torstai 7. tammikuuta 2016

Kylmä, pakkanen, tulipalopakkanen


Pakkanen paukahteli yöllä mökkihirsissä niin napakasti, että herätti.
Herätti myös mielikuvitukseni ja aloin miettiä, mitä JOS joku tai monta hirsistä halkeaisi? Luhistusiko mökki tai leviäisi salvoksistaan? Minä, me litistyttäisiin alle?
Voisiko niin  käydä?

Hurjasta ajatuksesta ei meinannut olla poispääsyä.
Ei varsinkaan, kun paukahti.  Ja paukahti kohta uudelleen.
Mitä hulluja minä rupean pohtimaan. Ei se pakkanen taloja ole ennenkään luhistanut, mutta tulipalo hyvinkin voi pistää ne hetkessä maan tasalle.
No niin. Nyt alkoi mietityttää, ei kait tullut lämmitettyä takkaa liikaa?

Yöllä olisi miljoona kertaa järkevämpää nukkua, kun vatvoa moisia ja antaa vaan pakkasen paukutella.
Aamulla mittari näytti -35.2. Ei ihme, että oli paukkunut.
Maailma näytti kylmältä ja myös oli sitä, ollen samalla tavattoman kaunis. Melkein pelottava sinisävyisyydessään ja puhtaudessaan, jota harmoniaa uskaltautui rikkomaan vain pakkasen äänet.
Kylmyys jähmettää kaiken. Kuten Muumien Myy sanoo " kylmyys saa heidät yhtä hauraiksi kuin näkkileipä." Saman kait se tekee meillekin.
Lumi narisee somasti jalan alla, kun uskaltaudun hakemaan sukset ja lähtemään pienelle hiihtolenkille. Aikomus käydä vain järvellä toteamassa, mikä on siellä jää- ja lumitilanne. Jää varmaan kestää, että pilkille, mutta näillä ilmoilla ei kestä sormet. Juuri ja juuri pystyin näppäämään muutaman kuvan paljain käsin.

Jos oli edelliskevät ja kesä kummalliset, niin tämä talven kulku tähän mennessä on samoilla linjoilla. Lunta vain puolet siitä, mitä esim. viime talvena vastaavaan aikaan. Tosin tulla ennättää, joten enpä hehkuta, etteikö tarvitsisi lumia katoilta pudottaa.
Tykkykin oli ja meni. Sitä mukaa, kuin lumen satoi, kohta kävi tuuli ja puhdisti metsän. 
Koillismaan talvi on minun mieleeni. Sen lumisuus, tykkypuut, kaamos, siniset hämärät ja ne kaikki aktiviteetit, mitä talvella on tarjolla.
Kuitenkaan kaikki eivät ehkä alleviivaa näitä laulun sanoja "...pakkanen, siitä suomalaiset tykkää..pakkanen..."
Saattaa olla muutama, joka ei tykkää....

Vaan jos ei ulos tareta tai viitsitä, niin otan neuletyön esille tai pelataan kahdestaan Scrabbleä, mikä on jonkinlainen sanapeli ja koukuttanut minut.
Parempi häviäjä saisin olla. En malta miettiä loppuun asti, vaan hätiköin.93 kommenttia:

 1. Pakkanen paukuttaa sielä ja tääläkin, kun täällä luntakin vain kourallinen ja se huolestuttaa minua. Taitaa kaikki kivijalat katkoa, kun on sellaisia paukahduksia, että säikyn.
  Mulle ulkoiluksi riittää puiden kantaminen ja sitä riittää näillä keleillä. -28, siihen on mittari jämähtänyt meillä. Sinä olet rohkea suomalainen, karpaasien luokkaa ja hiihtää hujautat kelillä kuin kelillä. Vähän saisi lauhtua, mutta ei vesikelille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauhtunut iltaa kohti, enää vain -32. Nyt ootellaan lunta. En minä minä sentään karpaasi ole, kokeilin vaan vajaan kilsan matkan hiihtämistä, miten sujuu.

