lauantai 30. marraskuuta 2013

Marraskuun kirje

 Terveisiä Karsikonperältä.


Kotsillään on marraskuu päihitetty. Hirmu vauhdilla se on myös ehtinyt viimeiseen päiväänsä ja ollut ilmeeltään mitä vaihtelevaisempi. Ensilumen satoi heti lokakuun puolivälin jälkeen ja se oli hilkulla sulaa pois.  Vähiin menikin. En niinkään harmitellut vähälumisuutta, vaan liian varhaista kalavesien jäätymistä.

Tuli hyvä sauma innostua kirjoista ja lukemisesta. Viikottain piti ja (toki yhä) käydä lainaamassa kirjastosta puolenkymmentä kirjaa ja luettua ne myös. Samoin pitkään hautumassa ollut kirjoitusvimmani alkoi itää uudelleen, vaikkei se mitenkään blogistaniassa ole näkynyt. Kirjoitin esim. 18.10 olleen Satupäivän jatkosatuun minunlaiseni jatko-osan. Olin keväällä myös kirjoittanut SKS:n   - Mitä söit tänään? . Lahjaksi tuli SKS:ltä upea ruokakirja, mistä olen iloinnut.
Lukeminen sai rinnalleen harmaimpien päivien aikana myös käsityöt. Kun luen, niin lukemani sulatteluvaiheessa otan neuletyöt käsille. On nautinto kilistellä puikkoja, antaa katseen välillä eksyä pöydällä palavaan kynttilään ja ruveta tunnelmoimaan. Niinkin saattaa käydä, että kirja on vieressä, kudin sylissä ja silmäni harhailevat siniseen hetkeen verhoutuneessa pihapiirissä, eikä ajatuksilla ole mitään rajaa.


Varsinaisesti täällä vasta marraskuun loppupuoli muutti maiseman talviseksi. Aiemmin harmaiden plusasteisten päivien ainuita väriplänttejä olivat maantien keltaiset ohituskieltoviivat ja oranssit aurauskepit. Oman lisänsä antoivat ja antavat myös teille kerääntyneet porot, jotka ihastelen. Ovat niin upeita vaaleassa talvikarvassaan. Ovat oikein jouluisia.


Tässä taannoin näki aika ajoin myös suuria teeriparvia tepastelemassa tiellä tai parveilemassa penkkakoivujen latvuksissa. Aivan kuin olisivat täysin tietoisia siitä, että metsälintujen metsästyskausi oli ohi.
Pihapiirin linnut kävivät hyvissä ajoin ennen lumien tuloa jo koputtelemssa ikkunoihin vaativaan sävyyn. Koetan houkutella kuukkeleitakin pihaan aterioimaan ripustamalla niille kuivaa leipää tarjolle.Tai mistä minä tiedän, kelpaako niille kuiva leipä. Sitä ainakin tarjoilen, kun kesällä ja miksei talvellakin retkeillessä ja eväät esille kaivaessa, jostain siunaantuu aina kuukkeli osingoille.


Siemeniä ja talia käyvät ahnaasti syömässä monet erisortin tiaiset, närhet, harakat ja puukiipijä, joskus varikset, sekä 10 oravaa! Olen niiden nimien kanssa aivan hukassa. Ainakin porukoissa on muutama tuttu viime talvelta, kuten Ahtaaja ja Pelokas. Töpöä ei ole näkynyt. Sen sijaan porukassa on Jemmaaja, joka hakee ruokaa ja kiikuttaa sen saman tien piiloon. On myös Rähisijä, joka hätistää kaikki muut samaan aikaan ruokailemaan osuneet pois. Lisäksi yksi oravista on erikoisen tummaturkkinen, yksi myös hyvin vaalea. Olen kuullut jo sata kertaa vähintään, että oravia on pihassa liikaa. Hirvittää jo niiden pörröhäntien puolesta, mitä tapahtuu, jos kerran niitä on liikaa??

