tiistai 10. marraskuuta 2015

Hämärän aikaan.

Hämärtää.
Ei päivä vielä pitkällä ole, mutta iltahämy alkaa laskeutua. Kynttilän valo ei enää riitä näkemään silmukoita oikein. Tahtoo tulla virheitä.


Ulkona on aamupäivän lumisade muuttunut tihkuksi. Kaikki hentoiset lumensydämet muutumassa vesipisaroiksi. Tarrautumassa jokaiseen näkyvään heinänkorteen, varpuun, havupuun neulaseen.
Kärryvaaran huippua hyväilee harmaa pilvimassa. Usva asuu matalalla.

Sininen hämärä ei tule tänä iltana. Lintulauta hiljenee, kun linnut etsivät hyvissä ajoin pimeän suojaa. Oraviakaan ei näy, vaikka äsken vielä viisi vekkulia rähinöi täyttä päätä.


Minun tukkani tuoksuu savulle. Ei paha, mutta ei niin hyvä, mitä tervaksen savu. Aamupäivällä poltetuista pajuista tämä tuoksu tai haju on peräisin Viimeistään saunareissulla se häviää. Nautinto ropsutella lihaksiaan omatekemällään saunavastalla.
Mukavaa, lempeää, rentouttavaa.

Vastoja tuli tehtyä kesällä täysi tusina. Kalenterin ja vanhan kansan perimätiedon mukaan jopa oikeaan aikaan. "Vastojen tekopäivät lasketaan allakan mustasta kuusta eli 7-9 päivää kuun syntymästä. Kun tällöin tekee vastat, niin lehdet eivät irtoa, vaikka vastalla kylpisi useitakin kertoja."


Pimeä tulee.
Nopeasti se voittaa hämärän ja napsautan huoneeseen valot. Ajatus pysähtyy joulukuuseen. Muuten en ole vielä jouluisia pohtinut, mutta kuusi pitää käydä hakamassa, mitä pikimmin. Maassa ei ole routaa, joten sen saa pystytettyä pihaan helposti. Uusi (musta) kuu syntyy huomenna ja siitä alkaa kasvava kuu. Olisi hyvä aika"istuttaa" parin metrin korkuinen pihakuusi, jotta se pitäisi neulasensa pitkään. Kuusen valinta on aina vaikeaa.


Kerran olen käynyt jo kuiskuttelemassa kuvan kuuselle, mitä mieltä se olisi joulukuusen "virasta". Kuusen tulevaisuus hakkuualueeksi merkityllä alueella ei ole ruusuinen. Ilmeisesti joku metsöätyökone murskaa sen kasvumahdollisuudet varsin pian.

Vanhan kansan viisaus on, ettei marraskuun talvi kestä, mutta lokakuulla ja joulukuulla tullut kylläkin. Nähtäväksi jää.
Alla oleva kuva on kaksi päivää vanha. Tänään maisema oli koristautunut valkoiseen.52 kommenttia:

 1. Hyvin maalasit maiseman ja tunnelmat! Kivoja kuvia, tuo ensimmäinen varsinkin on tosi tunnelmallinen ja vaalea vinjetointi sopii siihen erinomaisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Jonkun verran silloin tällöin kokeilen vinjetointia.

   Poista
 2. Ahkerana olet ollut! Pajukko menee nurin hurjaa vauhtia.

  Miten muuten sille paikalleen juurtuneelle joulukuuselle kävi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pajukkoa kaatuu, mutta kyllä sitä vielä piisaa.
   Eihän se kuusi juurtunut. Ei millään voinut, kun metsästä haettaessa sahattiin metri tyvestä pois. silti se piti neulasensa 19 kk, eli sai kynttilät oksilleen kahtena jouluna. En kuullosta uskottavalta, mutta totta on.

   Poista
 3. Kauniita kuvia. Savun tuoksu lähtee saunassa. Ja vastan tuoksu saunassa ihana.Ne on tärkeää tehdä oikeaan aikaan.
  Lintuja on mukava seurata lintulaudalla. Huonon kesän jälkeen aloitin minäkin ruokinnan aikaisin.

