keskiviikko 20. toukokuuta 2020

R kuten ruusukaali ja raappahousut

R kuten ruusukaali ja raappahousut.
Sukunimeni ensimmäinen kirjain on myös R.  Nappaan tämän mukavan haasteen  Marjatan kirjat ja mietteet- blogista Välillä houkuttaa kirjoittaa muustakin kuin lumesta.
Tässä haasteessa siis sukunimen ensimmäinen kirjain on avainasemassa. Olisi löydettävä annettuille sanoille itselle sopiva vastine alkaen sillä kirjaimella. Tuntui, ettei R kirjaimella löydy "minun" sanojani tähän haasteeseen, mutta löytyi, kun aloitin.

VAATE:

Rotsi. Rukkaset, Raappahousut.
Tavallisesti en käytä takista rotsi-sanaa, mutta nyt on pakko. Ikinä mieluisin rotsini oli kirpparilta ostettu musta kulunut nahkatakki. Sitä ei enää ole. Sille kävi vaatekaapissa, kuten monelle muullekin asusteelleni. Ne kutistuvat.
Rukkaset on käsineistä käyttökelpoisimmat itselläni. On hiihtorukkasia ja työrukkasia. Oikeastaan sanon työhanskoja rukkasiksi, vaikka ne näyttävät jonkun sortin sormikkailta.
Raappahousut on historiaa. Rumat, mutta lämmittävät. Nykyään niiden korvikkeena on erilaisia trikoita. Vielä en ole voinut luopua trikoistani pitkisten alla ulkoillessani tänä toukokuun 20 päivänä v. 2020.
On niin pahuksen kolea, enkä tykkää palella.

JUOMA:

Rypälemehu.
Ei juuri muita r-alkuisia makuuni löydy. On tietysti rommi, mutta ei pääse minun listoille.

PAIKKA:

Riisitunturi, Romevaara
Riisitunturi on hieno retkikohde, erittäinen mieluinen, jossa patikoin mieluiten syysvärien aikaan, sekä alkavan kaamoksen tienoilla, kun ensilumi on jo maassa.
Myös talvipolulla tykkylumien alla siellä on upeaa. Kevään paras ajankohta olisi kantohangen aikaan, mutta se on kokematta.
Romevaara on "naapurissa" ja sinne suuntaan varmasti kevään retkistäni yhden, ehkä juhannuksena.

RUOKA:

Ruusukaalipaistos, Räiskäleet, Raparperipiirakka
Tosi herkkujani kaikki. Nykyään olen joutunut tinkimään ruusukaaleista ja raparpereistä. Ovat harvemmin kaupassa ja toisekseen - olen ruusukaalien suhteen nipo. Niiden täytyy olla napakasti kerineitä ja suomalaisia. Löysät jäävät hyllylle.
Olipa kerran aika, jolloin meillä kylvettiin ruusukaalin siemenet helmikuussa isoihin kasvatuslaatikoihin, jotka olivat vanhan talon "salissa". Pikku taimina kaalit siirrettiin ulos kasvihuoneeseen ja toukokuun puolivälin jälkeen alkoi niiden peltoon istutus. Vieläkään en tajua sitä työhulluutta leipätyön lisäksi! Päivästä loppuivat tunnit.
Raparperiä  kasvoi suuria ja maukkaita varsia omassa  puutarhassa. Tein kiisseleitä, soppia, piirakoita, mehua. Nyt parhaimmillaan saan ehkä leivottua yhden raparperipiirakan. Nekin muutamat raparperin vareet naapurin puutarhasta, mutta vasta viikkojen kuluttua.
Tyydyn räiskäleisiin.

ELÄIN:

Riekko, Ratsuhevonen

Talven aikana olen monet riekot nähnyt ja säikähtänyt niiden äkkiarvaamatonta pakoon lähtöä ja räkätystä. Jos lintu pysyisi hiljaa, sitä en useinkaan huomaisi. Talvella se sulautuu valkoisena lumeen ja muulloin ruskeankirjavassa puvussaan värikkääseen maastoon.
Riekon lailla minäkin sulaudun kesäisin maastoon maastopuvussani, joka on ehdoton suosikkiasusteeni.
Ratsuhevonen, siis yleensäkin hevonen on tärkeä eläimeni. Lapsuusajan hevosista on mieleen jäänyt erikoisesti Valko ja Tiina. Sai ilman satulaa ratsastaa puimalalta kotipihaan, isä nosti hepan selkään ja otti myös alas.
Aikuisena kokeilin ratsastaa muuan vuosi, mutta harrastus tyrehtyi ajokortittomalta  ratsutallien etäisyyden takia.
KUitenkin hulluuksissani lähdin sisareni kanssa Unkariin ratsastusviikolle! Se oli elämysten viikko. Myöhemmin sain olla viikon kahden hevosen hoitajana. Se viikko oli ikimuistoinen hiljaisuusretriitti.

