sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Valkoinen uhkaValkoinen uhka

Illan säätiedotus lupaa yöllä lisää lunta, samoin keskivikkollekin.  Se saa minut kiertämään levottomasti ikkunasta ikkunaan. 
Aamuyöllä havahdun outoon ääneen. Humahdus ja tömähdys. Ponkaisen ylös.
Ikkunan läpi ei näy edes heikkoa valoa.  Tajuan, että lumimassat ympäröivät koko mökin. Oven raottaminenkaan ei onnistu. Kipaisen yläkertaan, jossa  lumi telkkeää myös parvekkeen oven.

Onneksi ikkunat ovat ehjät, ettei  kylmä uhkaa. Toivottavasti ei happikaan loppuisi.
Avaan puhelimen, joka  tervehtii uuteen päivään, mutta muuten se pysyy mykkänä. Sama  tilanne  tabletilla. Ulkomaailmaan ei yhteyttä, olen siis lumen vanki.

Tunnit kuluvat.
Odotan hartaasti aurauskalustoa avuksi. Kyllä se tulee,  varmasti tulee, lohdutan itseäni.
Viimein oven takana kolisee.


*
Krapu 10, sanat: heikko, tervehtiä, keskiviikko. Krapu = sadansanan tarina, otsikko mukaan lukien Sanoja mahdollista taivuttaa.
Lisää tietoa krapukirjoittamisesta ja krapuilijoiden krapulinkit. Susupetal ja Cara

45 kommenttia:

 1. Huh, aikamoinen tilanne. Nyt kun näitä ilmaston ääri-ilmiöitä on, niin ei lainkaan mahdotonta. Suomi on pitkä maa, teillä on siellä hirveästi lunta ja meillä on taas lämpöasteita ja tänään satanut lumi alkaa muuttuä loskaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua askarruttaa jo nyt keväällä lumien sulaminen. Jos on hyvin aurinkoist, iso osa lumesta haihtuu, mutta pilvinen ja lämmin sää pistää sulamaan vedeksi.
   Teidän puolen lumet sulaa kohta sadettuaan. Joko pojat ja joet ovat täynnä vettä?

   Poista
  2. Vettä on ojissa kyllä normaalia maaliskuuta enemmän mutta ei vielä tulvia.

   Poista
 2. Huh!Kerran rivitalossa asuessani ulko-ovea ei saanut aamulla auki,mutta takapihan kautta kahlattiin lapioimaan,että päästiin töihin ja lapset kouluun.Hurjalta näyttää kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, olen ilmaissut tuntojani monta kertaa.. Toki oman mökin oven auki sai, mutta ikkunan edusta oli lapioitava, jos aikoi ulos jotakin nähdä tai valoa tupaansa saada.

   Poista
 3. Voi hurja, Kyllä on painava lumikuorma. Hyvin on rakennettu kun ei ole katot rikkoutuneet.
  Täällä iloitaan vähäisestä lumesta jota eilen satoi. Kohden ei ole koskaan.
  kaikesta huolimatta hyvää maaaliskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kattolumet minun mieltäni jo painoivat pitemmän aikaa. Nyt se on huoli on poissa ja oikeasti ajattelen, tulkoon vaan, kyllä se joskus sulaa ja haihtuukin.
   Maaliskuun lopun ja huhtikuun kovia hankia odotan. Aika näyttää, pakastaako vielä silloin.
   Kiitos, myös sinulle.

   Poista
 4. Onneksi tuli alas liukuen eikä rysähtäen katon läpi! Jännittävä tilanne ja onneksi selvisit apujoukkojen avulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti kyllä ehdin pelätä katon puolesta. Tukevaa tekoa se taitaa olla.
   Isot koneet ja apujoukot ovat olleet tarpeeseen tänä talvena.

   Poista
 5. Kylläpä on lunta mökin ympärillä ja katollakin. Anoppini jäi kerran lumen vangiksi mökkiinsä kun katolta pudonnut lumimassa putosi ulko-oven eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ymmärrän, miten helposti lumen vangiksi joutuminen voi tapahtua. Muutaman kerran on piharakennusten ovien edustoja pitänyt puhdistaa, kun ovi ei avaudu, eikä esim. varastoon eikä liiteriin pääse muuten.
   Kattolumien kolaajat ovat Koillismaalla nyt työllistettyjä.
   Kuulin, ettei yli kuusikymppisillä pitäisi olla mitään asiaa katoille! Yritän muistaa tuon.

   Poista
 6. Aikamoista! Todellakin, rakenteet ovat lujilla siellä nyt! Toivoa sopii ettei enää lisää lunta sinne tulisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auta toivo, kyllä on tänäänkin taas saatu lisää lunta aurinkoisen sään välissä. Moni saa olla huolissaan rakennuksistaan. Minä tällä kertaa en murehdi.