  Nyt on lunta paljon ja pakkasmittarin lukematkin eilen melko hyytäviä. Taivaalla hehkuvat useampana aamuna auringonousun pastellisävyt, iltapäivisin auringon mailleen painuessa samoin. Pakkasöinä tuikkivat tähdet, jotka lumoavat minut aina uudelleen ja uudelleen. Suksetkin olen ottanut esille ja hiihtänyt muutamia reissuja. Tosin ihan vain omia reittejä pitkin metsiä vaellellut mielipaikoilleni sukset jalassa.
Niin ikään olen avannut oman pilkkikauden. Minun talveni on siis hyvällä mallilla ja kokonaisuutena  marraskuu on ollut mainio. Suorastaan rakastan, miten tämä seutu hiljenee ja peittyy valkoiseen lumivaippaansa. Minua ei haittaa edes lumityöt, sillä ihan oikeasti tykkään niistä. En ota sitä työnä, vaan pikemminkin kuntoiluna ja ulkoiluna.


Pihaan täytyi hakea uusi joulukuusi, kun entinen pudotti kesäkuun alussa neulasensa suurin piirtein kerralla ja kesärenki kaivoi sen ylös, karsi ja kuskasi polttopuupinoon. Se oli ihmekuusi, pystyi pitämään neulasensa vihreinä puolitoista vuotta ja sai kantaa kahtena jouluna kynttilät, vaikkei juuria ollutkaan. Uusi kuusi on taas oma yksilönsä, ei tiedä, miten se sopeutuu pihaan. Eilen pistin kuuseen kynttilät jo palamaan, huomenna on ensimmäinen adventti. Ihan sitä varten ja tietysti myös tuomaan valoa. Eikä jouluunkaan niin mahdottomasti enää aikaa ole.
Hyvää adventtia.

61 kommenttia:

 1. On teillä kyllä paaaaaaljon kauniimpaa, kun täällä etelässä. Poroja oli kyllä tosi paljon tiellä, kun Posiolta tultii pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, poroja on liikenteessä ja kyllä niitä pihateilläkin näkee. Säät on jojo-liikkeessä.

   Poista
 2. Leppoisan rauhallinen tunnelma tarttuu lukijaankin, vaikka silmissä kuvat vilisevät oravineen ja lintuineen. Satupäivästä en ollut kuullutkaan tätä ennen, hyvä että sellainenkin on syntynyt ja sen myötä uusia satuja.
  Pitkää elämää uudellekin kuuselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Satupäivä on jo useamman vuoden juttu, siihen liittyy paljon muutakin, kuin tuo annetusta sadun alusta jatkaminen.

   Poista
 3. Komeat, lumiset on maisemat ja nyt vasta näyttää maa tulevan valkoiseksi täällä etelässä. Rauhallista adventtiä myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puista putosi lumet sään vahvasti lauhtuessa, mutta maassa kyllä pysyy, sen verran paljon on.

   Poista
 4. Mukava lukea kuulumisistasi! Olet päässyt nauttimaan jo talven riemuista ja mikäs sen mukavampaa kun käpetyä tuoliin tai sohvan nurkkaan kirjan ääreen puuhakkaan kesän jälkeen.
  En ole tainnut nähdä teeriä koskaan ja teillä niitä on ihan parvi!
  Tästä postauksesta tulee sellainen mukava tunne että nautit olostasi :)
  Hyvää viikonvaihdetta ja Joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sentään saan aikaseksi kirjeen täältäkin kulmilta. Teeriparvi on todella komeaa nähtävää, kun se pölähtää pihakoivuun. Useampi kymmenen niitä kaunistaa silloin puun latvusta. Aterioimassa ovat.
   Sinulle mukavaa joulun alusaikaa.

   Poista
 5. Kuvissasi ja tekstissäsi silmät ja sielu lepäsivät, tunsin ihanan talven tunnelman. Porot taisivat jo odotella joulupukkia ja tonttujoukkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että viihdyit ja tykkäsit kirjettäni lukiessa ja pääsit tunnelmoimaan.
   Kyllä minä jouluna joulupukkiinkin uskon, tonttuihinkin ja varsinkin poroihin, joita saan lähes päivittäin ihailla.

