perjantai 18. lokakuuta 2013

Pysyy, ei pysy, pysyy

Ehkei tämä ensilumi pysy kevääseen, mutta tavallaan kiinnostaa, miten käy eilen ja tänään sataneelle lumelle, sulaako kenties jo ensi viikolla pois. Paikallinen luomumeteorologi ei usko vielä talven alkuun. Hänen mielestään syksy jatkuu Koillismaalla sateisena ja lämpimänä. Mene ja tiedä, ainakin viime päivät ovat olleet vahvasti pakkasella ja lunta on tuprunnut senttitolkulla. Lumenluontiin en ole vielä ryhtynyt, sillä jotenkin luulen, että sitä puuhaa tulee vielä piisaamaan. Paikallisen ennustajan mukaan maaliskuuhun lumikertymä on 130 senttiä ja kipakimmat pakkasjaksot ajoittuvat tammi-helmikuulle. Kaikkiaan talvesta tulisi kuulema vaihteleva kunnon talvi.
Nähtäväksi siis jää.
Toissa päivänä oli kaunista. Kylmää, mutta kaunista. Sormia paleli soutaessa verkkoja, joita ei enää uskaltanut jättää yöksi pyytämään, vain viitisen tuntia olivat vedessä. Sillä aikaa kiertelin lammen rantoja, kahvittelin ja tuijottelin autiotuvan ikkunasta maisemaa.


Koska rannat olivat jo hivenen jäässä, niin reissu jäi viimeiseksi tältä syksyltä. Venekin tuli kumottua talviteloilleen.
Seuraavana yönä reipas pakkanen jäädytti lammet tykkänään, myös joessa suvantokohdat saivat peitteen.

Rannassa oli joku eläin pudonnut jäihin, liekö päässyt pois vai ei, siitä en saanut selvää.  Luminen metsä vaikutti hiljaiselta, ei juurikaan lintuja, vain kaksi hirveä vilahtivat edestä pakoon. Saattoivat olla matkalla kansallispuiston turviin metsästäjien aseilta. Ihmeesti ne tietävät, missä saa olla rauhassa. Samoin linnut,  ennen maalinnun metsästystä näkyi melko usein teeriä, metsoja, (enemmän koppeloita), riekkoja, mutta metsästysaikana nekin pysyttelevät sivuvasemmalla ja odottaa sopii, kun metsästysaika loppuu, niin varsinkin teerit lehahtavat tienvarsipuiden latvuksiin.
Porot ovat alkaneet kerääntyä monikymmenpäisiksi laumoiksi. Ilmeisesti niitä houkuttaa jo ruokintapaikat. Kalasta tullessa kokeilin kuvata poroja  ja varsinkin lauman uljasta urosta, joka ylväänä tuntui komentelevan vaatimiaan. Lähestyin laumaa varovasti tietäen, että voisin saada äkkilähdöt ja niin sainkin. Hetken uros kaapi etusorkallaan maata, sitten kiehnäsi sarviaan männyn kylkeen ja puhisi. Se riitti minulle, pakitin autolle.


Auton edestä poro ei pidä kiirettä. Valitettavasti liian usein niitä jää auton alle, tällä viikollakin seitsemän samassa rytäkässä yhden auton kolaroimiksi.
Kuvassa olevat porot saivat kaikessa rauhassa nousta makuulta, oikoja jäseniään ja miettiä siirtyäkö auton edestä vai ei.

Tämä valkoinen urho päätti lähteä mukaan, ei millään olisi halunnut antaa tietä. Mukaan olisin huolinut, jos minulta olisi kysytty. Miten pärjää tammukka omassa valtakunnassaan, kun vesi on ojassa niin vähissä? Mahtaako löytää tarpeeksi syviä poukamia, ettei jäädy veden mukana? Tammukkaa sain ongella kesällä melko hyvin heti angervon kukinnan ajoista siihen saakka, kunnes koivusta alkoi lehti varista. Sanovat viisaammat, että tammukka on niin arka kala, että pelästyy putoilevia lehtiä. Kokelin tuon paikkaansa pitävyyttä ja niin kävi, että tyhjin toimin viime kalareissulta ojalta palasin.
75 kommenttia:

