keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Syksyn loppusuoraa


Syyssateet ovat muuttuneet lumi- ja loskasateiksi.
 Ei maailma silti ruma ole, vaikka värit ovat miltei kadonneet, vaikka useana päivänä taivasta peittävät tinanharmaat paksut pilvet.
Sellaiset raskaat, joiden alla kuuset näyttävät pilvenpainamilta.

Pienet väriläiskät, joita luonnossa liikkujan silmä poimii, ovat lokakuun ilonpisaroita.
Pihakoivua ihailen. Se ei ole antanut syystuulien riipiä kaikkia lehtiään, vaikka suurin osa onkin koivun juurella räntälumen peitossa.
Myös mustikan ja juolukan punertavia lehtiä pilkistää sieltä täältä mättäiköistä. Kuitenkin yleisilmäys on melkolailla musta-ruskea-valkoinen.
Luonto on valmis talven tuloon, minä myös.
Kaunis ja raikas syyskuu on antanut siihen hyvän potkun, eikä tässä valituksille ole sijaa. Aika usein Koillismaa saa pysyvän lumen lokakuussa. Joskus talventulo vain vetkuttelee syytäen tämän tästä taivaalta märkää lunta, Niinä päivinä ei keksi, mistä ammentaisi lisäenergiaa itsensä. Ne päivät tahtovat mennä aatellessa ja illalla unta ootellessa ei varmuudella tiedä, mihin on aikansa tuhlannut.
Ehkä on hyvä ottaa joskus löysästi.

Silti syksy on ihmeellinen, kunpa vain sen syvimmän tajuaisi.
Eilen koin mukavan yllätyksen, kun lintujen ruokintapaikalle oli kaksi mustarastasurosta. Vuosiin ei meidän pihassa ole näkynyt ainuttakaan.
Hieman hirvittää, jos tulee ankara talvi, aikovatko kenties jäädä?

Porot ovat vakiokalustoa ja kesän kurimusten jälkeen taas komeita.
Ovat pulskistuneet ja saaneet upean uuden karvan ja komeat sarvet. Kevään vasoillakin söpöt sarven tyngät.Mutta valkoinen poro sykähdyttää aina, kun sen sattuu retkillään kohtaamaan.

24 kommenttia:

 1. Kylläpä sykähdyttää, kuvassakin, tuo valkoinen poro.
  Tuttavalla oli vieraanaan japanilainen arkkitehtiopiskelija, joka sanoi, että Suomessa on kauneinta usvaiset harmaan sävyt. Heillä ei ole mitään sellaista.
  Se on millä silmällä asioita katselee, niukasta löytyvä kauneus saattaa olla kauniimpaa kuin runsaasta ja värikylläisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minulle valkoinen poro on ihan voimaeläin. Sen näkeminen ja sitä katseleminen antaa hyvän olon.
   Harmaat sävyt ovat rauhoittavia ja pehmeitä ja niin toisesta laidasta kuin värikäs ruska, voimakkaat kesävärit ja hohtava talvi.Eri vireystilassa näkee väritkin eri tavalla, ei luonto tee virheitä, värivalinnoissaankaan.

   Poista
 2. Teillä on jo luntakin. Kaunista on luonto yhä vain.

  Mustarastaat ovat meilläkin jo kovasti ruokaa odottelemassa kuusiaidan sisällä. Ne viihtyvät täällä etelämpänä koko talven. Tuokin toki ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On lunta, ollut jo toista viikkoa, ei paljon, mutta kuitenkin ja eka lumityötkin olen tehnyt.Saatta nämä sulaa poiskin vielä, tai sitten ei.
   Mustarastas on meidän pihassa harvinaisuus, enkä usko, että nämäkään kaksi talven yli ovat. Ruokaa ne kyllä lintulaudan alta saisivat.

   Poista
 3. Voi siellä on lunta, ihanan valkoista, täällä on pimeää, mutta tänään oli aurinkoinen ja kaunis päivä, kun tulin töistä ihastelin keltaista koivua ja puiston penkkiä ja muita väripilkkuja joita lokakuustakin vielä löytyy. Näissä kuvissa on kaunista harmaata myös ja aivan ihana tuo valkoinen poro, voi kun se säilyisi pitkään elossa. Se olisi ihana joulufilmin taikaporo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on, vaan ei paljon. Tällä hetkellä puiden oksilta jo sulanut. Aurinko ei ehtinyt eilenkään tänne asti, mutta kyllä se vielä tulee.
   Luonnosta vähenevät väripilkut päivä päivältä. Usein lokakuu on täällä perusharmain kuukausi, marraskuulla on tavallisesti kaikki valkoista tai sitten ei.
   Tällä hetkellä porot vielä kulkevat vapaina ruokkien itse itsensä ja valitettavasti seikkailevat myös maanteillä ja jäävät autojen alle. Poro on arvaamaton.Peukutetaan tälle valkoiselle ainakin turvallisia maantiematkoja!

