lauantai 4. helmikuuta 2023

Aamuhämärän hälvetessä

Aamuhämärän kaikotessa taivaan pilvipeitto repeilee. 

Pitkään viipynyt harmaus väistyy. Selkeää, sinistä taivasta on ilo nähdä, kuten lisääntyvää vaaleanpunaistakin pilvien reunuksissa.  Pakkasen lisääntyessä väri vahvistuu, kohta koko idän puoleinen taivas näyttää punertavalta. 

Eilisen hennon lumisateen jälkeen kaikkialla on neitseellinen valkoisuus, soratielläkin, jossa näkyy kuitenkin yhden auton jäljet. Metsä on höntylumella kuorrutettu, eikä  toissapäivän ladustani ole paljoa näkyvissä.

Sää on mitä mainioin hiihtämiseen. Tuuli uinailee vielä. Lunta on maastossa paljon, kuitenkaan suksi ei mahdottomasti uppoa.  Mutta hennoimmat koivut, ne kumartavat hyvin syvään. Tekisi mieli ravistaa lumet pois. En kuitenkaan  henno.

Pysähdyn katsomaan, kun teeri lentää ja laskeutuu hontelon männyn latvaan. Taitavaa tasapainoilua siipien kanssa, ennen kuin latva rauhoittuu keinumasta ja lintu ryhtyy aterioimaan.

Pysähtelen melko tieheään kuuntelemaan täydellistä hiljaisuutta. Vaikka yritän terästää kuuloani, paksun pipon alle ei kuulu mitään. Vuorovetoa hiihtäessä suksen alta vain pakkaslumen narina, sama kuin kävellessä. Otsatukka ja silmäripset huurtuavat, silmälasit jätin suosiolla kotiin.

Teeren lisäksi peltoaukean pajukosta säntää pakoon jänis jättäen hankeen pitkät loikkajäljet. Muitakin liikkujia on ollut. Kettu jolkotellut suoraviivaisesti, ei ilmeisesti saalista jahtaamassa. Myös viimeisiä lumisateita ennen hirvi on harpponut vanhan latuni poikki. 

Vaikka metsä on nyt hiljainen, se kätkee uskomattoman paljon elämää.  En usko ollenkaan olevani siellä yksin, vaikka kukaan ei tule tervehtimään.

Tiheä koivikko ei ole vielä selvinnyt aamuhämärästä, mutta sen läpi hiihdettyäni on valoisampaa.

Pätkän matkaa seuraan koiravaljakon reittiä lähelle jokea. Sitten seuraan Myllyojan rantoja umpihankea hiihtäen.  Osa ojasta on jäätynyt talviunille. Muistan varoa, ettei kannata mennä liian lähelle reunaa. Siinä voi odottaa yllätys.  (krapu Kylmä kylpy) Kaide puuttuu nyt kokonaan. En edes kuvitellut suksivani sillasta yli. Jänikselle silta kelpasi mainiosti.
Tämä oli eilen, toista on nyt lauantaina. 
Viime yön  vähää vaille täysikuu oli kirkkaudessaan vertaansa vaille. Hiihtoretki siinä valossa olisi kokemus. 
Kirjasin sen toivelistalleni, (talvisen issikkavaelluksen lisäksi). Nyt oli kylmä yö, ennen puoliyötä jo -25 ja nyt aamulla -28.8. Pakkasen paukkeet talohirsissä tuntuvat aina yhtä hurjalta, entä jos hirsi halkeaisi?

Talvea tämä on.  Tykyt eivät ehtineet vaaroilla kokonaan pudota, vaikka taannoin oli reipas lämpöaalto. Kuuset vain entistä solakampia lumipeiton alla.


14 kommenttia:

 1. On kyllä komeat talvimaisemat. Hiihtoretkestäsi kirjoitit niin osuvasti, että melkein tunsin hiihtäväni varovasti perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä maisemissa on helppoa viihtyä, mikäli tykkää talvesta. Jo muutaman vuoden ajan olen hiihdellyt omia "latujani", mutta mahtavaa, että tulit seuraani. Kiitos.

   Poista
 2. Niin kaunista ja rauhallista! Todellakin, jäätyneitä ojia kannattaa varoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sellainen on metsä, varsinkin etäämmällä liikenteestä ja asutuksesta. Jostain syystä minun on "must" käydä silloin tällöin tuolla ojalla.

   Poista
 3. Kaksi viimeistä kuvaa nosti ihokarvat pystyyn. Hui, mikä pilarikuusi tuossa viimeisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän kuvani tekivät vaikutuksen! Kiitos.
   Suomaisema ja tykyn alla talveaan viettävät pilakuuset ovat minun lähimaisemiani.

   Poista
 4. Miten onkaan maisemasi kaunis talvisessa puvussaan! Kyllä noissa maisemissa on hienoa hiihdellä. Tuo tykkylumi, miten kaunista se voikin olla. Sitä ei edes osaa kuvitella miltä näyttäisi omissa maisemissa.
  Ihania hiihtoretkiä sinulle valon lisääntyessä kevättä kohti kun joi mennään-.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Koillismaan talvi on kaunis, myös pitkä. Yhä viihdyn näissä maisemissa, mihinkäs sitä kotoaan?
   Raskain tykky ehti pudota, mutta uutta on taas kertynyt.
   Kevättä päin. Alkaa olla jo pilkkikelitkin.

   Poista
 5. Kauniit maisemat. Ei näy tykkylunta minun maisemassa, kuuraset puut ja aurinko paistaa sisälle : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kuura koristeleekin puut kauniiksi ja aurinko antaa säväyksensä niin ulkona kuin sisätiloissakin.

   Poista
 6. Te he axcompañado a través de tus fotos en esta preciosa excursión. El paisaje es un maravilla. Aquí nieva un poco y más en la sierra. Pero nada que ver con esta belleza. Gracia por compartirlo
  Un abrazo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gracias. Es genial tenerte conmigo.
   Mis paisajes son muy diferentes a los tuyos.
   Soy una enamorada de las fotos de paisajes.
   Tienes un don para la fotografía

   Poista
 7. Ohh such beautiful photoes!You live in a most beautiful place!Think of seeing this every day!I woudl be very happy and in good mood :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thansk a lot. I really live in snowland and I like. here winter is long but beautiful.

   Poista