   Poista
 6. Kauniit kuvat. Ne ei aikaisemmin näkyneet mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä osasin odottaakin, etteivät kuvat näy, sillä jouduin tekemään kirjeeni vissiin tuhat ja sata kertaa, kun nettiyhteys tökki ja pätki. Anteeksi.

   Poista
 7. Teillä jo kauniin talvista, meillä sitä vielä odotellaan. Neulonta on rentouttavaa ja koukuttavaa puuhaa, ensimmäinen työ on tehty ja uudet langat ovat valmiina. Rauhaisaa adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jojoilua on ollut säiden kanssa. Joka toinen päivä pakkasta parikymmentä ja ylikin, sitten taas vuoroon nollassa. Toki talvisena on maisema pysynyt, ehkä puut huokaavat helpotuksesta, kun lumet välillä putoaa oksilta.
   Neuletyöt koukuttaa, totuus se on. Jojo itse pääsit lankojen kimppuun?

   Poista
 8. Ihania talvisia maisemia. Suomen talvi on kaunista, kunhan ei olisi niin kylmää, mutta siihenkin tottuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on kyllä hieno juttu, ei kovatkaan pakkaset tunnu pahalta, jos silloin ei tuule

   Poista
 9. Kyllä on sielläkin talvista maisemaa,täällä sateli tänäänkin lunta todellakin.Hienoja kuvia ottanna sieltäpäin..Muksaa viikonlkoppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuu on useana vuonna ollut jo täydellinen talvikuu, nyt talventulo vain hidasteli. Puhdas talvi on aian kaunista.
   Hyvää joulun odottelua sinne päin.

   Poista
 10. Kiitos hetkestä jonka vietin kauniiden kuviesi , ja rikkaan tekstisi parissa päivän päätteeksi tänä marras-ja joulukuun vaihteessa.

  VastaaPoista
 11. Sinulla pysyy kameran lisäksi myös kynä(näppäimistö) hyppysissäsi! Kaunista tunnelmakuvausta sieltä nietosten keskeltä!
  Täällä etelässä on mustaakin mustempaa- vettä sataa nytkin,,, Syystäkin sytyttelemme tunnelmavaloja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juupa juu, nietoksia alkaa näkyä ja pian myös tykkypuita, jos kelit ei aivan häränpyllyä heitä.
   Paljon kiitoksia kauniista sanoistasi. Pistetääs kynttilä taas palamaan ja tunnelmoidaan sinistä hetkeä.

   Poista
 12. Upeita kuvia sinulla taas. Tuo teerikuva on minulle ainakin harvinainen. Saapasmaassakin on nyt lumipeite monilla seuduilla. Làhivuoretkin ovat saaneet valkoisen hunnun. Pakkastakin on aamuòisin ja maa jàrisee! Kohta minàkin pààsen nauttimaan Suomen sinisistà hetkistà.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan Suomen talveen. Tällä kertaa muutat etelän talvesta pohjoisen maan talveen. Liekö tällä kertaa suurta eroa?
   Ehkä teeriparvi pyrähtelee joku kerta sinunkin näköpiiriisi. Toivotaan.

   Poista
 13. Mukava lukea Karsikonperän kaamostunnelmista. Lumi ja taivaan pastellisävyt tuovat piristystä pimeään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just nuo pastellin puna- ja sinisävyt taivaalla on upeita. Ei maailma pimeältä näytä, vaikka aurinko huilaakin.
   Kivaa, että tykkäsit näistä minun kaamostunnelmistani. Sinullle ovat kyllä tuttuakin tutumpia.

   Poista
 14. Ihastuttavaa marras tunnelmointia Karsikonperältä.
  iloista adventinaikaa!

