lauantai 16. maaliskuuta 2013

Tähdet ja komeetta

Näinä pakkasöinä on taivaalla riittänyt tuijoteltavaa. Enää en tyytynyt katselemaan tähtiä vain sängyni lämpimästä, vaan nyt ne houkuttivat ulos asti. Useampana yönä tähdet ovat näkyneet upeasti ja muutama yö sitten havitsin myös miedot revontulet pohjoisen taivaan rannalla. Kuu on tällä hetkellä sopivasti sirppivaiheessa, eikä valota liiaksi tähtien seurantaa, mutta pakkanen haittaa.
Tähtien joukkoon on maaliskuun alussa ilmestynyt komeetta, pyrstötähti, jonka nimi on PanSTARSS. Se löytyy auringonlaskun jälkeen lännen ja luoteen väliseltä taivaalta ja on paljain silminkin nähtävissä maaliskuun puolivälin jälkeen. Luulen, että löysin sen eilen illalla, tosin en ehkä uskoakseni saanut kuviin. Sata varma kuitenkin kiinnostuksen kohteestani olen, että kyseinen komeetta on alla olevassa kuvassa. Ainakin seurasin yhtä "tähteä", joka siirtyi horisonttiin päin URSAsta lukemieni tietojen tavoin. Jos ensi yönäkin tähdet näkyvät, niin jatkan "tarkkailujani" ja kuvaamisharjoituksia.Koetin siis saada komeettaa useamman tunnin aikana kuvatuksi. Tein monia retkiä pihalle ja sen verran kauemmaksi talosta, ettei ikkunoiden valo olisi yrityksiäni pilannut. Taito ja pakkanen kuitenkin torpedoivat niitä. Keskiyötä kohden pakkanen kiri aina -30 asteeseen. Sormet olivat hätää kärsimässä, ehkä jo kamerakin. En olisi millään jaksanut antaa sen huurujen haihtua, kun odotin hetkeä päästä siirtämään kuvia tietokoneelle. Kyllä se kysyi hätähousulta malttia.
 Kun kuu katosi matalalle metsän taakse, taivaskin muuttui kuvissa lähes mustaksi. Vajaan 10 kilometrin päässä olevan laskettelukeskuksen valaistus näkyy valosaasteena tuon ylemmän kuvan vasemmassa alalaidassa. Sitä en paljaalla silmällä nähnyt, mutta tähtiä ilmestyi kuvaan hirveän paljon enenemmän, kuin paljain silmin tuijoteltuna.Muutama tunti auringonlaskun jälkeen taivas näkyi kuvissa tumman syvän sinisenä. Tarkentamisen kanssa minulla oli suuria ongelmia. Äärettömyyteen sitä yritin, mutta, mutta ja taas kävin opiskelemassa lisää. Parhaillaan on lainastosta lainassa puolenkymmentä valokuvaamista käsittelevää opusta.
 Ehkä tänä iltana aloitan kuvauskokeilut aikaisemmin. Varaan kunnon alustan hangelle, niin hyvän, ettei kylmyys tavoita minua, että pystyn selälläni kuvaamaan, tai ainakin kiikaroimaan ja tutkimaan tuota kiinnostavaa "komeettaa"

48 kommenttia:

 1. Kiitettävää ahkeruutta kameran kanssa sinulla! Ite päätin myös ensi yönä suunnata mökille tähtiä ja komeettaa tähyilemään. Revontuletkin kuulemma saattavat näyttäytyä. Tuskin jaksan yrittää kuvata. En kyllä edes tiedä, jaksanko valvoa, kun viime aikoina on nukuttanut rankasti jo 22 aikaan.
  Antoisaa komeettajahtia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen opiskellut päivän mittaan yötaivaan kuvausta ja lukenut samlla Ursan sivuja. Aika ajoin tämä tähti-innostukseni putkahtaa.
   Katsellaan tähtiä tulevana yönä, kenties komeettakin osuu silmään.