   Poista
 2. Tääl heti yks ilmottautuu, joka ei tykkää pakkasesta ;)

  VastaaPoista
 3. Huimat lukemat, täällä reilut 10 astetta vähemmän, mutta siinäkin minulle on liikaa...En ole pakkasen ystävä:)

  Scrable on mukava lautapeli, välillä kinastellaan onko sana hyväksyttävä, no kyllä google tietää:)

  Mukavia pakkaspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlelta täytyy välillä kysyä, kun tulee kina jostakin sanasta.
   Ei 6tämä pakkanen paha ollut, sillä viima puuttui.

   Poista
 4. Tässä sulle lapasen malli. Jos saat kuvan auki
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=801114960017357&set=gm.971451602921336&type=3&theater

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Malleja löytyi. Näppärän oloisia lapasia, kamerasormi ja puhelimen tekstiviestikirjoitussormi jätetään avoimeksi. Sujuu kuvaus ja kirjoittelu paremmin.

   Poista
 5. On siellä kylmä!

  -33 on kylmin keli, missä täällä etelässä olen ollut, muistaakseni se oli vuosi 1986.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää on, muttei semmoisen luihin ja ytimiin asti tunkevaa, sillä viimaa ei ollut. Muutaman vuosi sitten täällä oli viikon verran yli - 40. Silloin en juuri ulos nokkaani pistänyt. Nytkin suon toisella puolen oli kuulema -40. Siis Koillismaa on kylmää seutua.

   Poista
 6. Pakkanen paukkuu, mutta on kaunista. Liekö perää siinä että lauhtumaan päin kun hirret paukkuvat, niin sanoi ennen vanhat. Ainakin piipusta nouseva savu painuu alas, sekin merkki sään muutoksesta. Yli kahdenkymmen reilusti on täälläkin, minulle nyt vähän liikaa, palelen herkästi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon ajatuksen paikkaansa pitävyyttä en tiedä. Rapsahtelee ja paukkuu yhä, vaikkei ole, kuin -32.
   Minä puen niin paljon ylle, olen kuin michelinakka, mutten palele.
   Lauhtuu ainakin hieman.

   Poista
 7. Pitkään katsoin ensimmäistä kuvaa, siitä henkii niin kauniisti ja mukavasti Koillismaan talvinen luonnon rauha.

  Täällä on kymmenen astetta vähempi pakkasta, mutta meri-ilmahan lisää siihen asteita, että vastaa melkeinpä Koillismaan sisämaan pakkas asteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärryvaarahan se ja minulla on selkeällä säällä ilo tuijotella sen huippua ikkunastanikin. Suomaisema miellyttää tseänikin.
   Pakkanen ja mereltä puhaltava raaka tuuli, ne tekee kylmäksi sään. Ei tämä tyynen sään pakkasasteet olekaan paha juttu.

   Poista
 8. Kylmää on siellä, en tykkää pakkasista. Mutta tottahan sekin, että täkäläiset, siis etelän, pakkaset tuntuu paljon kovemmilta kuin siellä. Taisi olla vuosi jotain 86, kun jossain keski-suomen yläpuolella automme luisui kurvassa syvälle isoon lumipenkkaan, ei asutusta mailla halmeilla. Mieheni meni jalkaisin etsimään jotain taoa ja traktoriapua, minä ja lapset jäätiin auton luo. Muistaakseni pakkasta oli jotain yli -30, mutta tarettiin. Täällä ei oltais tarettu vastaavissa lukemissa sitä tuntia, joka odotettiin, vaikka hiihtovaatteet olikin yllä.
  Ihana tuo alni kuva, onko se savua vai tykitetäänkö siinä lunta rinteille. Mutta kaunein on se ensimmäinen, niin seesteisen pakkasmainen ilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan itsekin, miten -70 luvulla oltiin lounaasta tulossa tänne ja jossain ennen Vaasaa tuli autoon häikkää. Oli aamuyö ja pakkasat myös kuulema yli - 30. Liikenne olematon, autio tieosuus, ei puhelinta, pieni lapsi autossa mukana. Kaikki elementit vaaratilanteeseen, samoin kuin teidän reissullanne.
   Kyllä, juuri lumitykillä tykitetään lisää lunta rinteeseen. Monien kilometrien päähän tuo lumihöyty lentää. Meillekin, sillä auton päälle kertyy hentoisesti ohutta lunta.

