyt juhlasali.
   Kiitoksia, myös hyvää joulua sinulle.

   Poista
 14. Tässä kuvakirjeessäsi on ainekset oikeaan joulutunnelmaan. Haluan uskoa laillasi, että jollakin tähtien tuolla puolen oli asiaa sinulle. Odotus on parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä päivät juuri ennen joulua ovat niin parhaat ja on helppo tunnelmoida, kun ei ole kiireitä hommia.
   Katselen tähtiä ja kuvailen lumisia maisemia. Pakkanen kirii, on -31.

   Poista
 15. Hieno Joulutunnelma ja kaunis runo! Onpas teillä ollut kova pakkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Kyllä ilma on tällä hetkellä napakan kylmää. Mitähän on aamuyöllä, kun nyt jo -31

   Poista
 16. Hui, kova on pakkanen teillä, toivottavasti jo vähän hellittää, että ei sormet jäädy poroja kuvaillessa. ;)

  Ihania joulutunnelmia välität. Kiitos siitä, aimarii, ja oikein hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, huh, kyllä meinaa sormia nipistellä kuvaushommissa.
   Jouluiset on ajatukset, kaukana hulinat. Sinulle myös täältäpäin hyvänjoulun toivotus.

   Poista


 17. Miten se onkin niin suuri ja lumoava tähti? Luulen samaa ihailleeni niinä muutamina öinä, kun täälläpäin on ollut selkeä taivas.

  Vaan onpa teillä pakkasta hurjasti! Mie en tarkenisi mennä lainkaan ulos jos täällä oisi noin hurja pakkanen. =/ Toivottavasti sie tarkenet?

  Toivotan tässä samalla siulle onnellista joulua.
  Tuikkikoon se lumoajatähtikin hiukan seesteisemmin niin saat nukuttua. Vilkuttakoon vaan ihan hiljaa ja unettavasti... ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin saattaa olla, että samaa tähteä katsellaan ja sen kanssa ajatuksia vaihdellaan.
   Pakkasta on paljon, parhaillaan -31, kuitenkin ulkona voi vielä olla, kun ei tuule. Useampaan otteeseen kävin ulkosalla tänäänkin. Tarkenen kyllä.
   Sanot niin nätisti, että tähtemme vilkuttaisi hiljaa ja unettavasti. Ehkä se tekeekin seuraavan kerran niin, siis nyt yöllä, sillä tähdet ovat syttyneet.
   Toivotan sinulle suloisen lämminhenkistä ja kaunista joulua.

   Poista
 18. Muistan vieläkin ne lapsuuden kirkkaat tuikkivat tähdet tummalla taivaalla ja pakkanen paukkui nurkissa. Pää kenossa ihastelimme ja laskimme tähtiä.
  Nyt en näe täällä valaistussa kaupungissa tähtiä, pitäisi mennä maaseudulle niin jo tähtitaivas avautuu.
  Ymmärrän hyvin tähtitaivaan voiman ja sen vaikutuksen sinuun.
  Ihana muistella tähtien taakse muuttan eita.
  Mukavaa joulunodotusta sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, pää kenossa tai josksu pitkälläni hangellakin retkipatjan päällä ja makuupussissa olen myös tähtiä tuijotellut. Kiehtovia ne on ja salaperäisiä.
   Jotenkin tuntuu niin lohdulliselta lähettää ajatuksia tähtien taa ja tähtien välityksellä rakkaille ihmisilleen, jotka eivät ole enää elossa.
   Kiitos, sinulle myös.

   Poista
 19. Jouluna voi kuulla enkelten laulun tähtien takaa. Kovista pakkasista huolimatta hyvää joulun odotusta.

  VastaaPoista
 20. Hyvää talvipäivän tasausta ja uuden ajanjakson alkamista, tulimme juuri Rikalan mäeltä, missä oli koolla kolmisenkymmentä immeistä kuuntelemassa paikallisia soittoniekkoja "maailmanloppuillassa". Mukava tunnelma siellä oli kuten aina, avotuli pyörötakassa ja paljon eläviä kynttilöitä palamassa, bataattikeittokin maistui, kun olimme liikkeellä apostolinkyydillä.
  Teillä on ollut todella kaunis kuusijuhla. Kovat pakkaset siellä, täällä vain - 10, pureva tuuli tekee ilman kuitenkin purevaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tullut maailmaloppua, toivottavasti alkaa uusi parempi aikakausi tällä pallollamme.
   Tuollaiset tapahtumat piristävät kummasti arkea, kuten täälläkin puurojuhla.
   Teidän tuuli ja -10 taitaa ollaa raakempi ilma, kuin täällä tuuleton -30, jotenkin vaan tuntuu siltä.

   Poista
 21. Lasten koulujuhla koskettaa aikuisen sydäntä. Tähtien tuiketta jouluusi : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä koulun joulujuhla minulla meni suoraan sydämeen.
   Tuikkikoon sinulle tähtöset hyvää joulua.

   Poista
 22. Mukavaa Joulunaikaa sinne Karsikonperukalle ( meillä sanotaan noin). Nyt on saatu katsella tähtiä, kun on niin pakkasta ja selkeä taivas kera Kuu-ukon. Kaunis kuvaelma on tuo Joulun sanoma.
  Vastasin kysymykseesi kuvaohjelmastani blogissani, mutta voin kertoa, että mulla on vanha Adobe Photoshop koneellani, jota en täysin osaa edes käyttää. Jotakin jälkeä sillä tulee kuitenkin, vaikka ei niin kovin täydellistä.

  VastaaPoista
 23. Niinkö teillä sanotaan, vaan samaa tarkoittaa, siis perä, perukka on tien loppu.
  Kuu kasvaa ja pakkaset saattaa kyllä heiketä, täysikuu taitaa olla joulun jälkeen. Ehkä alkaa uusi pakkasjakso.
  kiitos - adobe photoshop on minullakin, en vaan ole käyttänyt sitä, en taida osata lainkaan.

  VastaaPoista