maanantai 3. marraskuuta 2014

Marraskuun selätystä

Jo kolmannet lumet tälle syksylle sulamassa, sillä vettä sataa roikamalla. Eilen oli vielä tämän kolmannen talvenalun lumia kolata ja aurata asti, mutta uuden aamun valjetessa tilanne on aivan toinen. Marraskuu on taistelua - tullako talvi, vaiko ei tulla. Niin tai näin, mutta minä seljätän marraskuuta Lepiksen inspiroimana teemalla -  ”Pientä puuhaa koko kuuksi
 Metsänraivaus on yksi puuha. Fyysistä työtä, kunto kohoaa. Reipasta ulkonaoloa, mieli virkistyy.

Marraskuuta on kaksi päivää jo mennyt. Lähinnä lukiessa, neuloessa, makoillessa ja vesien jäätilanteita tarkistellessa. Pyhäpäiviä olivat, niin ei kovin suuria töitä viitsinyt hamuta. Ihan ehtoolla kuitenkin oli pakko tarttua vesuriin ja lähteä kaatamaan yksi pajupuska. Varsinaiselle työmaalle metsään ei viitsinyt lähteä. Arkena sinne.


Paju on sinnikäs puu. Sitä ei hevin nujerreta ja todennäköisesti keväällä tämäkin ojan penkka pellon puolella on vimmatussa vesakasvussa. Kuitenkin pajut pois-projetki on tämän hetken hupia, jonka puolimetrin hanki aikanaan pysäyttää.
Aivan Metsähallituksen mallin mukaan, kuten alla olevassa kuvassa ei Karsikonperällä tässä kohtaa hakkuita suoriteta, vähempikin riittää. Aina yhden pajupuskan kaadettua tulee kipaistua tielle katsomaan, miltä näyttää, mitkä koivut saa jäädä vankistumaan, millä männyllä olisi parhaimmat mahdollisuudet kasvaa isoksi jne.43 kommenttia:

 1. Pientä puuhaa koko kuuksi...metsänraivaus! Ei kuulosta pieneltä, ehei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuota puuhaa riittää pidemmäksikin aikaa, vaan luulen lumien sekottavan tätä savottaa. Likinnä kuntoiluna minä oman osuuteni raivaushommissa otan. Just marraskuun selätystä tosin kirveen ja vesurin kanssa. Pinoon kannan ne rangat, mitä jaksan.

   Poista
 2. Pelottaa ajatellakin, että mikä olisi isoa puuhastelua, jos tuo pientä puuhastelua on.! Meillä täällä Saksassa tänään vielä 15 astetta ja hiukan tuo aurinkokin kurkistelee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso puuhastelu olisi vissiin sitä, että pakertaa niin kuin palkkaduunissa konsanaan. Nyt vaan sillei rennosti. Hiki kyllä tulee, mutta niin pitääkin.
   Siellä teillähän on vielä kesää, vai syksykö?

   Poista
 3. Siinä se kuntosi salaisuus sitten onkin, 'pieni puuhastelu' !! Pitäisköhän tästä lähteä kitkemään hetkeksi rikkaruohoja, se olisi suurin piirtein meikäläisen kuntoa vastaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö just tämmöinen pieni fyysinen rasitus pidä kuntoa yllä? Kyllä väliin puuskuttaa, kun raahaa paria pölliä kainalossaan pinoa kohti.
   Selän päällehän tuo rikkaruohoaminen käy, eikö?

   Poista
 4. Huomattavasti talvisempaa on ollut siellä. Täällä vaan vettä. Mutta hyviä selätyspuuhia on sinulla. Lukeminen, neulominen ja makoilu on ihan passelia näin hämärällä ajalla. Kynttilät tai takkutuli siihen lisäksi, niin avot. Pohjosen asukeille kaamos tuo sen tarpeellisen talvilevonkin, joten älähän liikoja rehki puusavottasi kanssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt illalla ei ole taas talvesta tietoakaan, on vain loskaa. Tuli jopa rokulipäivä. Tai ei sentään ihan. Neuletöissä on valmistumassa villapaidan hiha.
   Just tuolla lailla, kynttilässä valkia ja takka lämmittää. Niin kuin arvata vain voi, minä tykkään näistä hämärtyvistä päivistä. Kaamos on minun hetkiäni. Se jopa rajoittaa, ettei työrupeamat veny liiaksi.

   Poista
 5. Onneksi olkoon! Olet hyvässä kunnossa, kun puuhommiin tohdit lähteä. Se hyvä se. Minulla on paha sairaus nimeltään laiskamato, se estää kaiken suuremman työn. No, oikeastaan on oikeaakin sairautta, mutta kun se vihdoin löydettiin, niin kauaa ei varmaan parane laiskotella. Kuvien siirtäminen tikulta toiselle ei oikein riitä työksi, vaikka tärkeää sekin on ja aivotyötä teettää :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain. Kyllä joltisenkin mukavassa kunnossa olen. Taitaa siihen olla osuutta erinäisillä hoidoillakin. En muuten lainkaan usko laiskamato diagnoosiisi, maalauksia on ainakin ilmestynyt esim. blogiin tuhka tiheään.
   Siinä on alku sairauden kääntymiselle paranemisen puoleen, kun on saatu selvitettyä itse sairaus. Toivon parasta.