 1. Jäätä. Auh. Aika tarkkaan osaat arvioida paatin käyttömahdollisuuksia. Komeat sarvet on porolla, eipä tosiaan haluttaisi jäädä noiden tökittäväksi. Tuo valkoinen yksisarvinen on tainnut jo ottaa yhteen jonkun kanssa vai tippuuko ne noin epäsuhtaisesti.
  Ikäviä nuo porokolarit. Täällä päin saa väistellä lehmiä vaikka aika hyvin ne osaavat mennä jonoon tien viereen jos tuuttaa. Kolareita kyllä sattuu ilman eläimiäkin, tänään osuttiin juuri kohdalle kun palokunta sahasi ihmisuhreja autosta, joka oli murskaantunut sähkötolppaan. Niin hirveää kiirettä tarvii pitää turhan takia joka puolella maailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poro kasvattaa joka vuosi uudet sarvet, mutta ei kait ne tavllisesti näin aikaisin puotoa, kuten tällä valkoisella porolla.
   Erittäin ikäviä nuo liikenteen kolarit ja usein turha kiire syypäänä.

   Poista
 2. Kylmää ja kovin kaunista. Hienon sinisen tunnelman olet saanut ikuistettua. Poroista sanoisin että kerääntyvät tokkiin, pikkuhiljaa isojen urosporojen eli hirvaiden ja ne joilla on toppa eli nahkasarvet ovat härkiä, hirvaiden kiima alkaa löysätä, härillä ei ole kiimaa eli rykimää. Porot eli hirvaat keräävät nyt vaatimia tokkiin ja on siis rykimä, tästä johtuu että ovat tokissa, hirvaat kerää omia haaremeitaan. :) Mahollisimman hankalasti selitetty. Näin syksyllä kannattaakin hirvaita varoa, on tapauksia kun ovat käyneet päälle. Poroilla on koparat. :) Mutta eipä se mittään, mukava kuulla miten erilailla ihmiset puhuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos - hyvin sinä selittelit porosanastoa. Hirvaat olen joskus huomannut tulisiksi tyypeiksi, kun kolähestyä turhan lähelle. Ehkäpä epäilevät kilpailijaksi, kun monilukuisesti vaatimia ympärillä.

   Poista
 3. Voi teillä on noin kaunista täällä satoi viime yönä noin parikymmentä senttiä lunta.Puut nuokkuvat apeina taakan alla ja tuuli ujeltaa hormissa,selviä talven merkkejä siis.Ihanaa että näet noin paljon ja monenlaisia eläimiä kamerallasi saat heidät mukaan.Tuon valkean poron olisin minäkin ottanut omaksi.Muuten syksy reissullamme näinekan kerran noin valkean poron,ja sentään olen käynyt pohjoisessa yli kaksikymmentä vuotta.Mukavaa talven alkua Karsikonperällesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Talviset olosuhteet jatkuvat täällä. Valkoisia poroja näkee silloin tällöin, ne erottuvat hyvin joukosta.

   Poista
 4. Voi että, toinen kuva ylhäältä on niin sykähdyttävän ihana, että sen lumoihin jäin pitkäksi aikaa!
  En sitten yhtään tykkää, että hirviä ja mitään eläimiä ammutaan ja tapetaan ja joskus tuntuu, että tapetaan vaan tappamisen vuoksi.
  Mutta joskus ehkä on pakkokin , mutta siltikään en sitä hyväksy enkä siittä tykkää.Se on tosi kurjaa.
  Sulla on siellä jo jäätäkin siinä ojassa..voi juku..kunpa saisin siellä olla!
  Sulla on kyllä niiiiiin kauniit maisemat siellä asua, että oikein kadehdin siittä sua.
  Nauti siittä, ja varmaan muuten nautitkin!
  Hyvää viikonloppua sulle Aimarii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minä oikeastaan lumouduin jo katsoessani maisemaa linssin läpi.
   Sinulle inspiraatiorikasta viikkoa.

   Poista
 5. Kunnon talvea lupailee luomumeteorologi, hurjasti on luntakin tulossa jos 130 sentin ennustus toteutuu. Kylläpä sitten riittää lumenluontia. Sulakoot nämä lumet rauhassa luvatun lämpimän syksyn aikana. Talven tuntua kuvissasi, ammattimaisesti poseeraa tiellä porolauma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tuo lumimäärän tavoittelu on alkanut. Tosin lämpimiä on kait tulossa.

   Poista
 6. Lämmin jatkukoon, ainakin vielä hetken!

