keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kaunista kylmää

Talvi jatkuu niin täysillä, kun vaan voi. Keväästä on ollut sen verran aavistusta, että tiaiset tutkivat tarkkaan pihapönttöjä. Etelän puolen puiden lumitaakka on aurinkopäivien ansiosta sulamaan päin  ja näkyipä lumilapiossa päivällä vesipisaroitakin, jotka tosin jäätyivät heti, kun talon varjo lankesi lapioon. Lintulaudoilla käy vilske. Yhä kaikki pihan kahdeksan oravaa ovat tiaisten ja urpiaisten apuna tyhjentämässä lintulautojen siemenantia. Kävipä siinä muuan päivänä puukiipijäkin.

Tälle aamulle oravien turkki oli hyvin pörrössä, niin lintujenkin höyhenet, sillä talven pakkasennätys mitattiin. Mökin seinähirret paukahtelivat ja rapsahtelivat melko äänekkäästi, joten nousin ja katsoin mittaria. Se näytti -34.3 ja kello oli kaksi. Ennen auringonnousua aamulla oli digimittarin lukemat -38.4 ja mökin nurkalla elohopea laskenut noin -39.5, joten ei ihme, jos nurkissa paukkui. Virallinen pakkasennätys oli Taivalkoskella -38.2.


Auringolla on kuitenkin valtaisa voima. Kohta puolen päivän jälkeen tuskin enää -15, joten sitten jo tarkenee ulkonakin. Vaikka sää lämpenee noin reippaasti muutamassa tunnissa, niin lumikinokset pysyvät mittavina.
Lumi on kuitenkin edellisen roiman lumisateen takia niin pehmeää, ettei kanna metsäsuksella liikkumista. Hiihto on erittäin raskasta. Toissapäivänä jäi itseltäni Kärryn valloitus kesken, kun en  jaksanut nousua kuin puolitiehen. Eikä ihme, sillä tämä pikku vaarakin hieman yli 360 metriä.
Alastulo on huomattavasti helpompaa. Ei taida tulla kantohankia, kun ei ole suvennut lainkaan.


Pilkkireissuilla saa hien pintaan paitsi kairan kanssa, myös tarpoessaan paksussa lumessa. Monien pikkulampien jäällä on lunta paikoin puolisen metriä. Vaan olen koukuttunut niin kalastamaan, että pari kolme kertaa tulee lähdettyä yrittämään kalaonnea. Makoisia on ahvenet pannulla ja samati ahvenkeitossa. Mukavaa on myös tulistella, paistaa makkara ja hörppiä nokipannukahvia kuksallinen, niin epäterveellisiä nautintoja nuo makkarat ja kahvi, kuin ovatkin. Eilinen taukopaikka oli lammen rannalla ja siihen oli lunta kerääntynyt tavallista enemmän. Pannu roikkuu keittistangossa, joka on tökätty jo vähän korkemmalle tulesta. Kahvi saa selkiytyä, mutta pysyy pakkasessa höytyävän kuumana.

Aina ei kaikki reissut suju ihan suunnitelmien mukaan. Joskus voi pehmeä, upottava lumi yllättää ja saattaapa kelkkakin rikkoontua. Silloin on hyvät konstit tarpeeseen.Kalareissu saattaa muodostua seikkailuksi, kun kelkan toisen jalaksen ohjattavuus rikkoontuu. Miten ajaa sellainen kelkka kotiin, kun toinen jalas haluaa koko ajan omille teilleen? Kyllä kelkan sukset on saatava sidottua yhteen konstilla millä hyvänsä. Onneksi löytyi pätkä rautalankaa ja pari pätkää narua. Kirves ja pihdit. Loppu hyvin, kaikki hyvin.


Jos on lunta jäällä ja metsässä, niin on sitä pihassakin. Silti myös tänne tulee kevät ajallaan. Saattaa olla, että vielä pitkälle toukokuussa on lunta, mutta ennen ensi talven uusia lumia, vanhat ovat sulaneet. Kuitenkin - tulisipa keväämmällä kestävä kantohanki.

49 kommenttia:

 1. Hui! Osaapas olla kylmää! Varmasti nokipannukahvit maistuivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, oli kyllä, mutta ip:llä enää vain -12. Aurinko on ihmeellinen.

   Poista
 2. No huhuh- aika huimia lukemia! Mutta kaunista siellä ainakin on ja kyllä se kesä saapuu- ennemmin tai myöhemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lukemat oli huikeat. Tämmöistä jojotusta taitaa olla nyt jonkun aikaa. Yöllä kylmää ja päivällä sopivaa ulkoilukeliä.

