keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Mustaa ja valkoista

Mustavalkomaanataissa # 135 kuvataan syyslomaa tai syksyistä viikonloppua.
Minulla ei mitään varsinaisia syyslomia tai muitakaan lomia ole, sillä kaikki päivät on lomapäiviä tai työpäiviä, ihan miten kunkin päivän haluan ottaa.
Kun arjessa on joku mukavasti erilainen päivä, se tuntuu "lomalta", kuten edellisloppuviikolla minun kaksi päivääni lammastilalla. Kutsuin itse itseni sinne keritsemään lampaita ja niistä tuli minulle todelliset "lomapäivät" lampolassa.


31 kommenttia:

 1. Keritseminen on puuhaa, joka jostain syystä saa minut voimaan pahoin. Ihanan tyhmän näköisä elukoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko pohtinut, mikä siinä saa sinut pahoinvoivaksi?
   Minä tykkäsin keritsemispuuhasta. Lammas seisoi edessäni pienellä korokkeella, söi heinää, ei edes määkinyt, enkä minä tehnyt yhteenkään lampaaseen viiltoja. Villaa ei viety ihan ihosta asti, vaan niille jäi "tyylikäs" sänki.

   Poista
  2. En osaa sanoa. Ehkä se on se, kun nahan kuoris, en tie.

   Poista
 2. Niin kotoisan näköinen lammaskuva, vaikka ei mulla enää ei olekaan lampaita. Joskus kauan sitten on ollut, kuten muitakin elikoita ja hevosia :) Nyt ei yhtään nelijalkaista löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotoinen oli tunnelmakin pienessä lampolassa. Jokaisella lampaalla oli nimi, numeron lisäksi. Olivat myös niin hyväkipeitä ja tykkäsivät, kun joku vähän rapsutti.

   Poista
 3. Some raw material for my knitting !!!
  Much love
  annick

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, all of that wool will be for knitting and some other handcrafts. The owner of the sheep will sell nothing, she is so handy artisan.

   Poista
 4. Mä olen aina tykännyt lampaista, niinkuin melkein kaikista eläimistä.
  Mutta keritä en kyllä osaisi varmaankaan, mutta sulta taisi se onnistua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä ja voi sentään, miten kauniit silmät lampaalla on. Melkein sanoisin samaa sarjaa, kuin poron suuret silmät. Hellyyttävä katse.
   Keritseminen onnistui mainiosti, ei mitään ongelmaa. Lupauduin uudestaan keväälläkin.

   Poista
 5. Näytti tulevan sekä mustaa että valkoista villaa.
  Menevätkö villat nyt kehrääjille ja langaksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mustaa, valkoista ja harmaata suomenlampaissa ja jotain muuta rotua.
   Villa jää kaikki kotiin työstettäväksi. Omistaja on innokas käsityöihminen, karstaa, värjää, huovuttaa villan itse ja tekee huvutettuja satuhahmoja, kyllä muutakin. Langaksi menevä osuus on kait olematon.

   Poista
 6. Sinulla on ollutkin hauska ja varmaan työntäyteinen päivä. Mustaa ja valkoista todentotta. Minä olen aina tykännyt lampaista. Mikä onkaan ihanamman kuulosta kun pikkulammas oikein sydämensä pohjasta mäkättää.
  Katselin sarjaa Tanskalainen maajussi telkkarista. Ja siinä ihastuin tilan lampaisiin, niiden mainioon persoonallisuuteen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, päivä oli paitsi hauska, myös täynnä mielenkiintoa ja olen täysillä lammas fanittaja. Siellä oli myös noita pikku mäkättäjiä.
   Lammas on kiltti ja utelias ja jokainen oli oma persoonansa ja nimet oli annettu vähän sen mukaan.

   Poista
 7. Ohhoh mitkä päkätit. Oikea lomapäivä. Saitko villoja kehrättäväksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh tosiaan, päkättejä oli 22 kappaletta, plus karitsat ja pässit. Minä vietin oikein renttouttat lomapäivät. Sain villaakin, jota en kehrää, mutta opettelen karstaamaan ja huovuttamaan, kunhan ensin pesen sen.

   Poista
 8. Voi miten hauskaa! Hieno taito olisi osata. Voi jee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät hurahti nopsaan, oli niin mukavaa. Hitaasti minä villaa saksin, mutten halunnut hätiköidä, ettei olisi tullut haavoja lampaalle. Nyt osaan melko lailla.

   Poista
 9. Elämysmatkailua! Siinäpä olisi mielenkiintoinen kokemus minunkin mielestäni. Tykkään villasta ja huovuttamisesta. Ja lampaista, totta kai :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, elämys ja mielenkiintoinen olikin. Varmasti yli 20 vuotta sitten värjäsin villalankaa sienillä, mutta jotenkin en kokenut onnistuvani siinä ja koko langanvärjäys jäi osalta lyhyeksi episodiksi. Nyt taitaa ruveta kiinnostamaan uudelleen.

   Poista
 10. Tààllà noita kerittàvià riittàà, sillà joka pellolla mààkii isojakin laumoja. Pitàsikòhàn...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäis...tai toisaalta, ovatko siellä lampaat lihakarjaa vaiko villan vuoksi?
   Täälläkin lihalampaiden villat keritään ja heitetään hukkaan. En ihan ymmärrä sitä, mutta ei ole kuulema kysyntää.

   Poista
 11. Lampaat on ihania! Ja hyödyllisiä- lämmittävät meitä ihanalla villallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että sentään, miten suuren vaikutuksen lampaat minuunkin tekivät. Tykkäsin joka ainokaisesta. Mielestäni lampolan tuoksukin on hyvä ja villan tuoksu eritoten.

   Poista
 12. Mitä muistumia kuvasi tuokaan mieleeni kaukaa lapsuudesta. Ihana päivä lampolassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noita muistumia minäkin halusin, kun itseni änkesin "rengiksi". Oli todella mukavat päivät.

   Poista
 13. Upean päivän sait. Lampaat ovat ihania ja seurallisia eläimiä. Noita käytännön taitojakin on hienoa päästä kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin ja koin paljon uutta. HYvässä opastuksessa oli helppoa jatkaa itsenäisestikin keritsemistä. Ei minun saksieni jälki niin tyylipuhdasta ollut, mutta villa kasvaa nopeaan peittäen epätasaisuudet, eikä lampaat valittaneet.

   Poista
 14. Mukavaa kuulla mukavasta päivästäsi. Tosi kiva kun innostuit karstaamisestakin, mut mistä nyt sulle karstat kun ne on mulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vaan näkyy käyneen, että kipinä alkaa ottaa tulta. Uskon kyllä karstat löytäväni, eikä niillä niin kiirettä. En ole vielä edes pessyt villojakaan.

   Poista