  Uskomattoman kaunis tuo toiseksi ylimmäinen kuva!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Sopii minulle myös, lämmin tulkoon takaisin, sais sulaa vielä vedetkin. Kyllä talvelle ehtii himpun verran myöhempäänkin.

   Poista
 7. Toinen kuva sopisi vaikka mihin matkailumainokseen, kerrassaan kaunis!
  Sen verran olen pohjoisessa lomaillut että porokolareitakin olen nähnyt. Ne tuntuvat välilä olevan niin omissa ajatuksissaan ja hyvin kiireettömiä!
  Ovatko nuo valkoiset porot kovin harvinaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita ikäviä porokolareita on tapahtuu silloin tällöin. Eilen katselin, miten porokin liukasteli lumisella jäisellä tiellä auton edessä. Ei sentään kaatunut.
   Ei valkoinen poro aivan harvinainen ole. Omassa pihapiirissäkin silloin tällöin kulkee vitivalkoinen poro.

   Poista
 8. Jotain suunnattoman kaunista on noissa lumisissa kuvissasi, toinen ylhäältä ja viimeinen, vaikka jo sanana ensilumi saa mieleni kauhuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensilumi jakaa mielipiteitä, yks tykkää, toinen ei. Minä vissiin kuuluun tykkääjiin. Se tuo valoa päivään.

   Poista
 9. Upeasti ja kauniisti se maisema näissä talviseeen suuntaan muuttuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jännä, että vuodenaika, kuin vuodenaika näyttää kauniilta, kuvauksellisia kaikki neljä.

   Poista
 10. Tuo bannerikuvahan on kerrassaan upea! Ensilumi tekee maisemasta satumaisen kauniin...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, kyllä lumen valkoisuus muuttaa maiseman ilmeen, varsinkin lokakuisen harmaan maiseman.

   Poista
 11. Ensiviikolle luvattu lämpenevää. En huomannut katsoa koskeeko se myös pohjois suomea. Toka kuva kuin postikortti. Hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpevevää on luvassa tännekin.
   kiitän kehusta, tykkään tuosat maisemasta itsekin.

   Poista
 12. Todella kauniita, rauhoittavia kuvia! Mukavaa lokakuun viikonloppua sinne pohjoiseen, tuntureiden ja porojen maisemiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos ja hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

   Poista
 13. Ensimmäisen kuvan värit ovat lumoavan kauniit! Sinulla on myös kaunis sielunmaisema, kun viihdyt siellä rauhaisassa ympäristössä. Tuon valkoisen poron haluaisin minäkin : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä maisemani viehättävät minua. Niissä piisaa vaihtelevuutta. Toivon myös jonkun poron viipyvän pihassani pitkään, vaan eihän ne viihdy, lähtevät omille ruokapaikoilleen.

   Poista
 14. Huikaisevan kaunis on huurteinen rantamaisema vaarajono taustanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia.
   Vaarat ovat hieman matalampia, mitä sinun Kuusamon maisemissasi, mutta samantyyppisiä tavallaan. Ei niiden katselemiseen väsy.

   Poista
 15. Hienoja kuurakuvia kaikki!!! Jopa täällä lounaassakin oli viime yönä satanut ohuen lumikeroksen, joka nyt on toki sulamasssa .... Hyytävä pohjoistuuli tekee säästä "jäisen"....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on ollut tuulista, mutta siis hyvin talvista. Saattaa olla muutos tulossa, viikko näyttää.

   Poista
 16. Kauniita tunnelmallisia kuvia. Tuo sininen järvikuva on huikaiseva.
  Silmä lepää.
  ;o) meilläkin satoi ensi lumen. Maa valkoisenaan ja koivuissa keltaiset lehdet.
  Voimaannuttavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin kaunista, kun keltalehtisen koivun oksilla on valkea kuorrutus.

   Poista
 17. Oho, porokin jo talvipukuun sonnustautunut:)

  Upeita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porossa on tyyliä aina muulloin, paitsi kesällä, kun karva lähtee tukkoina.

   Poista
 18. Heeeiiii ... vaan Aimarii ja paljon terveisiä sinne pohjoiseen täältä Pohjois-Karjalasta.
  Teillekkin on tullut ensilumi. Niin kaunis on tuo vasta jäätynyt lampi ja nuo porot ... Lappi ilman poroja ei olisi Lappi lainkaan. Tästä se Joulunkin odotus pikkuhiljaa alkaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips vaan ja kiitos terveisistä. Talvi on aluillaan ja minun kalastuskausi loppui. Pitänee siirtyä vallan kuvaamaan poroja.