  Voi olla että talvi tulee nyt myöhään. Maa on sateiden lämmittämä ja pakkasia ei ole moneen yöhön ollut. Pimeys jatkuu. Lumi tuo valoa mukanaan.

  On ilo käydä katsomassa kuviasi ja lukea leppoisasti soljuvaa, mielenkiintoista kerrontaasi.
  Kiitos taas mukavasta matkasta ja mukavaa loppuviikkoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä tavoin tää minun marraskuuni etenee. Arkista menoa. Tänään on tullut lunta, on pakkastakin. Kohta kaivan sukset esille.
   Kiitos sinulle, kuin myös hyvää tulevaa viikonloppua.

   Poista
 4. Hyvä, että pelastat tuon kuusen pihallesi ennenkuin metsäkone tulee ja jyrää sen.
  Tinteille ruoka maistuu.

  Kaunis, lämminhenkinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ennätän ennen metsätyökoneita.
   Tintit ja oravat syö todellakin hirmuisesti. Auttaa siinä hommassa harakat ja närhikin.

   Poista
 5. Pimeää se on täällä meilläkin vaikka päivällä vielä lämmintä onkin, oli jopa 17 astetta. kesä taitaa tulla, syreenissä nuput!! Normaalisti on täälläkin jo viileää. Kauniita kuvia ja kertomus vie aina mukanaan sinne rauhallisiin maisemiin ja nyt savun tuoksuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi pimeää alkaa olla vastakkain. Mutta ei hassumpaa.
   Täälläpä ei ollut kesälläkään montaa kertaa noita sinun marraskuun lukemiasi.
   Savu leijaili tänäänkin.

   Poista
 6. Komea kuusi ja paremman kohtelun saisi kun pihallesi pääsisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuusi on nätti, hiukan liian iso, mutta koneiden runnomaksi saattaa joutua jahakkeeksi. Ehkä hen sen pihaan.

   Poista
 7. Kauniisti kuvaat sanoin ja kuvin marraskuun hämärän hyssyä.
  On paljon mahdollista, että nyt ei marraskuun talvi kestä. Yhtään routaa ei ole maassa. Jo muutaman päivän lämmin sää sulattaa lumet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö sinustakin ole marraskuinen hämy kaunista? Sinä, jos kuka ainakin osaat kuvata sitä. Sinä useammin kameralla, minä ehkä enemmän sanoin.
   Lumi on maassa ainakin vielä.

   Poista
 8. Teille tämä alkutalvi tulee nopeammin kuin tänne. Vähäinenkin lumi lieventää pimeyttä ja vähentää kuraa. Täällä kuraisuus jatkuu yleensä jouluun - ihanaa etenkin valkoisen karvakoiran omistajalle. Mutta itsehän valitsin, ja vieläkin valitsisin, siin Muruseni. Mukavaa hämäränhyssyä sinne kauniiseen pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven tulo on reippaasti myöhässä.
   Eipä tule tällä kertaa täälläkään kuraa saappaissa sisälle. Lumi pitää siitä huolen. Tässä taannoin ilonani oli pikkuinen hoitokoira. Mulla oli pyyheliina terassilla, jolla pyyhittiin pikku Sirun jalat, ettei rapaa tullut sohvalle.
   kiitos - hämyisiä iltoja myös sinulle.

   Poista
 9. Arvelen, että kuusikomistus olisi ylpeä jouluisen kuusen virastaan, ylpeänä tuoksuisi ja valostaisi hämärän hetkiä. Mukavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin toivon ja luulen, että kuusen kanssa ymmärretään toisiamme.
   Mukavaa marraskuuta myös sinulle.