   Poista
 9. Oi joi mitä menitkään yöllä miettimään. Asiat tuntuu monin kerroin vakavammilta kuin ovatkaan ja aamulla oikein ihmettelee itseään, että miten sainkin ne niin hurjiksi yöllä.
  Pakkanen paukutteli meilläkin, vaikka jäi alle -30. Oli -28 ja risat. Nyt reilu -27 ja pakastaa koko ajan. Puutalon nurkat ja puut paukahtelivat. Ja tie (hiekkatie) paukahtaa poikki joka syksy, kun tulee kovat pakkaset. Siinä on nyt kapea rantu paukauksen jäljeltä.
  Jos tuulee pakkanen muuttuu aina purevammaksi. Viime talvi oli leuto, mutta tuuli jatkuvasti, saaden ilman hyisemmäksi. Alkutalvi on ollut tuulinen, joten pahalta näyttää. On tainneet säät muuttua pysyvästi, kun sisämaassakin tuulee paljon talvella.
  Kauniita pakkaskuvia olet ottanut. Ihailin verenpunaista aurinkoa iltapäivällä, vaan ei ollut kameraa mukana.
  Mukavia peli- ja neulehetkiä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkös olekin pöhkö? Kaikkea tulee mieleen, enkä tosiaan saa karistettua heti pois. Aina havahduin, kun rapsahti, se on niin terävä ääni. Metsässäkin se säikäyttää, kun pakkanen paukahtaa puissa.
   Veripuna-aurinkoa minäkin juuri koetin suksiretkellä saada kuviin, vaan ei sitä näkynyt.
   Tuo peli on tosi kiva.

   Poista
 10. Ääriolosuhteissa ihminen miettii selviytymismahdollisuuksia, hyvä näin.
  Hirsitalo elää olosuhteisen mukaan, kylmä supistaa ja lämmin laajentaa.
  Komian kaunis vaaramaisema ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä hirsien pauke on tuttu juttu. Joka talvi siihen havahtuu. Ei se päivällä haittaa, mutta yöllä, kun siihen herää.
   Vaaramaisemat kelpaavat hyvin näinkin, vaikka salaa olen toivonut lisää lunta ja puihin tykkymuodostelmia.☺

   Poista
 11. Saisi tulla meillekin pakkasta ja luntakin. Oli pari päivää,ja nyt melkein vettä sataa. Harmaata on. Joten näiden kuviesi katselu piristää kummasti!
  Mukavia hetkiä pelien ja muiden parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kun luulin, että sielläkin on täys talvi.
   Eihän vaan liikaa kylmää puhalla sinne suunnalle, kun blogini huokuu näitä pakkasasteita?

   Poista
 12. No on teillä pakkasta!
  Tuo yöllisten ajatusten juoksu on niin tuttua. Yöllä asiat saavat aivan kauheat mittasuhteet.
  Olitpa reipas, kun hiihtämään lähdit näillä pakkasilla. Mukavaa loppuviikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on, vaan onpa tuota sielläkin. Hyvää talvea pitelee. Sanot just niin kuin se on, yöllä pikku juttukin kasvaa suunnattomaksi.
   Ei ollut kummonenkaan tuo hiihto, vain vajaan ntunnin reissu.
   Kiitos, sinulle myös.

   Poista
 13. On teillä ollut pakkasta paljon enemmän kuin täällä, minäkin tänään olin pakkaskävelyllä. Hirsitalo elää sään mukaan. On siellä upeita maisemia joita ihailen. Kiva peli varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piakkoin taitaa olla eteläisessä osin maata kylmempää, mitä täällä. Vähän tasoituu puntit.
   Tuon pelin pauloihin saattaa jäädä, kun alkaa kokeilemaan.