   Poista
 19. Aika aikaa kutakin. Heleänvihreän bannerikuvan olet vaihtanut kuuraiseen kuvaan. Näin se menee, vaikka tämä tietää kesäkauden loppumista. On erilaisen kauneuden aika.

  Täällä on vielä ruskan rippeet puissa. Lumesta ei ole tietoakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin - aika aikaa kutakin.
   Tämä maa on pitkä, siellä vielä ruska ja täällä täys talvi.

   Poista
 20. Luonto alkaa järjestellä talvelle siirtymistä monin eri keinoin. Porot ovat komeita eläimiä ja luonto siellä rikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnolla on konstinsa hoidella asioita ja hyvinhän se yleensä ne hoitaa.

   Poista
 21. Kuura-aamuija on ollut jo useampiakin, mutta kunnon lumipeite tuli viimeyönä tännekin alemmmas.
  Aivan ihanan postikorttikuvan olet onnistunut nappaamaan maisemastasi. Kauniimpaa en ole koskaan nähnyt, vaikka niissä maisemissa olen aikoinaan useastikin käynyt.
  Vaikka lunta on meilläkin jo runsaasti, en alkanut isommin lumitöihin, uskon että se vielä sulaa pois, kun maa ei ole kunnolla jäässä. Täysikuu saa nyt yönkin näyttämään todella valoisalle, pitkästä aikaa. Porot ovat aika kivoja metsänasukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä syksy on nyt takana ja talvi alkamassa. Lunta on tullut lisää, mutta ilma pilvinen, ettei enää näyttänyt aivan "postikorttikuvalta"
   Kiitos paljon kehuistasi.

   Poista
 22. Kauniiksi se maailman teki. Pakkanen. Tosin, ei tule talvi vielä moneen aikaan.

  Porot ovat kyllä hauskoja otuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pakkanen ja lumi osaa maalata maailaa yhtä hienosti, kuin kevään hento viherryskin. Molempi kaunista.

   Poista
 23. Valkoinen yksisarvinen! Hienon poron tapasit, ei ihme että olisit ottanut mukaasi.
  Uskomattoman hienoja näkymiä ja kuvia. Rauhaa ja hiljaisuutta. En ihmettele että viihdyt siellä. Kylmä on ainoa, joka kangistaisi minun jäseneni.
  Terveisiä sinne pohjoiseen ja onnellisia päiviä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, tuo valkoinen vanha uros saisi mieluusti asustella pihassani, vaan eihän se viihdy. Kylmää vastaan pitää pukeutua lämpimästi, ei palella kannata.
   Kiitos terveisistä, sinne päin mukavaa inspiraatiorikasta viikkoa.

   Poista
 24. Mukavaa tarinointia ja kauniit kuvat, lumikuurainen maisema on niin kaunis. Ja porot kanssa. Eritoten tuo valkea.

  Mukavia alkutalven päiviä, kai tätä jo siten voi kutsua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiittelen. Mikäpä täällä ollessa, lämmin tupa ja mukavaa puuhastelua. Talvi tulla saa, vaikka taitaa keli tästä vielä lämmetä.

   Poista
 25. Lumi on värjännyt luonnon valkoiseks,täällä kans on lunta,mutta kun eilen käytiin Heinolassa,ei yhtään ollunna,täällä taas on sitäkii enempi..Ai et on hienoja maisemia siellä,kyllä kelpaa asustella.Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kelpaa hyvinkin, kun lumesta ja atlvesta tykkää, eikä kaamoskaan pelota.

   Poista
 26. Peikko aina ihmettelee, miten talvi muuttaa kaiken mustavalkeaksi, mutta peikolla taitaa olla silmässä jotain piäntä kulumaa. Toinen kuva on upea. Maisemaa ei ole helppo kuvata. Olet onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sulla ole silmässä kulumaa, kyllä maailam täällä näyttää niin musta-valkoiselta. talvi osaa tuon väritempun.
   Kiitos kovasti kehuistasi, Peikko.