   Poista
 10. Sinulla on sanat ja lauseet hallussa. Kirjoitat niin kovin kauniisti luonnon aikakauden vaihtumisesta.
  Joskus tein minäkin vastoja (tai vihdoiksi niitä kutsun) ja varmasti väärään aikaan. Mutta kyllä niistäkin ilon sai saunassa (koskahan viimeksi vihdoinkaan..)
  Komea kuusi, olisi kaunis joukuuseksi. Mutta minua säälittää sen kaataminen, mutta jos muuten jäisi koneiden alle, niin siitä vaan, nappaa se. Laita etukäteen siihen varausmerkki...;)
  Mukavaa marraskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hykerrän mielihyvästä - kiitos.
   Useana kesänä minunkin on pitänyt vastoja varastoonkin tehdä. Nyt se vasta toteutui.
   en minäkään semmoista kuusta mene kaatamaan, jolla on kasvumahdollisuudet. Kauniimpi se on paikallaan.

   Poista
 11. ihanan tunnelman tavoitat sanoilla ja kuvilla, kiitos!

  On todella kaunis kuusi, luonnon luoma. Täälläpäin on paljon noita joulukuusten kasvattajia, mutta eivät ne kuuset vedä veroja luonnon kuusille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiitän.
   Kyllä pihaan kuusi on haettava. Kynttilätkin sytytän siihen itsenäisyyspäivän aattona. Yhden ainoan kerran on pitänyt käydä ostamassa kuusi, joka oli silloin kasvatettu ja tanskalainen.

   Poista
 12. Uskon, että kuiskuttelusi tuloksena tuo kuusi haluaa tulla joulukuuseksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen tunne minullekin vahvasti tuli, että juuri tuo kuusi haluaisi tulla kynttilät oksillaan valaisemaan meidän pihamaata.

   Poista
 13. Jospa oliskin hämärää ja sinistä kuin siellä, mutta kun on mustaa ja märkää.
  Tuohan on ihan mahtava joulukuusi, toki se haluaa ilhduttaa tei joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinistä hämärää on saanut odotella. Aamuhetkinä paremminkin on näkynyt pastellia sinerrystä ja punerrusta taivaanrannalla. Iltaisin ollut liian pilvistä.
   Kuvaamani kuusi on mitä ilmeisemmin meidän pihan tuleva joulukuusi.

   Poista
 14. Kaunis kuusi, lupasiko se tulla pihaasi. Pihalla minäkin tykkään kuusesta, mutta sisälle en enää välitä tuoda. Astma ei tykkä aidosta, enkä minä muovisesta. Pihalla kuusi on kaunis, kun lumi laskeutuu oksille ja kynttilät tuikkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ymmärrin, että lupasi. Kävelin ympäri kuusta ja vähän hipaisinkin oksia. Meillä ei kuusi mahdu sovinnolla sisätiloihin, joten ikkunan takana ulkosalla sillä on hyvä paikka.

   Poista
 15. Täällä ainakin kuusia verrottaa kesän suopursuruoste, neulaset ovat yhä ruskeita, valinnanvaraa ei juurikaan ole.. Joulukuusi saattaa jäädä haaveeksi, tai metsästää sitä ainakin saa. Mukavaa että sinnekin tuli lunta. Se valostuttaa, vaikka pimeäkin aina hiipii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä kesällä katselin, että suopursuruostetta oli, mutta paikoin ei niin paljon. Tämä kuusi näytti selvinneen siltä vaivalta kohtuudella.
   Nyt lunta on jo ihan reippaasti. Suksetkin voisi ottaa framille,

   Poista
 16. On nuo vihdat niin makoisan näköisiä Me tehtiin viime vuonna mutta tänävuonna on jäänyt tekemättä Kauniita kuvia olet ottanut nuotio on niin kaunis Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niillä makoisaa vihtoakin tai vastoa, kuten minä sanon.
   NUotoita on pitänyt polttaa monena päivänä. Pajuista kertyy nopeasti valtaisia kasoja. Pakko polttaa. Saa samalla tuijotella tuleenkin.