   Poista
 14. Ei ihan näin kovia pakkasia tarvitsisi. Max 15, niin viihdyn ulkonakin.

  Minä pelaan ystävien kanssa sillon tällöin enkun kielellä scrabblea. Pitää sanavarastoa yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän ne pakkaset tarvitsi olla ihan tulipaloluokkaa, joskus vain sattuu kohalle. Parhaiten mullekin passaa talvisää, joka on aurinkoinen, noin -5 ja -20 asteen välillä, eikä tuulta.
   Viime kesänä etsin tuota peliä aivan todella. Ei meinannut löytyä. Joissakin nettikaupoissa oli. Sitten löytyi Jounin kaupasta, sielläkin tämä yksi.

   Poista
 15. Pirtsakkaa pakkasta täälläkin. Mutta sain kerrankin käyttää huopatossujani. Aina silloin tulee mieleen lastenlaulu huopikkaista, jotka äiti koettaa piilottaa. Salaa sitä kulkiessani hyräilen....
  Eiköhän tämä pakkasjakso ole mukava piristys näin joulun jälkeen, näin positiivisesti ajatellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huopikkaissa on mukava piipahtaa uloskin, kun lumi on kuivaa. Minullakin on punaiset huopikkaat.
   Kyllä todella joululaiskotuksen nämä säät voivat karistaa, kun vaan nokkansa ulos työntää.
   Ajatellaan talvesta positiivisesti, se on osa meidän vuoden kiertoa.

   Poista
 16. No huh! Ja minä kun ajattelin, että tämän 25 miinusta täällä meillä on sietokyvyn rajoissa...:)Ja sinä uskaltauduit vielä hiihtolenkillekin,hattua nostan! :)Kaunis on tuo ensimmäinen maisemakuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa hyvinkin teidän -25 ja piiskaava tuuli olla ikävä koettelmus verrattuna näihin -35 asteen pakkasiin ja tyyneen.

   Poista
 17. Nyt on sen verran rapiat pakkaset, että villahousuille on käyttöä. Älähän palelluta itteäs ja runsaita kalansaaliita, kun meet pilkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta mooses, paljon hynttyitä päälle ja loput tuulen suojapuolelle lisäksi, ettei vilu vippase.
   Pilkille en tarkene mennä, siinä hommassa kylmä ottaa niin sormiin, ettei hommasta tule mitään. Jaksan ootella kevätpuolelle.

   Poista
 18. Täälläkin oli eilen -34, alkaa lauhtumaan. Turhan kylmä. Tuo on hyvä peli, ollaan pelattu sitä pyhinä tietokoneella kun ei ole lautapelinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näissä keleissä pitkiä ulkoiluja tee mieli tehdä, piipahtaa vain happea haukkaamassa.
   Minä tutustuin peliin vasta edelliskeväällä ja heti innostuin.

   Poista
 19. Huh on teillä hirmu pakkaset. vaikka meilläkin on kahtena iltana nousi 30 asteeseen päivällä oli 27 kyllä tuntui kylmältä. Kyllä minäkin ihailen teidän maisemia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupeaa lauhtumaan hissuksiin, nyt enää -28 ja maisemia verhoaa utuhämy.

   Poista
 20. On teillä kylmää,mutta kyllä täälläkin oli hilkun yli 30 astetta eikä lunta vähän kuurasta kertynyttä van.Vanhoilla rakennuksilla on omat juttunsa ja meillä ilman suojaavaa lunta,kylmyys.Sisällä tänä aamuna 10,6 astetta.Pikkuisen hytisytti,no kyllä se siitä jos vain sataisi(lunta)Kun meillä välikatto naksuu sanon että tonttu siellä puuhailee,jotkut ymmärtämättömät tosin katsovat pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko maa taitaa kärvistellä pakkasen kourissa. Lumi on hyvä suoja kylmyyttä vastaan, niinpä kanalinnut nyt ainakin kaivautuvat lumikieppiin yöksi. Kyllä täällä lunta on ehkä noin 40 senttiä, paikoin vähempi, paikoin enempi.
   Vaan siellä te olette melko karpaaseja, kun tuvassakin vain 10 astetta. Vanhat talot vuotaa lämpöään, niin teki meidänkin entinen koti, mutta kaikkeen tottuu.