  VastaaPoista
 15. Iiiik miten paljon jo lunta. Kaunista kuitenkin. Mitä parhainta joulukuuta sinne Karsikonperälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan lunta on paljon ja kuitenkin monesti tähän aikaan vuodesta tavallista vähemmän. Hyvältä näyttää.

   Poista
 16. Ihania talven tunnelmia! Viihdyin jälleen tekstissäsi. Kiitos!

  Marraskuu on kaunis siellä pohjoisessa - kunpa saisimme jo lunta tänne eteläiseen Suomeenkin. Se puhdistaa ja valaisee, antaa valolle suunnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanasi ilahduttaa minua, kiitos niistä. Ajattelet osuvasti - lumi antaa valolle suunnan.Sen se todella tekee. Vaikka päivä on jo lyhyt, niin valoton aika ei ole niin lyhyt lainkaan.

   Poista
 17. Teillä on siellä oikein joulumaisemat! Mukavaa adventin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä vain onkin, kunpa pysyisivät, kun tuo Luoja viisaudessaan säätelee joka toiselle päivälle nollakelejä. Kiitos, sinulle samoin hyvää adventtiaikaa.

   Poista
 18. Siellä on jo kaunis talvi. Lumisen hiljaisella tiellä ei kulkijoita ole ruuhkaksi, linnut ovat valloittaneet mukavasti vapaan tien ja herkuttelevat.
  Mukavaa adventin aikaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on ja niin hiljaiseloa. Hyvältä tuo tuntuu, kiireetön ajan kulukseen puuhastelu.
   Sinulle niin ikään hyvää adventtiaikaa.

   Poista
 19. Kirjoitat niin mukavasti että mieleni virittäytyi jo talven kauneudelle.. kuvasikin niin kauniita.
  Hyvää loppuvuotta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun maisemissasi ei taida olla vielä lainkaan talven meininkiä. On totta, kun talvi tulee, niin se osaa myös inspiroida näkemään sen kauneuden.
   Hyvää joulun odottelua.

   Poista
 20. Jouluvalot sain minäkin jo laiteltua, kuten sieläkin näyttää olevan.
  Nuo teeret ihmetyttää ja onneksi sielä niitäkin vielä on, kun viimevuosina en ole täällä nähnyt ainoatakaan isoa metsälintua. Porot ovat todella kauniita talviturkit päällään ja upeita sarvikruunujakin osalla.
  Joulua en enää hössötä, kuten nuorempana tuli tehtyä. Vietän sitä hyvin rauhallisesti nykyään. Mukavia joulukuun päiviä sinne teille myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä aikaisemmin, siis lounaisosassa maata ollessani ihan näin varhain kynttilöitä ulos viritellyt, mutta ajatukset muuttuu.
   Mihinkäs teidän puolen isot metsälinnut ovat kadonneet? Onkohan metsästetty liikaa?
   Joulu tulee jolkottelee, ei se kysy, ei vaadi sen ihmeempää. Tunnelma on tärkein. Kiitos, myös sinulle tunnelmahetkiä jo joulua ootellessa.

   Poista
 21. Kiitos kirjeestäsi! Jouluista on teidän kulmilla. Meillä ei ole vielä täällä lumipeitettä. Ohut härmä peittää maan. Käväisin eilen tädin syntymäpäivillä Savonlinnassa. Siellä oli talvista. Sai oikein tarpoa nilkaan ulottuvassa lumessa.

  Aiotko julkaista makupaloja SKS-kirjoituksesta täällä blogissasi? Joulunodotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Eittämättää näyttää joululta valkeat hanget, lunta puissa, siniset hämärät ja pirtin pöydällä hyvin usein palava kynttilä.
   Melko jännästi lumiraja osaa kaartaa, jos Savonlinnassa on lunta, mutta etelärannikolla ja lounaassa ei. Vaan luulen, että sinnekin sitä tupruttelee vielä aivan kiusalle asti?
   Ajattelin laittaa tuon yhden päivän ruokapäiväkirjani ehkä tässä blogissa aivan alhaalle, siis laitan, mikäli osaan.
   Sinulle myös leppoisaa adventtiaikaa. Joulu on meillä kohtsillään.