   Poista
 17. Kuusi on kuin se sadussa oleva kuusi, joka halusi kasvaa joulukuuseksi.
  Kuusenkoristeeksi vain talipalloja niin koristelukin on valmis.
  Myönteistä marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadut ovatkin minun mieleeni ja olen myös kirjoittanut parikin kuusisatua (juttua) joulukuusesta.
   En tiedä, miten kävisi talipallojen, kun pihassa pyörii tavattoman paljon oravia. Voisivat rikkoa kynttilät.
   Kiitos samoin - kivoja marraskuun päiviä

   Poista
 18. Nuotio sai mieleni muistikuvia mielessäni muistumaan muutaman vuoden taakse. Tervarkannolla on oma hyvä tuoksunsa, jo lapsuudesta tuttu. Kuusi odottaa jo pääsevänsa kunniapaikalle pois koneiden tieltä. Hyvää jatkoa harmauteen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Harmaa jatkuu, sävytettynä valkoisella lumella, jot aon tullut paljon. Kävin eka kertaa suksilla ja järven rannalla hiihdin kosteikkoon. Suksen pohjat tietysti jäätyivät. Tyhmyydestä rokotettiin.

   Poista
 19. Mukavaa kodikasta tunnelmaa, tuoksut, kynttilänvalo, tintit talia syömässä.
  Mukavaa oloa marraskuun hämärtyvässä päivissä.

  Nuotion räiskeessä on lysti olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöistä täällä. Hiljaiseloa hissukkaista. Parhaillaan satelee lisää lunta. On sievä aamu.
   Nuotiolla on hyvä, mutta koko ajan sitä pitää hoitaa, että palaa tasaisesti. Palaminen tarvitsee lämpöä.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. Niin minäkin, mutta ensin hieman hämyssä romnatiseeraan.

   Poista
 21. Niin hoitavia sanoja niin rauhoittavia kuvia. Kiitos Aimarii, osaat elää todella yhtä luonnon kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ainakin minä tykkään luonnosta ja liikun siellä paljon. Silmäänkin osuu kaikenlaista kuvattavaa.

   Poista
 22. Tulinpa hyvälle tuulelle tätä lukiessa. Omien isovanhempieni eläessä meillä oli vastat aina omasta takaa koko talven. Palasin jollain lailla lapsuuteen ja siihen ihanaan joulun odotukseen, jota lapsena koki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Perinteisesti jos ei muulloin niin ainakin jouluaaton saunassa meillä on ollut vastat. Tietysti joulukuusesta tulee jouluiset ajatukset mieleen, kyllä minullekin tätä kirjoittaessani.

   Poista
 23. Beautiful words with beautiful photos!
  Oh to see what you see is so delightful for me Aimarii! I do love winter, but only for a short while-heehee- So I am happy to look at it through your eyes!
  Maybe in spring, our Spruce will be more showy, at this time, they are all still small trees
  hugs,Jackie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you.♥ I like most springtime winter too. It´s much of sun and very white snow. But Autumn winter is so different and polar night is fine. It´s inspiring.
   Yesterday I first time took my skies and skied.

   Poista
 24. Niin kaunista ja rauhallista siellä. Tintitkin sovussa ruokailemassa. Ja valkoista lunta maassa ja puissa. Meillä edelleen sumuista ja leutoa, mutta poutaa sentään. Lunta odotan, sateesta ei niin väliä olisi. Olet tehnyt kauniita vastoja-vihtoja. Minun mielestäni saunareisu on mennyt ihan hukkaan, jos ei vihtoa voi. Useilla ihmisillä on niin hienoja saunoja, ettei niihin voi viedä vihtaa roskaamaan ja roiskimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätiltä näyttää. Tykkään katsoa ikkunasta ulos, mutta tykkään pistää nokkani myös ulos. Lumi ja pakkanen tekee minun mieleiseni talven.
   Vastojen tekoa opettelin kesällä, varsinkin pannan punomista.

   Poista
 25. Kaunokirjoitus oli kunniassa, kun olin lapsi. Sain kymppejä käsialasta. Nyt kirjoitan semmoista sotkua, etten tahdo saada itsekään selkoa, siksi naputtelen kaikki tekstit mieluiten tietokoneella.

  Kyllä sun kelpaa saunoa, kun on napakoita vastoja käytettävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahtoo olla sama pulma meidän ikäisillä. Ollaan joskus osattu kirjoittaa kauniisti ja sitten hukattu se taito. Käyttämätön ruostuu.
   Niin kelpaa ja saunomin on kivaa.

   Poista