   Poista
 21. No juu, viikon verran Suomessa ja kiitos, ihan riittää nämä eteläisen Suomenkin miinukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on melko iso "astevaihtelu" helteistä pakkasiin. Vaihtelu piristää, eiks vaan? Toivottavasti otit tarpeeksi lämmintä vaatetta mukaan.

   Poista
 22. Ihana valo ykköskuvassa. Nuo sävyt kuuluvat vain pohjoisen Suomen kaamosajan väripalettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tuota väripalettia Luoja käyttäis vähän ahkeramminb.

   Poista
 23. Kyllä tuo pohjoisen Suomen talvi pitäisi joskus vielä kokea. Niin upeilta näyttävät lumikuvat sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti sinun pitäisi, jos ja kun kerran pohjoisen talvi kiinnostaa. Kuvattavaa löytyy ihan varmasti.

   Poista
 24. Hirsimökissä on hyvä olla, hirret paukkuu, mutta kestää ja takka lämmittää. Kevät hiipii koko ajan lähemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, mutta se paukahtelu kuullostaa hurjalta. Kevät tulee, kun on kevään aika. Itse en vielä ajatustakaan sille suo. Keväthangille kylläkin, mutta ensin haluan kokea kaamoksen, sillä tykkään tästä.

   Poista
 25. Aivan valtavan hieno tuo ensimmäinen. Onhan sitä pakkasta täälläkin ollut, mutta nuo teidän lukemat hirvittää vieläkin enemmän. No, kolmeakymppiä yhtä astetta vaille se täälläkin eilen oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joo, koko maa sai tuta kylmää, ehkä siellä oli koleampaa, missä mereltä puhalsi viima. Täällä ei tuo -35 vielä niin paha olekaan.

   Poista
 26. Scrabble taitaa olla samanlainen, sama? kuin Rummikub, mistä tykkään.
  Hienot kuvat ja hiihtämässäkin! tuolla pakkasella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rummikubia en tunne lainkaan. Scrabblessa on kirjaimia, joista tehdään sanaristikkotyyliin sanoja.
   Pakkasia on edelleenkin, tosin semmoisia -25 luokkaa.

   Poista
 27. Totta ne pakkasen paukahdukset kuulostaa joskus aika hurjilta.
  Meillä oli eilen aamulla -30 ja tuntu että sielukin jäätyy. Onneksi nyt lauhtu ja kohta pääsee pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasen paukaus puissa tai talohirsissä on kuuluva ääni. Kait se päivällä menee lähes huomiota kiinnittämättä, mutta yöllä se saa isommat mittasuhteeet.
   Kosotäti - ei sielu jäädy. Kyllä ne muut kylmät, jotka sen pakastaa.
   Lauhempaa on meilläkin tällä hetkellä.

   Poista
 28. Talvea odotettiin kauan ja se tuli sitten rytinällä. On siellä kylymää, täällä elohopea jäänyt niukasti alle 30 kylmimpänä yönä. Ulkoilemaan ja kuvaamaan en ole päässyt flunssaisena, oikein harmittaa kun pakkaset menee sivu suun siinä mielessä. Sisällä vaan lepään villaviltin alla ja hörpin kuumaa mustaherukkamehua.

  Noo, kai se siitä. Ulkoiluintoisena on vaan vaikea kestää, kun joutuu jäämään sisään vaikka vain muutamaksi päiväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin. Ei valiteta talvesta, kun se vihdoin tuli. Otetaan vaan vastaan, mitä annetaan.
   Flunssan käsittelyssä ei saakaan ulkoilla ja sullahan on ihka oikeat flussahoidot meneillään.
   Itse lähden tänään kaupunkiin ostamaan lämpösaappaita, kun launataina varpaat olivat lujilla pakkasen takia. Olin muurikkalettuja paistamassa ulkona (isossa teltassa) vetokoirakisoissa. Kun neljä tuntia seisoo pakkasessa, niin kylmän ottavat juuri jalat vastaan.