   Poista
 7. On tämä jännä talvi. Teillä siellä metri lunta ja meillä Pohjois-Savossa 4 cm. Viime yönä tilanne korjaantui, on tullut uutta lunta ehkä 8 cm. Koettakaahan pärjätä. Minä yleensä hermoilin kattolumien kanssa ja poika pudotti edellistalvina. Nyt ovat tulleet alas, mitä on satanut, kun ei ole ollut paljon pakkasiakaan. Viime viikko oli hieno ulkoilusää, pikku pakkanen, pääsi vähiä hankilumia pitkin kulkeen minne vaan. Rapakuntoa tässä yrittää kohotella.
  Hyvää maaliskuuta sinne Koillismaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä koetetaan pärjäillä. Seudun mitattu lumenpaksuus on 150 senttiä. On siinä valkoista.
   Ulkoilukelit ovat myös meillä kauniit, aamuisin tosin pakkanen vielä napakkaa.
   Nuo hankilumet on minullakin toiveissa, mutta oottaa vielä täytyy. Ehkä paksu hanki kestää vasta huhtikuulla.
   Kiitos, sinulle myös mukavaa menoa maaliskuullasi.

   Poista
 8. Suomi on pitkä maa, vakka ei meidänkään välimatka kovin iso ole. Minä katselen parhaillaan ikkunasta eilisen ja yön aikana satanutta MUUTAMAN sentin paksuista lunta ja IHAILEN näkemääni. Sinulla ei ihailuun taida enää löytyä tarvetta. Onneksi Suomessa osataan rakentaa talvenkestäviä taloja, ja onneksi apua on siellä saatavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestänikin talven tavallaan kaunistaa valkoinen huntu, olkoon sitten kevyt vaippa tai paksu kerros.
   Kyllä minä ihailen näitä laaajoja valkoisia hankia, vaarojen rinteitä, lumipuita. Myös valtaisia lumikinoksia. Talvi on niin minun vuodenaikani.

   Poista
 9. No huhhuh, kyllä tuota lunta riittää teillä! Kiperä tilanne, ellei olisi apujoukkoja. Toivottavasti keväästä tulee aurinkoinen, niin vältytte suuremmilta tulvilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeasti nukuin jo huonosti jonkun aikaa, kun kuvittelin katon sortuvan. Nyt helpotti, kun puolet on kattolumista on poissaa.
   Ihmeen hyvin kevään aurinko pystyy hankia haihduttamaan, Ei ollut tulvia v.2016, silloinkin vielä hiihdettiin täysillä kesäkuussa ja hanget sulivat haihtumalla etupäässä, ei rajuja tulvia

   Poista
 10. Voi mahdoton mikä lumikaaos! Täällä ei mitään, mutta muistissa on. Autoa on lapioitu esiin kinoksista ja yhtenä talvena kulkupolun penkat olivat niin korkeat, ettei jaksanut lunta ylös heittää.

  Lumi painaa mielettömästi katoilla, ei aivan turha pelko. Toivottavasti lumi haihtuu nätiksi eikä tee ylettömiä tulvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä talvissa eroja on. Minulla on myös muistissa lounaisrannikolla asuessani lähes lumettomia talvia, mutta paljolumisia myös.Eteläisen osan maata talvet ovat olleet ailahtelevia jo ainakin toista kymmentä vuotta.
   Täällä on edelleen reilun lumen talvet, joskin pituudeltaan vaihtelevat.

   Poista
 11. Tuo näyttää jo katastrofilta. Kysyy talojen kestävyyttä. Onneksi ikkunat ovat ehjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin rupesin pelkäämään, että litistyn lumimassojen alle. Nyt on helpottanut, edellinen lumisade oli kierähtänyt jo positiivisuuden puolelle!

   Poista
 12. No huh. Meillä ei lunta mutta talvimyrsky ja meriveden nousu kyllä teki jälkeä mökkirannassa. Olisi valtavat määrät merikaislaa tarjolla.....jos jotain kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että raju meriveden nousu tekee vahinkoa siinä, missä lumimassatkin. Jaa-a, joskus keräsin merikaislaa muka ulkoterassille tehdäkseni himmelin. Tekemättä jäi, kaislat kyllä hain.

   Poista
 13. Oli meilläkin joskus muinoin lunta. Tuuli kuljetti pelloilta isot kinokset pihalle tähän metsän reunaan. Ovea ei meinannut saada auki. Saappaanvarret, eivätkä haaratkaan tahtoneet riittää, kun kahlasimme aamunavettaan. Ne ajat taitavat jäädä ikiajoiksi vain muistoihin. Lauantaina satoi sentin verran. Nyt on kaikki poissa.
  Sinulla sitä on ihan liikaa! Talosi on kaunis kinosten keskellä. Turvallinen "talvipesä". Nauti siitä ja kimaltavista hangista. Arvaan, että nautitkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on ollut koko maassa kaunis, luminen talvi.
   Nytkin sataneen lumen määrä olisi riittänyt kaikille lunta haluaville, mutta eihän asiat niin mene. Nämä luonnon tekemät jaottelut ja annosmäärät ovat ihan jotain muuta. Koetetnaan vaan pärjätä.
   Nyt mökkeröiseni on turvallinen pesä, mutta totta lumivuoraus on kauttaaltaa, vain ikkunoiden ja oven edustat lapioitu vapaiksi. Nyt on hyvä ja voin nauttia.