   Poista
 22. Kiitos kivasta kirjeestä ja kauniista kuvista. Mukavaa joulunodotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahottoman paljon vaan sinulle, myös kaikkea hyvää joulun odotukseesi.

   Poista
 23. Mukavaa tekstiä ja kuvia.
  Upea kuva toiseksi ylimpänä, lumen ja valon kauneutta.
  Täällä maa on sula, kävelyteillä jäisyyttä.

  Hyvää joulun odotusta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos.
   Jäisen liukkaat kävelytiet on niin petollisia. Kyllä niitä ei liiaksi koskaan varo. Meillä ei hirveän usein ole hankalan liukasta, saapa vain havaita, miten nyt käy, kun eilen oli -23 ja tänään jo +1.5. Hurjaa meinin kiä.
   Sinulle myös mukavia viikkoja, jouluun on niin vähän.

   Poista
 24. Niin kuin totesin tuolla omalla puolellani, sää olet sellainen ihana luonnonlapsi. <3

  Ihmeellinen kuusi kun jaksoi elää ilman juuria. <3
  Siinä oli jotain joulun taikaa... kenties. =)

  Mie en pystyisi lukemaan samaan aikaan kun vaikkapa neulon. Olen kai niitä naisia joiden on pakko keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, muuten ei onnistu mikään. Tosin saatanhan mie jättää sen kulloisenkin työn käsistäni kun ja jos muistan jotain muuta joka piti tehdä ja riennän sen toisen asian kimppuun ja kenties sitten muistankin jo kolmannen ja se toinen jää kesken jne... =P

  Onnellista ja rauhallista joulukuun alkua siulle. Onneksi teille ei ole ne ilkeät myrskyt ehtineet.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä ajattelet minusta kauniisti. Taisin mennä sanattomaksi. Kiitos.

   Enhän minäkään mitään kuvioneuletta lukiessani pysty tekemään, mutta kylläkin sukanvartta ja lapasen suuta ja muuta tuttua. Tosin saattaapa virheitäkin tulla, enkä aina ole niin tarkka niitä korjaamaan.
   Mitään isoa myräkkää ei tullut, kovasti vaan sää muuttui lauhaksi ja joulukuusenikin ravisteli paksuimmat lumet harteiltaan.
   Myös sinulle tunnelmallisia päiviä touhutessasi joulua.

   Poista
 25. Onpahan hienoja kuvia. Punainen hehkutus taivaalla lumoaa ja lunta kaikkialla. Täällä vai sataa vettä ja välillä räntää. Muutama aurinkopäiväkin mahtuu aina väliin. Ja nuo teeret tiellä, ellen näkisi olisi uskomisellani pienemmät rajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylä aamun ja illan rusotukset ovat tosi kauniita, eihän niitä värejä niin hienosti kuvattua saakaan. Myös täällä säät jojoilevat, mutta lunta taitaa olla niin paljon, että sulaa vasta toukokuulla.
   Teeriä näen tosiaan usein, joskus koppelonkin, ukkometsoja harvemmin.

   Poista
 26. Tyrmistyttävän kaunista Aimarii! Oli kiva lukea mitä touhuat, oravia on kyllä jo aika paljon.. kumma että linnut kuitenkin pysyvät?

  Lintu- ja porokuvat olivat aivan omaa luokkaansa, varsinkin tuo jossa oli teeriä maantiellä, siinä missä minä tapaan ehkä yhden, sinulla on koko lauma. Porot olivat hienosti talviturkissa:) Kyllä mun pitää varmaan pohjoiseen tulla, täällä on sateista, ikävää ja tuulee aina, taas meni se vähäinenkin lumi pois. Taisi olla jo kolmas kerta tälle syystalvelle.