   Poista
 29. My friend,

  It is such a great post, but the temperature scares me.
  Anyway, I admire your way of life.

  Temperatures that I have lived : -12 , +47.

  I wish I could have your power.

  Warm greetings from my family and my students.
  Yannis Politopoulos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I thank all of you for the greetings. They smell of so warm. Today in the morning we have only -25.

   Poista
 30. En ole kauhean pakkasarka, kun jo lapsena piti mennä kansakouluun 3 km päähän säällä kuin säällä. Kerran vedettiin koulussa pulpetit pönttöuunin viereen, kun oli niin kylmä. Eläimet minua eniten säälittää, kun ei ole edes lunta suojana.
  Mistä se rakennuksen paukahdus muuten tulee? Yritä kuitenkin nukkua rauhassa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Ei ollut koulukyytejä lapsuudessani. kävellen piti koulumatkat ja talvella suksella.
   Lintujen puolesta huolettaa minuakin. Niitä näkyy vähemmän ruokintapaikoilla, mitä vuosi sitten.
   Kyllä kait se on kosteus hirressä, mikä saa aikaa lämpötilassa laajenemista ja kutistumista, siitä kait paukahtaminen.

   Poista
 31. Kovin on kylmää teillä. Meillä alimmillaan oli vain -29. Muistan kyllä vuosia sitten kun oli todella kylmä kausi. Muistaakseni siellä pohjoisessa ei enää mittarin lukemat riittäneet. Meilläkin oli silloin -40 astetta. Kovalla pakkasella luonnon värit ovat todella kauniit.

  Uskaltauduit kuitenkin suksille pakkasesta huolimatta. Sisukas olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää ei taida tulla sitä ongelmaa, ettei mittari pysty näyttämään pakkaslukemia. Digiaika näyttää. Minun napakammat pakkaseni ovat muutaman vuoden takaa, silloin kuvasin -43. Kokeilin tehdä pikku lenkkiä kävellen, en pystynyt. Ilma oli niin kuivaa, että oli paha hengittää.
   Pakkaset jatkuvat täällä, entä sinun paikkakunnallasi?

   Poista
  2. Meillä on nyt jo lauhtunut. Enää -14 astetta. Hieman alkaa tuulemaan ja nyt odottelen niitä lumisateita. Kummallinen tämä talvi on kyllä ollut.

   Poista
 32. En kaipaa pakkasia, mutta tuo kaunis jäätynyt maisema on yksi sieluni maisemista ja saa sydämen sykkimään oikealle pohjolan talvelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkanen jakaa selvästikin ihmiset, mutta niin tekee hellekin. Minulle passaa pakkanen paremmin, mitä yli -30 lämpö, jolloin olen jo vetämätön.
   Kyllä minunkin sieluani hyväilevät nämä taivaan upeat värit, jotka ei tunnu kylmiltä.

   Poista
 33. Voin kuvitella minkälainen jytke on nurkissa käynyt! On se jännä ilmiö, kuten jäiden kumajaminen. Toivottavasti et ole pudonnut painajaisten pöllyytettäväksi paukkeen vuoksi. Luonnon materiaalit ovat niin eloisia. Tarkenemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vielä mahtavampi ääni, kun järven jää pamahtaa halki. Jäät todella elävät säätilan muuttuessa.
   En minä mielenmalttiani hukannut pakkasen paukkeeseen. Eipä enää näillä -25, -30 pakkasilla paukukaan.
   Kiitos, kyllä täällä taretaan. Pökköä pesään ja nyt kiireesti kenkäkaupoille ostamaan kunnon jalkineet, että tarkenen seuraavan kerran seisoa muurikkalettuja paistamassa jossain kyläyhdistyksen tapahtumassa. Viimeksi lauantaina kävi varpaille kylymä!!