TYTÖN NIMI:

R alkuisia en keksi, ehkä Regina. Ihailin pitkäaikaista työtoveriani Reginaa muutenkin, ei vain hänen nimeään.

POJAN NIMI:

Sama juttu. Ei ole meidän ainokaisen pojan nimi R alkuinen, On vahvasti J niin kuin ....

AMMATTI:

Rajavartija, Röntgenhoitaja

Kumpaakaan minusta ei tullut. Kummallekin alalle aikanani yritin. Rajavartiostoon haku tyssäsi siihen, että palolaitokselle ja poliisikouluun ei huolittu naisia. Nyt on tilanne toinen.
Liikuntapuolen opiskelupaikka jäi muutaman pisteen päähän, testeissä olin. Välivuosia ei olisi ollut vara pitää, niinpä päädyin yhden sellaisen jälkeen hoitoalalle. Pitkään tunsin olevani väärällä alalla.

KUVAUS HENKILÖSTÄ:

Rehellisyys itseä ja muita kohtaan on ihmisen vahvuus,   Kipeääkin rehellisyys voi tehdä, vaikka loppupeleissä rehellinen ihminen on kuin kallio, joka auttaa, ei ahnehdi, ei käännä takkiaan. Kun voi sanoa rehellistä ihmistä ystäväkseen, on rikas.

JOKA KODISSA:

Roskakori, ehkä Romujakin, mahdollisesti Rappuset.
Meillä ainakin nuo kaikki.  Kun on ylä- ja alakerta, rappusia tulee ravattua ja työpöytäni alla on roskis, joka on täyttyy liian usein epäonnistuneista tulostuksista. Romuja minulla ei ole, miehellä kylläkin!
Rakkaus ja Rikkaus.  Mieluummin rakkaus, jos on valintatilanne. Rikkautta ei toistaiseksi ole siunaantunut paitsi rehellisen ystävän verran, mutta se onkin paljon,.


48 kommenttia:

 1. Voi miten kivoja ja persoonallisia valintoja, niin aimariita.

  Räiskäleet on semmoinen herkku, johon ei ikinä kyllästy. Se on myös kaikenikäisten herkku, vauvasta vaariin. Se voi olla markkinoiden mansikkahillo-kermavaahto-lettu tai hieno crepe lakkojen kera. Minun lapsuuden ympäristössäni puhuttiin pläteistä.

  Rehellisyyttä minäkin arvostan suuresti. Yhdistän siihen uskollisuuden.

  Loppuajatuksesi on upea. Rakkaus on tärkein, ja se jolla on rakkautta on rikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, kyllä on ehtaa minua, paitsi letuiksi minäkin räiskäleitä tavallisimmin sanon, ja maistuvat just mansikkahillon ja kermavaahdon kera makoisimmilta.
   Kyllä hyvä mieli on paras päänalunen.

   Poista
 2. Pappallani oli raappahousut....tai ainakin niitä siksi hän "lämpöhousujaan" kutsui..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullakin, enkä muistaakseni hanttiin pistänyt, kun niitä pakkasilla jpäälleni puin. Ei mitkään kauniit, mutta lämpimät.

   Poista
 3. Olipa jotenkin mielenkiintoinen jo tuo otsikkosikin:) Ruusukaalit on hyviä. Niistä tykätään minä ja isäntä, mutta nuoremmat ei vielä niitä arvosta. Raappahousut -nimitystä nykyään harvoin edes tapaa. Lapsuudessani raappahousut merkitsi meillä isän välihousuja, kalsareideiden ja päällyshousujen väliin laitettavaa lisäkerrosta kylmillä säillä. Ja minun muistini mukaan ne silloiset raappahousut oli jotain collegekankaan tapaista, nukattua sisäpinnaltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin otsikolla hieman houkuttaa katsomaan, mitä moinen pitää sisällään.
   Ruusukaalissa on vahva maku, se jakaa usein ihmiset, joko tykkää tai ei.
   Juu, raappahousut oli välihousuja, ennen ei ollut toppavaatteita, piti kerrospukeutua.