   Poista
 3. Hyytävät ovat lukemat pakkasmittarissa. Onneksi päivän mittaan lämpenee. Näyttää keksijän taitoja löytyvän pulmatilanteessa kelkan suhteen ja hyvä niin, ei voi jäädä sormi suussa ihmettelemään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että pakkaslukemat vähän yllätti. Hyvä vaan, kun jäitä vielä vahvistaa, niin kerkiän minäkin riittävästi pilkkiä.
   Kelkan hajoaminen oli hurjaa. Kahden kelkan porukalla liikuttiin, meidän kelkka ei hajonnut, mutta yksissä tuumin pulmaa selviteltiin.

   Poista
 4. Hui miten kylmää. täällä oli aamulla miinus viisitoista ja sekin oli tarpeeksi kun tuuli samalla viimeisteli lukemat.
  Epäterveellinen makkara maistuu lumilla joten sen ilon suon itselleni. Nokkipannukaffit, onko niitten voittanutta.
  Hyviä kelejä ja kireitä siimoja sinne pakkaseen toivottelee Kuvittelija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelejä tuntuu piisaavan sielläkin päin.
   Eiks vaan, joku tuossa tulistelussa kiehtoo, makkara ja kahvi maistuvat tulta tuijotellessa ja savuja nuuhkiessa erittäin makoisalta.
   Kiitos Kuvittelija noista siimoista.

   Poista
 5. nyt alko kahvihammasta pakottaa, en ole kohta kuukauteen juonnut kupillistakaan, flunssaisena ei maistu tippaakaan, mut nyt tuli mielihalu nokipannukahvia ajatellessani, tuoksu ja tunnelma kiiri tänne etelään asti:))
  tuli mieleeni se, kun ajoin kelkan hakuuksiin koivujen väliin, kuin ihmeen kaupalla kelkka säilyi ehjänä. mitens langolle nyt noin kävi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aattelepa, tässä taannoin itselläni teki niin mieli nuotiokahvia, että koppasin liiteristä pussiin vähän puita ja hiihtelin sata vai kaks sataa metriä lähimetsikköön. Kahlasin hangessa etsien sopivan keittispuun, lapion nuotiolle tilaa ja kahmasin nokipannun täyteen lunta ja istahdin porontaljan päälle hangelle ihmettelemään maailman menoa.
   On käynyt kyllä joskus mielessä sinun kelkkailusi, varsinkin, kun itse olen ajamassa. Tuo kelkkahaaveri ei sattunut lankomiehelle, mutta hän oli se, joka osasi kelkan saada siihen kuntoon, että kaikilla matka jatkui.

   Poista
  2. no johan vähän ehdin ihmetellä, et mites nyt noin. kaikkea sulla tettää, mut sitä en ihmettele yhtään jostain kumman syystä;)

   Poista
 6. Hui...mitä pakkaslukemia, ajatuskin hirvittää. Lämmin makkara ja kaffee ovat poikaa noissa lukemissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan noissa aamun lukemissa ei ulkoilu maistunut, mutta päivemmällä kyllä. Retkillä on mukavaa, ainakin nälkä tulee hirveä.

   Poista
 7. Kyllä makkara ja nokipannu kahvit retken kruunaa, minäkin joka juon harvoin kahvia niin nuotiolla se kuuluu asiaan.
  Olis siinä ollut hankala kotiin yrittää jos kelkan jalas haluaan harhapoluille, hyvä että saitte nokellasti asian haltuun.
  Huuur.. hytisyttää lukeakin noin kovista pakkasista, pitäkää itsenne lämpiminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, tosin kahvi maistuu minulle muulloinkin, mutta retkillä juon kahvin mustana, muuten maidon kanssa.
   Ei olis tullut mitään kotimatkasta, ellei kelkkaa olis saatu jonkin moiseen ajokuntoon. Apua olis pitänyt soitella.
   Kiitos, kyllä täällä pärjäillään, ollaan näihin kylmiin niin totuttu jo.

   Poista
 8. Olipas teillä kylymä. Täällä savossa vain -15astetta yöllä ja nyt tulee lunta taivaan täydeltä-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ollut muutamana yönä noita hulppeita pakkasia, ei niitä oikeastaan aiemmin talvella ollutkaan. Hyvää ne vaan tietää kesää ajatellen.