   Poista
 34. Huh, mitkä pakkaslukemat! Ja olisin kyllä halunnut olla kuulemassa, kun hirsiseinä paukkui. Muttei kai se nyt millään romahda, sitä en usko.
  Minäkin tykkään ihan pakkasista ja tuo teidän sinisyys on kaunista. Täällä vähän erilaiset maisemat, vaikka pakkasta on täälläkin riittänyt. Tosin tänään lauhtui, enää -12.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pakkasen paukkuminen hirsissä on kokemisen arvoista. Ajattelehan esim. napakalla pakkasella autiotupaa, jossa loikoilet laverilla kaminan loimottaessa luukun rakosista valoa tuvan hirsiseinille. Muuten ympärillä hiljaista. Sitten rapsahtaa kunnon pamaus tuvan hirsissä ja taas hiljaista, vain kipinöiden ritinöitä. Kun piipahdat ulkona asioilla, saattaa iso honka räsähtää, kuin juuri halkeasi kirveen iskusta.
   Ne on pakkasen ääniä ja että tunnelma täydentyisi, lisätään tuohon vielä kelmeä täysikuu.
   Kyllä minä tykkään talven keleistä, näistä pakkasistakin. Ihailen talven kauneutta. Tänäänkin oli värejä, oli toisaalla sinertävät sävyt, toisalla oranssia. Lauhtui kyllä, mutta kylmää on nytkin, -27

   Poista
  2. Oioi, kuulostaa jotenkin todella viehättävältä, sellaiselta, mikä olisi joskus vielä kiva kokea.

   Poista
 35. How do you play Scrabble alone?
  WOW I can't believe how cold it is there! YIKES!!
  We had snow for about three days and then it started raining, and raining and raining!! I think Mother Nature is playing tricks on us here!!
  Thank you for your lovely comments on my Goddess of Winter! But I think ,rather YOU are the goddess of Winter,my friend!
  Sending warm hugs!Jackie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alone Scrabble? It´s that possibly? I cannot play alone. We play home the two of us. In a foursome it´s good.
   This time we have the real winter. Still very cold, but beautiful at the same time. Our Fall was so rainy, every day we got from the sky a lot of water. The weather like that has moved there. I am sorry.
   Heh, heh, hee I am laughing. You think I am Goddess of winter? If it could be the truth there in the farm of yours Jackie will snowing soon.
   Thanks for comment with warm hug.

   Poista
 36. Onpa teillä kovat pakkaset :( meillä on juuri nyt - 9 c !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on talvi parhaimmillaan nyt ja pakkaset jatkuvat. Eilen kävin ostamassa lämpösaappaat, joten nyt tulkoon vaikkapa -40 pakkaset, niin pärjään.

   Poista
 37. Oletpa hurja täti että lähdet hiihtämään yli 30 asteen pakkasella!!!! Pakkanen taikoo kauneutta kuten kuvasi osoittavat. Täälläkin nurkat paukkuivat, sitä en ole kuullut pitkään aikaan, lapsena se oli tavallista kun hirsimökki lämpeni kakluunilla ja pakkanen kiristyi. Vesihän laajenee pakkasella, aina sitä sen verran seinissäkin on, kun taas puunsolukot kutistuvat niin pamahtaahan se. Hirsi "elää" ja muutkin seinämateriaalit, harvoin kai mtn vahinkoa sattuu. Yöllä tulee kaikkia hulluja ajatuksia mieleen ja miksi juuri yöllä, ei voi ymmärtää. Päivällä ne huvittavat, pauke on minusta hyvin kotoinen ääni, vaikka välillä hätkähdyttääkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut niin paha juttu hiihtä pikku lenkki. Pikemminkin nautinto, sillä ympärillä on tosi upeaa.
   Noin se pakkasen paukahtaminen just syntyy. Melko kajaus vain kuuluu, varsinkin yön hiljaisuudessa.
   Pakkaset jatkuu.