   Poista
 4. Hienosti olet keksinyt sanoja kuitenkin. Ruusukaali jota en tykkää syödä on niin oudon makuinen, äiti kyllä sitä joka kesä kasvatti. Perjantaina olen menossa Sysmään kun koulumme matrikkeli ilmestyy ja on jaossa. Kyllä Hannu Jolula on tehnyt hirmu työn, saapa nähdä millainen opus siitä on tullut. Mukavaa helatorstaita ja viikonloppua:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin mukavaa on näihin haasteisiin kirjoitella. Harvakseltaan niitä enää blogimaailmassa näen. Ehkä joissakin erikoisblogeissa vilkkaammin.
   Äitisi varmasti osasi myös laittaa ruusukaaleista hyvää ruokaa.
   Onko Sysmässä ihan koulun Matrikkelin avajaiset? Myös minä olen Jolulalle tietoni lähettänyt.
   Ehkä näet yhteisiä tuttujammekin, Tervehdi minunkin puolestani, jos vastatusten osutte.
   Kiitos, myös itsellesi hyvää huomista ja viikonloppua sekä kivaa Sysmäreissua.

   Poista
  2. Hei, ihan yksitellen oli jako, tuo korona sotki nekin.Itse hain kukkakaupan edestä, näin vain yhden tutun!!Matrikkeli on A4 kokoa ja n 3cm paksuinen opus, pitää pöydällä lukea. Mukava on sielt' katsella esim valokuvia kuka on laittanut,paljon tuttuja:-)) Mukavia helteisiä päiviä sinulle, täällä ainakin on nyt ollut kaunista ja lämmintä. Mökillä olen poikkeillut aina välillä.

   Poista
 5. Mukavat vastaukset, voisin itsekin yrittää tämän tehdä. Ruusukaalit ovat minunkin herkkuani, raparperit lahjoitin kaikki tyttären puutarhaan. Ja raappahousutkin muistan... Koleaa on täällä etelässäkin, huomenna ehkä jopa 16 C. Ihan ihmeeltä se tuntuisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eipä muuta, kun kirjoittamaan! Kiva tämä haastejuttu on. Minä jouduin opettelemaan ruusukaalin syömisen, aluksi ei maistuneet, mutta opin tykkäämään ja miksikäs en, kun pellossa kasvoi toistakymmentä tuhatta tainta ja sadon aikaan ruusuja tuli useita satoja kiloja.
   Meidän sää on ollut aurinkoista, asteita +5 molemmin puolin, suojaisissa kohdin enemmänkin. Viime yönä satoi kunnolla vettä. Lisää lämmintä tännekin luvassa.

   Poista
 6. Ai Jai...raparperipiirakka. Kävin tänään kurkkaamassa tontin nurkalla ja sieltä ne riparapat jo maasta hyvin puskee. Pian päästään tekemään piirakkaa. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pääset jo tänään leipomaan helatorstain piirakan raparpereistäsi. Huoh, minulle ei toivoa semmoisesta herkusta.

   Poista
 7. Koleaa on täälläkin, kesä ei vielä tullutkaan. Raappahousut muistan lapsuudesta, ei kauniit. Raparperipiirakka ja kiisseli niin hyvää. Kyllä mulle ruusukaali myös maistuu. Olen monipuolinen ruuan suhteen. Oikein mukavaa helatorstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoista täällä, mutta hieman viileää. Enää ei raappahousuja tarvitse, eikä niitä kait olekaan muualla kuin Jalavan kaupassa! Vlkkärit piti pukea kuitenkin aamulla.
   Kiitos samoin.

   Poista
 8. Jopa oli kiva! Saisinkohan aikaiseksi...?

  Hyvää helatorstaita Sinulle täältä Keski-Suomesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle!
   Ilman muuta saat aikaiseksi, kun ryhdyt toimeen. Tulen lukemaan....

   Poista
 9. Kiva haaste, nappasin saman Beate56:lta.
  Olet kyllä paneutunut, ajatuksella tehdyt vastaukset, mukava lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva haaste. Tykkäsin kirjoittaa, tosin R-kirjan ei ollut ihan helppo.
   Tulen lukemaan ilman muuta sinun vastauksesi.