   Poista
 27. Kauniit kuurat siellä teillä onkin, meilä on vain pieni puolenpäivään kestävä, mutta kylmää on niin että vilustuin uudelleen.
  Tammukasta meillä puhutaan aina lapin retkiä muistellessa, kevolla reissulla 2004 oli siimat muka mutta kertaakaan niitä ei lieoteltu puroissa, mutta kivaa huumoria siitä on virinnyt. Voi ollan ettei olis onnistunut jos ne pelästyy puusta putoavaa lehteäkin, kokemus kalastelusta on vaatimatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet ovat pysyneet ja lisää on tullut päivittäin, aura-autoakin jo tarvittu. Unohditko pukeutua lämpimästi, kun sää muuttui? Ikävä juttu tuo vilustumisesi.
   Tammukka on arka kala, ainakin nämä purotammukat. Hiljaisuus ja rauhallisuus on valtti tammukkaaongella. Edes kohoa ei saa ongessa olla.

   Poista
 28. Kauniita lokakuun tunnelmia. Luonto muuttaa monet, monet kerrat vielä kasvojaan.

  Urho onkin ollut turhan urhea, toisen sarvensa on jo menettänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto todellakin osaa nuo kasvojen muutokset, mutta täällä se on pitänyt ensilumesta saakka samat kasvot, maskeerannut lisälumella vain lisää.
   Urho taitaa olla vanhuuttaan pudottanut tuon sarvensa.

   Poista
 29. Erittäin kaunis !!! Kiitos rakas Aimarii.

  VastaaPoista
 30. Aivan ihastuttava tämä sun blogi, kuvia ja kauniita, niistähän minä pidän ♥
  Toinen kuva tässä postauksessa on erikoisesti mieleeni, kun nyt sitä kuuraa oottelen.

  VastaaPoista
 31. Kyllä on kaunista teilläpäin, kaipuu nousee, kun kuviasi katselee ja tekstiäsi lukee.
  Mukavaa talvenodotusta toivoo Mehtäsielu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siispä myös sinä tykkäät tämmöisistä syrjäisistä ja melko autioista paikoista.
   Lumet taisi tänään sulaa loputkin, vain soratiet on liukkaita. Olisi tuo lumi jo saanut olla, kun siihen pari viikkoa totutteli.
   Itsellesi myös luonnikasta talven alkua ja kaamokselle siirtymistä.

   Poista
 32. Kaunista on siellä Teillä toisin kuin täällä, vettä tulee kuin esteri.. siis sataa paljon ja jokivesikin on korkealla. Talven tuloon en ensilumen myötä uskonut ollenkaan mutta jospa nuo kelit kuivaisivat ja tulisi edes vähän kuuraa:) Kaunis valkoinen poro.. toivoin aikoinaan ettei valkoista hirveä ammuttaisi, mutta pitihän niiden sekin lahdata, suretti katsoa kun kävin nylkyvajalla, onneksi ei enää tarvitse sellaisiin paikkoihin edes vilkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tykkään itsekin, että silmälle on ilo katsella näitä maisemia. Vettä alkoi ropista täälläkin ja lumet liki sulaneet. Olisin jo niin jäänyt talvelle, ei näistä jo-jo-ilmiöistä ole mihinkään.
   Porot on liikkeellä isoina tokkina. Vasta illalla katselin kun 14 poroa pisteli peräkanaa pihan poikki. Minua suretti kuulla myös täällä, miten hirviporukka sai ammuttua hirvivasikkansa. Minusta tuntuu, että hirviä on jo niin vähän, minä en ainakaan ole nähnyt kesän-syksyn aikana kuin kaksi.

   Poista
 33. Täällä lumi tuli ennätys aikaisin ja porotkin ovat jo saarelta pois uitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mantereellako porot talvisydämen viettävät? Minulla on vielä ilo nähdä poroja pihapiirissä, vaan lumen paksuunnuttua porot ajetaan pihatarhoihin ruokintaan.

   Poista
 34. All photos are very good and the second is a true poem.

  Greetings from all my family.
  Greetings from Volos,Greece.
  Yannis Poltopoulos

  VastaaPoista
 35. Niin komeita kuvia sulla taas. Siellä onkin jo talvi. Porot ovat kauniita. Otsikko kuvakin aivan upea! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti.
   Nyt täällä vasta hieno talvi on. Lunta, lunta ja sininen hämy aamua iltaa.

   Poista
 36. Dear Aino, your photos are really beautiful...
  Much love,
  Annick

  VastaaPoista
 37. Ce sont de magnifiques photos, je découvre les paysages de ton magnifique pays, cela change de la France!
  Very nice post!
  Thanks & Welcome for your comment and your next visit to my blogs.
  Have a nice day! Cath.

  VastaaPoista