   Poista
 9. Ei ole siellä huolta heikoista jäistä, vahvistuu vain. Kohtapuoliin pitäisi minunkin pohjoisen mökille suunnata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta pakiset, ei tarvitse ihan heti murehtia, kestääkö jää vai ei. Ihan pohjoisessa onkin varmaan vasta huhti-toukokuulla parhaat kevätilmat. Lunta ainakin piisaa.

   Poista
 10. Kovin on kylmää kun ottaa huomioon että ollaan jo maaliskuun puolivälissä. Onneksi aurinko lämmittää. Kantohankia minäkin odottelen. Jospa pääsiäisenä olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pakkaset olisivat kyllä tehneet loistavat kantohanget, mikäli olisi näitä ennen käynyt kunnolla suojan puolella, mutta kun ei.
   Minäkin toivon pääsiäiseksi ja miksei jo ennemminkin saisi tulla kova ja kestävä hanki.

   Poista
 11. No jopas pamautti pakkasen!

  Mukavia murresanoja löysin kirjoituksestasi.

  Tarkenemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pamauttipa hyvinkin. Yhä vaan kylmä jatkuu.
   Hups, mitäköhän murresanoja tulin käyttäneeksi?

   Poista
 12. Johan oli teillä pakkaset, siinä on villahousut ja muutkin lämpimät tamineet tarpeen. Aika huima ero yö- ja päivälämpötilojen välillä.

  Täälläkin ollut öisin tällä viikolla reippaasti toistakymmentä astetta pakkasta ja päivällä saattanut heittää lähes nollaan. Joten kantohankia on ainakin paikka paikoin ja järven jäällä on helppo liikuskella. Toivotaan sinullekin kantohankia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrospukeutuminen on tarpeen. Oli minulla tänäänkin kahdet toppahousut ynnä tuplatoppatakit, ei muuten tarkene. Mutta hyvä ulkoilla, kun ei palele.

   Poista
 13. Voi teidän kevättänne...tai mitä tuo nyt sitten on. No, pääasia, että lumet sulavat kesällä ennen seuraavien tuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Vaan en minä hätäile kevään tulosta. Tulee se.

   Poista
 14. Hrrrrrrr, tuo on jo tosi kYlyMäÄÄ. Parasta olla kunnon varusteet mukana, jos kelkka sattuisi rikkoontumaan nuilla lukemilla. Mutta satun tietämään, miten hyvä sinä olet keksimään hyviä ratkaisuja. Eikä kanssakelkkailijalle helposti jää sormi suuhun, sillä taitoja piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisitpa muistella meidän yöpymistä tuntsakodassa, kun keskitanko romahti yöllä. Hyvinpä silloinkin selvittiin, eli hätä keinot keksii.
   Kylymiä pitelee...edelleenkin, mutta kyllä täällä pärjäilee.

   Poista
 15. Olipa kiva lukea tämä postaus. Mutta en toki teille tuollaisia pakkasia lisää toivo!
  Nokipannukuva on ihana tunnelmaltaan ja kaikin tavoin!
  Toivotaan aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Eikö koko maassa ole pakkasvaihe menossa?
   Täällä päin jatkuu aurinkokelit ja pakkaset. Tänäänkin olin kalalla.

   Poista
 16. Arvelinkin että teilläpäin mahtaa olla pakkasta kun säätietoja katselin.Toivotaan että kesä on sitten myös lämmin!!Meillä ei enää kelkkaa ole mutta hyvin on muistissa se miten umpihangesta kaivaa uponnutta kelkaa onneksi ei särkynyt sentään.Kaunista ja aurinkoista kevättä sinne teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ole ihan herkkua repiä moottorikelkkaa hangesta.
   Luvassa lisää aurinkoa, mutta myös pakkasia.
   Ei anneta kylymien haitata.

   Poista
 17. Voi juku, mitä pakkaslukemia siellä on ollutkin!
  Mutta kyllä ne sielläkin ajallaan lauhtuvat.
  Ja noi nokipannukahvit vielä joskus haluan maistaa, hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi juku sentään, etkö ole ollut semmoisella retkellä, että olisi nokipannukahveeta keitetty? Jos vaan kahvista tykkää, niin nuo kahvit ulkoilmassa todella maistuu retken lomassa.