   Poista
 2. Nyt sinulla homma alkoi ja kiinnostava minustakin. Ensimmäisessä kuvassa taitaa olla Otavakin oikealla keskivaiheilla pienenä ryhmänä. Kyllä kohteesi komeetta varmaan on. Taivas on niin täynnä kirkkaita tähtiä, tuntee niin pieneksi itsensä. Hyvää tähyilyä ja älä itseäsi palelluta komeetan takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtitaivas on kiinnostava. Valitettavasti tuo mainitsemasi tähtiryhmä ei ole Otava. Sen tunnistin selvästi hieman kekemmältä taivasta. Ensi yö tulee olemaan myös kylmä, mutta en palelluta itseäni.

   Poista
 3. Pakkasella kuvaaminen on kyllä haastavaa, siinä meinaa jäätyä sormet ja kamera, ja pahinta on vielä se kun hengitysilma huurruttaa kameran etsimen ja omassa tapauksessa myös silmälasini.

  Muistikortin voi ottaa kamerasta pois ennen sisääntuloa, jolloin kuviin pääsee käsiksi heti eikä tarvitse odottaa kameran lämpiämistä. Esimerkiksi kannettavastani löytyy muistikortille valmiiksi "reikä", joten kaiken maailman piuhojen kanssa häslääminen jää pois.

  Hienoja kuvauselämyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteita on todella. Minulla on silmälasien kanssa sama ongelma. Näen myös sen verran kehnosti, etten voi katsoa kameran etsimestä, aina pitää olla LCD-näyttö auki.
   Muistikortti vinkkisi on hyvä, harmi ettei tietokoneessani ole tuommoista reikää, mihin työntää suoraan muistikortti, piuhojen kanssa pitää pelata.

   Poista
  2. Hanki kortinlukija. Eivät ole kalliita ja samaan lukijaan käy erityyppiset kortit. Tähtitaivaan kuvaaminen on haastavaa mutta niin mielenkiintoista.

   Poista
  3. Niin varmaan pitäis tehdä. Ehkä seuraavalla kaupunkireissulla, ellen sitten jostain nettikaupasta.

   Poista
 4. Komeettojen metsästys kuulostaa ihanalta. Pakkasta selättämään, onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kokeilen pärjätä pakkasessa. Kiitti tsemppauksesta.

   Poista
 5. Viime syksynä kun oli tähdenlentoja paljon, niin minä ja lapset otettiin vilttejä mukaan ja maattiin koko porukka autonkonepellin päällä ja ihaitiin tähtiä. Vaikka pilvisyys hiukan lentoja peittikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavampi taivasta on tuijotella selällään, muuten pitemmän päälle niskat väsyy.
   Tänä yönäkin näyttää tulevan loistava tuijotteluilma.

   Poista
 6. Hienoja tähtiä olet kuvannut ja otavakin siellä taitaa näkyä.
  Kivaa puuhaa onkin, ja siellä näkyykin hienosti noi tähdet ja komeetat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole harmi vain tuo tähtikuvio Otava. Oikeastaan se jäi olkani taakse kuvatessani taivasta. Mielenkiintoisia ovat taivaan tähtikuviot.

   Poista
 7. Kiinnostava tämä komeettajahtisi. Tähdissä ja yötaivaassa on jotakin mystisen kiehtovaa ja haluaisin tuntea sitä paljon, paljon paremmin. Tänne eteläänkin lupailtiin ihan tv-säätiedotuksessa revontulia, mutta armottoman iltaunisena en jaksa valvoa saati herätä yöllä.....lämpimän vuoteen ja pehmeän peiton kutsu on liian houkutteleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan? Koetan jatkaa tuleva yönä. En tunne minäkään paljon tähtiä, just Otavan ison ja pienen, sekä Pohjantähden. Venuksen, Marsin, Jupiterin tarkistan joskus tähtikartalta, jos näkyvät hyvin.
   Jospa saisin kamerani etsimeen vihdoinkin myös revontulet.

   Poista
 8. Pakkaisin minäkin tuolla itseni taivaankannen alle, jos tarkenisin. Suomen mökillä taas kerran hämmästelin, miten paljon tähtiä onkaan, ei niitä täällä kaupungissa näe kuin muutaman kirkkaimman. Mukavaa komeetan metsästystä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valosaasteen takia täällä ei jää tähdet kuvaamatta, enempi ongelmaa tuo kylmyys. Silloin kun taivas on kirkas ja tähdet näkyy, on pakkasta.
   Kiitos, toivon tosiaan, että saisin silmiini tuon komeetan, jolla on niin komea nimikin.