  Kaunein kuva oli tuo punertava talvikuva, siinä oli minulle joulu:) Kaunista adventin aikaa Sinulle Aimarii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravia on liikaa, vaan ihmeesti tiaiset ja oravat pärjäävät lähekkäin. Olen huomannut, että eri lajeilla on hieman omat ruokailuaikansa. kaikkein arin orava käy syömässä jo aamuhämärässä, muita silloin ei ole. Oli noiden eläinten touhuja on katsella.
   Viimeksi eilen toivoin, että muutama "petteri" jäisi minunkin pihaani. Niin mielelläni hankkisin sillekin heinää, riittää samasta säkistä, kuin jäniksillekin.
   Säät seikkailee, parhaillaan on kylmää, lähentelee -18.
   Sinulle hyvää adventtiaikaa, joulu tulla jolkottelee.

   Poista
 27. Lumi rauhoitaa kummasti, se tekee talven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, talvi lumineen, tähtikirkas yötaivas ja pakkasen kourissa rapsahteleva metsä ovat mielenrauhaa.

   Poista
 28. Lumi on kyllä hienoa, kun se on puhdasta ja valkoista. Silloin se on ihan kuin villapaita metsän ja maan päällä. Peikosta on mukavaa, että elukat saavat ruokaa siellä pihalla. Oravatkin. Ne ovat niin mukavia pörröhäntiä :)

  VastaaPoista
 29. Vaihteleva on ollut sinunkin marraskuu. Harrastukset muuttuvat talveksi, silloin on aikaa enemmän vaikkapa lukea tai kirjoittaa ja niin sen pitää ollakin. Välillä kuokitaan ja sitten taasen levätään. Hyvää loppuvuotta sinulle :-)

  VastaaPoista
 30. Tekstiäsi lukiessa melkein siirryin sinne tähtiä ja metsän kauneutta katselemaan. Näin mielessäni oravien touhut ja kuinka lumi lentää lapiostasi vauhdikkaasti. Teerijoukkoa en olisi osannut kuvitella ilman kuvaa, koska en ole sellaista ikinä nähnyt : ) Maalla talvestakin voi nauttia, täällä kaupungissa se on vain epämiellyttävä kylmyys siirryttäessä paikasta toiseen.

  Niin, ja onnittelut kirjapalkinnosta! Jatka ihmeessä kirjoittamista, kun sinulla on siihen taito : )

  VastaaPoista
 31. Kiitos ihanasta postauksesta, aimarii:)
  Sinulla on aina ylivertaisen kauniit kuvat, asut kauniissa Lapissa (arvelen)? Näköaloja on yleensä useaan suuntaan...

  Oikein hyvää toista adventtia sinulle.♥

  VastaaPoista
 32. Mahtavaa katsoa kuviasi talvisesta Lapin luonnosta. Meilläkin nyt on ohut lumikerros, joka peittää pihanurmen, mutta ei sänkiä pelloilla. Valaisee sekin jo maisemaa. On jo 50 v. siitä, kun iso teeriparvi tuli meidän pihakoivuun. On niitä täällä muutamia nähty vieläkin joskus. Meillä käy 4 oravaa, olen luullut, että se on paljon! Oikein hyvää adventtiaikaa sinulle sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
 33. Kaunista niin kaunista on sinulla siellä....Ja tuo kaikenlaisten siivekkäiden ja porojen määrä, täällä käy joskus tikka ja varis harakan kera.Pikkulinnuista puhumattakaan.Edes hirveä en ole nähnyt niinkuin aikaisepina vuosina,täällä kotipuolessa.Täytyy aina lähteä Lappiin niitäkin katsomaan.
  Oikein Hyvää joulun odotusta ja kaunista uutta kuusta pihaasi!

  VastaaPoista
 34. Upea punerrus on sinun talvikuvassa, en ole koskaan nähnyt noin montaa teertä yhdellä kertaa muuta kuin sinun kuvassa.

  VastaaPoista