   Poista
 6. Pientä puuhastelua kuulostaa isolta minun mielessäni. Sen verran olen tästä puuhastelusta saanut nauttia että tiedän sen jälkeen löytäväni kropastani lihaksia, joiden olemassaolosta aiemmin en tiennyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, kun lihakset äkkiseltään saa erilaista duunia, niin kipeytyy ne. Ei ne pitkään onneksi kipuile.

   Poista
 7. Siitä se hissukseen tienoo puhdistuu ja kunto kasvaa. Hitaasti talvi tulee, uhittelee ja antautuu. Kaunis valo koivuissa, lienee ollut kylmempi päivä kuvaushetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen on meininki. Siivouksen jälkeen valo ei tukehdu pajupuskiin.
   Talventulo takkuaa todella. Lauantaina kävin katsomassa lumetettua hiihtolatua, sateesta se kärsii.
   Kuvat otin viime lauantaina, meillä oli -12 pakkasta.

   Poista
 8. Mikään ei ole parempaa unilääkettä kuin fyysinen työ, varsinkin jos sen voi tehdä vielä luonnonhelmassa.
  Mikään ei maistu niin hyvälle kuin eväät luonnonhelmassa, sen fyysisen työn tauolla.
  Paju on sitkeä vastus, olen huomannut kun yritän taistella uutta venepaikkaa mökkirantaan.
  Kuullostat kovin aikaansaavalta, mutta ilmeisesti osaat myös relata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen. Kyllä nukuttaa, kun ulkohommissa väsyy sopivasti.Terkellä eväätkin luonnossa maistuu. Näitä puuhommia tehdessä tulee sen verran hiki, että kotiin pitää tulla tankkaamaan ja vaihtamaan paita, ettei vilustu.
   Häijy paju todella on, saa nähdä, miten se alkukesällä villiintyy.
   Enpä tiedä aikaansaavuudestani. Parin tunnin rupeamia kerralllaan nämä meikäläisen hommat on. Ei taida tulla kuin nappi neljä tuntia päivässä.

   Poista
 9. Olet kyllä topakka tyttö. Kivat kuvat ja tiedän vanhastaan tuon pajun sitkeyden, tosin ei minun tarvinnut pellon reunoja raivata ja joskus oli kivakin, esimerkiksi pääsiäisen aikaan kun pajunkissat olivat lähellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielikuvasta. Hups, minäkö topakka!. Ulkohommista kyllä tykkään ja reippaasta tekemisestä. En minä moottorisahaa käytä. Mies on konesahuri, minä heilutan vain kirvestä ja vesuria, myös kannan pätkittyjä puita pinoon.
   Nämä ojanvierustan pajut ei juuri saa aikaan keväällä kissoja. En tiedä miksi.- Taitavat olla jotain muuta lajiketta, kuin tavallisia pajuja.

   Poista
 10. Minä tykkään myös raivata ilman konevoimia. Oletko kuullut sellaisesta työvälineestä kuin Raiva-raivausveitsi. Sillä saa katkottua alle kolme senttiä paksut risut pienellä kädenliikkeellä, nykäisemällä alhaalta ylöspäin.
  Taitaa Karsikonperän maisemakin olla tänään vähälumisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut raivausveitsestä, mutta näihin penkan pajuihin se ei pystyisi, sillä ovat tyveltään useimmat reilusti ranteeni paksusia. Oranssipäisiä, pitkävartisia voimasaksia (oksaleikkureita) käytän kirveen aj vesurin lisäksi.
   Totta, kyllä lumet sai huutia tänään. Uutta sopisi taas tulla.

   VastaaPoista

   Poista
 11. Ai miten ihanaa puuhaa ennen lumien muodostumista hangiksi saakka! Silmä lepää ja kunto todellakin kohoaa. Niistä pajunvesoista saa sitten ensi syksynä hyvää punontamateriaalia :)

  Tää on sitten Lepiksen kommentti eikä anonyymi. Tämä bloggeri ei nyt suostu tunnistamaan mua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä tämän homman juju onkin. Minun kuntosalini. Saatan kyllä ottaa punomista varten uusia pajuja keväällä, mutta suurin osa raivaussahalla pois.

   Poista
 12. Ai se tunnisti sittenkin! Hyvä!