   Poista
 38. Ompas sinulla intoa kun paukkupakkasilla hiihtelemään innostut, minä vasta mietin että mennäkö vaiko ei. Kyllä on varmaankin ollut henkeäsalpaavan kaunista ja siinä kyllä kunnon varusteita vaaditaan ulkoiluun. Kyllähän ne lapsena onnistui hiihto kovillakin pakkasilla kun muuten ei olisi päästy kouluun ollenkaan kun oli polku vain jota kuljettiin mutta nyt jää tekemättä kyllä. Hyvä että on pelikaveri niin aika menee mukavasti lämpimässä seinien sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intoa minulla joskus piisaa, ei aina. Fiiliksistä kaikki on kiinni. Lapsena nuo koulumatkat oli pakko hiihtää, silloin se ei niin maistunut. Nyt hiihtlelen huvikseni, pakkoa ei ole.

   Poista
 39. Ei talvea ilman kesää, naatitaan:

  VastaaPoista
 40. Boa tarde, as fotos são maravilhosas, revelam um inverno rigoroso, só de olhar me dá arrepios de frio, nunca vi neve na minha vida e muito menos senti uma temperatura negativa.
  AG

  VastaaPoista
 41. Aikas kylmän näköiseltä näyttää maailma siellä pohjoisessa:-))
  Servetit: päälikerros juu. Minulla on sellainen systeemi että alimmaiseksi aina paksa pahvi vaikka lehtiön tausta.Leivinpaperin väliin huonoa korttipohjaa, johon päälle tuorekelmua suht suoraan, sitten servetin pala...taita leivinpaperia päälle ja kuumalla silitysraudalla painellen...ei höyryä. Sen jälkeen siistin aina reunat ja vielä kerran painelen raudalla että varmaan myös reunat ovat kiinni. Sen jälkeen korttipohjaan....koristelut oman mielen mukaan:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeesta. varmasti kokeilen tehdä joku kertaa uudelleen, vaikkapa ensi joulun alla.
   On mullakin leivinpaperi ollut, mutta sinulle kommentoidessani unohdin aminita siitä.

   Poista
 42. Mistähän mahtaa johtua, kun varsinkin naisihmiset murehtii kaikesta, turhastakin?
  Niinkuin sinäkin yöllä menit tekemään, hi!
  Mutta on siellä kyllä aikamoiset paukkupakkaset, hui!
  Vaikka ei se siellä teillä varmaan niin erikoista ole, mutta jos täällä olisi, niin kyllä olisikin TOSI kylmää!
  Kivaa viikonvaihdetta sinne teille ja villasukat jalkaan ja uunin nurkkaan lämmitteleen hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuulun sarjaan ainaiset murehtijat. Kuna siitä oppisin pois. Pakkasia on piisannut, mutta ei viim eaikoina mitenkään mahottomia lukemia.
   Totta maar villasukkia pidän. paitsi enää ei tarvitse saappaisiin laittaa, kun ostin lämpövuorisaappaat. Ei palellut varpaita -20 pakkasissa, vaikka vaan oli yksi pikku sukka.
   Mukavaa talviviikonloppua sinne päin myös.

   Poista
 43. Aikas pakkanen teillä siellä. Minut saa -20 tuulen kera pysymään pirtissä. Yöajatukset kulkevat kummia latuja, totta on.
  Täällä pelataan samaa peliä ja minä olen varma häviäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi jatkuu täysillä.
   Ei nuo omat lenkkeilynikään kireillä pakkasilla pitkiä ole. Vähän on kuitenkin käytävä jalottelemassa.
   Scrabble on niin minun mieleeni. Taitaa meillä mennä kuta ja kuinkin tasan voitot ja häviöt.

   Poista
 44. Alfapet nimellä olen pelannut ja keksinyt sanoja. Voi pelattiin joskus usein neljän seurueessa ja juotiin viiniä ja syötiin juustoja perjantaisin. On teillä talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pelisi on vieras minulle ja tämän Scrabblen keksin vasta viime kesänä, mutta koukutti. Etupäässä kahteen pekkaan pelataan, nelisinkin on kivaa.
   Talvi on parhaillaan aivan upea.☺

   Poista