   Poista
 4. Ensimmäisissä lumihipuissa on sitä jotakin. Valkoinen poro on pysäyttävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin ne lumensydämet = liki olemattoman pienet pakkashiutaleet leijaillessaan ovat kaunista katseltavaa. Oikeastaan minun hupiani.
   Valkoinen poro niin satumainen ja kaunis! Tosin tykkään kaikista poroista. Kävin Ailonkin katsomassa toisen kerran.

   Poista
 5. Tunnelmallisia koppusyksyn tunnelmia! Valkoinen poro on kuin satumaailmasta, ihana kuva!

  Hyvää lokakuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn on aika täällä vaihtua talveksi. Lujille näyttää taas ottavan, kun tänään onsatanut vettä, mutta eivät lumet vielä ole sulaneet.
   Kaunis on poro, ja juuri valkoinen, joka seisoo vitivalkeassa hangessa katsellen suurilla sähkysilmillään sinua, kun yrität kuvata, niin on siinä jotain...
   Kiitos sinulle myös.

   Poista
 6. Ihania syystalven kuvia sieltä!
  Meillä on vielä sitä syksyn ruskaa täällä vasta..
  Mutta teillä siellä onkuin olisi satumaailmassa ja valkoinen porokin vielä! Taikuutta on ilmassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Meidän talvi oli ja meni, mutta viimeyönä tuli takaisin taas. Sen verran etelämpän asut, että saat vielä ihailla syksyn värimaailmaa.
   Porot ovat nyt liikkeellä, parveilevat teillä autoilijoiden riesaksi. Vaan on ne komeita!

   Poista
 7. Lumoavan kaunista,koskematonta luontoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöiset ovat maisemat minun lähimaastoissani. Lumi ehti jo kertaalleen sulaa, mutta satoi uudelleen.

   Poista
 8. Ajatteleppa miten mukavaa ulkoilla kun ei enää ole hyttysiä eikä hirvikärpäsiä tai muitakaan vastaavia riesana. Yksi syksyn mukavista asioista.
  Illat hämärtyy ja voi jo alkaa poltella kynttilöitä. Syksyinen raikas ilma hieman kipristää poskia, tuota kaikkea itse odotan.
  Teillä on jo alkava talvi.

  Meillä täällä Joensuun lähistöllä on ollut mustarastaita talvehtimassa jo monena vuonna. Mukavaa kuulla että teilläkin jo ovat. Toivottavasti selviytyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä syksyllä on tajota paljon mukavia asioita.
   Kynttilä palaa omalla pöydällänikin usein iltaisin ja muutenkin tekee mieli välillä vain istuskella ja tuijotella hämärän laskeutumista.
   Meilläpä ei ookaan hirvikärpäsiä! Kyllä niihin tutustuin ihan tarpeeksi ennen tänne muuttoa. Ällöjä ovat.
   Täällä ensilumet suli, mutta viime yönä satoi uuden talven. Taas on maailma, kuin kuorrutettu.
   Toivotan hyvää syksyn vaihtumista talveksi!

   Poista
  2. Siis mitä ... eikö teilläpäin ole todellakaan hirvikärpäsiä ??? !!!
   Tuo on todellakin minulle aivan uusi tieto. Näin sitä oppii asioita myös näitten blogien kautta.

   Poista
  3. En ole nähnyt näiden kahdeksan kesän aikana kuin kaksi hirvikärpästä. Toisen nitistin kaverin takin selkämykseltä ja toisen lippalakistani. Eikä nekään samana kesänä, joten ei niistä ainakaan vielä riesaa ole ollut.

   Poista
 9. Nautinnollista,sanallisesti kuvaavaa ja samalla niin mieltä rauhoittavaa tekstiä.
  Koin kovasti omakseni tuon lauseen, "Ne päivät tahtovat mennä aatellessa ja illalla unta ootellessa ei varmuudella tiedä, mihin on aikansa tuhlannut".
  On tuo valkoinen poro kaunis eläin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Tämmöistä täällä nyt, hissukkaista olemista.

   Poista
 10. Syksyn loppusuoraa

  This post is both an epilogue and a prologue. It is also a promise for the future.
  And as always the photos are magical.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Like that is our autumn moving winter.
   Thank you.

   Poista