  VastaaPoista
 13. Nyt on tosiaan vielä kelejä metsän perkkaukseen. Luonnossa on mukava puuhata, saa siistiä jälkeä ja raikasta happea. Minä olen ohittanut selätyksen, pitää hypätä kyytiin jossain vaiheessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vain arvaa, miten kauan on tämmöiset kelit. Nyt on just passelisti lunta..
   Selätyksen kelkkaan ehdit vielä, sillä ollaanhan kuun alussa vasta.

   Poista
 14. Minä sitten ihailen teitä raivaajanaisia! Teette työtä luonnon hyväksi ja ihmisen silmien iloksi. Muuten niistä pajupuskista, olen yhden kolarin ajanut kun tulin puskista tielle. Toisen auton eteen. Piti soittaa puskien raivaajalle, ja vähän ne siitä vähenivätkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö+ Ihailet? Kiitos kovasti.
   Miksiköhän pajjulla onkin juuri mahdoton kasvuvoima. Kunpa nämäkin pois hakkaamani pajut kelpaisivat johonkin energiaksi.

   Poista
 15. Voi kumpa vielä kykenisin vesurin kanssa heilumaan, mutta pakko on jättää raivaukset toisille reippaille naisille :))
  Tääll ei talven tulosta tietoakaan ,vettä sataa ja +10 lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekään enää niin tehoiskukunnossa, taitaa halu olla isompi, mitä voimat sallii tehdä.
   Johonkin päin luvattiin lumimyrskyä, tänne meille on ehtinyt yöllä tulla hieman lunta. Aamu näyttää vielä hämäränä kauniilta.

   Poista
 16. Puskien raivaus on tuttua hommaa ja ihan käypästä kuntoilua ja ensisyksynä saat siitä pajupiiskoja vaikka punontaan. Ensimmäisen kesän kasvusto on aina parasta pajua. Lumet lähti täältäkin eilen kovan tuulen ja sateen ansiosta. Taas vihertää kentät. Pitää minunkin vielä poiketa mustikanvarpuja keräämässä, kun ajattelin taas päästä joulukukkaostoksista laistamaan ja lahjoittelen kransseja lähipiirille. Katsotaan nyt mitä niistä tulee.
  Jotenkin tuossa kuuraisessa maisemassa on enemmän silmäniloa kuin sumuisessa harmaassaa aamussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun lähiympäristössä ei taida olla liiemmältä pajupuskia, kun askartelet pajusta, niin samalla pidät pajujen kasvun kurissa.
   Osan uutta kasvustoa ajattelin juuri käyttää pajutöihin, mutta suurimmalle osalle annan raivaussahan terää. Yritän ainakin.
   NOidan kuvien oton jälkeen lumi suli, mutta viime yönä tuli uutta. Maa on hienokseltaan valkoinen taas.

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Tänäänkin meinin ki lähteä metsään marraskuuta selättämään.

   Poista
 18. Hyvin olet taisteluun asennoitunut ja varustautunut. Varo kuitenkin, paju on aika ovela vastustaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, ettei pajua hevin voiteta, myutta nyt on vahvaa yritystä.

   Poista
 19. Fantastische Aufnahmen. Hier lässt sich der Winter hoffentlich noch ein wenig Zeit. Und wenn nicht, dann soll er so schön daherkommen ...

  Liebe Grüße
  Waldameise

  VastaaPoista
 20. Hyvä kun jätä linnuille istuma puita, ette ihan kaljuksi vedä maisemaa.
  Se on kovaa työtä tuo metsätyö käsi pelillä.
  Joskus aikoinaan tuli Isäni ja äitini mukana oltua metsässä raivaus/siistimis töissä.

  Kauniisti on jo kuura puissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti linnuille jää riittävästi puita. Jos ihan oikeaoppisesti metsuroisi, niin paljon enemmän täytyisi harventaa. Vuosikymmeniin koskematon metsä kaipaa siivousta.
   Täällä ei tullut tänään lunta,mutta maa on valkoinen ja pakkasta n.-12

   Poista
 21. Ei tarvitse mennä kuntikselle, kun pajukko kasvaa nurkan takana ja vesuriin on tartuttava.
  Teillä jo kolmet lumet, eikä meillä vielä yhtään. Tasan ei käy onnen lahjat .. :)
  Vettä sen sijaan tulee solkenaan ja päivittäin.
  Kiva sanonta sulla tuo "vettä sataa roikamalla", en ole ennen kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käy tasan onnen lahjat, sen saa usein huomata. Lunta on tavallista vähemmän tähän aikaan vuodesta. Minä kaipaisin lisää, että pääsisi ajamaan puut moottorikelkalla metsästä.

   Poista
 22. Minäkin viihtyisin puu savotassa ulkosalla, muutama vuosi sitten sain olla mukana päivittäin.
  Vettä vain lotisee joka päivä, lumesta ei tietoakaan

  VastaaPoista
 23. Ei metsähommia ole mukava tehdä vesisateessa, lumisade ei niinkään haittaa. Meillä on ollut viikon verran aivan loistavat ulkoilu- ja metsätyösäät.

  VastaaPoista