   Poista
 14. Vau, vau, vau...onneksi kaikki hyvin!
  Kyllä tuo lumimäärä on täältä etelästä katsoen kuin mielikuvituksen tuoetta - meidän terassi ei ole saanut kunnon lumipeittoa koko talvena. Hentoja kerroksia on käynyt mutta sade sulattanut suht heti pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Nyt on tilanne hyvä. Sinä olet säästynyt lumitöiltä, minä tehnyt niin ehkä tuplasti verrattun avähälumisempiin talviin.
   Tietysti oma valinta muuttaa tänne, tiesin kyllä nämä talvet. Edelleen nautin talvesta ja sen tarjonnasta silmälle ja koko kropalle.

   Poista
 15. Wow ..ihan kuin ennenvanhaan vaikka ymmärränkin että pelkäsit jo katon kestävyyttä.
  Kyllä tuossa olisi jo hyvä lasten tai lastenmielisten leikkiä jos vaikka miten..tulee oma lapsuus tosiaankin mieleen. Harmi täällä tai räntää rätkii eikä hankiaisille pääse tänäkään vuonna. Nautihan talven tunnusta ja kiitos että kerrot sanoin ja kuvin että voi edes muistella kunnon talvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kaikki ok. Aurinkoinen pakkassää, hanki kimaltaa ja suksi luistaa.
   Lapsille olisi hienot lumivallit joka puolella, enää ei ole vain lapsia. Omat pojapojat jo parikymppisiä, toinen yli ja vähän vaille.
   Täytyy itse olla leikkituulella!

   Poista
 16. No huh huh!
  Te olette siellä olleet kirjaimellisesti lumen vankina!
  Mutta onneksi apua kuitenkin tuli!
  Aika jännä tilanne kuitenkin varmaankin oli, hui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krapu on osittain totta, Ei sentään mitää puhelin mottia ollut ja uloskin pääsi ovesta.
   Kuitenkin lunta oli ja on edelleen paljon. Lisää tulossa!

   Poista
 17. Nyt näyttää siltä, että olette saaneet koko eteläisen Suomen lumet sinne teidän seudulle. Meillä ei taaskaan ole lunta, kuutamohiihtokin kylällä on jouduttu muuttamaan kuutamokävelyksi.

  Niinköhän tuo teidän kinoksenne sulaa juhannukseen mennessäkään?

  Kiva krapu, melkein lensin lankaan :-) eli todeksi kaiken luulin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Aika paljon on talven hiihtotapahtumia jouduttu perumaan, ikävää se on. Eikä Lahden kisoissakaan näkynyt lunta juuri muualla kuin, hiihtobaanalla.
   En uskalla nyt ruveta kanssasi lainkaan veikkaamaan, sulaako meidän juhannukseksi vai ei. Jo välttämättä pitäisi jotain mieltä on, niin kyllä ne sulavat!
   Tiiäkkö mitä? Hieman ajattelinkin kirjoittaessani jujuttaa. Oliko ruma jekku?

   Poista
 18. Mukava loppu tuohon tekstiin. Pelastui... Ilmeisesti... Vai kukahan sieltä tuli... Vai sortuiko lumenpainosta jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miten lopulta tuossa kravussa tilanne kehittyi. Sanamäärä tuli täyteen ja loppu jäi arvailuksi.
   Todellisuudessa oman kodin katolta pitä kolata lumet vähemmäksi, ettei oltaisi lumiansassa.

   Poista
 19. Hurja on lumen paljous. (Pohjolan eksotiikkaa) Onneksi ei tullut ruutusta sisään.
  Siinä voi pahasti joutua eristyksiin kun ei yhteys ulkomaailmaan pelaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen valta on huikeimmillaan. Eilen tuli lisää luta, tänään samoin, mutta antaa tulla vaan, kyllä katoille taas sopii.
   Homma hoidossa Karsikonperällä.

   Poista
 20. Mukavat nuo sinun kirjoitukset. Mutta mahtavat lumikasat teillä, täällä oli parhaiten 21 cm, sekin suli melkein heti pois.
  Tagi voi olla kirjanmerkki, jos tosipienen tekee voi laittaa johonkin roikkumaan.Itse lähetän tuon tekemäni onnittelukortin muodossa tuttavalle, välillä erilaista. Paljon käytetään myös siis korttina kun koko on iso, eli korkeus tuossa on 16,5cm...Mukavaa viikonloppua sinne lumien keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tutustuin vielöä lisää noihin tageihin.
   KYllä täälläkin läpöasteisina päivinä lumen sulamista tapahtuu, mutta kohta perään sataa enemmän.

   Poista
 21. It's really an all-white threat. But I'm sure you'll be able to handle it. After all, you have both the physical and spiritual powers to do it. Now your life itself is a novel.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, Now is an all-white threat away. Snow is everywhere elsewhere but not on the roof of my house. The Winter is going on.

   Poista