   Poista
 18. Meillä etelän vetelilläkin on ollut kunnon yöpakkaset niinkuin maaliskuulla on tapana paukutella. Noh, teidän lukemista saa miinustaa parikymmentä astetta pois.
  Aurinko leikkii päiväsaikaan lumella ja pakkasherra yöllä niin saatte ihanat hankikannot.
  Neuvokas niksit keksii ja moottorikelkkakin nöyrtyy kotimatkalle.
  Herkullisia nokikannu kahveita ja kireitä siimoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos. Kireällä oli siimat tänäänkin. Sormia tuppasi palelemaan, kun näpräsi matoa koukkuun ja kalaa siitä pois.
   Oli aurinkoa ja kylmääkin.

   Poista
 19. Kyllä siellä elo on eksotiikkaa etelän eläjälle. Kaunista on katsella nuotiokuvia ja komeita lumikinoksia, mutta elämä siellä taitaisi ottaa aika lujille. Kalastella kyllä tykkäisin, mutta vähän lämpimämpää pitäisi olla. Sinulle on varmaan kertynyt hyvä kerros ruskeaa rasvaa, mikä pitää lämpimänä ja valkoinen turha on kokonaan sulanut. Olet sutjakassa kunnossa, muuten et jaksaisi.
  Hyvää kevään odotusta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläminen näillä korkeuksilla on erilaista, mitä lounaisosassa maata. Se on sitä luonnon puolesta, mutta myös sosiaalisen kanssakäyminen ihmisten kanssa on erilaista.Elämä on kutistunut ja toisaalta kuitenkin avartunut.
   Sitä en tiedä, minkämoinen on rasvakertymäni, ainakin sitä on.
   Kevään puolelle ollaan ainakin allakan mukaan käännytty.

   Poista
 20. Ihmeellisiä seikailuja pakkasessa. Olet sinä melko veitikka, en vain noilla pakkasilla hangelle kahvinkeittoon lähtisi :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika, en minä suinkaan ollut noiden huippupakkasten aikana nuotiolla, vaan päivällä, jolloin asteita oli jo alle parikymmentä. Kun ei tuulta ollut, ei ollut oikeastaan kylmäkään.

   Poista
 21. Hui hirmusta vaan! Kylläpä siellä on kylmää. Eilinen päivä meni täälläkin pakkasen puolella, -4 ja silleen. Tänään tuprutti lunta ja nyt paistaa aurinko. Kevät terveiset sinne pohjoiseen molemmille!

  Fotaaja ja Ukko-kultansa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se talvi on, sataa vuoroon lunta ja vuoroon on aurinkopäiviä.
   Kiitos terveisistä, perille memee. Sinne päin myös, muttei noita samoja, vaan ihan uudet ja reippaan talviset.

   Poista
 22. Kunnon talvi tuli jotenkin vähän tavallista myöhemmin. Täälläkin yöllä kahtakymmentä astetta pakkasta eikä aurinkokaan saa lämpötilaa nousemaan kuin kymmeneen miinusasteeseen. Ja juuri asken telkassa puhuivat kevätseurannan alkamisesta. Onhan meillä jo tämä ihana valo ja hohtavat hanget. Iloitaan niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, myöhässä on tosiaan nämä kireimmät pakakkaset, mutta jospa tuleekin sitten loistokesä vastapainoksi.
   Valo on lisääntynyt huikeasti ja hanget kimaltelee valkoisuuttaan.

   Poista
 23. Huh tuota teidän pakkasta!! Vaikka kyllä meilläkin kylmää on ja ainoa mitä siitä inhoan on pelko hedelmäpuiden kohtalosta. Joka vuosi ostan uuden kun entinen on paleltunut. Periksi ei anneta! Kauniisti luotu tuo teidän piha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset vaan jatkuvat. Minulla ei ole mitään, mikä paleltuisi, ei edes vesijohdot jäädy, kun niissä saattolämpö. Harmittaava varmasti, jos joka kevät istuttaa uudet hedelmäpuut paleltuneiden tilalle.
   Lumityöt on minun juttu, nipotan vähän niiden kanssa.

   Poista
 24. Hirvittävä pakkanen. Itse muistan lapsuudestani Etelä-Pohjanmaalta 38 asteen pakkasen sieltäkin. Kamera ei onneksi ole kuitenkaan jäätynyt:)

  VastaaPoista
 25. Ompas teillä kauhea pakkanen. Kevät lähenee ja pakkaset vaan kiristyy. Nokipannukahvi maistuisi minulle myös, olen joskun saanut maistaa.

  VastaaPoista