   Poista
 10. Tämähän on mukava haaste. Hauskat sanat olit keksinyt, heti alkoi tehdä raparperipiirakkaa mieli. Kohta voi sitä jo tehdä, ohuet varret ovat lähes 10 cm pitkiä jo.

  Aurinkoa ja hyvää helatorstain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinulle myös.
   Tämä oli pitkästä aikaa tosiaan mukava haaste. Tykkäsin kirjoittaa. Raparperipiirakka on todella herkkuani, jota tein joskus keväisin ahkeraan, mutta nyt ei ole raparperiä.

   Poista
 11. Raparperipiirakkaa alkoi nyt tehdä mieli!!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, niin tekee minullakin! Meninkin raparperistä kirjoittamaan.

   Poista
  2. Sama ajatus ja maku ja tuoksu jäi kielelle vielä pitkäksi aikaa, onneksi kiva muisto. Mieheni on niin nirso makean perän, ettei itselleni kannata paljon herkkuja leipoa, Niitä kaipaan. Mielenkiintoinen haastevastus sinulta, kuten aina.

   Poista
 12. Pitääkö tehdä raparberi piirakka kun saan sitä joilla on, kehtaisko kuitenkaan. Olipa jännä kirjain kirjottelu..tuotapa joskus kokeilen. Oikein hienoa kevään jatkoa sinulle ja kiitos kun jaksat (sinä ainoa) kommentoida. Pääsen ystävän mökille päiväksi, pelkkää nautintoa ja autan pihahommissa niin saan mennä toistekkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpommalla pääset, kun kaveri tarjoaa, mutta jos tekee kotona mieli, niin kait sitä pitää leipoa. Itse leipoisin just, jos olis raparperiä.
   Suositan kirjoittamaan, hauskaa on funtsia.
   Toivotan sulle mukavaa mökkivierailua.

   Poista
 13. ruusukaalista tykkään, yleensä tykkään kaikesta, raparperikiisselistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän ruusukaaleista voi olla tykkäämättä, mikäli yleensä kaaleista tykkää. Ei tietysti raparperikiisselistäkään.

   Poista
 14. Tässäpä olikin mukava haaste, pitäisiköhän napata itsekin. Tulisi ehkä blogiin muutakin kuin selostusta pihan kukista ja eläimistä.

  Nauratti nuo raappahousut, nythän on nuo välihousut leggingsit. Yhtä rumia molemmat jos riski vetää ne jalkaansa.

  Yhden raparperikiisselin olen tänä keväänä jo tehnyt, piirakka on vielä vaiheessa.

  Näitä oli kiva lukea, tulin hyvälle tuulelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota ilman muuta ja ala kirjoittamaan.
   HIeman saman suuntainen oli oma ajatukseni, kun innostuin tästä haasteesta. Olen pitkään kirjoitellut vain talvesta ja lumesta tai sitten krapuja, oikeastaan molempia.
   Sulle on varmaan raappahousut myös tuttu juttu. Sinä onnellinen myös, kun voit napata puutarhasta raparperiä leipomuksiin.

   Poista
 15. Mukavaa tarinaa R-asioista. Raparperia alkoi tehdä mieli, mutta pitää vielä odottaa. Itsellä ei kasva, joten Kuopion torilta olen käynyt hakemassa. Ruusukaalista samaa mielä, kotimaista sen on oltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sinulla on sentään toiveissa saada raparperiä. Ilman muuta ruusukaalit kotimaisia. En ole aikoihin kyllä nähnyt näillä seuduin napakasti kerineitär-kaalia.

   Poista
 16. It is an original post but with special interest. Even with some difficulty, I managed to read it. The comments of some of your visitors also helped me a lot in this effort.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, I easily believe you. Great you got some help from my visitors text.

   Poista
 17. I agree!I translated all of comments and the story!
  i like it very much!So truly !And real!

  I think good thoughts, good Words ,and good deeds are a start to a good life(But it takes many may many years to undeerstand that)
  Love is all that matters, after all it is a thing between our belives and your self

  I hope you continue to Write like this and also publish from Your Place
  It is soo good for the rest of us to see and think about

  Wish you a good sunday!
  Stay happy no matter what :))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, many thoughts of your I can sign too. I have written this blog of mine since y. 2012. The most text, but usually several pictures too.
   I had very nice Sunday. It was warm, but some snow left. Nothing green I cannot yet find in Nature.
   Have a nice day.