   Poista
 9. Hieno harrastus sinulla, eikä valosaasteetkaan kovin häiritse, toisin kuin meillä. Pakkanen on armoton kaveri kuvaajalle, sinä sen kumminkin olet selättänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Totta, liiat valot ei haittaa, kun niitä ei juuri ole.

   Poista
 10. Liekkö tuo Otava vaiko Seulaset (Plejadit), mielenkiintoista hommaa kuitenkin. Varo vaan paleltumasta pihalle, äläkä riko kameraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otava se ei ole, Plejadeiksi olen itse sitä rykelmää arvaillut, kun olen tähtikarttoihin tutustunut. Kovasti kiinnostaa, tuskin maltan odottaa tänään auringonlaskua. Meinaan tarkentaa kameran jo valoisan aikana äärettömään ja teipata, ettei tilanne muuttuisi.
   Kamerastakin huolehdin ja maltan antaa sen rauhassa lämmetä, ennen kuin rupean jatkotoimenpiteisiin ottamieni kuvien kanssa.

   Poista
 11. Nämä kirkkaat pakkasyöt ovat tähtien katseluun loistavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Tähdet näkyvät tavattoman komeasti ja on niin hienoa saada katsella niiden tuiketta.

   Poista
 12. Kovasti on komeettaa katseltu ja kuvattu, kun ursan sivuja seurailin. Mieli tekisi, mutta en arvaa lähteä kävelemään niin kauas, että kaupungin valot eivät häiritsisi. Tähtitaivas on aina kiehtova.
  Onnea kuvauksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnea tarvitsen, sillä taitoa ei ole sanottavasti ole, intoa kuitenkin.
   Riittävään pimeään pääsen nopeaan, vain vajaa sata metriä, niin kodinkaan valot ei häiritse.Tietysti niitäkin voi vähentää, jos niikseen.

   Poista
 13. Upeat kuvat ja hatun nosto harrastuksellesi. Oliko sinulla se kaukoputki tähdenkatseluun. muistelen, että jollakin on, kun kerran turhakkeita kyseltiin, niin joku kertoi sellasen omistavansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein muistelit, kyllä se turhake minulla on, mutta kun en löydä sillä yhtäkään tähteä, vain kuun. Tämä tähti-innostus todella putkahtaa aika ajoin uudestaan voimakkaanpana. Ehkä nyt kimmokeena oli komeetta.

   Poista
 14. Niin ,kyllä tuo tähtiryhmä seulasilta näyttää.Muutaman planeetan ja tähtikuvio tunnistan taivaalta jotenkuten.Minulla myös menee ajoittain"päälle" tuo taivaalle tuijottelu kameraa on kyllä käytä. Poikani on kuvannut pimeällä jonkun verran minulle ei oikein luonteeseen sovi jalustan ja valotusten kanssa hommailu,pitää olla nyt just heti.....:) Ihanaa että sinä jaksat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkailin seulasiksi myös.
   Kuvasin äskettäin lisää, mutta ulkona on niin hyisen kylmää, ettei pitkään tarkene, enkä voi kovin kehua onnistuneeni päivällisten opiskelujenkaan jälkeen. Kiinnostavaa kuitenkin.

   Poista
 15. Kaunista tähtitaivasta on ilo ihailla, ja vielä enemmän se antaa kun voi tallettaa kameralla.
  Kaunista tuikintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma viehätyksensä siinä on. Kärvistelin äsken kuvaamassa lisää taivasta. Tällä hetkellä tähdet ovat lumonneet minut, vaikken komeettaa vieläkään löytänyt.

   Poista
 16. Minäkin metsästin revontulia, mutta eivät vielä ainkaan olleet loistossaan. Pitää vielä tehdä puikahdus pihalle. Joko se komeettakin näkyy, voi sentään, olenko missanut jo sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkerana olin illan ja iltayön, mutta ei näkynyt revontulia, enka saanut näkyviin komeettaakaan. Tähtitaivaasta tuli paljon kuvia.

   Poista
 17. Kaunis tähtitaivaskuva! näytin sitä illalla isännälle ja hänen kaverilleen. kesimmäisten kuusten välissä näkyy kuulema erinomaisesti Härän tähtikuvio, Härän sarvi näkyy hyvin Jupiterin alapuolella. Oikealle siitä, kuusen toisella puolella Seulaset eli Plejadit, joiden kirkkaimmat tähdet, Seitsemen sisarusta, hyvin esillä. Jari Pekka sanoi, et komeetta jää kuvan ulkopuolelle oikealle. Hän muuten myös kehui hienoa kuvaasi:)) illalla käydessämme heillä myös komeetta jahdissa, näin nuo kauniit Plejadien sisarukset selvästi. Tähtitaivas on niin kiehtova, onnea uuteen yritykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos kehuista ja tiedoista. Seulaseksi minäkin opiskelun jälkeen tähtiryhmän hoksasin. Luin myös seulasten tarinaa, mikä on niin kiinnostavaa.
   Hokasin myös, että kommeetta saattaisi löytyä enempi tai vähempi oikealta edelliskuviin verrattuna, mutta horisontti jää niin piiloon metsän taakse, etten onnistunut. Tänäiselsi olen etsimässä uutta kuvauspaikkaa. Ilman puolesta pitäisi komeetta näkyä, pakkasta vaan niin turkasesti. Flunssan kait tästä hulluudesta saa.

   Poista
 18. Tähtitaivas on upeaa katseltavaa.
  Jos sinulla on jalusta niin hyödynnä sitä. Jalustan tassujen alle jotain esin. laudanpätkät niin maan, jään, lumen epätasaisuus ei keikuta kameraa.
  Aika rapsakka kuvaus keli, mutta kun sitä jotain haluaa palavasti niin sen myös tekee & saapi.
  Uusi yritys auringonlaskun jälkeen.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Tähtikirkkaat yöt suorastaan koukuttaa taivastuijotteluun.
   Kyllä minun jalustani on vakaa, ei keiku, mutta äärettömään tarkennus on hebreaa. Koetin teipatakin oikean kohdan, mutta pakkaskelissä ilmeisesti teipit antoivat myöten, kun siirtelin kameraa.
   Ei muuta kuin uusia yrityksiä taas. Kiitos tsemppauksesta.

   Poista
 19. Teillä on kunnon paukku pakkanen.

  Mielenkiintoinen on kuvaus kohteesi, hyvin tähdet näkyvät kuvassa.

  Tähtien kuvaaminen on Minulla kokeilematta.
  Täällä kaupungissahan valosaastetta riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakakset jatkuvat edelleen, mutta sentään hieman lauhempina.
   Komeetan näkemist' ilmeisesti haittaa, etten pääse näkemään lähempää horisonttia.

   Poista
 20. Upean tähtitaivaan olet kuvannut, vaikka komeettaa ei kuvassa näykään. Eipä käy kateeksi komeetan metsästys hyytävässä pakkasyössä. Toivottavasti karaistut etkä vilustu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monena yönä olen ollut pakkasessa kuvaamassa. Viime yönä sain revontulikuvia kometaan sijaan.
   Paljon pitää olla vaatetta päällä.

   Poista
 21. Upeita kuvia olet ottanut :), kaunista katseltavaa tuo tähtitaivas ja yön hijaisuudessa on varmasti pakkasesta huolimatta tunnelmallista olla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtien katselu on niiiin kiinnostavaa, vaikka pakkanen nipistääkin nenää ja sormia

   Poista
 22. Taivaalla riittää kuvattavaa ja ei olekkaan kaikkein helpointa hommaa kovalla pakkasella.
  Hienoja kuvia olet näpsinyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, kuvattavaa on taivaalla piisannut. Nyt oli revontulet ja komiat olikin.

   Poista
 23. Arvelinkin sinun seuraavan taivaan öistä näytelmää. Luin jostain, että talven paras revontuliaika on edessä. Toivottavasti saat nauttia niitsäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut huomannut etukäteen lukea mitään Ursankaan sivuilta revontuliajan lähestymisestä. onneksi en viime öistä värileiskuntaa missannut.

   Poista