   Poista
 18. Googlasin Riisitunturin ja Romevaaran. Näkemisen ja kokemisen arvoiset vaellukset luonnossa.
  Sinulle ne ovat käden läheisyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähellä ovat ja vielä liian lumiset tälle keväälle käydä kurkkaamassa, miltä ylhäällä näyttää. Molemmilla vaaroille voi talvella tietenkin hiihtää ja lumikenkäilläkin.

   Poista
 19. Taas mielenkiintoista luettavaa! Eikä niin helppoa toteuttaa kirjoittajana, kokeilin. Kukoistavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljolti lisää haastetta juuri kirjain, mikä sattuu olemaan sukunimen ensimmäinen. Minun R ei varmaan ole vaikeimmasta päästä, r-sanoja löytyy paljon. Tulen vieraisille blogiisi.
   Kiitos, myös sinulle. Täällä onkin kevät ottanut melkoisen harppauksen,

   Poista
 20. Taidanpa huomenna tehdäkkin raparperikiiseliä ja piirakkaa taas kahvin kanssa.
  Katselin tänään juuri raparperinalkujani,hyvässä kasvussa ovat, voisi jo muutaman napata.
  Tämä olikin kiva haaste ja olit niin hienosti kirjoittanutkin kaikista...
  Ruusukaali kuuluu ehdottomasti mun "tykkää"listalleni.
  Ja räiskäleet, eli letut mullekkin.
  Kiva oli lukea tätä, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla taitaa olla keittiöpäivä, mikäli rupesit soppaa keittämään ja raparperipiirakkaa leipomaan!
   Tämä haaste oli jollain lailla itselleni ainakin koukuttava, sillä koin hieman aihepuhaa. Innostuin mielelläni kirjoittamaan. Innostupa sinäkin kokkailun välissä.

   Poista
 21. Olipas jännittävä haaste. Paljon oli tuttuja makuja, esineitä ja sanoja. Minun haaveeni oli lapsena tulla sairaanhoitajaksi, mutta tyhmyyteni ansiosta en saanut mahdollisuutta edes kokeilla. Tuli vain sitten tällainen haihattelia ;-DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin!
   Taidat ihan selvästi liioitella ammatinvalinnasta kertoessasi. Minulla on sellainen mielikuva näiden blogivuosien aikana sinusta tullut, että olet monella tapaa "käsityöihminen", lämminhenkinen, maalla asuja, luontoa kunnioittava. Hoitajanakin varmasti juuri sellainen, jonka sairas haluaisi auttajakseen.

   Poista
 22. Kiva oli lukea ärrän tuomia ajatuksiasi.

  Rehellisyys on ollut vahvasti läsnä vaikka viime päivinä nimenomaan olen ikävä kyllä joutunut puuttumaan epärehellisten ihmisten toimintaan.
  Googlelle lämmin kiitos, on hyvin auttanut poistamaan minun copyright tuotteitani tai jopa varastettuja profiileitani netti rikollisilta.
  Häikäilemätöntä luvatta videoiteni käyttöä kaupalliseen hyötymiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ja missä olet havainnut omia hengen tuotteitasi jonkun omineen? Käyttääkö se joku niitä omissa julkaisuissaan?
   Ikävää ryöväämistä.

   Poista
 23. Youtube videoitani löytyi paljon luvattomasta käytöstä.
  Otettu mainos-ja kaupallisille sivuille.
  Googlen tekijänoikeusrikkomus ilmoitus väylän kautta olen saanut paljon pois luvattomasta käytöstä...mutta osittain on vieläkin kesken.
  Siksi bloggaamiseni on jäänyt vähiin, hidasta touhua on.
  Tekee surulliseksi ja pettyneeksi, miten epärehellisiä ihmisiä on,
  ei ole jarruttanut tekijänoikeus merkintä videoissa.
  Valppaana näkyy pitää olla täällä netissä.
  Väsynyt olen epärehellisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää tuo on. Minäkin olen löytänyt omia kuviani joskus jostain ja tajunnut, että ovat minulta varastettuja. Videot houkuttaa enemmän.

   Poista